Groparu se joacă pe telefon jocul ăla al lui cu rachete, cerşetorul intră în autobuz. Începe:

– Bună ziua, oameni buni, suntem 8 fraţi acasă, murim de foame, vă rog frumos ajutaţi-mă şi pe mine cu ce puteţi, nu avem haine, vine iarna, tatăl e alcoolic…

Groparu aude că tatăl e alcoolic, tresare, cuvântul îi pare familial. Se scarpină în ureche, se şterge de bara lipicioasă, continuă netulburat jocul.

-…Dumnezeu să vă ajute, oameni buni, dacă puteţi şi aveţi plăcerea să ne ajutaţi şi pe noi… 8 fraţi suntem…

Groparu dintr-o dată îndreaptă mâna la spate, scoate portofelul, îl deschide.

– 50 de bani, 1 leu… cât vă lasă pe dumneavoastră inima…

Groparu pune jocul pe pauză, scormoneşte cuminte în portofel, cerşetorul devine atent ca un leopard! Şi, aşteptând pomana, urmăreşte atent mişcările Groparului scormonitor!

– …drept vă spun, nu vă mint, vă rog ajutaţi-mă… 8 fraţi suntem… iarna.. frig… haine…

Groparu găseşte în cele din urmă biletul, îl scoate afară, îl compostează, îl bagă la loc în portofel şi continuă netulburat jocul. Ce noroc că mi-am adus aminte, îşi zise Groparu, poate mă procopseam şi cu o amendă de la Ratuci!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 36 comments

 1. Canaliac Reply

  Puteai sa-l ajuti, ma. Cu un sfat: Du-te si cerseste in alta parte. Sau cu o vorba buna: Mars de-aici, escroc ordinar.
  Eu, ca binefacator de profesie, nu pierd astfel de ocazii de afirmare in activitatea mea de filantrop.

 2. Sorin C Reply

  Chiar puteai sa-l ajuti cu bani. Da’ trebuia sa mearga la munca nu sa cerseasca….bla, bla, poate era frumos sa faci o fapta buna. Nu saraceai cu 1 leu.

 3. Marian Gorun Reply

  Groparule, de una mică lu’ taică-su puteai să-i dai! Că e vai de mama lui, vine iarna, are un copil cerşetor…E greu.

 4. dani Reply

  Da’ o zis ca era copil ala care cersea? La usa la mine o venit unu de 40 de ani care avea 8 frati si un tata alcoolic si ii murise mama si nu mai aveau de mancare. Tragic.

 5. karmapolice Reply

  in germania cersetorii se scoala dimineata la 4 juma ca la 5 fix sa fie la usa unui cotidian ce le da reviste gratuit, pentru a fi mai departe distribuite de ei NUMAI in metrou.lumea stie ca aia sint cersetori si IN SCHIMBUL revistei le dau citi bani vor. asa toata lumea e fericita, iar cersetorul MUNCESTE.misto.ar trebui si la noi facut asa

 6. Alexia Reply

  @karmapolice: si in Olanda cersetorii distribuie aceste reviste, doar ca trebuie sa ofere Ong-ului banii castigati, primind in schimb cazare si mancare in ceva centre. Printre ei si multi romani, care stii ce fac? fura din banii aceia 😉 si se mai lauda in gura mare. 😐

 7. ryunoske Reply

  eu de obicei când îmi scot cerumenu din ureche şterg degetul de scaun, dar voi incerca şi eu să-l şterg de bară. Deci, merci pentru sfat

 8. Inka Reply

  Saracul cersetor, se astepta sa-i dai euroi :))
  frig, 8 frati, tata alcoolic, alea alea. Trebuie multi bani. Damn!

 9. diana Reply

  …..zgârcitule!măcar o duşcă puteai să-i dai…sigur aveai răchie prin paporniţă 🙂

 10. sneakybastard Reply

  draga groparule, te citesc de ceva vreme, si mi-au placut tare povestirile tale. Dar azi s-a intamplat ceva…ai facut o greseala de exprimare…zic eu. Din cate stiu eu, in propozitia aia, cuvantul potrivit trebuia sa fie familiar (nu familial). Spune-mi daca gresesc. Familial = care apartine familiei si familiar = cunoscut. te salut cu drag

 11. writeman Reply

  @ karmapolice – pai avem de construit o groaza de tuneluri subterane pentru metrou ca sa fie toata lumea fericita :))

 12. Groparu Reply

  @ sneakybastard: familiar = cuvantul pe care-l aud obsesiv de la prekina. Familial = cuvantul care se refera la familia mea, care nu are nici un alcoolic in ea, in afara de mine, cale de 3 generatii!

 13. Ciprian Reply

  @Karmapolice
  Dar se practica si la noi din astea. Sa vezi ce incearca cersetorii sa vanda Adevarul de Seara sau Ringul. Ba, dar romanii sunt saraci si se prind.

  Bravo Groparule! Nu trebuie sa incurajam astfel de gesturi.
  Celor care au acuzat gestul tau sa le fie rusine. Micutii cersetori, sarmanii, care stiu franturi de rugaciuni si canta prost colindele in autobuze sunt urmatoarea generatie de şuţi şi de talhari. O sa-i invatati cu naravuri de astea si o sa uite ce inseamna sa fie refuzati si o sa va dea in cap. Sunteti niste nenorociti. Babele si slabii de voi au nenorocit tara asta (si restul Europei) cu pomeni catre milogi.

 14. Ben Ami Reply

  azi am cumparat (cu 70 de mii) un sandwici si l-am dat unui pusti, la vreo 5 ani si maxim 18 kg, de care isi bateau joc niste rugbysti, foarte solizi, foarte sanatosi, foarte bine hraniti, niste cretini. nu mi-a parut rau si nici bine, vroiam doar sa se lase tacerea dupa harmalaia de mai inainte, cand isi batusera joc de el si rasesera impreuna cu majoritatea celor de la coada aceea, la care stateam si eu, vizavi de Stadionul Tineretului (Iolanda Balas Soter), din Bucuresti… cersetorii sunt mai oameni decat aia care trec pe langa ei si au impresia ca-s smecheri, si inteligenti, si destepti, si sanatosi la cap, si morali, si atat… ca deja mi-e scarba.

 15. denira Reply

  …Groparu scormoneşte în portofel şi scoate o forografie ! “Ăsta-i tac-tu ?” Cerşetătorul – că lucrase la Măgurele în vremurile bune – aprobă, siderat. Groparu îl îmbrăţişează entuziasmat : “Să trăieşti, vere! De când nu te-am văzut ?!? Ia de-acia!”…şi-i donează un purcoi de bani !

 16. calin Reply

  geniala faza, credeam ca nu e asa de tare ca faza ce-am patit-o azi vara pe o terasa. o vinit unu cu o minge ca el ne arata skeme cu mingea si era impreuna cu altu care zicea ca face skeme de breikdens. io i-am zis ca ii arata io skeme de jujitu si so tirat rapid

 17. Victor B Reply

  Voi ştiţi cât e amenda? Aşa că nu mai ţineţi cu cerşetorul, care sigur face 100 de ron pe zi.
  Aşa, cum ziceai că se numeşte jocul ăla?

 18. Alexandra Reply

  Am facut si eu d’astea dar neintentionat. Cum bagi mana in geanta sau buzunar, cum ciulesc urechile si isi spun poezia mai cu patos.

 19. Laura Reply

  ieri veneam de la facultate si era tare aglomerat in bus…si dintr-o data tipu din dreapta mea incepe sa imi tipe in ureche “daca puteti daca vreti un leu doi lei fac diferenta, suntem 8 frati acasa, tata e alcoolic…”. Incep sa zambesc, ma gandesc “am citit despre asta la groparu”. noroc ca a venit repede statia. sincer mi-am tras repede geanta din raza lui vizuala.

 20. Alex Reply

  Foarte frumoasa istorisirea. De ii dadeai 1 leu pun pariu ca scotea din buzunar un teanc imens ca sa-l puna acolo.

 21. eupotter Reply

  frate esti destul de bun da pana ajungi tu ca Jean Paler mai ai de mancat paine si mamaliga

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *