Şi a-nceput şi anul şcolar. A-nceput cum trebuie şi cum se face la case mai mari, cu:
una bucată imn național, dar varianta ciuntită, care-ncepe cu strofa ”Preoți cu crucea-n frunte/Căci oastea e creștiiinăăă…” și se încheie după prima strofă (!)
una bucată discurs preoțesc cu tot cu două rugăciuni
bucățile de discurs (toate citite de pe foaie) de la doamna director (numai pe mine mă pufnește râsul când citesc monstruozitatea asta de sintagmă girată de gramatica Academiei?) plus vice-primar plus șeful la polițiștii comunitari plus cine-o-mai-fi-fost, că la un moment dat am adormit. Asta e, așa pățesc eu la discursuri citite de pe foi cu patosul unui buletin meteo.

Deci ce pretenţii să mai ai ca şcoala românească să nască copii din care se vor naşte politicieni al căror discurs să te facă să treci, române, Carpaţii?
====================================================================================

Dar acum, dacă am dat în Primăria Cluj-Napoca cu toate pietrele din dotare atunci când a fost cazul (știți și voi, m-am mai plâns de aglomerația din trafic, de autorizațiile de construcţie de blocuri în cartiere de case, de podul pietonal de peste Someş, din Grigo, care huruie de te scoală din morţi dacă treci cu trotineta etc.), trebuie acum să-mi ridic pălărioara de hipster în fața unei inițiative foarte faine – autobuzele pentru școleri.

Aşadar: în fața școlilor din centru, dimineața e festival de părinţi care-şi duc copiii până fix în buza şcolii. Nu la 10 metri, nu la 500 de metri, ci fix la poartă. Toate bune în cazul pruncilor de clasa 0, de exemplu, că nu-i poţi lăsa de capul lor să meargă singuri pe stradă; dar din unele maşini coboară caşaloţi de 17 ani mai masivi chiar decât Micutzu’, şi e păcat să-i vezi cum la 17 ani părinții nu-i lasă să facă 200 m pe jos înainte de a sta 7 ore cu fundul în bancă, deşi e limpede că nu le-ar strica o plimbărică până-şi consumă Red Bull-ul şi cafeaua triplă de dimineaţă.

Şi normal că nouă, ăstora cu copii mai pitici, nu prea ne cade bine că ne batem pe locurile din faţa şcolii cu ditamai hăndrălăii ăia, dar, no, ne ducem crucea, stresul şi claxoanele de la 8 fără 10 cu demnitate ardelenească.

Ei bine, de-acuma, Primăria Cluj-Napoca introduce autobuzele dedicate pentru şcolarii de la şcollile din centru.


Şi numa’ de-a dracu’ vor fi şi electrice, na! (cred; sper) (Sursă foto – site-ul CTP)

Într-o primă fază autobuzele vor fi pentru copiii de la clasele 0-4, apoi mai vedem ce și cum, în funcţie de succesul iniţiativei. Fix din cartierul meu nu se face așa ceva, dar vom face tot ce putem să ajungem pe un traseu de Mănăştur>Centru ca să-l las pe Gropărel să urce singur în autobuz şi să devină (şi) mai independent. Autobuzele vor avea poliţist comunitar plus reprezentant al Companiei de Transport Public, şi sper sincer că vor avea şi şofer.

Şi copiii vor avea şi ecuson cu liceul, ca să fie părinţii siguri că vor coborî la staţia potrivită.

Plus că proiectul a fost şi popularizat cât de cât, adică primarul l-a dezvăluit în premieră la Realitatea FM săptămâna trecută, apoi ni s-a vorbit despre proiect şi la deschiderea anului şcolar, şi apoi reprezentanţii Primăriei şi ai CTP-ului au mers literalmente din clasă în clasă şi au repetat mesajul şi au dat chiar şi fluturaşi cu traseele. Puteţi vedea orarul autobuzelor specale aici (sunt două autobuze din Mănăştur, unul din Gheorgheni, unul din Zorilor şi unul din Mărăşti).

Mno, autobuzele astea mi se par un MARE pas către normalitate. Personal voi merge puţin sau deloc cu maşina şi mult sau foarte mult cu autobuzul şi pe jos.

Şi aşa vom trăi cu toţii într-un oraş mai trăibil, că ar fi păcat să nu, uitaţi şi voi ce frumos e!


Foto de Vlad Sargu, Unsplash

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 17 comments

 1. Nemultumitu' Reply

  Bravo, bravo, bravo ! Oraș european condus de oameni cu viziune, nu de ciumeți.
  Dovadă că și în România se poate. Mă rog, în zonele civilizate, că la mine încă sunt căruțe pe stradă și caii pasc pe bulevard.
  Da mă, da voi știți că fostul primar al meu v-a mărit salariile, pensiile. Din pix, da le-a mărit. Sau din pixda le-a mărit. Na că nu știu cum e corect. Cu virgulă sau fără ?

 2. alunelu Reply

  Ieri intrasem in curtea scolii deodata cu o fetita si mama ei, cand a inceput imnul la boxe. Fetita, cu mintea ei de clasa maxim a 3-a, zice “Sper sa nu-l puna pe tot, ca are vreo trei ore. Nu?”. La care mama, cu mintea de treij’ de ani, “Nuuu, cam o ora”. E clar.

 3. Laur Reply

  Am vazut de curand un clip cu realizarile lui Boc in doi ani de mandat. N-ai cum sa-l critici pe om. Normal ca nu poate rezolva tot cat ai bate din palme. Dar face destule si le face bine. Imi place aglomeratia si “diversitatea” din Bucuresti (stiu, nu e ceva rational), altfel m-as muta in Cluj maine.

  • Groparu Reply

   Le-a mai adus şi din pix pe unele. Deocamdată cea mai mare bubă rămâne cea locativă – Primăria nu vrea (nu ştie? n u poate?) să elaboreze PUD-uri/PUZ-uri pentru zonele limitrofe, aşa că nu ştim înspre ce zone se dezvoltă Clujul, drept urmare numai câţiva construiesc. Ştii în ce se traduce asta, nu? Păi, în preţuri astronomice la locuinţe. Deja ne batem la egal cu Cipru (!), nu glumesc.

 4. Ala de se uita Reply

  Pina una-alta, Gropare, cind trageti linie de la an la an, va e mai binie in Cluj ori ba ?
  Ca de d-astea cu “ba p-a mamei dumisale”, eu m-am saturat.
  Eu – de afara – ma uit si vad ca se face ceva care pare ca e mai de viitor decit pansele si borduri (nah, ca era sa le zic bordele).
  N-aveti PUD ?? Da’ cine are ?! (Si daca-l are, cine crede-n el, ca asta-i ca Fata Morgana: azi e, miine-i alta).
  Is autobuzele astea de scoleri chestia fara de care nu mai traia Cluju’ ? Neah, clar nu. Da’s de folos ? Eu zic ca da – da’ cum ziceam, d-afara.
  Pina la urma, aveti autobuze si troleibuze, aveti tramvaie (si – cica – or sa mai vina citeva), gunoiu’ n-apuca sa se ridice cit casa, da, aveti un untold de care se-ntreaba lumea la ce va trebe…
  Eu zic ca nu-i asa rau.
  Putiea fi mai binie ? No, sigur! Todieauna.

  • Groparu Reply

   Tragem mereu linie, mai ales cu schimbările astea cretine de pe scena politică, și dacă n-am fi pe plus, v-aș fi scris dintr-una din țările alea nordice cu știuci imense. Sau dintr-una din țările mediteraneene cu pești spadă și yellow fin tuna.
   Pe de altă parte, fix lipsa asta de PUD/PUZ ne blochează destul de urât. Prețurile imobiliarelor sunt aberante și nu aș băgat 100K + în ceva care dincolo degraniță valorează jumătate. Și o tot lălăim așa și așteptăm o minune.

   • Tot ala de se uita

    Asa rau or luat-o lucrurile razna pe piata imobiliara ?
    Macar la 100k primesti ceva decent ? Cit e mp construit ? Casa sau 17 betoane la etaju’ shpe ? (scuze, sint rupt de problema hogeacului, ca la mine s-o luptat bunica-miu sa lase ceva nepotilor)

 5. Remus Reply

  Groapre, doriti-ash sa mergi pe jos din grigorescu pana in centru (nu mai departe) la -15 grade. si sa tragi si sania cu groparelul. si sa ajungi si la timp (la lucru, nu la spital) .
  asa ca pune mana, fa-ti un vlog in care cu gopro-ul (al meu e prin macedonia, furat) tau filmezi peripetiile zilnice. ce zici ?

  • Groparu Reply

   Hmmm… păi pe ce zăpadă, mon cher?
   PS: Vlog nu prea merge, că am voce de trezit comatoșii, și dicție de grec.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *