– Are şefa mea un băiat… trăznet!

Mamaşa gropărească a ştiut mereu să mă motiveze “să-mi bag minţile-n cap” prin cele mai bizare metode. Privind în urmă, îmi dau seama cât noroc am avut că nu a făcut din mine un Rîmaru sau un Torquemada sau un asasin cinstit de virgine ca-n “Tăcerea mieilor”; dar aşa era pe vremea aia, se credea că dacă îl hărţuieşti pe copilul tău cu exemple de copii care reuşesc să stoarcă un premiu III la şcoală, o menţiune la Olimpiada de chimie sau chiar un premiu Nobel pentru Pace pentru că au descoperit un leac pentru cancer, atunci, printr-un miracol, loaza de fiu-tu îşi va dori să-l întreacă pe tocilar.

Se va da pe brazdă.

– Ce băiat trăznit? încerc eu un spirit de glumă mai prost chiar ca ziarul Tricolorul.
– Nu trăznit… trăznet! Trăznet. Olimpic judeţean la chimie; ia constant locul II la şcoală, şi într-o bună zi va câştiga premiul Nobel. Sigur va fi ceva legat de cancer!
– Şi ce-i dacă, zic eu.

Era cea mai proastă replică pe care o puteam scoate din mânecă, dar turbam de nervi pe vacă ăla de premiant. Ca să ştiţi cu cine aveţi de-a face, aflaţi că sibienii sunt exact genul ăla de ardeleni care pică în depresie dacă vecinul şi-a pus, să zicem, un ghiveci cu o lalea un pic mai roşie ca a lor la fereastră. Sunt printre cei mai pizmătăreţi, invidioşi şi geloşi indivizi de pe planetă (mai ales în ceea ce priveşte lalelele), ceea ce, la urma urmei, e bine: invidia şi lenea sunt mama a 9 invenţii din 10.

– Ziceam aşa… dar nu se compară cu fata şefului de la Aprovizionare.
– Da? Ce-i cu ea? E deja doctorandă la 14 ani? Lucrează cu NASA? Are ochii deja pe orbită?
– Nu. Locul II la Olimpiada Naţională la Română, ştie recita Luceafărul, a şi publicat o poezie în Tribuna!
– Da, mi-nchipui, ceva legat de secretul vieţii şi visul lui Cehov, o poezie pe care o recită unor hippioţi plini de mătreaţă.
– Nunu, să ştii că de chiar scrie poezii frumoase! Ni le-a citit taică-su azi, foarte fain scrie.
– Nu e stress, poezie poate scrie oricine; tot ce-ţi trebuie sunt cuvinte care rimează, gen “ceapă” cu “apă” sau “destin” cu “intestin”.

Noroc că nu le au cu internetul, că m-ar fi sunat zilnic şi acuma să-mi spună de te miri ce blogger care o scos peste 60 de Like-uri sau o mai urcat un loc în zelist.

Au trecut ani, au trecut ani şi viaţa s-a schimbat; şi, în urma unei discuţii cu un psihiatru din ăla psihanalist la o bere am ajuns la concluzia că trebuie să mă confrunt şi să-mi depăşesc anumite traume din copilărie dacă vreau să merg mai departe, altfel risc să mă prăbuşesc sub propria lor greutate; “A, nu simţi nici o greutate? Atunci e cu atât mai periculos! Da, da! E un caz clasic” – aşa-mi spusese el, sorbind din bere şi privindu-mă ca printre zăbrelele de la universitatea de veseli, sau de la sanctuarul de urşi Libearty de la Zărneşti.

Mă, zic, poate are dreptate doctoru’; ia să mă eliberez eu şi de această traumă! Şi a doua zi am pus mâna pe telefon, am ezitat preţ de-o secundă (aşa-i când îţi confrunţi şi-ţi depăşeşti traumele din copilărie), apoi am sunat-o pe mamaşa şi i-am zis de la obraz:

– Alo, mama? Să ştii că soacră-mea face zacuscă mai bună ca a ta!

Şi i-am închis în nas.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. nyrol Reply

  Si asta s-a intamplat exact de 1aprilie.ca atunci cand se termina proviziile de zacusca sa o poti suna si sa o dregi spunand ca de fapt a fost gluma de 1aprilie.nu e bine sa ramai fara zacusca de la mama.eu numai zic.

 2. bianca Reply

  🙂 Cunosc metoda asta de “stimulare” : “Ionut a luat 10 si tu numa’ -10… Ce, el are doua capete de poate lua 10???” 🙂 Rad io, rad,acuma pot rade, dar atunci…. imi venea sa-i sparg capetele lui Ionut!
  Oricum, excelenta razbunarea ta! O sa i-o plasez si eu lu’ maica-mea, o sa inlocuiesc zacusca cu salata de vinete, pentru si mai multa credibilitate 😉

 3. Belle d”Imagination Reply

  Ni, ăsta da banc de întîi al lui aprilie! Gropare, chiar vrei să te credem că eşti atât de curajos încât să-i spui doamnei Gropăroaie aşa grozăvie?

 4. alin Reply

  Dupa cum vedeti, acum traim rezultatele faptului ca mamele si tatii nu au stiut cum sa educe un copil, daca stii sa il faci nu inseamna ca esti si capabil sa il educi, nici pe departe ! Rezultatele sunt, o populatie care nu stie sa gandeasca, ci doar sa execute, sa stea capra, sa stea de sclav… Multumim, dragi parinti…ca ne-ati distrus viitorul, ca doar voi ati votat, nu eu….

 5. mir Reply

  gropareeee…stai…nu zi hop pana nu ai sarit gardu…traumele pot continua inca si acum, mamasha mai are resurse…crede-ma:

  “uite x cum se ocupa de copil, il duce la tenis, e olimpic la sah, vorbeste 5 limbi starine, face balet…voi ce faceti cu copilu vostru???? nu va ocupati deloc de el!!!!”

  …oricum…azi o sun pe mama sa-i spun de sarmalele lu’ mama soacra.

 6. Groparu Nemernic Reply

  @ mir: si Groparu mai are resurse! “Mamăăă, săptămâna viitoare Gropărelu’ are vacanţă de la creşă, aşa că sunteţi invitaţi să staţi la noi o săptămână întreagă cu el. Nu comentaţi, că şi aşa m-aţi tot ***** la cap că de ce nu mă însor şi nu fac copii. Poftim!”

 7. maria Reply

  pentru că și pe mine mă ambiționa la fel mama până mai anul trecut, tare frumos te-aș ruga să-mi trimiți pe email un nume de psiholog/psihanalist bun din Cluj. da`de le-ajung din urmă pe colegele-alea mai frumoase, mai dăștepte, mai tot ce se putea pe fața pământului.
  ps. dacă pământul are față, se scrie cu majusculă?
  pps: da`rugăminte-ai serioasă, să știi

 8. Natalia Reply

  Cred ca asta e cea mai tare faza care poti sa o faci 🙂 Am sa-l sun pe tata sa-i zic si eu ” O tii minte pe colega mea de liceu? Tatal ei e olimpic la karate, sau ceva! Si e mai slab ca mata! ” Si faza cu maritatul, se repeta la fiecare conversatie, ” cand te mariti ca esti crestina, trebuie sa fii in rand cu lumea? “

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *