Veșnica și eterna necunoscută, care de fapt nu este o necunoscută, căci lucrurile sunt mult mai simple.

porci-in-floresti-de-la-marius-florea
Parlamentari români, 2016

Părinții mei fac parte din generația aia. Generația aia de i-or luat comuniștii din fundul țării (comuna Mădulari, Vâlcea – nu râdeți! – și satul Poplaca, Sibiu – deci cam din plin Ev Mediu, că ambii aveau pământ pe podea), i-or adus la oraș, le-or dat casă și i-or ținut în școală. Cu foame, cu sărăcie, dar au făcut școală; dar în celălalt sistem ar fi fost ciurdar și spălătoreasă.

I-or trimis apoi pe șantiere unde or trebuit să lucreze din greu pentru a-și face specializarea și a avansa (tata a stat odată în șantier trei săptămâni fără să dea pe-acasă într-o iarnă – țin minte că era pe șantier de Crăciun și m-a sunat să mă întrebe ce mi-a adus Moșul și eu i-am spus că nu a fost Moșul, ci a fost unchiul Mitică – îi recunoscusem timbrul inconfundabil). Și și-or văzut de treabă și or muncit și or făcut facultăți și serale și de toate.

Nu zic că nu sunt nițel nostalgici după comunism, pentru că probabil că sunt. Nu știu dacă după tinerețea lor (poate mai simplă ca a mea) sau după sistemul propriu-zis. Dar nici nu cred că ai cum să nu fii când fabricile la care lucrau (2000 de angajați la tata, vreo 7000 la mama) sunt acum oale și ulcele: în locul uneia (Uzina Mecanică din Sibiu) trebuia să se facă un mall, dar după ce au ras tot a venit criza, și locul ăla supurează acum câini vagabonzi și gunoaie ca o rană deschisă; iar fabrica mamei (Mondex), unde se lucra în trei schimburi și unde venea chiar Cotabiță însuși să-și cumpere ciorapi când avea drum la Sibiu, mai are vreo câteva sute de angajați și importă ciorapi din Bangladesh: sunt mai ieftini.

Și până acum ai mei erau foarte circumspecți cu recunoașterea pe față a opțiunilor lor politice, pentru că după un pahar-două tot la politică ajungeam cu discuțiile și nu-și declarau public adeziunea față de mătreața adunare PSD, că știau că iau foc. Dar anul ăsta a fost un an greuț pentru ei: fiecare ia câte o pungă de medicamente și fiecare merge cam de vreo 2-3 ori pe lună la doctori și spitale. Și operații de cataractă la mama, și puseuri de tensiune la tata și nici nu vă mai zic ce boleșnițe au. Și toate astea îi costă, frate, îi costă mult (50-120 lei/consultație, plus drogurile bătrâneții, că iau pilulele ca pe bomboane).

Și acum, la o discuție cu ei despre cioloși, iohaniși și pontaci, pentru prima dată de când ne certăm pe măscăricii ăștia liberali și antisocial-democrați, deci pentru prima dată mi-or zis direct, de la obraz:
– Noi cred că știi cu cine votăm, nu?
– Pesedeu’, normal! zic.
– Așa-i.

Tac un pic din gură. Tata continuă:
– Am muncit 40 de ani. De fapt, am muncit toată copilăria la sapă înainte să intru în câmpul muncii, și apoi am muncit și am făcut școală în paralel, și apoi tot numai am muncit. Și pensia mea e zero, că uite, mergi la doctor și te usucă.
– Mno, da’ io v-am tot zis să-mi spuneți dacă aveți nevoie de ceva…
– Lasă-mă să vorbesc. Dacă aveam 3000 de lei pensie, și maică-ta și ea vreo 2-3000, nu mi-ar mai fi păsat, aș fi votat cum îmi zice inima și cum ar fi fost mai bine pentru tine și fiu-tu. Cine știe, poate dacă ne mergea bine venea și soru-ta înapoi din Germania, că și așa îi vedem o dată pe an. Dar așa, lucrurile sunt cum sunt, și deocamdată singurii care se zbat pentru noi sunt pesediștii ăștia pe care-i hulești tu. Ăștia sunt singurii care vorbesc de pensii, de măriri. Și n-am ce face! Nu pot ca, după 40 de ani de muncă, să-ți cer ție 100 de lei ca să-mi văd de sănătate, pentru că și tu le ai pe ale tale. Tu-ți dai seama cum mă simt să-ți cer ție bani acum? După 40 de ani de muncă? PNL-ul ne taie pensiile, că le impozitează pentru sănătate. PSD-ul ni le mărește.

Pesedeul și, firește, acest domn vag senil și clar nesimțit (foto via Cosmin Antohi)

Și aici am mai tăcut din gură oleacă. Pentru că viitorul meu și al băiețelului meu, zic eu, oricât de pesedesc ar fi, tot nu e la fel de negru ca trecutul lor. Tata o făcut iarna în teniși, prin ’60, că s-o și ales cu un reumatism frumos din cauza asta. Și o făcut foamea ani în șir pe la cantinele de la școlile și seralele alea, că stăteau la coadă pentru un ou supliment. Și poate o mai și lua pe coajă dacă era rău de la câte un dascăl mai sovietic. Și ca să prindă o repartiție bună pe undeva, trebuia să tragă dublu la șaibă. Ori eu, ce să-i zic? Ce probleme mari am eu acuma? ”Trebe să-mi duc copilul la after school, pentru că muncesc până la 6 seara, și asta costă o groază de bani pe lună!” ”Litoralul românesc e nașpa și din cauza asta eu trebuie să merg în concediu în Italia, la 5 euro berea!” ”De-aia nu-mi iau mașină de 12000 de euro, că n-am autostrăzi să mă dau cu ea!” ”Roșiile turcești n-au nici un gust!” Fratele meu, pe bune? Ce-i cu fițele astea?

Și mă bucur că n-or început să-mi zică de altele… gen, v-am lăsat cu ditamai flota, cu ditamai fabricile și combinatele și minele, aveați trenuri, avioane, blocuri construite poate mai bine ca astea pe care dați voi acum zeci de mii de euro, băi, nu poți să-mi spui că toate erau nasoale! Era hoție, era prostie și atunci, dar uite ce ați făcut voi cu ce v-am lăsat! Și n-aș avea ce să le răspund, nu la câți absolvenți de facultate lucrează ca ospătari și taximetriști pentru că nu mai angajează nimeni pe cineva cu diplomă de chimie sau fizică.

Și ce e cel mai trist este că partidul de la celălalt pol politic este mai trist decât cel mai trist partid pesedetrist. Peneliști jalnici, șpăgari și diletanți. Or închis spitale, nici nu vreau să mă gândesc cum merge o bătrânică la control la un oraș aflat la 50 de km pe o vreme ca asta pentru că spitalul din Mociu sau Codlea sau Comănești s-a închis, mai ales dacă nu are mașină sau copii care s-o ajute. Or impozitat întreprinzătorii cu o aroganță pe care nici acuma nu le-o iert – mulțumim, domnule Boc! Am ajuns la proces cu CASS-ul din cauza impozitării puse în timpul mandatului PDL-ist și, după ce l-am câștigat, 2 ani mai târziu, atâta m-or zăpăcit de cap cu hârtii pe care nici ei nu le știau descifra că am cedat nervos: deja nu mai aveam energie să mă concentrez la serviciu pentru că trebuia să mi-o cheltui pentru a mă război cu statul vostru. Nu mai vorbesc de USL, crin antonescu, alina gorghiu și alți diletanți puturoși, băsiști, elena udrea, toți o apă și-un pământ, liberalii lu’ pește prăjit, vai și amar.

Iar din cealaltă alternativă, USR-ii… să sperăm că vor fi altceva decât acest domn, cu care tocmai m-am împrietenit pe Facebook…
costica-berindei

…sau acest candidat independent din Cluj, care la ora asta are puțin peste 100 de Like-uri pe Facebook.

img_3855

Așa că… pesedeii ăștia mincinoși (urmașii comuniștilor) care defilează cu de-alde Dragnea cu spanac între dinții ăia stricați de sub mustăcioară, cu Ponta care minte și-n somn și cu toată șleahta asta de cercetați și condamnați penal sunt singurii care vorbesc de pensii. Și ajutoare sociale. Și cred că știți că nu toți care beneficiază de ele sunt alcoolici puturoși.

Și nici măcar nu le mai bag de vină părinților mei pentru asta, deși sunt, cum ar spune Pleșu, mâhnit. Pentru că restul aburelilor – creștere economică, băieți bruxellezi, limbi străine vorbite impecabil, stagii la comisariate europene – sunt un mare fâs. Cui îi pasă de tehnocrații ăștia și de ce limbă vorbesc ei, auzi acolo, taxa clawback, hedge funds, hub IT, telefoane smart, indice Libor? Ce naiba e brandul de țară și PR național, că tot auzi de ele și nu știi ce sunt?

Deci să nu ne mai ascundem după deget, alegătorii PSD nu sunt proștii pământului: știu foarte bine pe cine votează și știu și de ce. Și indiferent cât de jegoși sunt pesedeii, tot pe ei îi vor vota. Pentru că într-o democrație capitalistă cam fiecare își urmează interesul. Orbește.

Și oricum, deja sunt în măsură să vă spun cine va fi marele câștigător al alegerilor de duminică: UDMR, ca de obicei.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 34 comments

 1. Cristina Reply

  Da, deosebit de interesant…cu o singura miiiiiiica exceptie: in ultimii 25 de ani PSD sub diferitele ei forme a fost cel mai mult timp la guvernare. De unde reiese logic ca daca acum le este greu parintilor tai, nea caisii astia pe care ii tot voteaza sunt cei responsabili. Deci faptul ca ei continua sa ii voteze inca nu are explicatie…nu una care sa ii flateze.

 2. Groparu Nemernic Reply

  @ Cristina: De la Băse’ încoace (2004) a fost un singur premier PSD-ist.
  Iar ceilalți premieri care s-au perindat la putere nu au știut capitaliza politic din măririle de pensii (pe care le-au aplicat, de altfel).

 3. Protozaur Reply

  De la “glod pe jos in casa” la “serale si lucru-n fabrica”== corect, asta este un castig. Modernizare, industrializare, etc. Dar a fost castig pentru putini; cei mai multi au fost rupti din vatra si stramutati in colt opus de tara pentru ca inginerie sociala (russian style). Atunci de ce juma de Romanie inca isi pune bocancii ca sa mearga la buda?
  Si de ce sa sa laudam un sistem de industrializare fortata care a produs pe stoc, doar ca sa tina “in sistem” pe toti stramutatii de mai sus? Fabricile din CAEN isi roteau stocurile reciproc ca sodatii ciorapii- de pe stangul pe dreptul. Profit cucu, eficienta oha. Smecherie ar fi fost ca mult-iubitele fabrici de atunci sa asigure pensiile, si nu sa o lase pe spinarea urmasilor.
  Si-apoi hai sa fim sinceri, apa calda curenta a fost pe vremea lor o fita maxima, mai mare decat sunt actualele vacante in Grecia cu Mercedesu’ pentru copiii lor.
  Deja vreau sa iti iau textul si sa-l demontez rand cu rand dar nu e cazul aici.
  Imi pare rau domnu’ Gropare dar nu mai accept. Creca suntem de-un leat si am fost salahorii tranzitiei. De acum vreau pentru mine si fie-mea. Am devenit la fel de egoist ca si batranii.

 4. tiberiumatei Reply

  iooii, nea groparu, din astea-mi faci ?
  am, probabil, vrâsta(!) părinților făi (să-ți trăiască!), dar n-ş vota pdsr pentru nimic în lume ! pur şi simplu ar fi sub demnitatea mea ! chiar ai dreptate ! sunt singurii care promit marea cu sarea chiar şi fără fundament real !
  cāt despre useliştii de dreapta care m-au mințit 14 ani ( i-am prins in 2004, de atunci canci vot pentru ei !) la fel ai dreptate, îs varză şi disperați ( marian munteanu ) şi mincinoşi ( că nu se mai culcă cu pesedişti)..
  m

 5. tiberiumatej Reply

  p.s.
  maii sus s-o gătat coala (nu ursulețul)
  am semnat pt usr ( auzit-ai ? peste 2 săpt. intru pe 70 !) când era b.b.r.motorul principal . când o făcut recordul la semnături viteză l-or țîpat ! că pre le zice ! acum, a rămas ca doritorii să voteze ( printre alții ) un ecologist-duhănitor !
  te-ai prins !
  o să mă țîn de nas !
  râdem şi glumim….

 6. Nemultumitu' Reply

  Tocmai citeam: “România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii infantile în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, acesta fiind unul din indicatoarele cele mai sugestive privind starea de sănătate a populaţiei…”
  Adică natalitate vs. pensii mărite.
  Ar fi multe de zis… Spune-le părinţilor tăi să se gândească la nepotul lor, nu la pensia dumnealor. O zi bună !

 7. droid04 Reply

  Trist… si mai trist este ca daca aveam un DNA care sa-si faca treaba cat de cat ca acum, nu zic in ultimii 25 de ani ca cer prea mult, dar macar daca ar fi existat de prin 2000… acum pensionarii nostrii ar fi avut pensiile mai mari cu cateva sute de euro…

  Asta-i trist, ca oamenii nu realizeaza ca astia care fura de la bugetul de stat fura direct de la ei din buzunar. Miliardele alea de euro spertuite de PSD+PNL+PDL+UDMR se puteau duce in pensii semnificativ mai mari, in spitale unde sa nu mori cu zile, in educatie …

 8. un om Reply

  am citit articolul si mi s-a stans inima in mine. La mine e putin invers: ai mei or votat orbeste Iliescu can le-am spus clar sa nu o faca. Apoi Basescu cu surle si trambite, cand le-am spus sa nu o faca. Acum merg pe USR. De data asta nu le mai zic nimic.
  Pe soacra-mea insa n-o scot din PSD si Antena1 nici cum.
  Si ea imi spune la fel de pensie si de marirea ei. Singurul lucru pe care i-l amintesc este ca n-o sa cumpere mai multe cu pensia aia marita si ca o sa ajunga sa traiasca cu mine in casa la un moment dat daca voteaza cu rosii. si eu asta n-o sa i-o iert!

 9. Deaddy Reply

  1. Si daca scade penzia sa bage la sanatate inseamna ca nu le mai trebuie chiar atatia bani la doctori. Si-apoi, tu, sor-ta si nepotii ati asteptat 26 de ani, nu o fi foc sa mai stati 25-30 pana incepe a misca ceva si-n tara asta. Dac-o mai fi careva in tara, sa miste.

  si b. cum sa nu votezi psd pe dezinformarea asta? Spitalul din Codlea e sanatos-voinic si va trimite salutari.

 10. CSB Reply

  Am vazut o chestie pe FB acum o vreme cu “mama, daca votezi PSD eu nu mai vin acasa de unde-s plecat”. S-o strans inima in mine, imi venea sa fug acasa, s-o iau pe mama in brate si s-o pup si sa imi cer scuze pentru toate contrazicerile politice pe care le-am avut vreodata cu ea. Sa-i pup mana, si sa ii zic ca o iubesc indiferent cu cine voteaza, si ca eu o sa fiu acolo, langa ea, la batranete de-o fi Ponta, de-o fi Ciolos – nu ma intereseaza. Cum Doamne iarta-ma sa iti ameninti mama ca nu mai vrei sa o vezi in functie de cum voteaza ? Nici atata incredere nu mai avem in ei, sa-i lasam sa fie cetateni in toata firea dupa toti anii astia in care ne-au dus pe noi in spate ? Si asta vrem sa le luam ? Cat de lacomi si de flamanzi de putere si control suntem, daca ne santajam sentimental parintii sa voteze conform intereselor noasre ? Cu ce suntem noi mai buni decat PSD-istii, care macar dau o galeata, in timp ce noi santajam emotional singurii oameni care ne iubesc neconditionat ( da, stiu, nu toti parintii sunt la fel, da ai mei sunt ca ai groparului ). Si mi-e ciuda ca nu pot s-o fac pe mama sa inteleaga cum functioneaza societatea si economia, ca nu stie ce-i ala TVA si de ce trebuie sa-l plateasca tocmai ea, ca pensiile alea nu cresc la pocnit din degete, ca daca am avea autostrazi ar creste pensia mai sanatos, etc… Nu-i mai putem schimba acum, toti anii aia descrisi in articol au lasat santuri adanci in mintea si sufletul lor. Le putem doar multumi ca pe umerii lor ne-am urcat sa vedem mai departe, sa fim mai buni… Si acum ei se uita la noi si se mira – au facut copiii nostri dinti… https://www.youtube.com/watch?v=BQVWZVkwGVk
  #goCiolos, #aicucine, #teiubescmama

 11. Azmodan Reply

  man..descri f bine problema oamenilor batrani cu mai putina educatie (no offense intended): ei aud ce se zice dar nu inteleg ce se zice.

 12. alina Reply

  e pacat ca am ajuns sa gandim asa: fiecare pentru el. Intr-a devar, ei promit pensaii marite, dar cu ce ii ajuta ca le mareste pensia daca vom ajunge sa ne imprumutam din nou de la fmi ca fie platite. Ca daca toti tinerii pleaca din tara, si firmele se inchid, cine mai aduce bani la buget pentru plata pensiilor marite si pentru plata ajutoarelor pentru trantori. Ca stim foarte bine ca sunt sute de mii de romani care beneficiaza de ele, desi nu au dreptul si alte sute de mii care au dreptul dar nu beneficiaza. Si sa nu mai zic de celebra diferenta : Alocatia de stat pentru copii vs. Cheltuieli lunare cu un detinut din penitenciar.

 13. alina Reply

  Si nu putem compara comunistii dinainte de ’89 cu comunistii de dupa ’89 ( psd )

 14. neamtzschantz Reply

  domnu groparu, ma bag si eu desi nu-i supa mea. oare parintii si copii din romania nu inteleg ca statul roman nu are pur si simplu de unde plati pensii si alte goodies sociale mai mari? atita produce tara. asta e bugetul. aproape toata tara lucreaza partial la negru, deci fenteaza impozitele care ar mari bugetul si platesc mai putin la fondul de pensii si sanatate. pentru asta nu sint de vina parintii ci copii lor. si apoi la minisalariile declarate asa vor fi si pensiile si saracia se va perpetua si in viitor indiferent cine iasa la alegeri. pentru starea de lucruri de vina e aproape intreaga populatie a romaniei.

 15. mm Reply

  Iertați-mă cu toții de mai sus, cred ca nu ati înțeles ce a vrut Groparu sa zică. Nu ca e de acord sa se voteze cu PDSR, ci ca înțelege cum își atrage același PDSR electoratul. Și se intreba de ce astialalti nu pot face același lucru pt a-și atrage voturi… Oricum, indiferent în ce postura te-ai găsi, salariat la stat, pensionar, bolnav sau sănătos, nu te poți opri din a-ți pune o întrebare: de unde or sa scoată PDSR-u banii pt atâtea creșteri salariale și de pensii? Ca tva o sa îl reducă, impozitul pe profit iarăși (și veniturile sub 2000 de lei nu le vor impozita) iar creșterile salariale promise frizează ridicolul (3500 euro un medic, etc). Ca ei promit e una, dar ca sunt care ii și cred… Asta eu nu mi-o pot explica.

 16. super_fotbal Reply

  Aici se cade in capcana cu trecutul si altele si cand astea se mai amesteca si cu sentimentalism mai faci o laie. Oricat de meschin ar suna, pensiile trebuie lasate asa si marite salariile in schimb si create chestii pentru mai multe salarii. Pensiile vin dupa salarii. Dar e greu sa le mai spui unor oameni care numa au sacrificat impotriva vointei lor sa mai sacrifice inca un pic. Mai ales cand stii ca toti care or sa vina, vin tot pentru combinatiile care le pot face. Doar urmatoarele generatii sa isi mai domoleasca avantul asta spre combinatii si tunuri.
  Mamaia e cocosata de cat a muncit la colectiv si are minimul de pensie, dar o duce bine mersi pe banii mei si a lu mama.
  Stiu ca nu ai ce sa le zici sau faci, ar insemna ca la 70 de ani sa le rupi lumea in doua si sa le dai si doua palme. Cam din acelasi motiv fac si eu cruce cand ma pune bunicamea si tac din gura.
  Oricum ce simt eu in aer e ca apare o oarecare trezire spre realitate, altfel nu erau astia atat de disperati sa muste tot ce trece prin fata lor. Poate cu putin noroc asta o sa duca la vreo schimbare.

 17. Andrei Reply

  Să-i voteze pensionarii. Dar să nu uite că ei rămân în țara asta dacă căcatul pică în ventilator. Tinerii se adaptează şi emigrează. Hoții se fac tot mai lacomi dar nu vor mai avea ce fura.

 18. pin Reply

  In primul rand felicitari pentru articol.

  Eu nu mai am parinti pe care sa-i intreb ce si cum, nu mai am de la 15 respectiv 18 ani.
  Am 35 ani, casatorit , un baiat de 6 ani, manager intr-o multinationala, casa pe pamant, suv, vacante afara…nu ma plang dar…dupa ce tot tjmpul am votat doar dreapta, doar dreapta!…si am vazut cu ochii mei cum dreapta e cel putin la fel de plina de hoti, ciubucari, smenari! si cum inca au tupeul sa vina cu sloganul ..nu sunt banii pentru pensii sau salarii, ar insemna sa taiem de la Autostrazi, Proiecte, Dezvoltare.

  Pai care Autostrazi fratiilor?! ce Proiecte?! ce dezvoltare ai baieti ca voi de aici traiti…va da-ti lucrari inre voi pe care le aprobati la preturi astronomice!!! si asta faceti de atatia ani!

  Am crescut cu voi gunoaielor! va vad cum v-ati imbogatit sugand din sangele celor ce muncesc cinstit!!!

  Tot timpul spun, sunteti mai rai ca rromi ce merg afara si fura de la neamtul sau francezul bogat! pentru ca voi luati de la gura romaniilor si asa vai de capul lor!

  Nu exista dreapta dragiilor!!!

 19. Catalin Reply

  Ai dreptate, cu mentiunea ca parintii nostri au pensiile mizere pe care le au taman din cauza pesedistilor. Pentru ca de la revolutie incoace, ei au cam fost la putere si ne-au adus in punctul in care suntem azi. De la “nu ne vindem tara” incepand, au avut grija sa ne tina in saracie, lipsa de educatie si lipsa de respect de sine, astfel incat sa poata fura ei in liniste. “…deocamdată singurii care se zbat pentru noi sunt pesediștii ăștia pe care-i hulești tu. Ăștia sunt singurii care vorbesc de pensii, de măriri. ” – doar vorbesc. La fiecare alegeri au vorbit despre asa ceva si totusi pensionarii nostri nu o duc semnificativ mai bine. Deci nici macar argumentul lor forte nu sta in picioare.

 20. Cipper Reply

  Bunicul sotiei are o pensie de toata jena dupa multi ani de munca grea. Si totusi uraste PSD mai rau ca pe oricine altcineva. Si nu noi am distrus deosebita mostenire comunista, ci tot parintii si bunicii nostri.

  @pin – felicitari pentru SUV, mai pune un pic mana pe cartea de gramatica ca, daca ai fi managerul meu, mi-ar fi sila sa lucrez cu tine.

 21. pin Reply

  @Cipper – felicitari merit si pentru impozitul mare care il platesc luna de luna aici.

  Am scris in graba, dragule, trebuie sa si munceasca cineva…dar tu nu iti bate capul cu astea.

  Nu am spus ca voi vota cu PSD doar mi-am exprimat sila fata de personajele din asa zisa dreapta.

 22. Cipper Reply

  @pin
  Impozitul mare care il platesti tu? Ma, tu esti Tariceanu?? Deci nu votezi PSD ci adevarata dreapta, ALDE.

 23. pin Reply

  @cipper

  Hai sa ne relaxam, si nu! nu votez ALDE.
  Nu o spune nici in gluma te rog.

  Adevarul e ca sunt frustrat pentru ca as vota PNL dar candidatii pusi pe lista PNL din Judetul meu(vestul tarii) sunt niste combinatori si smenari dovediti.

  Asta e durerea mea si nu doar a mea, iar Ciolos singur nu o poate rezolva.

 24. Andrei Reply

  @Azmodan a intelege e o chestie relativa. Ei inteleg ce se spune si interpreteaza simplist gen:
  – pe vremuri mie mi-a mers ok, aveam de toate, acum nu am dar astia zic ca putem avea iar si aialalti is tot pe contra deci eu votez cu astia care-mi zic ca ma ajuta nu cu aia care imi zic ca sunt toate sansele ca eu sa mai sufar pana nu stiu cand. Si e logic, pentru nimeni in cunostinta de cauza nu decide sa sufere el insusi pentru ca ar putea fi bine pentru unii sau altii in viitor.
  Dar, sunt chestii nerealiste dar tine de faptul ca pe ei ii doar niste lucruri si nimeni nu le ofera macar promisiunea sperantei ca vor apuca sa le fie bine. Daca eu nu as sti cum imi procur medicamentele care ma tin viata, mi se cam rupe de viitorul luminos al planului Ciolos.
  Nu e vorba ca nu inteleg, dar ma doare mai tare problema mea si tu nu intelegi problema mea. Ma dai la o parte zicand ca-s prost, dar nu te obosesti sa pricepi de ce votez cu aia care-mi dau speranta.
  Deci cine nu intelege?

 25. Irina Reply

  In sprijinul Cristinei, aici niste cifre cu ponderea psd-ului, pnl-ului si e in 27 de ani de guvernare.

 26. michael Reply

  am un prieten care s-a angajat imediat dupa liceu cu 2000 de lei si imi radea in nas ca eu stateam la facultate pe 300 de lei banii parintilor si fac foamea.
  10 ani mai tarziu, prietenul asta al meu, a crescut la 2500 de lei si traieste de la o luna la alta, iar eu fac in 2 luni cat face el intr-un an.

  la fel sunt si pensionarii, nu au viziune dincolo de suta aia de lei in plus la pensie, promisa alegerile astea.

 27. dw Reply

  Inainte de ’89 se muncea mult si mancarea era putina si cu portia, in functie de zone se vindea pe cartela.
  Nimeni nu le explica ca au muncit pe rupte dar tot ce faceau ei se vindea afara pentru a era mana de lucru ieftina si vindeau catre state care o duceau mai prost decat noi si totul era copiat dupa technologie veche din vest. Incepand cu celebra dacia 1310 la care francezi au renuntat cu multi ani inainte ca era depasita technologic. Drumurile care erau au trebuit refacute ca nu erau facute cum trebuie, nu aveau fundatie.
  PSD a pensionat toti securisti in anii 90 unii chiar la 40 de ani cu pensii nesimtite de mari, gen 80% din ultimul salariu care era umflat , apoi toti care au venit au marit pensiile proportional cu aceleasi procent, asa ca cei cu pensii nesimtit de mari le au tot mai mari.
  Apoi Basescu cu trupa lui s-a adeverit ca au fost din acelasi material ca si PSD, imprumuturi sa platesca pensiile, taierea de cheltuilei prin care de fapt tot populatia suferea, in loc sa taie din mafia care era in jurul statului si din capusarea firmelor de stat.
  Nici un guvern nu a venit cu un plan de investitii de la autostrazi, scoli, spitale, infrastructura, acum cand banii sunt ieftini trebuia demarat program de investitii. Statul poate imprumuta de la cetatenii lui prin titluri de stat de la 2-3 ani pana la 20 de ani daca ofera o dobanda mai mare decat bancile care au acum 1-2%.

 28. Cos Reply

  E prima data cand intru pe site-ul tau, domnule groparu. 🙂 Sunt un tânăr care am căutat pe google “de ce Votează lumea cu PSD” iar răspunsul l-am găsit in mare parte aici din articolul tau si din comentarii. Felicitări pentru articol si pentru oamenii care iti urmăresc site-ul. Daca ar merge la vot doar genul asta de oameni am ajunge departe! Eu personal voi vota USR si imi asum asta! Nu fac politica dar sper măcar ca acești oameni din USR măcar ii vor încurca pe penalistii din PSD in următorii 4 ani. 🙂

 29. Cryssy Reply

  “Pentru că într-o democrație capitalistă cam fiecare își urmează interesul. Orbește.”
  Din pacate cam asta e problema. Majoritatea romanilor nu pot privi in viitor mai mult de 4 ani. Sa vina sa ne mai puna 100 lei la pensie si suntem multumiti. Ca ne-om zbate si peste 10 ani in aceasi coruptie si aceasi mizerie nu mai conteaza.

 30. croco Reply

  din aceelasi motiv pentru care au votat si tinerii tot PSD la aceste alegeri. Hoti sunt toti, cei de la PNL sunt si ipocriti

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *