Ce ai fost şi ce-ai ajuns, Discovery Romania…

Dacă simţiţi în vintre ghearele năpraznice ale unei depresii severe cu efecte somatice, dacă v-au părăsit toţi, dar toţi prietenii, şi iubita v-a înşelat cu un ţigan căruţaş care transporta gunoi de grajd, dacă aţi avut o zi infectă la serviciu, deşi sunteţi şomer de 3 luni de zile, mai aveţi o şansă: căutaţi în grila de canale o emisiune cu Ed Stafford şi încercaţi să vă uitaţi la ea mai mult de 4 minute.

Discovery România. Duminică seara. Documentar cu un cetăţean care făcea pe supravieţuitorul în pielea goală prin Carpaţi (probabil, ultimul petic de pădure neatinsă de PET-uri şi lanţuri de drujbă). Practic, imita un PFA scăpat cu viaţă de la o întâlnire cu stimabilii funcţionari de la CASS.

În pielea lui goală, de foame, a mâncat cai-de-iarbă prăjiţi. Adică grasshoppers – pe care un traducător subtitrător i-a tradus cu “greieri”. La greieri, în engleză, se zice crickets.

Greierii ăştia au fost asezonaţi cu ceva buruiană căreia, în limba în care citiţi acum, îi zice – cred – sălăţică. Traducerea, fireşte, a fost “măcriş” (nu am prins numele în engleză). Măcriş în pădure de conifere, la vreo 1500 metri altitudine. Dar de ce nu smochine finlandeze sau chiar fructe de şofran?

Pentru că nimic nu se compară cu o proteină animală după postul Paştelui, despuiatul a pus o (una, 1) singură capcană în pădure. Nu 10, ca să-şi mărească şansele, nu 10, cum nu oboseşte Bear Grylls să vă tot spună, ci una.

În care a prins un ditamai căpriorul de 30 de kile (!!!).

Care căprior, aşa cum îi şade bine unui animal sălbatic învăţat cu laţul, stătea întins pe sol extrem, extrem de relaxat, ca la masaj; ba chiar şi aţipise uşurel, de zici ca beneficiase de o masă copioasă la birou.

Cetăţeanul care se juca de-a Bear Grylls nu a stat pe gânduri; şi, ajuns tiptil-tiptil lângă jivină, l-a omorât sec cu o botă puţin mai groasă ca o joardă, încă din prima lovitură (!!!), căci se ştie că scobitorile vin imediat de hac unui animal sălbatic tot numai muşchi. Repet, ţapul stătea întins la pământ, gânditor şi resemnat, aşteptînd lovitura izbăvitoare cu ochii închişi; nu cum aţi crede voi că animalele sălbatice se zbat în laţ ca George Copos în ghearele unui vieţaş extrem, extrem de iubăreţ.

În fine: deci nenea ăla a făcut şi braconaj în ţara mea şi a şi aplicat tratamente rele animalului – ambele cazuri destul de penale. Asta în cazul în care căpriorul nu fusese pus de cineva acolo gata sugrumat, frăgezit şi marinat în propria lui blană; poate chiar şi asomat înainte de sacrificarea într-un abator autorizat pentru abatorizarea vânatului – caz în care Discovery ne cam ia de fraieri. Încălcări repetate ale legii, minciuni, engleză proastă, înscenări… Discovery, punem şi de nişte înşelăciuni la spitalul de arşi?

aliens exist

Postare scrisă la nervi, după ce mi-am dat seama a cinşpea oară, weekend-ul ăsta, că Digi Life şi Digi World sunt de vreo 16 ori mai faine ca documentarele ieftine cu care îşi populează Descopery grila.

10 lovituri, dă-i și tu!