Și, ca să terminăm odată cu nebunia asta:

E adevărat, Eminescu colectase puţintel sifilis. Nu de la capacul de WC, de la Veronica Micle sau soţia lui Titu Maiorescu.

eminescu-micle
În Maioreasca fără soţ/Adesea am trecut (sursă foto)

E adevărat că din cauza asta Eminescu se afla foarte internat în azil la ceasul în care s-a dus să-şi pună butelia la coadă la judecata de apoi.

Da, e adevărat, sifilisul ronțăise zdravăn din intelectul poetului-prozator-publicist şi ce mai era el, nepereche; pentru că era multe, dar nu mai era şi tăt.

Dar nu sifilisul l-a omorât. L-a omorât un alt internat, care l-ar fi lovit cu o cărămidă în cap.

De unde știu asta? De la tanti telefonista de la Facultatea de Litere de la Cluj, cea care mă lăsa să sun acasă la mama să-i spun să mai trimită bani și vin de casă când eram student (î.d.t.m. – înainte de telefonele mobile).

În viaţă e bine să te ai bine cu telefonistele, pentru că numai aşa poți afla cum mor poeţii naţionali.

Tanti telefonista vorbise cu un profesor eminescolog de la Cluj care săpase în subiect prin anii… ’70…? ’80? Şi aflase teribilul secret, dar nu mai apucase să-și publice descoperirea.

Nu mai știu cum o chema pe tanti telefonista, pentru că – nu-i așa? – uiți repede numele oamenilor care îți fac un bine; ţii minte însă până la moarte numele celui care nu ţi-a dat prioritate în trafic.

Şi chiar dacă nu-i aşa – deşi telefonista mi-a zis că-i aşa – de acum încolo aveţi un mega-subiect de spart gheaţa la bere şi în fiecare an de 15 ianuarie, pentru tot restul zilelor voastre; ba poate şi-n purgatoriu!

Poate şi-n purgatoriu. Numai să-mi daţi link în discuţia voastră.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 25 comments

 1. Gigi Reply

  Bineînțeles că am vrut să scriu ÎȚI , dar tastatura mi-a jucat o festă, numai așa ca să mă fac de minune în fața ta! 👿

 2. mihai Reply

  Si atunci cum facem? Pentru ca tu ai avut-o pe tanti telefonista, care stia de la un eminescolog. O fi bunicica sursa, nu zic nu. Da’ io am avut un fost director de logistica, ce mi-a explicat cu lux de amanunte ca pe Eminescu l-au rapit…extraterestrii. Iar el stia chiar de la sursa. Da, de la E.T. Fusese si el rapit, la randul lui, numa’ ca eliberat, ulterior. Deci, cum facem? In cine sa mai ai incredere bai nene?

 3. diana Reply

  no! deci p-asta cu Maioreasca n-am stiut-o dar uite ca mi-ai spus tu. Iti dai seama ca subiectele de genul asta fac rating azi. Si pana pe la 10 ani am crezut ca mie mi-a scris poezia Diana. D’apoi pana l-am gasit pe Endymion:-):-):-):-)

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ diana: cica d-aia l-ar fi repudiat Maiorescu, dupa ce fusese cel mai aprig sustinator al sau.
  Speaking about men who couldn’t keep it in their pants.

 5. Ono Reply

  din cite stiu eu, parca era vorba despre cumnata lui Titu Maiorescu, Mite Kremnitz , soţia medicului personal al Regelui Carol…

 6. luci Reply

  treaba asta cu caramida e deja publicata; am citit-o din cateva surse de cativa ani; dar ce e intersant e ca deja avem mituri despre moartea lui Eminescu. De exemplu, cica el era foarte incomod in epoca, el scriind la Timpul articole contra Austro-Ungariei, aliata cu noi pe atunci. Il uramrea politia, agenti ai Sigurantei, prietenii ii erau haituiti, etc, mecanismul se pusese in functiune si cuprindea oameni importanti, ce mai Asa ca s-ar fi aranjat internarea la nebuni (300 lei mita la dr Sutu) de catre chiar Maiorescu. Si de atunci nu a mai insemnat nimic pt opinia publica parerile nationaliste ale lui Eminescu. Pt sifilis a fost tratat ( a se citi otravit) cu mercur in cantitati prea mari pt orice om, ceea ce intr-un final l-a omorat. Si, la moartea lui Eminescu, s-ar fi aruncat la gunoi creierul, inainte de a i se face examinarea, din neglijenta faimosului dr. Maiorescu (lucru destul de convenabil, din moment ce nu se mai putea afla daca a avut afectat creierul de sifilis).

 7. schmoo Reply

  …si nici macar nu era ziua lui pe 15 ianuarie, ci pe 20 decembrie (1849). Mi(s)tificare totala! Despre cine si de ce mai vorbim noi aici??

 8. Groparu Nemernic Reply

  @ luci: mno! Deci nu suntem singuri, eu si telefonista! Ha-haa!
  @ schmoo: si nici nu-l chema Eminescu, de fapt! Noroc ca nu-l chema Eminem, ca se ducea.

 9. Maior estem Reply

  De ce-a plecat? De ce-ar mai fi rămas?
  Ups! Cre’ ca nu e chiar Eminescu dar, La aniversara, merge.

 10. Antonela Reply

  De foarte multă vreme circulă tot felul de polemici cronofage în ceea ce-l priveşte pe Eminescu, de care ne putem sau nu lăsaţi influenţaţi. Eminescologii îşi doresc enorm să-l sanctifice pe poet, drept care vor să dovedească că acesta a fost asasinat (cumva, chiar şi prin modalitatea descrisă de telefonista de la facultate).
  Prof. Constantin Barbu ne pregăteşte, pentru începutul acestui an, 33 de volume din Eminescu, unde vom găsi manuscrise, note, comentarii, arhivă. Un proiect care se vrea o refundamentare a culturii româneşti. Nu ştiu dacă va demola mitul (ori realitatea) de secole din jurul poetului. Poate deshumat, aflăm (sau nu!) adevărul despre moartea sa.

 11. Maior estem Reply

  Prof. Constantin Barbu este domnul acela caruia i-a lasat mostenire Perpessicius “ochelarii” sai?

 12. oana Reply

  It is true…am aflat asta in clasa a IX-a de la super profa de romana….si sifilisul era o boala comuna la vremea aceea….asa ca era mainstream omul doar asa…a murit dupa principiul..ce mai ai in cap…nimic…ia o caramida 🙄

 13. boierul barba Reply

  Bre Gropare , ai matale asa o deprindere sora de geniu cu talentu’ cand scornesti asa tam nesam fel de fel de subecte ce le pui la bataie ca sa poti privi sadic cum se incaiera pe ele postacii lu matale , de pe spatele carora culegi smantana de blog torter de frunte. Si ca sa iti dovedesc ca lucrurile sunt tocmai ase , uite :
  Eu de exemplu acuma sunt deranjat de remarca lu’ tanti LUCI care afirma ca noi romanii aruncam creiere de genii ( a lu domnisorul Eminescu) , in timp ce eu afirm ca nu in aceeasi masura si rusii pretuiesc inaintasii precum pe Rasputin caruia i-au pastrat pana astazi penisul in formol !
  Precizez no asa ca am dat exemplu rusesc numai asa ca s-o enervez … ca altfel nu are loc dezbaterea … ma intelegi ???
  Vin eu acuma si te intreb : dreptu-i sa ne incaieri pe asemenea subiect ??

 14. Mimiblonda Reply

  Nu stiu ce sa zic. Folclorul circula cu viteza, cuvintele e interpretabile. Mai tai din context, mai contribui cu ceva, se poate ajunge la concluze false…Exemplu: Mihai declara, in comentul sau, ca “ai avut-o pe tanti telefonista” si ca e “bunicica”. Si uite asa, posteritatea va vorbi despre tine in felul urmator: “marele blogher, traducator, scenarist, regizor si producator de film, militant pentru lupta impotriva bancilor si directiilor de finante, babardea tot ce prindea, de la telefonista pana la…”

 15. Groparu Nemernic Reply

  @ mimiblonda: unde mi-ai umblat pan-acum…!
  Legat de Mihai: nu cred ca a zis ca am avut-o pe tanti telefonista, o femeie de altfel de varsta respectabila si mult prea cumsecade ca sa treaca ceva prin cap de student, chiar si aflat la varsta la care hormonii tropaie vesel.

 16. reparatii turbosuflante Reply

  cica de sifilis a murit, aceasta teorie nu s-a mai auzit pana acum. dar fiecare poate sa spuna orice despre moartea unui om care nu mai poti afla adevarul, dar sa zicem ca adevarul este bine ascuns.

 17. Gaga Reply

  Partea cu nebunul care l-a lovit in cap nu e nu stiu ce mare descoperire. A scris despre asta si George Calinescu in cartea sa despre viata lui Eminescu. Dar cine mai citeste carti in ziua de azi ?

 18. Janette Reply

  Hi my name is Janette and I just wanted to drop you a quick note here instead of calling you. I came to your De ce a murit Eminescu | Blogul cu cel mai scazut nivel de nitrati din Romania page and noticed you could have a lot more traffic. I have found that the key to running a successful website is making sure the visitors you are getting are interested in your subject matter. There is a company that you can get targeted visitors from and they let you try their service for free for 7 days. I managed to get over 300 targeted visitors to day to my website. Check it out here: http://ck2.it/145g3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *