Ştiţi de ce Margaret Thatcher nu purta rochii scurte, nu? Că dacă stătea pe scaun i se vedeau testiculele.

Posibil să auziţi bancul ăsta de cel puţin 16 ori acum, în preajma momentului în care Maggie se va întâlni cu groparii ei. Să vă spun trei motive pentru care – zic eu – Maggie merită cele mai profunde adâncimi ale prinosului de recunoştinţă. Aşa cum şade bine bloggerului, postarea asta e bazată pe amintiri disparate, nişte documentare de la pbs.org, nişte discuţii la bere cu ceva englezoci şi prietenul meu Felipe din Chile… şi cam atât.

Aşadar, de ce era Margaret Thatcher one of a kind? Nu pentru războiul din Malvine aka Falkland, când ceva dictator argentinian aflat pe ultima sută de metri a mandatului s-a hotărât să cotropească un dominion britanic, bazîndu-se pe vreo… patru rachete Exocet de provenienţă franceză şi pe faptul că Marea Britanie nu va trimite câtamai armata cale de jdemii de mile ca să recupereze o stâncă din ocean (“But they came“, zicea Felipe). Ci mai degrabă pentru că Maggie… 

1. A închis minele. Confruntată cu nişte cifre, Margaret Thatcher o stat, s-o gândit, s-o zgâmâit în nas, apoi s-o scărpinat sub perlele ei nenegociabile

…şi o zis rece: gata, de mâine închidem minele din Anglia. Ne costă prea mult, nu sunt profitabile, alţii – gen suedezii – fac oţel mai bun şi mai ieftin ca al nostru; adio, mine.

Ce a urmat? Mineriadele lui Miron Cosma au fost un fel de dans ridicol săsesc de Florii în comparaţie cu revoltele în masă din Regat. Lupte în stradă, incendii, Mugur Ciuvică spumegînd la Antenele 3 englezeşti, instituţii de presă întregi prinse în cruciadă şi linşaj împotriva ei, zugrăvind-o în fel şi chip (numai “româncă” nu au făcut-o), târînd-o temeinic în tot felul de zoaie şi scursuri şi tăvălind-o apoi în fulgi, scuipînd termeni gen “industrie strategică”, “anarhie”, “ne vinde comuniştilor” etc. Dar minele au rămas fucking închise, pentru că aşa o zis ea.

La noi: Fără a avea nici pe departe tradiţia minieră a englezilor, la noi Regia Autonomă a Huilei a fost şi este unul din marii datori la bugetul de stat de vreo 15 ani de zile. Nici unul din guvernele ultimilor 20 de ani nu a făcut mare lucru în privinţa asta. Pentru că bărbaţilor noştri politicieni le cam ţâţâie fundicul, că ei sunt preocupaţi de cine conduce DNA şi de ce Adrian Năstase e nevinovat, în timp ce englezii făceau reformă acum 20 de ani.

2. În plin război rece, Margaret Thatcher s-a întâlnit cu Lech Walesa, leaderul sindicatului Solidaritatea. În 1988, prim-ministresa britanică în vizită în Polonia cere, spre exasperarea boşorogilor comunişti de la cârma Poloniei, să se întâlnească cu Lech Walesa, leaderul sindicatului Solidaritatea. Adică exact personalitatea care va răsturna definitiv regimul comunist din Polonia. Într-o întâlnire cu acesta, într-o cameră înţesată de microfoane la capătul cărora gaşca de leaderi comunişti abia respirau, Maggie l-o prins pe Lech de obraz şi i-o zis-o tot de la obraz: Coa’, nu te opri, continuă, ăştia nu o mai duc mult, ne punem speraţele în tine, nu mute fuşte!

Nota bene: în anii ăia, ambele mari super-mega-terra-puteri (NATO şi Pactul de la Varşovia) abia aşteptau să şi-o dea la gioale unii altora. Totuşi, aveau grijă să nu se bage prea adânc unul în friptura celuilalt – cel puţin nu pe faţă. Adică China şi Rusia sprijineau Coreea de Nord şi Vietnamul în cele două războaie, dar nu foarte făţiş şi oficial; SUA sprijinea talibanii în Afghanistan cu logistică şi produse, dar mai pe ascuns; şi, în plin conflict cu mănuşi groase trase adânc pe mâini, Maggie se duce drept în Polonia, unde le zice senin şi fără menajamente leaderilor polonezi: “Vreau să mă întâlnesc cu cel mai aprig contestatar al vostru!” Io cred că comuniştii polonezii au cedat puterea din jenă faţă de ea; a, şi din jenă că cineva, nu spui cine, o denumit nişte crenvurşti după numele poporului lor.

La noi, Dan Şova neagă Holocaustul, Crin doarme ca porcul pe banii fraierilor, Ponta ajunge din plagiator prim-ministru, UDMR aţâţă spiritele because they fucking can.

3. A ieşit biruitoare din scandalul asediului Ambasadei Iranului. În 1980, o ciurdă de terorişti asediază ambasada Iranului şi iau ostateci 26 de oameni.

Negocierile nu duc nicăieri, aşa că Maggie îndepărtează televiziunile de la faţa locului, blochează strada, trage o perdea de fum peste tot cartierul şi trimite premianţii de la grădiniţa SAS să îi pună în genunchi pe coji de nucă pe teroriştii cei răi. În timpul ăsta, ţine o conferinţă de presă în care linişteşte lumea. Şi aici lucrurile devin interesante:

În plină conferinţă de presă, asistentul ei personal îi aduce telefonul cu fir şi îi şopteşte ceva la ureche. Margaret ia telefonul şi vorbeşte în receptor: “Uhm… I understand… I see… Yes… That’s great news! Why, thank you very much!”, închide telefonul şi trage adânc aer în piept, în timp ce blitzurile camerelor înnebuniseră şi delirau: “Sunt în măsură să confirm că SAS au declanşat un atac împotriva ambasadei Iranului, au ucis toţi teroriştii şi au eliberat toţi ostaticii, cu pierderi minime – un mort şi câţiva răniţi”. Ce a urmat – isterie în masă, normal.

Controversa: un prof englezoi de-al meu de la Litere zicea că, de fapt, atacul împotriva teroriştilor care ocupaseră Ambasada Iranului avusese loc cu o oră înainte, iar ea, pentru a capitaliza din eveniment, a înscenat faza cu telefonul primit la conferinţa de presă, ca să pară că primea vestea bună în prime-time. Plus că ştia că cel care va da vestea bună va fi copleşit pe vecie de simpatia electorilor. Pam-pam!

Dacă asta nu înseamnă geniu tactic, apăi nu ştiu ce înseamnă. Păi voi de ce credeţi că Băse a ţinut morţiş să anunţe el eliberarea ostaticilor din Irak la camere? (deşi, dacă nu-l elibera şi pe Ovidiu Ohanesian, primeam mai puţin spam în inbox, şi eram mai puţin jignit atunci când îi atrăgeam atenţia; dar asta, fireşte, reprezintă alt subiect, nu-i aşa?).

La noi: …OK, să-i lăsăm pe români în pace, să ne reamintim numai că meritul cel mare al celeilalte femeie cu testicole a secolului trecut, vaca de Madeleine Albright, este că a dispus bombardarea Belgradului, uitînd că familia ei se refugiase acolo în al doilea război mondial.

Vacă care e ea vacă, cu cacofonie cu tot.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 19 comments

 1. băgă Reply

  “…vaca de Madeleine Albright, este că a dispus bombardarea Belgradului,uitînd că familia ei se refugiase acolo în al doilea război mondial…?” 🙄
  erai bun la propaganda lui milosevic 😛
  vaca n-a fost la Belgrad refugiată.a fost doar vițeluca ambasadorului ceh în Yugoslavia. și nici în timpul celui de-al doilea răzbel mondial. a fost imediat dupe 😉

 2. Gigi Reply

  Cred că dacă am putea face un clasament , da , ca la fotbal , regia asta a huilei ar fi pe departe pe locul 1 la bani negri , sponsorizări electorale şi proteste de stradă (e drept , la sfărşitul secolului trecut) . Bărbaţii noştri politicieni sunt prea preocupaţi de imunitatea parlamentară ca să mai şi conducă (sună naşpa?) această ţară ! Ei au nevoie de un ,,atestat” de parlamentar pentru a mai face şi ei o manevră , două ! :mrgreen:
  În ceea ce priveşte momentul conferinţei de presă , dacă este adevărat , titlul onorific de maestră a manipulării este necuprinzător ! Fiecare popor are liderii pe care îi merită !

 3. dragos Reply

  dap, bun. Desi tot ea e cea care a fost prietena cu Gorbaciov si a fost gica contra atunci cand astia vroiau sa uneasca cele doua Germanii

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ băgă: true: “At the time of Albright’s birth, her father was serving as press-attaché at the Czechoslovak Embassy in Belgrade. However, the signing of the Munich Agreement in March 1938 and the disintegration of Czechoslovakia at the hands of Adolf Hitler forced the family into exile because of their links with Beneš.[7]”
  De aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Albright
  Cat despre propaganda miloseveasca… mai degraba sarbeasca, nu miloseveasca 🙂

 5. băgă Reply

  da, la naşterea ei tatăl era ataşat de presă la Belgrad, după care s-a refugiat la Londra în momentul dezintegrării Cehoslovaciei. La încheierea războiului s-a întors la Belgrad ca ambasador .

 6. Blue Jade Reply

  A crede în Holocaust e ca şi cum ai spune că Inna poate să cânte fără playback sau că Guţă merită să intre la Academie. Penibil.

 7. enzo Reply

  Si tu acuma te apuci de “pipait” oole :D.
  Mai in gluma mai in serios, ii datoram si dumneaei modul in care s-a terminat cu Ceasca si situatia in care ne aflam, evident fara sa cunatificam partea noastra de vina.
  Referitor la Holocaust – stiati ca in Ro, evreii care erau responsabili cu transferul de evrei spre Palestina pur si simplu isi jefuiau co-etnicii? In principiu era gratis excursia, dar pe piata neagra se ajungea la sume care azi ar echivala cu un sfert de milion de $. Mai mult, rapoartele despre Holocaustul din Romania, nu face referire la arhive si la actele oficiale ci in mare este bazat pe “amintiri” “aproximari” si asa mai departe. Lucru foarte grav din partea unei comisii oficiale platite din banii Statului Roman.
  Exista pe internet materiale foarte bine documentate despre modul in care se manipuleaza aceste date:
  http://mizeriaistoriei.wordpress.com/ – un mic exemplu.

 8. Groparu Nemernic Reply

  @ enzo: se vorbeste si ca gardienii evrei din lagarele de concentrare erau mai afurisiţi decat SS-iştii îndoctrinaţi până în vârful unghiilor înşişi, dar asta nu schimbă cu nimic faptul că Holocaustul, din păcate, a cam existat. Că dimenisunile corecte ale măcelului nu au fost (încă) corect cuantificate, asta nu aş şti să spun. Dar tind mai degrabă către cifre mai mari decât cele arătate până acum, cu explicaţia că a existat o încercare de muşamalizare din partea autorităţilor nu numai la noi în ţară.

 9. adi Reply

  Thatcherismul cu “100% market, 0% state” a dat in reaganism, apoi in neoconsii lui Dabaliu Bush, si la cacatul in care suntem azi, atat planetar, cat si Romanica, cu 100 miliarde euro datorii, si nu stim pe ce s-au dus, ca nici io, nici Groparu, ne bem atata.
  Asa ca mai usor cu baba pe scari. Mai bine vedeti si clipul galeriei lu’ Liverpool, disponibil pe dailycotcodac

 10. anti USL, PDL, PNL ARD, PC, PUR, UDMR.... Reply

  “Thatcherismul cu “100% market, 0% state” a dat in reaganism, apoi in neoconsii lui Dabaliu Bush, …….”
  se va gasi si pt asta o justificare de”maestru” (ce grad o fi avand?) gropar, pt care tot ce fac mai mariilumii e scuzabil, doar masele sunt de vina ca ei, liderii mondiali nu sunt intelesi. Si nu trebuie sa te loveasca, ca tot degeaba o face; din starea ta nu te scoate decat moartea.

 11. Groparu Nemernic Reply

  @ adi @ anti: im exprim admiratia pentru o leaderiţă care a avut oo. Mai multe şi mai tari decat au alti leaderi de acum din România sau altundeva. Să plătească amintirea ei şi pentru gafele şi greşelile lumeşti, dar să nu ne doară gura să lăudăm ce trebuie lăudat.

 12. AMLia Reply

  habar n-ai cat de tare gresesti. Dar banuiesc ca asta e cum se vede din Romania, unde tot ce a distrus Thatcher nu sevede, doar propaganda.
  Adevarul e ca Thatcher a facut foarte mult rau Marii britanii- intregi zone ramase fara slujbe care nu si-au revenit niciodata- creerea unei intregi clase de oameni fara nici o speranta de munca- pentru ca nu numai slujbele lor, dar si orice slujbe pe care le-ar fi putut face s-au dus dracului.
  Pana si la ora asta Marea Britanie plateste nota lui Thatcher- si ce admiri tu e lipsa de inima si de compasiune a unei persoane care a spus “there is no such thing as society”, care in timpul razboiului din Malvine a ordonat scufundarea in apele internationale a unui vas argentinian care se retragea( pentru cei mai inceti, aia se cheama crima de razboi), care a costa 323 de vieti. Care a colaborat cu Pinochet si cu regimul apartheid. Care i-a lasat sa moara de foame pe membrii IRA, care a vrut sa darame Liverpoolul, care a purtat razboaie impotriva propriilor oameni.
  Thatcher a vandut tot ce se putea vinde in UK, canm cum au facut FSNistii in anii 90, a lasat pe drumuri o gramada de oameni , a mascat somajul cu pensionari pe caz de boala, a risipit banii de concesiuni pentru petrolul din Marea Nordului pe disponibilizari… lista e lunga.
  Thatcher a fost un monstru, si nu cred ca vreun om de buna credinta ar putea sa aprobe ce a facut.
  Si inainte sa zici ca nu stiu despre ce vorbesc- sunt cetatean britanic si locuiesc in UK din 1999. Vad rezultatele lui Thatcher in fiecare zi.
  Te rog eu mult sa nu mai vorbesti din ignoranta. Am o parere mult mai buna despre tine.

 13. Groparu Reply

  @ AMlia: draguţa mea, postarea mea elogioasă se referă strict la faptul că femeia era testiculară. Politicile ei economice, bune sau rele, sunt atâta de controversate şi de complicate că eu nu am căderea de a le analiza.
  Fie şi aşa, nu pot să nu compar ce spui tu – în deplină cunşotinţă de cauză, sunt sigur – cu ce spune aici Lucian Croitoru: http://cursdeguvernare.ro/lucian-croitoru-cum-isi-poate-salva-un-prim-ministru-tara.html
  Şi nu mă pot gândi decât că adevărul este undeva la mijloc:) că eu tind să fiu mai liberal pentru că mă aflu în perioada aceea a vieţii în care am încă putere de muncă şi nu concep să văd oameni care la ora 4 termină cu serviciul si nu mai lucrează nimic până a doua zi, dar se plâng că sunt prea mari taxele, asta nu am negat-o niciodată.
  Multumesc pentru comentariu, simt că a dat valoare articolului 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *