Să începem cu începutul: pe vremea când prim ministru era un domn (încă) simpatic, bonom şi mititel de la Cluj, România a ajuns la trei centimetri şi o puţă de colaps.

Pentru că nu erau bani la buget, prim-ministrul (sau colegul lui de la Sănătate; tăt un drac) a promulgat o lege care într-o ţară normală (deja fraza asta e clişeu) ar fi provocat 1000 de demisii de onoare: orice venit în afara salariului urma să fie impozitat cu 5.5% taxă de sănătate. Şi nu oricum, ci retroactiv. Adică plăteşti, fratele meu, un impozit adiţional de 5.5% pe ultimii 5 ani. Ai carte de muncă şi se poate interpreta ca dublă impozitare? Ghinion, tot trebuie să plăteşti. Scoate, române, sute de euro! Să nu vă gândiţi că salariile medicilor şi ale asistentelor s-au dublat în urma acestei decizii: dimpotrivă, au fost taxaţi cu 25% din salariu. A, şi s-au mai şi închis nişte spitale. Să fie.

Să lăsăm politica să întunece această postare plină de învăţăminte mai târziu; cert este că Groparu a primit prin poştă direct o somaţie de executare, prin care era obligat la plata unei sume de 5000 RON: 3000 restanţe, 2000 penalizări.

Groparu a plătit cei 3000 de lei ceruţi cu disperare de premier şi, spre deosebire de mulţi prieteni care s-au dat cu untură de porc la fund şi s-au încolonat cu pantalonii pe vine la Finanţe, Groparu şi-a sunat avocatul şi a pornit proces împotriva penalizărilor. Proces pe care l-a pierdut la prima înfăţişare, dar a făcut recurs şi, după numai 20 de luni, a câştigat la apel. Sentinţa nu s-a mai comunicat prin poştă (apropos, la nici una din înfăţişări nu s-a prezentat nimeni din partea CASS la proces), căci aşa este legea la noi în ţară: numai sentinţele atacabile se comunică, pentru că sunt atacabile. Sentinţa mea fiind finală, nu s-a comunicat. Reţineţi vă rog acest aspect.

De la pornirea procesului, Groparu a continuat să plătească cu religiozitate o sumă OK-ish la Sănătate. Până când sâmbătă la amiază am primit un SMS de la ING: “acces la conturi restricţionat din cauza unei popriri”. Sun una bucată avocat, care îmi spune clar: nu au voie să-ţi pună poprire dacă nu te-au somat cu două săptămâni înainte.

Cu conturile blocate, luni dimineaţa la 8:30 mă duc la CASS să văd pe cine mai dau în judecată tura asta. Să începem cu începutul:

1. Iau bilet de ordine, stau la coadă şi apoi intru la doamna de la CASS care îmi spune că ei nu mai au nici un control asupra părţii financiare din partea contribuabililor persoane fizice; aşa că îmi recomandă să mă duc la Finanţe, căci ei au în grijă partea de colectare.

2. Mă duc la Finanţe, unde după o nouă coadă mi se dă un grafic de plăţi plătite şi penalizări şi majorări. Cu el mă duc înapoi la CASS.

3. Intru în faţă peste muncaşii care aşteptau cuminţi la rând, apoi doamna se uită peste hârtia de la Finanţe. Se uită şi nu pricepe – hârtia e plină de coduri neexplicate, categorii de venit, de plăţi, de penalizări şi majorări. Îmi spune că bănuie cam care e situaţia, dar la ei nu figurez cu procesul câştigat (fapt petrecut în aprilie, deci acum 6 fucking luni). Îmi recomandă să mă duc la departamentul juridic!

4. Urc la departamentul juridic, unde nu este nimeni. Sunt trimis la Finanţe: “noi nu mai avem dreptul de a emite popriri de conturi!” Aşa că…

5. …mă duc înapoi la Finanţe, la Executări Silite, camera 17. Strada mea începe cu A; iar domnul cu A este un nene depăşit de situaţie, rotund ca un balon, care respiră greu, care scrie la calculator cu un deget şi apoi, în loc să apese Enter, stă o jumătate de minut să apese OK cu mouse-ul. Discuţia escaladează, omul ridică tonul, eu rămân calm, dar ferm. Îl întreb cum este posibil să mi se pună poprire pe conturi fără somaţie; el îmi spune că legea 93 permite instituirea de poprire după publicarea cazului pe site. A dracu’, toate comunicările de la Finanţe m-au ajuns în Floreşti, numai astea de poprire nu! Aflu că mi s-a trimis pe banii fraierilor câte o somaţie lunar, care nu a ajuns nici una la mine (eu am făcut redirectare către Floreşti la corespondenţa pe care o primesc) şi s-a trecut la executare direct. Vreau să ştiu mai multe despre penalizări şi despre sumele datorate? Mergi înapoi la biroul de încasat taxa pe Sănătate din sediul Finanţelor, camera 1! Numai doamna de acolo îmi poate explica cum stau lucrurile cu toate codurile de pe hârtii, că ea ştie; el nu îmi poate spune ce penalizări sunt alea, pe ce sume. În mintea mea încolţeşte un gând pervers: CASS-ul a continuat să mă impoziteze pe suma restantă şi pe perioada procesului, şi după ce am câştigat procesul!

6. Ies din biroul lui şi mă duc la tanti care încasează taxele pe Sănătate de la Finanţe (mă mai urmăriţi?). Stau la coadă, o rog frumos să-mi explice cum stau lucrurile şi în ce constau penalizările acelea! Mă trimite înapoi la CASS, la Biroul de Executări.

7. La Biroul de Executări de la CASS nu este nimeni. Întreb lângă; sunt trimis la camera 212.

8. În camera 212 sunt trimis la camera 215. În fostul birou se zugrăveşte.

9. În camera 215 sunt trimis în camera 216. Colega a greşit, în 216 este biroul de Executări, dar nu cred că au acces la dosare.

10. Intru la Executări. Un nene fără ecuson mă primeşte, eu îmi cer cu nesimţire dreptul de a sta pe scaun. Mă primeşte. Analizează: situaţia mă depăşeşte, vă rog să discutaţi cu şefa, et. III, camera 306.

11. În drum spre “şefa, camera 306”, fac un mic ocol la Juridic. Unde o doamnă foarte amabilă îmi spune că habar n-avea de proces, pentru că la Finanţe trebuie să merg, la Juridic; ei nu se mai ocupă de procese, Finanţele au preluat din 2012 baza de date de la ei şi ei se ocupă de procese. Staţi puţin să vă listez măcar sentinţa de pe site-ul Tribunalului, poate vă trebuie, cu plăcere!

12. Intru la şefa, care-o sună, în ciuda protestelor mele, pe doamna de la Juridic. Îi spune exact aceeaşi poveste pe care i-am spus-o şi eu, doamna de la Juridic, probabil, se supără pe mine că m-a trimis la Finanţe şi eu nu am ascultat-o, în fine, concluzia este simplă: doamna şefă îmi spune că nu are ce-mi face, dar bine că i-am adus la cunoştinţă sentinţa definitivă în favoarea mea, pentru că dânsa este acum obligată prin lege să încerce să recupereze suma datorată de mine chiar dacă am o sentinţă definitivă în buzunar! Dar să mă duc la Finanţe la Juridic, că ei acolo trebuie să rezolve.

13. Mă duc la Finanţe la camera 1, să aflu unde este Juridicul. La etajul 3.

14. Urc la etajul 3, unde o doamnă şefă de la Juridic aproape că mă ceartă că de ce nu am sentinţa definitivă în format oficial, că ce vin cu listări de pe site-uri oficiale? Îmi spune că nu la ei trebuie să duc sentinţa definitivă, ci jos, la camera 17, la acelaşi domn rotofei şi depăşit şi – evident – destul de bolnav; căci nici el, nici colegii sau colegele nu plesneau de sănătate, săracii.

15. Cobor la camera 17 şi îl prind pe nenea rotofei afară, la aer. Îi zic: păi nu v-am zis că mă întorc la dvs. dacă ăia de la CASS nu ştiu ce să-mi zică? Nu mai bine mă rezolvaţi atunci? Începem discuţiile, apoi intră cu mine în camera 17 şi începe distracţia.

16. NU are cum să-mi spună pe ce sumă s-a pus penalizare, pe ce perioadă neplătită; figurez, într-adevăr, în anul 2011 cu restanţă, la momentul pornirii procesului plătisem sumele datorate, dar acum am de dat 10.000 de lei (!!!!! fuckin!!!!) penalizări din suma asta! Ar fi o explicaţie: într-adevăr am plătit eu trimestrial suma la Sănătate; dar suma aia nu a mers la datoria curentă, ci direct în penalizări, aşa că am continuat să acumulez penalizări şi majorări şi penalizări la majorări şi niciodată nu am fost la zi cu nimic. Ce-mi recomandă? Să mă duc să plătesc suma pentru care s-a pus poprire (2464 RON), altfel el, personal, nu are cum să deblocheze conturile. NU ARE CUM!!!

17. Cedez nervos, mă duc la Millennium (acolo-mi ţin economiile, că nu e niciodată coadă; îi suspectez că sunt singurul lor client din Cluj) şi mă apuc să fac o foaie de vărsământ către Trezorerie – aşa cum îmi indicase prietenul meu rotofei. O întreb pe duduie:
– Dacă lichidez un depozit, vă puteţi ocupa dvs. de trimiterea banilor către Trezorerie?
– Errr… dacă aveţi contul!
– Păi e contul în care mi s-a făcut poprirea.
– Nu aveţi nici o poprire pe cont!
– Cum nu! Că de la ING (unde am rata) am primit SMS!
– Nu este, domnule, nici o poprire…

Bun, zic; hai să sun la Call Center la BT – pe cardul de la BT deja aveam o tranzacţie refuzata din weekend, când am mers să văd Captain Phyllips. După 4 minute sunt redirecţionat la alt operator, unde după patru minute aflu că nu îmi pot spune contul de la Trezorerie, că e mai multe. Dar dacă mă duc la ei la bancă, sigur mi-l poate spune tanti de la ghişeu!

18. Mă duc la BT. Tanti de la ghişeu spune că, şi dacă depun 2464 de lei în cont, tot blocaţi sunt; pentru că Trezoreria nu-şi trage singură banii din cont, numai îi ţine blocaţi.

19. Mă întorc la Finanţe. Stau la o coadă de 20 de minute, reuşesc să fac rost de o foaie de vărsământ, apoi mă duc la Trezorerie. Am luat biletul cu numărul 4087; la rând era biletul cu numărul 4010. Deci numai 77 de oameni în faţă.

20. O oră mai târziu, plătesc datoria, apoi mă duc la prietenul meu rotofei. Care face 5 hârtii de deblocare a popririi de conturi: la BT, unde îmi primesc salariul, la ING, unde am rata, la Alpha Bank, unde nu mai am cont, la Millennium, unde nu aveam poprire, şi chiar şi la fostul loc de muncă. Pe care trebuie să le semneze şefa. După care mai stau 20 de minute.

21. A doua zi, trec pe la toate băncile să le las hârtia de des-poprire. Căci poprirea se face digital, dar des-poprirea nu, numai manual, de către prostul de contribuabil. Atenţie: băncile percep taxă de poprire şi taxă de des-poprire (BT, de pildă, percepe 15 RON pentru fiecare).

Total: 7 ore. Mai am numai un 6000 de lei de dat la CASS, ca să fiu la zi. Şi deja mă gândesc cu frică la următoarea misiune FMI, când boul de Ponta, ca să raporteze încasări record a buget, va mai pune iarăşi popriri peste popriri pe sume deja câştigate în instanţă dar neînregistrate ca atare de Statul Român.

Nu mai recitesc postarea asta să refac firul întâmplărilor, că mi-este peste poate de silă. Dar după toată aventura asta, am două mici nedumeriri:
A. Io acuma pe cine dau în judecată?
B. Oare cât durează să emigrez în Bulgaria?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 84 comments

 1. koyrosh Reply

  Greseala la punctul 18. MIe mi-or halit niste lei (cam 1000 de iepuroi) pe care i-or “redistribuit” la sanatate si ceva finante. plus trimis hartie la firma, care or dat si aia (tot din banii mei) cam 2500 RON – ei, astia nu se mai regasesc nicaieri, ca nu mi i-or tras ei direct din cont, o platit sereleul unde lucrez. Deci pot face ce vor cu banii blocati.
  Tin minte ce zicea avocatul cand era tigan, prin mai: statul nu-ti da nimic si vrea sa-ti ia cu 6 maini.
  Dixit!

 2. Mioara Cretu Reply

  Eu mereu cand merg la finante sa platesc la final intreb daca sunt la zero. Daaaaa, totul e platit. Dupa ceva timp primesc plic cu niste lei de platit pe care nimeni nu-i poate explica. Si tot asa istoria se repeta din cand in cand.

 3. Sigur te-ai născut? | reactii.ro Reply

  […] – apropo de lipsă de respect, pregătire, absurd în structurile ce țin de stat, uite un exemplu bun, ce poate să fie mai plăcut decât să fii purtat așa pe la cincizeci de funcționari care […]

 4. marius Reply

  :)))asa am patit si eu,sunt criminali de nepregatiti aia de la finante,Aia tineri sunt aerieni,aia batrani e vai de capul lor.Mi-au trimis in august in acelasi plic si somatia ca am de plata pe anul 2011 suma de…si titlul executoriu pt suma plus penalitati.Scria mare sus MINISTERUL FINANTELOR PUBLICEsi ei sustineau ca n-au nici o treaba,de parca eram la crasma nu la finante,mai lipsea sa-mi spuna ca acolo e Posta Romana.Cica e interesul meu sa-mi rezolv.Pai bai imbecililor,nu e mai usor sa trimiteti voi la Cacat SS ce am de plata real,de ce trebuie sa imi pierd eu ziua si nervii acolo?Sau aia nu apartin de rahatul numit statul roman ?

 5. Gabriel Reply

  1. Am o intimplare adevarata cu finantele cel putin la fel de tare si mai ales lunga….care ar dura mai mult de povestit dar e nasol ca desteptii tarii nu ne baga in seama si nu sant interesati de noi ci de ce fel de taxe sa mai inventeze pentru iobagi .Ideea e ca i- am f**ut pe bulangii nu pentru ca era o suma mare ci asa ca prea ma luau de fraier.
  2. Daca vrei te faci ,,patron” si platesti taxe la stat in timpurile astea jumatate din suma care vrei sa o investesti pune-o la loc sigur ca, daca nu faci nici un imprumut ai sa faci unul mai tarziu care cu suma pe care ai economisit-o ai sa- ti platesti datoriile care le faci pe timpul patronatului daca ai noroc si poate iti ramane si de o betie …de bucurie ca ai scapat de toate.

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ alin: oricat de mult nu-i inghit pe USL-isti, afla ca nici cu ceilalti nu mi-este rusine deloc. Haosul din administratie a fost o nuca prea tare de spart pentru toti pana acum.
  PS: vezi ca comentariile tale cu femeile din Romania nu vor mai aparea aici pe site. Apropos, mama ta nu e din Romania?

 7. Piramyd Reply

  Sa imi zici ce faci cu Bulgaria, te rog.
  Apropo de tara asta, ultimul stinge lumina…
  Ne vedem in anul 3000 cand o sa se numeasca RRomania, si va fi doar o regiune din imperiul Ruso-Chinez.

  Va salut!

 8. alin Reply

  @Radu, cand zic femei ma refer la astea tinere, ca tine si ca mine, intelegi ?

  Pai si, asa concret, de ce este haos ? Tu ce explicatie ai ? Sa iti dau eu una ? Eu traiesc, ca multi altii, intre dereglati mintal, care sar la bataie din motive inchipuite de ei, intre vecini nebuni care se bucura cand iti merge mai prost, intre oameni care iti doresc numai raul, chiar daca iti sunt din propria familie…

  Astfel, ar fi posibil sa mearga bine in tara asta ? Cand noi ne mancam intre noi ? Iti spun, in ultimii 3-5 ani au innebunit oamenii, si nu glumesc ! Numai uita-te mai atent sa vezi ce comportament au.. CUM DRACU SA EVOLUAM ?! IMPOSIBIL ! Ne meritam soarta…

 9. Tudor Reply

  Vineri am primit si eu SMS de la ING ca mi s-a poprit contul. Ma duc azi la finante, la domnnul rotofei direct (mersi Gropare de directii) si el ma trimite la tanti de vizavi. Tanti de vizavi imi zice cat am de plata (853 RON la incasari pe PFA de 600 RON si cheltuieli de 1247 RON) si intreb ca tot omu “de ce?”. Raspuns: nu mai pune intrebari! Nu ai voie sa pui intrebari aici! Apoi bomba: trebe sa mergi la nenea din spate, ca nu apari la mine (asta dupa ce m-o cautat cu adobe reader intr-un pdf de 400 pagini dupa cnp si nu m-o gasit). Nenea alta bomba: nu merge sistemu, nu se incarca popririle; incearca la alt computer, desi aplicatia aia e browser-based si zice “n-am ce-ti face, vii mai incolo”. Ii explica ca nu sunt OK sumele alea de la Sanatate si ca in 2012 am patit aceeasi chestie (imi apareau datorii de 1300 RON pe care nu le-am platit dar care au disparut “ca prin minune”) si zice sa merg la sanatate sa cer datele (asta in timp ce avea toate datele in fata lui, intr-un PDF). Merg la sanatate, “nu mai sunt numere pe ziua de azi”. Maine alta distractie 😀 Apropo, si eu, ca tine, lucrez aproape de Sanatate (la 2 minute de mers pe jos) deci macar cu drumurile nu pierd timp).

 10. Groparu Reply

  @ alin: ai doua optiuni: ori pleci din patrie catre alte zari de soare pline, ori te inhami la munca si lasi lamentarile pentru pensie, cand numai asta vom face toti, ne vom plange de pensiile mici si preturile mari si noua generatie.
  Viata e frumoasa in Romania daca te ridici un pic deasupra mediei. Succesuri!

 11. alin Reply

  Asta-i chestia, ca pentru unii oameni este imposibil sa se ridice… Nu mai au loc de aia care sunt deja “sus”, care au 2 clase ca trenu”, dar se considera mai buni ca tine doar pentru ca au mai multe hartii, facute in mare parte din furturi, tepe si combinatii… Sau mai ales, din prostirea unei intregi tari de dereglati inculti…

 12. Nicolae Reply

  Dupa ce am citit comentariile voastre, cred ca imi retrag recursul si las firma sa moara de la sine.

  Povestea mea e mai complicata. Pe scurt: Registrul Comertului, din comoditate, nu a efectuat o modificare in evidentele lor, din care cauza in prezent nu mai pot lucra sub nicio forma legal. Am dat in judecata Registrul cerand sa faca modificarea respectiva, argumentand cu acte legalizate. Mi s-a respins solicitarea, si acum sunt la recurs. Pe larg:

  În 2002 am fost angajat ca administrator la o firmă nou înfiinţată, pe care proprietarul a suspendat-o la finele anului. Atunci am înfiinţat propria mea firmă de servicii web.

  În 2007 am incheiat cu proprietarii firmei unde eram administrator un proces verbal legalizat la notariat prin care eu eram eliberat din funcţie iar ei se obligau să facă modificările necesare în Registrul Comerţului.

  În 2010, pe fondul crizei globale şi mai ales datorită impunerii de către guvernul României a unor impozite forfetare care mi s-au părut exagerate, am suspendat activitatea firmei.

  În 2011, când am aflat că figuram încă în funcţia de administrator al primei firme, am înaintat Registrului Comerţului o adresă scrisă, însoţită de acte doveditoare, solicitând efectuarea modificărilor necesare în evidenţa firmei respective, conform Art. 51 din Constituţia României, Art. 194, Alin. b), din Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, Art. 22 din Legea Nr. 26/1990 privind registrul comerţului, şi Art. 2 din Ordonanta nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor.

  În 2012 am vrut să mă autorizez ca PFA, dar mi s-a refuzat solicitarea pe motiv că în 2009 (deci la doi ani de la plecarea mea din firmă) aceasta a fost înregistrata ca inactivă şi, întrucât eu firguram ca administrator, mi se înregistrase această inactivitate şi în cazierul fiscal personal, iar Registrul Comerţului nu a efectuat modificare conform solicitării mele.

  În primăvara acestui an 2013 am vrut sa reactivez firma, dar din nou nu am putut din cauză că încă figuram ca administrator al firmei respective, şi deci “cu fapte” în cazierul fiscal personal.

  Întrucât din cauza neglijenţei Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Mehedinţi nu mai pot munci legal, am fost obligat să dau în judecată această instituţie, solicitând ca Registrul Comerţului să efectueze modificările necesare pentru a nu mai avea înscisă în cazierul fiscal personal o faptă de care am dovedit că nu eram vinovat. Dosarul a fost judecat Tribunalul care mi-a refuzat solicitarea.

  În această situaţie, în care din cauza unei neglijenţe a Registrului Comerţului mi se refuză dreptul fundamental la muncă, îmi mai rămând două posibilităţi: să încep să fur, sau să plec în altă ţară pentru a putea lucra acolo legal. Încă nu m-am decis ce voi face.

 13. Tudor Reply

  Part 2: luat concediu de odihna juma de zi, mers la casa de asigurari de sanatate si dupa 2 ore de stat (record! de obicei se sta cate 4-5 ore) intru. La domnul rotofei #2 imi spune ca nu mi-a fost calculata bine suma de plata (pentru ca din martie 2011 sunt angajat, asa ca nu trebuie sa platesc 5,5% din salariul minim pe economie ci … zero). Dar spune relaxat ca un ardelean la pescuit “habar n-am cum sa recalculez, du-te la colega!”. Colega imi face iar review la toata situatia, face recalcularea si ajung de la 1200 RON (cu tot cu penalitati) la 516 RON (cu tot cu penalizari). Cu foaia asta fug repede la finante, imi face foaia de varsamant, fac plata, apoi fug la nenea “din spatele camerei 17”, unde aflu ca el imi facuse deja foile de suspendare a popririi cu o zi inainte ca “am avut incredere in tine” :)) imi da foile alea, fug la casa de asigurari de sanatate IAR pentru ca tanti de acolo mi-o zis ca daca nu ii duc si ei dovada platii o sa trimita din nou datoria noua la finante si o sa ma trezesc iar cu conturile blocate pentru o datorie achitata de o luna. O intreb subtil … “de ce?” Raspunsul “Pai noi ne sincronizam complet bazele de date DOAR O DATA PE AN”. Trecand peste asta, apar acum ca bun platnic si a urmat calatoria la toate bancile si la angajator pentru a le duce foile de sistare a popririi (la angajator inca nici nu venise poprirea :D). Dar acum am aflat cat de tzigani sunt astia de la BT: nu incasez salariul acolo, insa am un credit cu o rata mica (95 RON pe luna). Ca tot omul, am depus 100 RON in cont ca sa fie pe cand se trage rata. Cand ajung la banca, aflu ca mi s-au tras 15 RON (comision instituire poprire) iar dupa 5 zile automat 85 RON pentru poprire (din care 31 RON comision de plata poprire). Adica, dupa ce am achitat datoria in totalitate (si am de recuperat undeva la 100 RON de la ANAF Cluj), BT instituie poprire fara sa ma anunte si face si o plata fara sa ma anunte. Deci cei 100 RON s-au dus pe 15 RON + 31 RON comision de poprire + 54 RON plata la fisc. Intreb inca o data: si asa-i ca daca va dau hartia asta de la Fisc ca sa se ridice poprirea mai imi luati 15 RON? Nu, ca nu mai este nicio poprire pe cont. Sigur? Sigur! Depun inca 100 RON in cont ca in 15 se trage rata si cand ajung acasa … hmmm, hai sa vad daca au ramas toti banii sau nu … normal, mai aveam 85 RON (15 RON comision de sistare poprire). Manca-i-ar pestii …

 14. antonio Reply

  esxvgkm ngvsxzvgftkm jngvesvgesvgms :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen::mrgreen: 🙄 🙁 😯 🙂 😈 😡 😐 😉 😛 😳 😮 :mrgreen: 😆 💡 😀 👿 😥 😎 ➡ 😕 ❓ ❗

 15. mama omida Reply

  Hai sa ne lamurim un pic cu problema. Sa inteleg ca onor finantele te-au cadorisit cu ditamai taxa+ penalizari + amenzi. Ai dat in judecata, ai castigat, dar baietii continua sa te taxeze si sa te penalizeze ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. In plus un destept cu elan stahanovist ti-a pus sechestru pe conturi la o data ulterioara comunicarii sentintei pe motivul pe care l-ai desfintat in instanta ? Corect ?
  Hai sa iti zic ce trebuie sa faci ca sa fie bine:
  1. Nu te plimibi ca voda in loboda de la un ghiseu la altul unde fiecare habarnist iti spune o alta poveste, binenteles pe gurita ca sa nu se poata proba. Iei legatura cu firma de avocatura care iti face hartii ce se vor trimite catre finante si cass pentru clarificarea problemei. Hartiile sunt impanate cu referiri la legislatie si cu solicitarea de a se raspunde in scris in termenul de x zile conform legii.Daca se rezolva –> STOP joc
  2.
  a) Identifici cine a semnat ordinul de punere a sechestrului pe conturi (mai mult ca sigur o sa vezi ca semneaza o tanti cu functia de referend, adica un functionaras care cauta in niste pdf-uri si se gandeste cum sa o stearga acasa la 3 fix si un sefut de serviciu care semneaza ca primarul fara sa citeasca). Sefutul ala a primit ordin verbal de la seful cel mare ca pana la data de x sa sechestreze 5000 de conturi ca asa vrea partidul.La randul lui a distribuit sarcina la pulime .
  b) incepi o actiune pentru “abuz in serviciu contra intereselor private”. Cum se face treaba asta iti spune avocatul. Cert este ca treaba asta tine de penal, deci devine foarte stresanta pentru personajul in cauza: dureaza vreo 6-12 luni, trebuie sa dea cu subsemnatul pe la procuratura, trebuie sa isi angajeze un penalist (care costa scump) si sa demonstreze ca nu a avut “stiinta” ca face ceva gresit. Desi rezultatul este nul (in final va obtine un NUP si cel mult o sanctiune administrativa) “operatiunea” este foarte misto pentru ca produce mult stres cu costuri minime. Cu un pic de noroc poate face un infarct, avc etc.
  c) Dupa ce ai terminat cu penalul treci in zona civila. “Onorata instanta acel domn, prin decizia lui neinspirata mi-a produs pagube materiale ! In plus mi-a cauzat si stress psihologic –> de un an sunt deprimat, nu mai pot sa dorm, iau medicamente care cauzeaza pierderi de memorie si impotenta :)”. Harsht ! Ceri daune materiale, morale etc. Nu sume exorbitante pentru ca instantei i se face mila de sefut si nu ti le acorda+te cocoseste taxa de timbru. Cere si tu vreo 40-50 milioane + cheltuieli de judecata.
  Daca vrei sa fi malefic in faza aceasta mai ai cateva “extraoptiuni”
  I) Te asiguri ca in cazul in care castigi procesul mai ai ce sa executi. Si aici sunt interesante tot felul de forme de sechestru asigurator (pe bunuri, pe conturi). Cand ajungi in faza aceasta este bine sa te consulti cu avocatul care poate sa iti ofere niste solutii de “tunning”: de exemplu blocarea salariului inainte de sarbatori. Chiar daca nu reusesti sa faci mare lucru poti sa ai acces la niste hartii legate de avere si care iti vor folosi la punctul II
  II) In cazul in care descoperi inadvertente intre fisa fiscala si avere poti sa trimiti o sesizare la ANI. Din acest moment organul lucreaza pentru tine. Si gratis 🙂 Imagineaza-ti ce dragut o sa fie pentru subalternii lui sa ii scrie decizia de impunere pentru veniturile nedeclarate.
  3. Tot ce faci documentezi pe blog. Mai ales “succesurile”. Asa o stie tot tzugulanul de cluj cum o ia pe coaja un inspector de la fisc. numai pentru ca avut tupeul sa se ia in gura cu Groparu.
  Zvonul o sa se duca si o sa se transforme in legenda urbana pe care gropareii o sa o depene cu glas peltic in noaptea de halloween. Tanticile de la ghisee vor face coada la tonomatul cu cafea de langa gemuletul portarului numai ca sa isi povesteasca ultimele barfe legate de caz . “Auzi tu fato ce-a patit dom saf Gigel ? L-a saltat DNA-ul ? Nu mah, asta o fost saptamana trecuta. Acum e mult mai rau, de 3 ore este incuiat in buda si canta romante ! Periculos Groparu asta ! Cica mananca in fiecare zi cate un functionar la micul dejun ”
  Blogul tau va creste, vei ajunge cel mai mare blogar din tara, veniturile tale vor fi asa de mari incat ANAF-ul va fi nevoit sa te bage in lista cu marii contribuabili alaturi de Vodafone si Coca-Cola. Iar Zoso se va usca de ciuda.
  Si-am incalecat pe-o sa si ti-am spus poveste-asa !

 16. Groparu Nemernic Reply

  @ mama omida: :)))))
  Deci nu pot sa nu apreciez umorul din comentariu, si deduc ca ai si niscai experienta cu penalurile si civilurile.
  Ce ar trebui sa faca Groparu – da’ nu prea are nici vreme, nici energie – ar fi să îl cheme în judecată pe Voctoraş, pe Emiluş şi pe toţi cârnăţarii ăştia. Din ce mi-a spus avocatul, nu poţi să dai în judecată un angajat al unei instituţii, ci numai instituţia. Greşesc?

 17. Velu Reply

  Cred ca logic ai putea sa-l dai in judecata pe functionarul care te abuzeaza, ca institutia la modul general, fara functionari care actioneaza in numele ei are un sens prea general.
  Adica un abuz in serviciu facut de un militian, de exemplu, asupra ta inseamna ca-l dai in judecata pe militian personal cu nume si prenume, ca si reprezentant al institutiei, nu pe instituia (Militia) in sine.
  Crec ca merge dat in judecata si pe “persoana fizica” nu numai pe “persoana juridica”.

 18. mama omida Reply

  @Groparu Nemernic
  -Am o oarecare experienta desi nu-s de meserie 🙂
  – Daca nu as vedea lucrurile cu o oarecare doza de umor as pune mana pe o pusca si as navali la finante unde as face un carnagiu dupa modelul american. Din fericire nu m-am dilit in asemenea hal.
  – Nu te superi ca te-am verificat un pic. Am vazut ca ai avut “fondul” la Judecatorie unde ai pierdut cu brio. Apoi recurs la Tribunalul CJ unde ai castigat partial (ai scapat de penalizari dar nu si de CASS). La apel nu te-am mai gasit. Esti sigur ca ai ajuns pe acolo ?
  @Velu
  Se poate da in judecata si functionarul. Nu chiar direct ci prin niste etape intermediare. De fapt oricine poate fi dat in judecata pentru neindeplinirea sarcinilor profesionale mai putin magistratii si parlamentarii (ca astia sunt mai cu motz).
  Toata lumea prefera sa dea in judecata institutia pentru ca institutia este unica care poate sa repare o eroare (ex. politia sa iti dea inapoi permisul, fiscul sa iti ridice sechestrul de pe conturi). Dupa aceea toti se culca pe o ureche ca si-au rezolvat problema si ii doare fix in basca de functionarasul incompetent.
  Singura situatie in care lumea nu se limiteaza la razboiul cu institutia este cea a doftorilor (ti-a taiat-o in 15 bucati -> dai in judecata spitalul dar pana la urma ajungi si la un proces civil in care il blanesti pe maestrul Ciomu de nu stiu cate sute de mii de iepuroi.

 19. Nemultumitu' Reply

  Eu cand trec pe langa adminstratia financiara am aceiasi senzatie pe care am avut-o cand asteptam sa intru in sala de operatie cand m-am operat de peritonita apendiculara acuta… Zau!
  Am o lehamite imensa fata de aceasta institutie si de personalul ei. Incompetenta si aroganta maxima.
  @mama omida zicea ceva de pusca… Eu as folosi napalm.
  Ce idioti or numi si conduce astfel de institutii ? Nu pot sa-mi dau seama.
  Ce poti sa crezi cand esti nevoit sa stai minim o ora ca sa platesti un impozit sau o taxa ? Ma duc la primul ghiseu, dau buletinul si primesc un petic de hartie cu cnp-ul, ma mut o juma’ de metru, la gbhiseul doi, dau bucatica de hartie si primesc o coala pe care o predau o juma’ de metru mai departe, la casierie…
  Fratilor, munca asta nu o poate face un singur om?

 20. vasile Reply

  Doamne, bine ca n-ai facut diabet !!! si eu ma astept sa primesc asa ceva de la fisc si m-am aprovizionat din timp cu calmante; adica imi vor lua cass obligatoriu pe 5 ani in urma pentru niste dividente carora nici macar nu le-am scos dobanda. ANAF-ul (în cârdăşie cu politicienii în frunte cu micuţul Boc ) nu e in stare sa micsoreze evaziunea fiscala si beleste de 10 piei puIimea;

 21. dac Reply

  numai niste romani adevarati nu se supun sistemului, numai romani adevarati pot face din romania paradis fiscal!

 22. none Reply

  am avut rabdare sa citesc in totalitate si ma tot intreb cum de n-ai crapat !?de chestii marunte m-am lovit dar nici macar nu pot compara cu ale tale.oricum nu ma surprinde nivelul nepasarii al celor din teritoriu pentru ca altfel nu ai cum rezista acolo daca nu intri in acest tipar al sistemului si nici nivelul trairii intr-o lume abstracta al celor de la buc. cand adopta acte normative.pt mine e clar ca bugetarii sunt nebuni cu acte (fara gluma,misto) iar despre privat nici acolo nu a mai ramas multa normalitate ca de nu ai incotro trebuie sa te dai dupa sistem.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *