OK, ne-am lungit prea mult de când s-a născut pitica Gropărica, că am fost prinși cu mutatul în casă nouă și nu puteam primi musafiri cu izmene atârnate pe lustră pentru că n-avem dulapuri. Și ne-am trezit că asta mică face 6 luni duminică și tot păgână e!

Plus că ne băteau la cap toți din familie că s-o botezăm odată, că de mai stăm va fi imposibil de ridicat/nu mai încape în cristelniță/se supără pe popa și-l bagă ea pe el în cristelniță etc. Plus că nici Racheta Mântuirii Neamului nu se construiește singură, trebuie și credincioșii și fariseii ca mine să pună banu’, deci faci botez, dai banu’, racheta se înalță, națiunea se mântuie, cu plăcere, națiune.

Ca să fie treaba oablă, l-am căutat pe același popă care m-o cununat cu nievasta și l-o și botezat pe Gropărelu’. Din mai multe motive, dar în primul rând pentru că e un om de-l pui pe rană, blând ca un colac de mormântare.


Nu e ăsta, e alt popă ortodox cuantic (foro via Doru Șupeală)

Și-am mers la el după nu mai puțin de vreo 9 ani de când nu ne-am mai văzut, că-mi era și jenă; că la sfânta vecernie de duminică dimineață nu merg la beserică (spre deosebire de restul zilelor, când nu merg deloc), pentru că mă uit la Pescar Hoinar și apoi la Dan Păvăloiu pe TVR 2, nu ratez nici o emisiune.

Și no… intru în beserică, îl caut, mă introduc, îi reamintesc cine sunt (”a! da! țin minte”, o zis sfinția sa, ce să zică și el, or trecut 9 ani), și ne apucăm de negociat sâmbăta propice când îi facem baie la copilă în apă sfințâtă.

Și pe la final îi zic:
– Da’… îmi dați numărul dumneavoastră de telefon? Ca să păstrăm legătura?
– Sigur, zice părintele, scrie. 07… (și-mi zice, se încurcă un pic, nu știe prea bine).

Apoi mai zice:
– Stai așa! Că-l am pe undeva!

Și caută pe undeva, pe sub fustele alea sfințite ale lui, apoi caută în ceva Biblie, apoi găsește ce căuta pe ceva pervaz din altar:
– Uite aici! zice. Ai un calendar pe 2020; și pe el scrie numele meu și numărul de telefon!
– Mulțumesc, zic eu.
– Cu plăcere!
Apoi se uită la mine, șugubăț:
Suntem firmă serioasă…!

Și-mi trage cu ochiul.

Mno, cum să iei alt popă de botez, Doamne ferește.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 12 comments

 1. Remus Reply

  =)))))))))))).
  Eu am gasit un popa de asta fain in grigorescu la biserica aia de langa profi.
  no, dupa ce a plecat la Domul in ceata sfintilor finul meu cel de 3 ani, parintii s-au hotarat sa il boteze de urgenta pe fratiurul de 5 saptamni. bai, atat e de mic ca nici sa planga nu vrea!
  Si am dat peste un popa tanar, meserias, de o sa ma apuc de mers din nou la biserica duminica si sanu mai stau pe canapea cu trinita teveu la maxim sa ii supar pe copii mei in timp ce se uita la tutoriale de brawlstars pe youtube.

  • Groparu Nemernic Reply

   Cam toți popii cu care am interacționat erau oameni blânzi. Nici poveste de lichelele care ajung în presă. Tind să cred că ăștia din urmă sunt excepții.
   AAAARGHHH, BRAWLSTARS…!!!!!

   • Atti

    No, atunci tre sa iti fac legatura cu popa care la nevasta-mea inainte de cununie i-a explicat cum trebuie sa suporte daca o bat, ca de fapt dracul da, nu eu 😀

    Popa tanar si ala, tot din Grigo.

 2. Anonymous Reply

  Păi şi cum, calendarul a fost gratis ? Du-te băi că nu cred aşa ceva.

  • Groparu Nemernic Reply

   Normal că a fost gratis! Și banii pe care i-am pus la cutia milei au fost gratiși.
   PS: De fapt am uitat în duminica aia, că m-am emoționat, dar recuperez duminica asta, că trebuie să merg la doamna Maria de la beserică să plătesc 100 de lei pentru botez.

   • Shoric

    da, da, cunosc. Cănd a murit mama după pomană l-am întrebat pe taica părinte cam cât ne costă prestaţia şi a zis că nu ne poate lua bani pentru că mama era un fel de ajutor pe acolo dar… puteţi dona ceva pentru sfânta biserică. Am donat, ce să facem.

 3. costicămusulmanu Reply

  ce pot să spun e că nici un botez dintre cele la care am participat n-a fost plictisitor…
  nr. 1: botezăm gemeni; la băiță, în dormitorul apartamentului se îngrămădise jumate de sat, să dea sfaturi de cum domnu’ și doamna de la oraș să spele, bine, puțele copiilor; pînă cînd nevasta, ex profă, i-a scos afară…
  nr. 2: botezăm un băiețel; -popa (un metru jumate): “ hai, care-i nașa, care-i moașa?! restu’ la o parte! hai, doamnă, mai repede că acuși merge la grădiniță!”
  – unchiul copilului, un tînăr german: “and after that we’ll burn the door!!!” nevastă-sa îmi clarifică uimirea: mai fuseseră la un botez moldovenesc și frițu’ ținuse minte că se stinge lumînarea de botez de tocul ușii…
  nr. 3: botezul fiică-mii…
  deși fusesem la mănăstire pentru îndrumări, nevastă-mea asistă la slujbă din ușa bisericii, accesul fiindu-i refuzat pe motiv de lipsă moliftă!!! așa-i trebuie, dacă-i păcătoasă…am fost în pragul divorțului…da’ nici popii, care au o livadă gard în gard cu noi, nu mai au curaj să-i ceară vreo cană cu apă…
  nr. 4: botezăm un băiețel la Torino…
  catehism, spovedanie, taxe…tătă lumea, părinți și nași
  popa, la nevastă-mea (printre alte întrebări): “vă înșelați soțul?”
  nevastă-mea: “v-ați gîndit mult pînă să-mi adresați o astfel de întrebare?!”
  urmarea a fost că a doua zi, la botezul efectiv, ăsta a venit însoțit de alt popă și mai mult a tăcut…😇

 4. andu YY Reply

  În occident a început lumea să-și cumpere biserici.
  Îți dai seama ca dacă ți-ai luat biserică acasă, nu mai ai ai nevoie de alta, esti pe jumate prieten cu ăl de sus. Ba poate chiar vin si prietenii la tine sa- i împărtășești cu smerenii 🙂
  Doar să ai grijă ca cutie cu donații să fie la vedere.

 5. Zev Reply

  Pai, na, Gro, esti in patria la preotii ortdocsi de limba romana, ai de unde alege. Eu l-am botezat pe al mic in Noua Zeelanda. Preotul arondat era, hmm, dintre ‘aceia’. Asa ca pana la urma la botezat CEOul (ca nu mai stiu cum ii spunea, sunt opspe ani, totusi, parca Dean of, dar asta era functia, gradul preotesc era altul) Bisericii Anglicane din Christchurch. Cand am aranjat treaba, omul ne-a spus: am citit, si am pregatit un sermon bazat pe riturile crestine comune. Eu nu il botez Anglican, eu il botez crestin, cum ar veni cu setul minimal de drivere. Nu fac prozelitism Anglican – cand va creste, va alege el ce fel de crestin opteaza sa fie. Dar este botezat crestin, si asta e tot ce conteaza aici si acum. Si uite-asa l-am botezat pe al mic in Catedrala din Christchurch, cu CEOul Bisericii Anglicane din Noua Zeelanda. Am avut si alte situatii mai tarziu, cand eram in Australia. Am botezat doi copii ai unui prieten bun. Am intrebat de preot roman in oras. Am ajuns la concluzia ca nu e cazul. M-am dus la Macedoneni – preotul painea lui Dzeu. Am botezat doi copii in Ortodoxie neaosa, cu preotul Macedonean. Alti romanezi dupa mine au facut la fel. Morala: BOR, n-aveti monopol, taica, continuati sa trimiteti in diaspora habotnici, eventual cu epoleti, si vedeti ce iese, voi chiar credeti ca ca diaspora e ca ultimul catun unde se tara oamenii in genunchi in jurul bisericii, si isi dramuiesc banul de paine ca sa dea popii, ca are nevoie sa-si schimbe lichidul de frana la Mertan? Nu, n-ati ghicit.

  • DanC Reply

   @Zev: So true. Mai e ceva (locuiesc in Canada si stiu bine ce e inside BOR, am fost implicat).Pe scurt BOR e inca infectata de bolile tipic romanesti: mancatorie, foame de bani, pile/relatii (fanariotism post-comunist), prefacatorie/minciuna. In SUA/Canada exista o alternativa la BOR: Vatra. E afiliata bisericii ruse, of course, tot rit ortodox, romaneste etc. Doar ca administrativ nu e la BOR. Asta pt ca pe vremea lui Ceasca BOR era plina de comunisti/securisti. Nu-i bai ca si acuma BOR vb englezului “carries water” pt PSD. Bineanteles, si Vatra e cu pacatele ei. Oricum, solutia e exact ce-a facut Bo$$: sa gasesti un preot local ca lumea (sa stie ceva meserie/teologie + sa aibe suflet/bun simt) si sa nu te bagi prea tare. Daca te apropii prea mult, incepi sa vezi ca pute.

 6. Eugenia Reply

  Nu va inteleg.
  Botezul nu e obligatoriu.
  Nu e obligatorie nici cununia, nici inmormîntarea cu popă.
  Faceti toate astea ca pe urma sa miștocăriți biserica, credinta si preoții?
  Cu ce sînteți voi mai buni decît ei?
  Bă, vă țin brăcinarii să miștocăriți slujitorii lui Dumnezeu si casa Lui? ia meditați un pic la asta, că tot sînteți voi ocoși.
  Și să toooot faceți socoteli cît e lumînarea, cît e cununia. cît e botezul.
  Voi prestați moca ce prestați? Credeți că popa trăiește cu aer și iarbă? El n-are facturi de plătit, familie de ținut, copii de îmbrăcat?
  La așa popor, așa popi! Ziceți mersi că-i mai avem și pe ăștia, la ce ”credincioși” are neamul ăsta!

  Dacă sînteți mai buni decît popii pe care îi avem, faceți-vă mă ciocoflederilor popi. Ia vedeți, sînteți in stare? Mai vrednici decît ăștia pe care îi avem să fiți. Așa cum lșe cereți lor.
  Și cununați, botezați, inmormîntați moca. E x a c t vă place vouă.
  Pînă atunci însă amintiți-vă că pentru orice vorbă scoasă pe gaura gurii veți da cîndva socoteală (cînd mai aveți drum pe la biserică, peste alți ani, întrebați-l pe popa cum vine asta…) și nu-i treaba voatră să judecați sluga altuia…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *