Se duce bunătate de ghiaur în Tunisia, că la mare la noi e chiar mult prea plin de turiști străini, nu mai poți mânca o șaorma tradițională de atâția nemți și franceji și suedeji.

Și, ca orice român care se respectă sau ca un blogger, s-o dus și în bazar, să caute legendarii blugi Pyramid și să-şi ia nişte iPhone-uri originale.

La intrare în bazar, o fost acostat din prima de un turcaleț din ăla tunisian:
Hello, my friend, where are you from?
– Romania…
Ahaaaa, Romania, Ceaușescu, Hagi, king Cioabă! Come inside, I give you very good deal!

Și românul nostru intră în magazin unde, printre o mie de iPhone-uri 5 și parfumuri originale, observă o statuetă mai deosebită. Purta pe ea patina timpului și se vedea că nu e un chinezărism de plastic făcut pe un vapor în deșertul Sahara.
– Care-i treaba cu statueta asta? întreabă românul.
– Asta, my friend, e o statuetă foarte specială. Este 100% originală, a fost găsită în piramida faraonului Mekh, fiul lui Neheb și nepotul lui Hsekiu, tatăl lui Adjenib. A ajuns la mine în bazar printr-o întâmplare, pentru că acum în Egipt e haos, altfel nu aș fi putut-o trece granița. Se spune că aduce noroc și sănătate familiei care o posedă, și ce să vezi, de când o am pe fiu-meu nu l-a călcat nici o mașină! I-am refuzat deja pe cei de la Christie’s din Londra și aștept un cumpărător care să o poată aprecia la adevărata ei valoare. Am certificat de originalitate pe ea și hârtiile pentru vamă, care arată că o poți trece granița.
– Sună interesant, zice turistul român din interiorul sandalelor sale. Cât vrei pe ea?
– Ție, dar numai ție și numai azi ți-o ofer la un preț special, pentru că este o zi bună și-mi place de tine. Poate fi a ta pentru numai 100$!

Românul se scărpină în cap.
– Îți ofer pe ea 2$.

Tunisianul nici nu clipi:
– De acord.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. Alex Reply

  pentru inca 50$ facea rost de toata piramida din “intamplare” 😀

 2. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Chestia cu de acord era valabila numai la negociere.Cand sa scoti banu sa platesti tunisianul zicea 100E ca asa ne am inteles. 🙄

 3. raducu Reply

  spune “de acord” dupa 10 minute de negocieri, dupa ce te-ai facut de 4 ori ca pleci dezamagit din cocioaba de magazin, dupa ce iti spune ca de fapt el nu castiga nimic ba chiar ti-o da in pierdere numai pentru ca esti simpatic etc etc. cert este ca e o experienta extraordinara targuiala cu arabii,indienii,chinezii

 4. cotos Reply

  🙂 Cu chinezii am avut “onoarea” sa ma targuiesc. Dificil, dar pana la urma e o experienta care trebuie incercata.

 5. ametistul Reply

  patit personal. hai in bazar ca nah trebe incercata targuirea pe produsele mirifice. asta chiar in prima zi fara sa vedem prea mult din oras. ajunsi acolo ne sar in ochi tot felu de suveniruri si da-i si targuie si mai zi-le de Hagi. ajungem seara spre hotel si langa hotel ditai minimarket. hai sa vedem cam cum arata un minimarket la baietii astia. si intram trecem prin sectorul cu alimente, apa suc etc si ghici ce intr-o sectiune erau numai suveniruri, tutun, tobe traditionale africane, hooka. comparativ preturile erau undeva la 40% pe ce am dat noi in bazar. dupa targuieli bineinteles.

 6. Recomandări de seară Reply

  […] Ca să închei într-o notă mai veselă: Groparu a descoperit şi el salutul tradiţional al fraţilor noştri tunisieni – “Hello, my friend!” […]

 7. Cami G. Reply

  In 2008 am fost in Tunisia. Pe drum m-au avertizat niste cunostinte sa nu folosesc prosoapele din hotel pe plaja, ca se fura si mi le imputa la suprapret. Mnoa, primu’ lucru pe care a trebuit sa mi-l cumpar in Tunisia (dupa apa de beut, desigur), o fo’ un prosop de plaja. In hotel, la butic, erau niste preturi… de te lua cu ameteli. Deci, am trecut strada, la tarabe. Urgent m-a bagat un nene in seama. I-am aratat prosopu si l-am intrebat “cat?”. 20 dinari, zice omu. 10, ii zic (aveam 10 dinari in mana). Ia prosopu, mi-l arata (flotir subtirel, da’ avea harta Tunisiei desenata pe el)…15! si imi smulge cei 10 dinari din mana. In secunda doi i-am smuls prosopu din mana si trecand strada in fuga, spre hotel, ii strigam “10!10!”. 😀 In hotel, dupa o socotela simpla… imi iesise prosopu la 30lei. Maare afacerista-s! 😀

 8. sendroiu Reply

  In Cairo, un negustor incerca sa ma imbarlige sa cumpar piele de zebra, my friend. Original zebra! Very fantastic brais, my friend, 200 $ only!
  No way, my friend, eu sunt ecologist, sunt impotriva uciderii zebrelor, nu incurajez braconajul.
  Tipul se uita in stanga, se uita in dreapta, se apropie de urechea mea: Let me tell you a segret, my friend! Dis is no zebra at all. Dis is bainted cow, my friend. Just cow skin, bainted black and white. I love Greenbeace! 50 $!!!

 9. Iulia Reply

  Nu am fost in Tunisia dar cam la fel e si cu negrii care vand suveniruri in Franta. Am cumparat un ceva cu 2 euro in loc de 15, si eu nu sunt buna deloc la negociere

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *