– Cum, nu mai fumați?

Eram la nașu’ Greuceanu acasă, la Sibiu. Terasă, grătare, veselie, toată lumea era cu beri și cu țigări aprinse, numa’ taică-su nu.

Între noi fie vorba, taică-su, care o fost prof de engleză la gimnaziu, l-o băgat pe Groparu la facultate. Am băgat la meditații cu el de traduceam Moromeții sau Mihail Sebastian, el venea cu varianta lui, eu cu a mea… ne uitam unul la altul… clipeam, ambele versiuni erau bune! De 173.2 ori mai bun prof decât vasta majoritate a lectorilor de engleză de la universitate cu care am interacționat. Și acuma mă întâlnesc cu el și ne mitraliem cu faze de genul ”cum spui în română la upkeep? Da’ în engleză la cadastru și publicitate imobiliară?”

– Nu mai, gata.
– După 30 de ani de fumat?
– Da.
– Păi cum așa?
– Păi… eram la o masă cu niște englezi, no, veniseră la Sibiu în ceva schimb de experiență… tocmai terminaserăm de mâncat, eram la discuțiile și la vinul de după…
– Așa…
– Și am scos o țigară s-o aprind, și s-o făcut liniște la masă… toți s-au uitat la mine cam cum te uiți la un barbar, la un necivilizat. Și atunci mi-am zis că gata, nu mai e de mine.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 9 comments

 1. neamtzschantz Reply

  daca ajungea omu prin soho si vedea mii de pustoaice minore bete crita urlind dupa pula devenea pedofil, asa o avut noroc, l-or vizitat neste aroganti si o devenit nefumator. nici nu vreau sa ma gindesc ce s-ar fi intimplat daca inglesii mulii mele ar fi fost homo.

 2. Bula Reply

  Eu’s mai prost si nu inteleg.
  Daca fumul dauneaza, atunci de ce se permite circulatia masinilor, pe combustibil petrofil ?
  Vara trecuta am facut gresala sa imbrac un costum de culoare deschisa. Si am iesit cu el pe strada, timp de cca un sfert de ora, pana ce am traversat strada si inapoi.
  La un moment dat a trebuit sa ma opresc pe marginea trotuarului, unde ne-am retras deoparte cu un prieten sa dam mana si sa schimbam cateva vorbe. Fix acolo s-a oprit si o masina “de elita” – cu esapamentul in dreptul nostru – care-si tura motorul, asteptand schimbarea semaforului.
  Si ajung acasa, unde fiica mea ma pune la zid instant:
  – Tati ! Cum ai reusit sa-ti murdaresti costumul in doar cateva minute ???
  Ma duc la oglinda, pentru verificare.
  Si, intr-adevar, stangul pantalonului este vizibil mai inchis la culoare ! O nuanta de gri, pierduta spre dreapta mea.
  No, eu-s fumator inrait de mult timp, dar fumul de tigara NICIODATA nu a facut asemenea “zugraveala” pe haine !
  . . .
  Oare cat gaz de esapament de acest fel a inhalat copilul prietenului meu din carucior ?
  Si cat de daunator este smogul creat de masini, pe care-l inhalam ZILNIC, ore intregi, cand umblam prin oras ???

 3. Ady Reply

  Bula, nu neg ca e cum zici. Fumul de tigara n-o fi facand el aceeasi zugraveala, dar miros, nene, miros… pe vremuri se intampla sa am treaba periodic in compania unor oameni care fumau. Nu puteam sa ma sustrag acelor intalniri, iar pe ei ii durea la basca de mine si de restul care nu fumau (vorbim de o incapere de tip camera de apartament de bloc). Cand ajungeam acasa trebuia sa pun la aerisit si apoi spalat pana si chilotii si sa ma spal pe cap.
  In vremea cand faceam eu liceul, toaleta era fumoar. Mama stia intotdeauna cand fusesem la toaleta in timpul cursurilor. Cat puteam sa stau la toaleta?! Maaaaxim 5 minute.

 4. Cristi Reply

  Bula, raspunsul complex este ca fara masini nu se poate dar fara un bat in gura se poate.
  Raspunsul simplu este ca daca vrei sa fumezi iesi afara 5 minute ca nu mori si nu-i mai deranjezi pe altii. Masina nu poate sa traga pe dreapta cinci minute pana treci tu. Intelegi?

 5. pasquinel Reply

  Cristiii! Baaa, Cristiii!

  Lasa, bun ashea, am glumat.

  E greu sa te lasi de fumat. Am fost acolo vreme de 14 ani, zi de zi, noapte de noapte. Nimic nu m-a motivat sa ma las, mai ales ca nu am avut probleme de sanatate din cauza tigarii. Doar ca, dupa vreo treispe ani, mi-a venit asa, o lehamite. Bun, asta pe langa faptul ca mi s-o nascut pruncu’. Ashea ca m-am autosugestionat cam un an de zile. M-am facut in gand albie de porci, mi-am zis ca-s prostu’ pamantului ca trag spurcaciunea aia in piept. Ghici ce? A functionat! Am deja peste zece ani de cand nu mai fumez, si mi-e al dreaq de bine, ceea ce va doresc si voo.
  Gata, nu mai am pipi.

 6. Bula Reply

  Problema este ca, legea este stupid conceputa / formulata.
  Sunt de acord ca, in institutiile publice sa nu se fumeze (si acolo se pot amenaja locuri pt fumat.)
  Dar NU sunt de acord ca fumatul sa fie interzis si in localuri (particulare) de tip restaurant, cafenele etc.!
  Intr-un local particular PROPRIETARUL poate decide asupra destinatiei proprietatii, iar CLIENTUL poate sa aleaga sa mearga sau nu in acel local. FIECARE are decizia libera !
  Formularea actuala va conduce la inchiderea miilor de “carciumi satesti”, unde clientii nicdecum nu vor manca cate un mar langa halba de bere.
  In alte tari, ca si la noi pana acum, incintele sunt marcate separat atat pentru nefumatori, cat si pentru si fumatori.
  Exista si EGALITATEA IN DREPTURI si DREPTUL LA DECIZIE a fiecaruia sa dispuna de propia viata, de proprietate.

 7. Anastasia Reply

  Eu sunt curioasa dupa ce se pune legea in vigoare ce modalitati o sa gaseseasca romanu’ sa o fenteze, ca doar se stie ca e inventiv :)))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *