Tocmai îmi dusesem Gropărelu’ la școală și reveneam, plin de voioșie, către casă, când m-au oprit pe stradă doi bărbați fâstâciți dintr-un Ford Focus venerabil, cu numere de BN.

Pe strada Horea, pe unde-mi duc odrasla la școală (la ”malaxorul de suflete”), se află Pedi II, unul din centrele de dializă din Cluj. În fiecare dimineață, zona e plină de mașini din toată Transilvania (SJ, SM, BM, BN, BH, AB, SB): părinți care-și aduc copiii la dializă. Vorba aia, îi văd și îi mulțumesc cuiva de sus că cea mai mare problemă a Gropărelului e că de ce nu-l las la tabletă mai mult de 16 ore pe zi.

Revenind la cei doi, mă rugau să-i ajut să-și plătească parcarea la atomatul de lângă. Aveau privirea și concentrarea unor oameni care se treziseră probabil pe la 5 dimineața ca să ajungă la prima oră la spital, unde îi aștepta, pe lângă tortura chinezească a sistemului medical, și traficul clujean de oră de vârf, bașca sistemul de parcare, ăla cu tastatură și loc de card și alte electronice care probabil lor, oameni simpli de la țară, li se păreau un pic din Star Trek. Ar fi putut plăti cu telefonul, dar nu erau cu abonament, nu aveau mărunt la ei, card nici atât… știți voi, probabil cu toții avem rude la țară care ar fi putut fi în situația asta.

Și normal că i-am asistat la plata parcării și le-am lăsat numărul meu de telefon, ca dacă e ceva să cobor din Gruia ca să-i asist și după expirarea celor trei ore achitate, și când am plecat m-am gândit că ce noroc pe ei că totuși oamenii de la noi se ajută între ei; că dacă nu aș fi fost eu, atunci oricare alt clujean care ar fi trecut prin zonă sigur i-ar fi ajutat, doară oameni suntem. Și mi-am amintit de vizita mea în San Francisco, când am întrebat-o pe o duduie unde e Pier-nu-mai-știu-care, că sunt tare anapoda numerotate, uitați și voi, de la 9 la 15 sunt cumva în interior și dau numele unor clădiri, nu mai sunt chiar debarcadere.


Unde e Pier 4? (sursă foto)

La Pier-nu-mai-știu-care urma să mă întâlnesc cu sora unui prieten din Sibiu și harta de pe telefon nu mă prea ajuta; și duduia efectiv m-a ignorat și a trecut mai departe, pesemne că arătam și aveam accentul cam dubios, de boschetar, de imigrant din țară săracă sau, mai rău, de blogger din România.

Și la Cluj mereu vei găsi oameni care să te ajute, și acum ajutorul ăsta dat părinților care vin la Cluj cu copii bolnavi a fost dus la un alt nivel de Asociația Magic. Dacă părinții se înscriu pe platformă, vor putea primi asistență valoroasă în ceea ce privește cazarea, accesul la clinici (stoma, kineto etc.), mâncare, transport, asistență psihologică (oh, yeah!) și o droaie de alte facilități. Pentru unii poate fi mană cerească, că n-or avea toți abilitățile de descâlcire a ițelor unui tratament la Cluj. Deci vă rog să transmiteți datele Asociației Magic părinților care urcă la deal bolovanul ăsta sisific al îngrijirii unui copil cu probleme de sănătate, că poate le mai aduce și lor zâmbetul pe buze: https://www.magichelp.ro/, contact@magichelp.ro, telefon 0313330384.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 4 comments

  1. sloimii Reply

    Am fost azi in Floresti cu cineva sa cumpere o masina.Stiam ca trebuie sa fac stanga la Lidl dar nu stiam cand:in 50 m,in 5 km…prima data in Floresti.
    Asa ca am fost singurul berbec care circula pe banda de la axul drumul.
    Ma uitam repetat in oglinzi,in fata,nu-mi venea sa cred,rar cate o masina,doua pe banda 2.

  2. Corina Reply

    Foarte buna platforma, ar trebui organizate actiuni mai ample de catre statul roman, astfel incat sa ne faciliteze tuturor o modaliltate mai usoara de a dona diverse, de la device-uri pe care nu le mai folosim la haine si altele. Sunt oameni sarmani care s-ar bucura foarte mult de ele dar din lipsa timpului, nu facem efortul de a dona.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *