1. Niște optimiști doresc să ajute lumea. Ce ziceți, le este ușor?

Știți cum, de fiecare dată când se pierde un prunc prin stepă sau prin pădure, jurnalele de știri vorbesc de “echipe de jandarmi, săteni și voluntari” care-l caută? Și, după ce se găsește pruncul, voluntarii nu apar niciodată în cadru, pentru că se țin deoparte, cu modestie? Păi haideți să-i cunoașteți pe voluntarii care țin câinii de salvare folosiți la găsirea copiilor pierduți prin sălbăticie, găsirea persoanelor de sub dărâmături, după cutremur – în principiu, oriunde este nevoie de mirosul câinilor, de 10.000 de ori mai bun decât al nostru.

Surprinzător, voluntariatul nu ajunge – câinii ăia trebuie să mănânce, să fie transportați la poligoane, să fie antrenați, întreținuți, deparazitați… Doamne ferește să ajungă ca Max, câinele abandonat de armată și reînfiat numai după ce opinia publică a erupt în fața lor. Ei bine, pentru a-și face treaba mai bine, voluntarii de la Câini de Salvare Transilvania au nevoie de bani ca să… le cumpere câinilor o remorcă specială. Pentru că nu e chiar OK să mergi cu ciobănescul german în Matiz până în Constanța sau Calafat și apoi să mai ai și pretenția ca jivina să alerge jumate de noapte ca să găsească copilul rătăcit.

Pe creștemidei.ro, 34 de susținători au strâns 4005 de lei din totalul de 10000 necesari. Mai sunt 21 de zile rămase. Se mai pot lipsi încă 60 de oameni de câte 100 de lei? Stați puțin, aud o voce-n cască… da, este chiar Dumnezeu care-mi spune că cine donează nu va avea nevoie de ei niciodată! Chiar Dumnezeu, doamnelor și domnilor, vă rog să mă credeți.

2. O altă gașcă de clujeni și-au pus în cap și-n minte să facă pe ghizii voluntari pentru orice străinez care ajunge în Cluj și are nevoie de tur profesional prin cetate. Îl iau pe om, îi explică de ce Matia stă cu toate patru picioarele sale ecvestre pe pământ, de ce în Hașdeu pavajul are câteva pișcoturile tricolore, de ce pe contraforturile bisericii Sf. Gheorghe se văd niște statui de pisică și de câine spălate de apă… doamnelor și domnilor, ei sunt Cluj Greeters! Like și Share, leru-i ler, și dacă vă vine vreun străin în ogradă, îndrumați-l către greeters. PS: Țara despre care știu cel mai mult pe lumea asta din punct de vedere turistic, în afară de România, este fosta defunctă Iugoslavie, pentru că un mare sîrb m-a purtat după 13 zile și mi-a explicat chestii; hvala, brate, hvala. Și o simt mult mai aproape de mine

Astea două chestii frumoase vin, firește, alături de ShoeBox, de NepoțiDeCrăciun, de cele 100 de porții de mâncare pentru 50 de copii nevoiași în fiecare sâmbătă, de cadourile de Moș Crăciun și de mini-campania de salvare a mămicii cu cancer.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 4 comments

 1. Simona Reply

  Multumim foarte mult pentru povestea despre proiectul nostru. Remorca aia, pe langa faptul ca asigura un confort atat de necesar cainilor inainte de a intra in misiune, ne ajuta foarte mult si cu optimizarea costurilor si a logisticii pentru orice deplasare: 3-4 caini intr-o remorca inseamna 3-4 caini mai putin in masini, care masini trebuie sa duca si oameni si bagaje. Ceea ce nu e de neglijat avand in vedere ca majoritatea (daca nu toate) deplasarilor sunt acoperite din buzunarele proprii. Deci, o masina in loc de 3-4 ne salveaza de la multe.

  Referitor la Max – eu cred ca este un caz izolat si nu exista comparatie avand in vedere faptul ca cainii nostri sunt parte din familie si sunt ai nostri cu mult inainte de a deveni caini utilitari 🙂 De aceea ne si straduim atat sa le asiguram bunastarea, pe langa faptul ca ii punem la munca.

 2. Atti Reply

  Gropare, am povestit de cainii utilitari la cei doi arici pe care ii am in gestiune, o zis ca e musai sa donez. Na, o zis, o facem.

  Referitor la punctul doi: eu chiar am atestat de ghid turistic, cred ca e cazul sa ma folosesc de el. Face bine la suflet sa prezinti unui strain orasul asta asa cum trebuie. Si sa il feresti de stupizele neplacute 🙂

 3. Simona Reply

  Atti, noi aici la CST, pentru toti care doneaza, am pregatit niste recompense. Noi ne-am gandit la ele asa, ca pentru oameni, dar bag de sama ca trebuie sa inventam ceva pentru aricii care probabil in sinea lor vor sa fie utilitari, dar nu stiu cum sa spuna.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *