Cunosc foarte puțini oameni care să nu-și dorească o casă altfel (dacă au deja una) sau o casă (dacă n-au deja una). În orice caz, e suficient să aduci în discuție ideea și urmează niște dezbateri academice de zici că întreaga populație a României și-a petrecut copilăria construind case la ecuator și poli folosind tehnologii spațiale! Ce mai, tot tomânul este un pic de Nea Nelu.

În cele ce urmează ne vom concentra asupra materialului care ne-a făcut copilăria fericită: pe vreme mea nu umblam ca apucații să colectăm Pokemon Go prin oraș cu tabetele, ci desenam Winnetou cu sabie laser pe asfalt cu resturi de BCA de la blocul de lângă. Așadar, despre BCA (zis și Beton Celular Autoclavizat):

1. BCA-ul este mai spornic la construit

BCA-ul este, din născare, obez. Asta înseamnă că trebuie să așterni mai puține bucăți ca să construiești un perete. Mai puține bucăți înseamnă mai puțin efort, deci dacă vrei s-o zidești și pe Ana, asta înseamnă mai puține zbierete muierești în ureche în timp ce tu, Manole, îți faci treaba. A, și mai puține zile în care trebuie să cumperi bere pentru meșteri.

Macon 3
La fiecare construcție, se poate construi încă o casă din PET-urile de bere ale meșterilor

Deci te poți muta mai repede în căminul familial ca să faci… chestii.

2. Cu BCA ai cheltuieli reduse vara…

Moștenitorii lui Dinu Patriciu sunt rugați să treacă la punctul trei, despre en gros-ul de cărămidă din jad importată din Oman via Johannesurg vom scrie mâine. Astăzi scriem despre cum BCA-ul izolează foarte bine vara: pentru că este gros și are bulbuci de aer prinși în el, și aerul este cel mai bun material izolant. Asta înseamnă că nu-ți turezi aparatul de aer condiționat, iubita nu-ți va putea spune că o doare capul pentru că o tras-o curentul, dacă nu o doare capul puteți face… chestii…

Firește, trebuie să gândești cu mintea anumite chestii (de alt fel). Gen, să nu-ți faci un perete întreg de sticlă către est!

3. … și iarna

Tot aer. Tot. izolare. Moștenitorilor de Dini Patrici, dacă n-ați plecat, din nou trebuie să vă dezamăgesc, nu vom discuta decât poimâine despre conducta de apă termală importată din Islanda cu care să vă încălziți pagoda.

Macon 2
Un bloc întreg în centrul orașului: casa de vis a oricărui român. OK, bun și-un apartament cu penthouse

Azi vorbim despre faptul că iarna (știți voi, anotimpul ăla în care toți ne plângem după căldurile astea de vară care ne fac să ne plângem după iarnă) izolația este foarte bună, tot din cauza bulbucilor de aer. Asta înseamnă că iubita umblă mai puțin înfofolită prin casă, ceea ce ușurează… ăăă… chestiile…

Firește, trebuie să gândești cu mintea anumite chestii. Gen, să nu-ți faci un perete întreg de sticlă către nord!

4. Cu sunetele stai bine…

Ce-ai zis? Nu te aud! Da, poți face ce vrei, pentru că nu se aude nimic când faci chestii: BCA este un bun izolant fonic.

Macon 5
Dar poți ieși pe terasă dacă vrei să auzi ce mai zice porumbul

5. …și stai bine și cu cutremurele

…deci poți face chestii cu multe grade pe scara Richter, pentru că BCA-ul, fiind mai ușor, se mulează mai bine pe frecările plăcilor tectonice (sau, cum ar spune un blogger, se mulează mai bine când plăcile tectonice fac chestii).

Macon 1
Ce mai, îți poți construi și propria ta hacienda maramureșeană!

6. Plus că nu este ca la Cernobâl

Asta nu o zic eu: o zic oamenii de știință ieșeni. BCA-ul, zic ei, este un material de construcții sănătos.

Macon 4
Dar nu te apuca să ții diete cu el, că nu e de mâncare

Articol sponsorizat de Macon, care produce BCA, prefabricate, plăci de teracotă şi alte materiale de construcţie pentru case şi locuinţe multifamiliale; şi mai are şi o îndelungată tradiţie în domeniu. Şi foloseşte ingrediente de la noi: apă, pietriş, nisip, argilă, ciment sau var. Și muncă. Tot de la noi, de la urmașii dacilor din Deva, județul Hunedoara.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 13 comments

  1. remus Reply

    Bun, dar eu construiesc cu caramida din cauza ca imi fac zidarie portanta, altfel alegeam si eu BCA

  2. Gheo Reply

    Zidària portanta este zidaria pe care se toarna centurile, grinzile si planseele. Din cite stiu EU BCA-ul se foloseste la constructiile din cadre, adica intii se toarna stilpii, grinzile si planseele apoi se umplu golurile unde sunt zidurile! Acestea sunt apoi fixate cu pene metalice sau din lemn LA partea de sus!

  3. Ioana S Reply

    Cu siguranța când o să vreau să îmi fac casă, o să folosesc BCA, nu de alta, dar să pot face chestii.;)

  4. Dragos Mone Reply

    Groparu poate confirma ca stiu ce vorbesc.
    Si cu BCA poti construi case cu zidarie portanta. Exact cum e cea din poze. E vorba de zidarie(caramida sau BCA) cu stalpisori si centuri din beton. Cu BCA poti ridica fara probleme o casa parter si 2 etaje. Mai mult nu e foarte ok. Poate fi ok dar sunt si alte solutii.
    Problema pe care o are BCA-ul din punctul meu de vedere este inertia termica si durata de viata mai mici decat caramida. Daca vrei o casa si nu vrei sa cheltui mult, poti construi linistit si cu BCA. E o solutie buna.
    Si Macon sunt cam cei mai mari producatori autohtoni de BCA. Recomand.

  5. Cam Reply

    Io stiu ca BCA-ul ii cam cancerigen, da nu-s de meserie. By the way, primul drum pe care l-am facut la scoala de soferi o fost de la Hunedoara pana in fata la sediul Macon, la trecerea de pietoni, acum peste 15 ani…

  6. Greuceanu Reply

    Da’ Maconu’ nu face si buiandrugi?! pe cel ce va locui in casa din ultima poza, nu l-as sfatui sa se bage sub tocu’ usii la cutremur! 🙂 sper sa nu fie acasa in caz de seism! 🙂

  7. Dan Reply

    Din cate stiu eu, in Romania sunt interzise constructiile cu pereti portanti. In cazul in care dai jos vreun perete (sau toti) casa trebuie sa ramana in picioare. Din pacate regulile in constructii nu sunt nici macar orientative, astfel, la cutremur, vor pica multe case.

  8. Leo Reply

    @ Gheo & @ groparu Zidaria portanta exact asta inseamna, ca poate sustine greutatea proprie, a etajului (etajelor) si a acoperisului. Daca pui stalpisori si grinda de beton nu mai este portanta, se numeste confinata.
    @Dan Zidaria portanta nu este interzisa in Romania, este restrictionata in functie de zona seismica unde construiesti. Mai putin important, cam toti fac zidarie confinata pentru ca “betonul e beton”.
    Poti face ziduri portante si din BCA linistit, dar cum spuneam nu prea face nimeni. Deci nu sunt chiar asa pesimist ca tine, romanul pune mereu o bara in plus sa fie sigur.
    @Cam – BCA-ul nu e cancerigen, doar o vorba aruncata de in vant de necunoscatori. Se produce de 50 de ani in Romania si de 100 de ani in Europa, chiar crede cineva ca ii mai lasa cineva sa produca daca era cancerigen? E simplu de dedus cine lanseaza zvonuri din astea.
    @Greuceaunu – ce vezi tu in ultima poza nu sunt buiandrugi, sunt elemente U (asa le spun ei) – pui acolo armatura si torni beton, iti rezulta buiandrugi din beton armat izolati cu BCA fara sa iti trebuiasca cofraje. Parerea mea ca e mai sigur decat buiandrugii aia subtiri din caramida.
    @ Dragos – durata de viata la BCA nu cred ca o stie nimeni exact, BCA inseamna Beton Celular Autoclavizat. Si depinde cu ce compari, cu caramida plina sau aia cu goluri ? ca aia cu goluri se produce doar recent, de 20 de ani, au facut-o doar sa faca economie, nu ca e mai buna.
    @macgregor – cel mai intelept 😉 iti dau numarul meu de telefon ?!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *