Deci toată lumea ştie că halim numai E-uri. În orice. În carne naturală, în sucuri naturale, în chipsuri şi popcorn şi porumb dulce din conservă, în glazura de pe torturi şi în strugurii iradiaţi din magazin, în şunca injectată cu E-uri şi în brânza, ceapa, roşiile, şniţelele, chiflele, margarina, uleiul, măslinele şi rujurile din România.

Orice, oricum ai lua-o, conţine E-uri. Mocanii din cele mai izolate sate din Apuseni, lipovenii din satele cele mai uitate de lume din Delta mea dragă, ţiganii din şatrele cele mai nomade din estul Europei, cătunele cele mai răzleţe, mănăstirile cele mai habotnice…

Chimie si alchimie, eprubete şi arome artificiale: iei o sticlă de suc, bagi în ea lapte, apă, orice – ciclohexanonă, verde de Paris, acid de baterie, scuipat de înger, pişu de viţeluş, etilpercaptan sau poze cu Bianca Drăguşan, plastic fierbinte lichid – dom’ne, deci orice bagi în sticla aia de suc, orice ar fi pe sfânta lume, oricât de mult ai clăti-o, ai spălăci-o şi ai fierbe-o, ai lăsa-o în soare şi apoi ai fierbe-o din nou, sticla aia de suc tot miroase a concentrat de coajă de portocală tunisiană, ieftină şi puturoasă, chiar şi după 20 de ani de tratament chimic cernobilian. Nu-i mai poţi scoate mirosul ăla, dacă pui lapte în ea – laptele va mirosi a portocală, dacă îi pui benzină de 95 va mirosi a portocală, dacă îi pui vin roşu la temperatura camerei, colorant industrial, zeamă de balegă sau extract de tutun fermentat, alge putrezite de la Mamaia sau peşti, mă, peşti, care put de te rup, deci peştii ăia vor mirosi, invariabil, a portocală.

Ei. Dar când pui, într-o sticlă din aia, bunătate de palincă…

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 30 comments

 1. Nea Costache Reply

  Morala: nu folosi PET-uri pentru ca… miros a portocale! Asa ca pentru orice produs lichid, e recomandata sticla clasica din sticla, damigeana, canistra, ulciorul, oala de lut, canuta din tabla zmaltuita si alti recipienti!
  Nota: palinca este buna pastrata in orice tip de recipient si bauta inclusiv cu borcanul! de ce? Taria ei omoara orice otrava si orice “E”-u!

 2. Nea Costache Reply

  Apropo de pălincuță coane Gropare: asta merge la fix cu o slana țărănească (fără E-uri!) si o ceapă (crescută in gradina proprie, in pământ ingrășat cu băligar de grajd!)!

 3. Belle d”Imagination Reply

  Mno Gropare draghe, dacă tu pui în blestemăţia aia de pet cu aromă de portocale tunisiene bunătate de pălincă au holincă ghe la Maramuu, atunci ai futat munca ţăranului român. Că alcoolul etilic se combină fain frumos cu oareşce fenoli şi fenolaţi din porcăria ceea de plastic şi va ieşi o mare mare chestie otrăvicioasă.
  Parol, că doar nu-s ajiner chimist chiar degeaba.

  Sticla de sticlă îi sfântă!

 4. nonick Reply

  @Nea Costache: Băligar de grajd de vacă hrănită cu concentratre 🙂
  Gropare, ai uitat sa adaugi la enumerare “lacrimi de pui de panda”…

 5. Nea Costache Reply

  @ nonick: Nu prea are taranul roman bani pentru concentrate sa dea la vaci, asa ca hrana lor este iarba verde, fanul si cocenii (apa, paie si… bataie!) , deci baligarul lor este foarte… eco!

 6. Groparu Reply

  @ Belle d’Imagination: Deja am purces demersurile de a elimina orice PET scarbos din jurul binecuvantatei licori.
  Spui ca sticla e cel mai bun recipient? Hmmm. As zice ca mai degraba pleura stomacului.

 7. omu' muncii Reply

  D’apai mo gropare, de ce numai E-uri si TU-uri nu? ca doar si NOI-uri consumam de astea……………. 😉

 8. Groparu Reply

  @ haolica: ar mai fi si varianta in care iei cutitul… bagi lama in tastatura… scoti litera si o arunci la gunoi urland “mori, jogodie!”
  @ omu’ muncii: de noi inca nu vroi sa scap, mo.

 9. Dan Andrei Reply

  Propunere constructiva: Ca sa scapam de E-uri propun codificarea lor ca F-uri. 😆

 10. Dan Andrei Reply

  Dupa ce am scris am vazut din comment-uri ca ideea este fumata. 👿

 11. Groparu Reply

  @ Dan Andrei: uite, recunosc eu ca mi-a venit ideea mai tarziu decat tie, dar am fost mai grabit sa o pun pe site.
  Jbeng!

 12. Mona Reply

  Cum adica, cand pui bunatate de palinca langa porcaria aia? De la Maramures?
  Nu ti-e rusine?

 13. Mona Reply

  Reformulez.
  Da nu ţi-a si ruşâne aşe un ptic la obraz mai nesâmţâtule
  Sa spurci tu horinca cu cele sucuri de la bold, no numa şez tu blând că de nu te-a bate Dumnezo si cu tăţi sfinţî. God forbid :))

 14. Belle d”Imagination Reply

  @Mona!
  Bine zis fato!

  @Gropare

  Dragule, cum nu poţi a pune tot conţinutul alambicului în burtă, ca-ntrun bancomat şi pe urmă să retragi câte o glajă câte o glajă la ocazii, tre să ţii în ceva licoarea vieţii. Pentru astfel de recipiente ziceam eu că e sfântă sticla ca material de construcţie.

  Săru mâna de idee însă!

 15. MadMike Reply

  D-aia imi place mie imitatia de lemn care imita sticla :)) Se stie ca tot ce-i din “damijana” e mai bun.

 16. Blue Reply

  Am mai auzit că E-urile fac rău …
  Mă gândeam să trec de la E-tilic la altele. Mai întâi mă gândeam să trec pe lichior de viorele (Eventual SaniBlue dar are un e la final) http://www.humanmed.ro/upload/products/article_778_1091_orig.jpg apoi m-am gândit la altă soluție, dacă îmi deschid o fermă de vaci, să nu angajez nici un mulgător care începe cu E. Elena, Emil, etc…am auzit că și emulgatorii sunt toxici. Poate cineva care se numește Mona. Te pomenești că mulge vaca pe malul lacului iar în lac se vede invers… Romantic nu?

 17. Blue Reply

  Pentru Beermaster. Unii spun că dacă la e-tilic înlocuiești E-ul cu ME obții o chestie deșteaptă. Orbești și nu mai vezi lumea cu răutățile ei … 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *