Clujul nu este Apostu, Uioreanu, Bica sau alți politicieni de vârf care vor mai înfunda gherlele și aiudurile în timp ce zbiară că totul este o înscenare politică ordinară.

Clujul nu este rechinii de la Student Taxi sau Activ Taxi care “te fac” la gară sau la aeroportul din țară cu cele mai scumpe taxe și cel mai neinspirat nume, sub oblăduirea imuabilului său director David Ciceo. Aeroport care nici în ziua de azi nu mi-a răspuns la plângerea formulată acum doi ani de zile (!) vizavi de pățania cu numiții Student Taxi sau Activ Taxi. Și care, deși alte aeroporturi au trecut în secolul XXI, tot nu face nimic ca să scape de rechini, deși s-a lăsat deja cu bătăi între șoferi și clienți. Pesemne avem și noi nevoie de o japoneză violată și omorâtă ca să se schimbe ceva, hai, care te bagi?

Clujul nu este nici târgul de Crăciun din oraș, Doamne apără și păzește.

Scary Santa is scary

A photo posted by Groparu (@groparu) on


Clujul nu este Primăria Cluj, care împarte discreționar banii pentru proiectele de finanțare nerambursabilă. Care refuză finanțări Operei și Universității Tehnice (deja cu filmul Usturoi m-am obișnuit să fiu refuzat, deci nu mai contează), care dă cu o mână TIFF-ului (cel mai mare festival de film din partea asta a lumii) și cu 5 mâini (adică 500.000 de lei) Asociației Studenților Ortodocși pentru un concert cu Ducu Bertzi și Holograf (!). Sau care fentează regulile jocului pe ultima sută de metri pentru ca numai ONG-urile alese să poată primi bani.

Nici Fundația Share, care se ocupă de Capitala Europeană a Tineretului, și care, după ce punctează frumos cu concerte de anvergură pe 2015, gafează nepermis cu afișul evenimentului, cu comunicarea cu bloggerii locali pe care nu-i invită la conferința de presă și cu videoclipul capitalei europene a tineretului, făcut public cu secvențe preluate fără aprobarea proprietarilor.

Clujul nu este nici fântâna arteziană de la Avram Iancu, care a funcționat un sezon și apoi s-a stricat – și stricată a rămas până astăzi. Sau Piața Unirii, unde regele Matia se uită împietrit la artezienele cu marmura știrbă, deși totul a fost renovat din temelii acum câțiva ani. Sau clădirile din centrul istoric pe care nimeni nu le renovează.

Clujul nu este nici cei 10-15 șoferi care parchează, zilnic, pe pista de biciclete (aia subțire de zici că a făcut cură de slăbire) de pe Eroilor, și tu nu vezi un polițist care să le dea vreo amendă pe o rază de 3 km. Nici spitalele celui mai mare centru medical din afara Bucureștiului, în care ești pus să dormi în aștenuturi așa de coapte, că le spargi cu limba. Sau în care ești tratat cu sictir. Deși dai șpagă. Groasă. Unor medici care nici măcar nu se mai feresc să o primească. Deși bolnavul este în stadiu terminal și șpaga nu-i mai asigură vindecarea.

Clujul nu este nici birturile în care se fumează ca-ntr-un incendiu de pădure. Nici șmecherii care se urcă la volan beți rangă, după ce au petrecut o noapte întreagă.

Clujul nu este ungurii despre care citiți în presă că nu vor să învețe românește sau că îi disprețuiesc pe urmașii lui Traian. Nici funarii care-și aprind paie-n cap la discuțiile despre drepturile maghiarilor. Nici cei care te urăsc pur și simplu pentru că vii de dincolo de munți (”mitici”).

Clujul nu este profesorii de la Șincai, care le bagă pumnul în amigdale unor copii care se cred umoriști. Nici firmele mari de anvergură națională care fac puțin spre deloc pentru comunitate, dar când o fac au grijă să pună atâtea reflectoare pe minuscula lor contribuție că devin ridicole.

Clujul nu este nici Pata Rât. Un loc pe care Clujul ar trebui să și-l asume, dar nu o face.

Clujul nu este nici suporterii U și suporterii CFR, o echipă mai slabă și mai demoralizată ca cealaltă, care se războiesc unii cu alții ca chiorii și se urăsc de moarte, într-o rivalitate prostească și care nu impresionează pe nimeni.

Clujul e altceva. Ce anume este Clujul? Vă invit să descoperiți singuri în 2015. Veniți la concerte, la evenimente, veniți să explorați orașul, să-i simțiți gusturile, mirosurile, să interacționați cu locuitorii. Faceți-vă prieteni aici, prieteniile cu clujenii durează o viață. Zâmbiți indulgent când vă vor spune că acesta este cel mai frumos oraș din România sau din lume. Nu veți înțelege de ce, dar vă asigur că nu dintr-un patriotism local ieftin, made in China.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 22 comments

 1. Ana Reply

  E frumos Cluju’ vazut asa de sus. Din pacate, de mai aproape se vad toate neajunsurile.

 2. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Da. Vazut de sus orice oras e frumos DAR Cluj Napoca e orasul oamenilor care iti explica sa ajungi cu autobuzul din gara in Gheorgieni sau de pe str Eroilor la Gradina Botanica fara sa se supere ca ii intrebi si ii opresti din drum;e orasul oamenilor care zâmbesc când aud un accent moldovenesc pregnant intr-o intrebare fara bancuri si fara remarci superior/rasiste; e orasul geamurilor cu flori si pisici calme ; e orasul in care se poate citi ziarul la o cafea sau studia natura umana in miscare stand la o masa de cafenea fara ca sa te deranjeze chelnerul din 15 in 15 minute(mai luati ceva);e orasul in care inca mai gasesti buchinisti care considera ca o carte trebuie gustata si apoi cumparata…..

 3. Ana Simon Reply

  Clujul…..frumosul oras in care am fost doar de doua ori . Copilul meu studiaza aici si ´´vad´´ totul prin ochii copilul meu…zi de zi….Clujul ´´povestit´´ de Andrei, cu oameni minunati….
  Draga d-le ´´ Groparu´´….v-am mai scris intr-o postare ca va ´´ador´´ pur si simplu…..acum pot sa va spun ca va ´´iubesc´´ pur si simplu….si tin sa va multumesc ….pentru ca..EXISTATI !!! Zile faine… va doresc….Imbratisari ´´virtuale´´ cu mult drag…de departe…..
  Ana

 4. Adi Reply

  Da, am fost in Cluj de curand. A trebuit sa vin in Ro din motive personale. Ne-am intalnit cu cuscrii (benie, ne stim de ani buni, facut si revelioane impreuna), sa alegem meniul, prajiturile, florile, invitatiile, etc.. pentru nunta lu’ fi-miu cel mare cu fi-sa (copiii s-au cunoscut la liceu in Bistrita in clasa a 11-a, in 2006, au terminat apoi facultati in UK, si au joburi bune in Londra, dar evident ca nunta se face la Cluj, doar n-o s-o fac eu la Bucuresti). Si are cuscrul o tzuiculita de Zalau veche si galbena.
  Frateeee, sa stai 45 de minute la bariera la nusce parcare sa se elibereze vreun loc, sa poti parca, io asta n-am mai vazut.
  In rest, e frumos, mi-au placut si mall-urile (Iulius si Pollus).
  Ce sa zic, ca peste tot, lumini si umbre.

 5. Diana Reply

  Eu am ajuns la Cluj doar o data si, din pacate, a fost locul unor amintiri nasoale. Am coborat intr-o autogara, de unde trebuia sa iau autocarul peste 2 ore si 2 ore s-au transformat in 9. Intr-o noapte geroasa, laolalta cu un batranel nitel cam libidinos care ma invita la hotelul de langa, un cuplu de ucrainieni carora le expira viza a doua zi si unul interrasial, a carui componenta masculina de culoare neagra mi-a servit ca distragere a atentiei, mai pe sleau, clatire de ochi.

  Dar asa mi-e drag graiul ardelenesc si tu, Groparule, ca am zis ca tre’ sa mai ajung intr-o zi acolo si sa fac pace cu Clujul.

 6. cristi Timisoara Reply

  Schimba numele orasului din postare…..schimba numele judetului…..schimba numele tarii ….si suntem noi !!!

 7. ces Reply

  Cristi, nu se poate, Cluju-i unicat, el obseda Groparu, c-un deal crucificat.

 8. niKoB Reply

  @Ana “Daca vrei sa cunosti un lucru (oras), il privesti de aproape. Daca vrei sa iti placa, il privesti de la distanta”. Noi cei din Cluj, vedem orasul si de aproape si de la distanta. Adica, NE PLACE si IL STIM (cu bune si mai ales cu rele)

 9. adi Reply

  Postarea nr. 2
  Eram in scoala generala, anii 75, eram in echipa de tenis de masa a scolii sportive Bistrita (bine, nu eram bun ca tizul meu Adrian Crisan, dar faceam des echipa care mergea in deplasari). Era in centrul Clujului o cofetarie cu niste cremesuri cu cacao pe care nu le-am mai mancat de atunci NEVER EVER.
  Daca sunt clujeni care stiu la ce ma refer, si se mai produce minunea aia, va multumesc anticipat pentru indicatii.

 10. Ella Reply

  OK, dupa o lunga perioada in care ti-am citit postarile si m-am amuzat, (gratis 😈 )cred ca trebuie sa las si eu ceva pe zid 🙂
  Clujul este si ceea ce zici tu ca nu-i. Asta e musai sa ne asumam, ca daca ascundem gunoiul sub presh nu ajungem nicaieri, el tot pute! Clujul e TOT ce scrii tu mais sus, inclusiv video plus alte mii de lucruri bune si lucruri proaste. E bine sa avem initiative sa schimbam lucrurile care simtitm ca nu ne definesc ca comunitate iar pentru asta trebuie vorbit despre ele.

 11. Ella Reply

  PS- si ca ´´bine te-am gasit ´´ , am reusit sa execut o excelenta cacofonie. Super. 🙄

 12. Antin Reply

  Pai da, tot la Aiud, sa-i suporte judetul meu alb si spalat si frumos! Sa-i mai duca si altii. Fiecare judet cu Aiudul lui. Fac petitie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *