De poftă şi pentru că anul trecut nu am fost în Deltă, la sesiunile noastre anuale de prins-peşti-cât-degetul-drept-scuză-de-stat-cu-prietenii-o-săptămână-pe-baltă, m-am înscris într-un grup de  Facebook pentru pescari. Toate bune şi frumoase, poze cu capturi, realităţi şi adevăruri sfinte, pescăreşti (“jur pe roşu, fraţilor, crapul ăsta l-am prins la icoana cu Arsenie Boca cu autograf de la Iohannis!”) şi multe sfaturi intenţionat greşite (“dacă pescuieşti la feeder, înlocuieşte mălaiul şi TTX-ul cu beton de Turda aditivat cu benzină; trag peştii ca apucaţii!!!”).

Mno; şi, printre atâta testosteron amestecat cu miros de peşte, pune careva o poză cu un râu – cum să zic – deci incredibil de poluat. Era tot un PET şi un ambalaj şi chiar şi un scaun de maşină paradit. De pe la noi din Ardeal (era, de altfel, singurul loc de la noi cu jeguri pe râu, asta se ştie, plus că jegul ăla fusese adus de ceva mitici, cu siguranţă). Mno: şi, după ce se lamentează băieţii în cel mai pur stil românesc (“să facă cineva ceva, nu se mai poate aşa!”), numa’ ce scoate unul un muc din anus: “asta nu-i de la români… tuciuriii îs de vină!” (scris, fireşte, “tuciurii”). Şi se dezlănţuie, frate, acolo ditamai jihadul, şi sunt singurul cărua i se inflamează globulele şi transaminazele şi sare şi-i face pe toţi, în faţă, poporul ales, arienii pur-sânge, dacii nemuritori, urmaşii hiperboreenilor… şi cred că mi-am luat block. Aşa, sec. La mine-n ţară.

În altă ordine de idei, iaca piesa asta. Te transpune într-o eră cu foarte, foarte multă personalitate Sven Hassel-iană. Nu e explicit antisemită şi pro-nazistă, poate nu e deloc, deşi eu aşa o percep pentru că parcă prea glorifică războiul şi bravii oşteni nemţi şi nazişti.


(Horia Stoicanu, “Bitter”)

Deci: e de raportat la YouTube, sau e de lăsat aşa?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

 1. MNX Reply

  Romanii sunt cei mai toleranti oameni din lume. Nu au nimic cu nimeni, sunt cei mai primitori, te aseaza la masa, te omenesc…Bineinteles, daca nu esti jidan imputit, cioroi de tigan, araboi, rusnac, bozgor sau bulgar cu ceafa groasa. 🙂

 2. ady Reply

  Mie personal nu mi s-a parut ca Sven Hassel ar fi glorificat nazismul, antisemitismul si arianismul sau pe bravul osteasn neamt. Dar poate n-am citit cu atentie.

 3. boemul Reply

  n-aş putea să mă pronunţ c-aş fi subiectiv, piesa parcă povesteşte tinereţea unuia din bunicii mei. până la Stalingrad, apoi puţină pârnaie la întoarcere…

 4. Marian S Reply

  Cităm: “plus că jegul ăla fusese adus de ceva mitici, cu siguranţă.“ 👿
  Deci e clar: asta nu e nazism, nu e rasism, e de-a dreptul declaraţie de război. :mrgreen:
  Eu deja îmi pregătesc armele de distrugere în masă (eventual şi pe sub masă), ceea ce îi sfătuiesc pe toţi miticii mei să facă: PET-uri goale. Să vă confiscam toată pălinca, mă! 🙄

 5. ela Reply

  Numa’ sa-ti spun ca am fost in delta asta-vara! Si ca a fost bine, bine, bine!!! Si ca am si pescuit ! Pesti mari 😆
  (20 cm si cca 0800 g e mare, nu-i asa????)

 6. Groparu Reply

  @ MNX: adevaru’ e ca pe net toti se dau puriști, da’ in viata reala nu prea au nici o treaba. INCA.
  @ ady: Sven cu siguranta ca nu l-a glorificat, dar piesa asta cam da, am impresia. Termeni gen “popoare de servitori”, “la ordin de strain semnat/il arestara imediat” “banchetii ne-au vandut”…
  @ boemul: cand bem urmatoarea bere, musai sa-mi zici si mie!
  @ cad: nu ma pot opri s-o ascult.
  @ Marian S: tu esti altfel, mo, pe bune, nu esti ca miticii ăia.

 7. Bucătarul leneș Reply

  Să li se taie capul! Și nu săriți, e doar un pârlit de citat dintr-o carte nemaipomenită pentru copii.
  Să se reclame dară, iar românii ăia verrrrrrrrrzi să pună mâna să curețe, nu doar să dea din gură să facă „cineva” „ceva”.

 8. ela Reply

  Poze nu arat….. de ce sa necajesc profesionistii 😉 ?

  Au ei destula imaginatie….

  In rest numai atît: 2 capitani crisan

 9. Copilu Minune Reply

  “Dar bancheri nea vindut / Si razboi sa pierdut.”
  Horica are, clar!, oarece credite restante in marci germane. Din pacate, apostolul francului neutru, domnu Piperea, e ocupat cu cei 75000 clienti bun platnici. Citeva sute, mai probabil zeci, de supravietuitori ai Stalingradului nu-si pot permite onorariul.
  Mno, era vorba de pescari, rasisti si nazisti. Romani, mno!

 10. Luke Reply

  Singurul bancher din cartile lui Sven Hassel era Porta .
  P.S.De Delta numai bine ,pastrez povestile cu Moby Dick pana la toamna,cand incepe sezonul.

 11. Marian S Reply

  Măi ăştia, olteni, moldoveni, bănăţeni. 😯
  Fiţi antenţi ce zic eu şi ce răspunde groparu` nemernic.
  În loc să spună “da, recunosc greşeala, las` că bag palincă în tine până îţi trece supărarea“ îmi răspunde cu un fel de furişare pe şestache, gen “mă, nu mă refeream la tine, aşadar nu te califici pentru pradă de război exprimată în kile de palincă“. :mrgreen:
  Deci rămâne cum am stabilit, pregătesc PET-uri multe. 🙄

 12. ces Reply

  Romanul – nativ cel naiv (pescarul cel mai guraliv) -gelos urat ca un guvid, gustos-milos – de insipid… pe mamaliga pus rapid.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *