Dacă eşti un american de la oraş sau european crescut de televizor şi eşti fascinat de vampiroaice, vârcolaci, fata pădurii şi muma lui Ştefan cel Mare, Transilvania este the place to be de Halloween. De ce? Pentru că, după cum probabil ştiţi deja, cu orice străinez ai sta la o bârfă mică, dacă aduci în discuţie că eşti din România (judeţul ăla de mai la sud de Transilvania) propulsezi o discuţie care lâncezeşte din lipsă de subiecte direct în stratosferă. Proşti suntem noi că nu putem specula mai bine faptul că “Dracula” e a doua cea mai citită carte din lume – “conform unor studii”.

Sau speculăm? Deja Halloween-ul în Transilvania aduce bănuţi frumoşi celor care se ocupă de tururi tematice atât prin locurile în care Vlad Ţepeş o fi tras un vânt în drum spre vreo bătălie cu turcii, sau chiar a stat peste noapte ca să le administreze şoarecilor casei acelaşi tratament de colon pe care-l administra şi turcilor. Firme de turism altminteri serioase aduc turiştii aici la un foc de tabără, îi îmbată cu nişte hectolitri de tzuïkă şi tradiţionalele beri ardeleneşti produse dincolo de Carpaţi, poate şi un vin, turiştii se costumează în Vlazi, Drăculi şi copila aia din Twilight – pe ei şi pe veveriţe, dacă se poate – şi partyyyyy!

Când termină, suie pozele pe Facebook şi rămân cu o amintire frumoasă – care sigur va propulsa, la nevoie, orice discuţie care lâncezeşte, cu oricine, direct în stratosferă. Şi au şi de ce: românii se chinuie să le facă sejurul cât mai plăcut şi includ în turneul lor – musai – câte o vizită la Bran (care are aceeaşi legătură de sânge cu Dracula pe cât are Ion Iliescu cu Mahatma Gandhi) sau la pasul Tihuţa, la castelul-palat medieval din betoane, construit de comunişti (castel-palat ale cărui legături cu Dracula sunt chiar mai minus zero decât la Bran). În timpul acestor vizite, pentru a şterge din mentalul colectiv al turiştilor drumurilor desfundate şi buda din fundul curţii, organizatorii orchestrează tot felul de momente neaşteptate şi pline de umor. Între ele, la loc de cinste, următorul: turiştii sunt puşi să meargă pe un coridor întunecos, iar un chelner sau recepţioner sau ghid îi pândeşte ca un tigru care are poftă de ceafă de facocer (dacă facocerii ar trăi în cartierul tigrului) într-un colţ mai ferit. Şi, când turiştii nevinovaţi ajung în dreptul lui, taman când aceştia se aşteaptă cel mai puţin, chelnerul, recepţionerul sau ghidul sare la ei şi le şi face cucu-bau – drept urmare oamenii se sparie, râd, fac poze şi merg mai departe, convinşi că ardelenii au glumele bune şi mistica pură în sânge.

Treaba asta cu speriatul turiştilor o mers şnur câţiva: zic o mers, pentru că o încetat atunci când o turistă americancă o făcut infarct. La Bran, zice-se.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 10 comments

 1. alioja Reply

  haide bre, doar nu da faliment ditamai industria de la o tanti care a intrat pe carca ei acolo

  dimpotriva, eu cred ca asta a adus si mai multi vizitatori amatori de senzatii tari

 2. Belle d”Imagination Reply

  Dacă eram ovrei cinstiţi, sărbătoream Halouinul vânzând toate prostiile americanilor flămânzi de Drăculeşti.

  Numa că suntem români proşti şi în loc să valorificăm pleaşca, facem bazine olimpice de înot unde nu se duce nimeni – şi pe alea din oraşe le lăsăm să se dărâme, and so on.

 3. Groparu Nemernic Reply

  @ alioja: nici nu stiu daca e chiar asa o idee buna sa te apuci sa pornesti o campanie pe tema “Come to Romania! We’ll give you a heart attack absolutely free!”

 4. Luke Reply

  Fals ,“Come to Romania! We’ll give you a heart attack for only 100 bucks”
  Asta daca eram evrei :))
  P.S. Nu ca am ceva cu evreii sau cu “closca” tatuata pe bratul meu drept.

 5. alioja Reply

  @Groparu>> pai nu a fo’ gratis 🙂

  e ca roller coster-ele alea demente, care te invart si te agita de rup tot prin tine. le vezi pe la teveu cum fac ca toate alea, oamenii tipa socati, se dau de ceasul mortii, multi se dau jos si coboara spunand “nu ma mai urc in viata mea in asa ceva!”

  si atunci realizezei ca acolo tre’ sa mergi 🙂

 6. Anda Reply

  Mamaaaaa ce m-am speriat eu in culoarul ala!!! Toata “piesa” fusese bine pusa la punct. Te conduce una cu o fata de speriat, luminandu-ti calea doar cu o lumanare, apoi iti spune o poveste de groaza, iese Dracula dintr-un sicriu – aici, toata lumea se asteapta ca asta sa se intample -, dar nu te astepti ca la intoarcere, Dracula “sa te ia in brate”. Brrrr… Acum cativa ani, ca sa te c**i pe tine trebuia sa dai doar 1 leu. Probabil, acum, tariful e mai mare :mrgreen:

 7. diana Reply

  Daca ma repet- asta e! Povestea reala si haioasa: mere pretinu, coleg de faculta in americi si sta tri. Omu nimeri la o benzinărie. Vine clientul – mai venise şi altădată “Da’ de une eşti? Că ai accent de sudist.” “Apoi is din Europa .” Da’ ce ţară îi asta?” “Păi îi continent. Ţară îi România.” “Da cum vă descurcat cu vampirii?” “Păi avem magazine cu sânge de vacă şi nu mai atacă oameni. Mai nasol e cu varcolacii. Da’ şi pentru aia este poliţie specială.” “Deci e mai sigur acum pe stradă.” Superb sau ce?

 8. fabricadenimicuri Reply

  si totusi, de la mine din ograda lucrurile nu se vad chiar asa. un grup de prieteni englezi, stabiliti in deva de o vreme, cu ceva experienta in domeniu in spate, tocmai cu asta se ocupa: organizare de vacante si voluntariat in romania. conditii ok, locatie buna. si cu toata publicitatea (site-uri, vreo 3, facebook – 5-10 posturi zilnice sharuite, twitter, etc) pentru halloween au avut exact 2 ‘donatori’ de sange proaspat. ce sa fie? ce sa fie?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *