Așadar: oh-oh, I’m an alien, I’m an ardelenian in Bucharest.

Mică lecţie de geografie: Măgurele, unde se se construiește cel mai de boși laser din lume, nu e aceeaşi treabă cu Turnu Măgurele – la fel cum e ca Turda-nu-e-același-lucru-cu-Câmpia-Turzii (ba e!) (OKOK, nu e, gata, mă).

Mno: la ELI (Extreme Light Infrastructure, aşa-i zice) Măgurele au cuţu-cuţu de pază, ca să aibă fizicienii ăia ce să mângâie după ureche atunci când sparg maţele la atom cu radiaţiile lor. Pun pariu că ajută la productivitate, deci să v-aşteptaţi descoperiri fabuloase de la acest centru mulţumită acestor blănoşi.


Numele lui este – cum altfel? – Niels Bohr

Centrul arată ca o bază ştiinţifică din aia în care faci misiuni în jocurile pe calculator.

În jurul Institutului, oamenii de bine au plantat o pădure întreagă ca sa aibă unde crește mistreții radioactivi, in caz de accident nuclear. Poate bucătăria viitorului va servi cotlete radioactive de porc cu pestă, cine sunem noi să judecăm.

La poartă era securitate ca la NASA. Prima mea întrebare a fost: OKOK, unde e locul de grătare? Ce grătare, zice domnul cercetător de renume mondial. Păi, unde prăjiţi carnea de mistreţ radioactiv.

Nu au aşa ceva. Cercetătorii, acolo, cercetează, nu grătărează.

Nu m-am lăsat baltă: aici la voi cum fac muncitorii care n-au chef de lucru in ziua aia? Târăsc dupa ei toata ziua o bucata de laser prin centrul de cercetare?

Din acel moment nu mi s-o mai răspuns la nici o-ntrebare: recunosc și că nici n-am mai pus nici una, pentru că, din ce am aflat acolo, am înţeles fix numai prepoziţiile.

Aşadar: laserul de la Măgurele va avea 50 cm diametru ulteror concentrat la câţiva microni, puterea îi va fi amplificată până la paroxism printr-un sistem de optic atâta de sensibil, că un fir de praf îl poate da peste cap, şi va putea face ce fac şi băieţii de la CERN, dar fără tunelul ăla kilometric din Elveţia (cu elveţienii sunt şi parteneri, au primit de la ei tot felul de detectoare de… din aia, no, deci tot felul de detectoare de ceva). Aplicatiile practice ale laserului:

 • industria medicală, între care
  • terapia cu protoni (mai puțin invazivă decat razele X în caz de cancer)
  • tratamente radiologice, cu noi radioizotopi
  • imaging medical
 • tratamentul deseurilor
 • radiografie ultrarapida a obiectelor mari.

Aici am întrebat care laser e mai puternic, ăla roșu, de care avea Darth Vader, sau ala verde, de care avea Luke Skywalker?

Alte experimente: se simulează reacții care au loc in supernove (de exemplu, au reuşit să găsească explicaţia de ce fierul este mai comun în univers decât aurul – dar nu vă zic care e), se recrează urme de materie neagră (dark matter) şi antimaterie, se pot simula 10 ani de lucru in spatiu pentru a se vedea efectele asupra echipamentelor, se pot recrea pulsuri elecromagnetice foarte puternice, ca ale bombei atomice, şi se va opera de afară, că nici eu n-aş sta în 3000 mp cu o rază laser care m-ar putea transforma în molecule despărţite.

Oamenii care îndoaie lumina

Ştiaţi că România este a patra ţară din lume care şi-a dezvoltat primul laser de la descoperirea acestuia, în anul 1960, după SUA, URSS şi Franta? Nici eu. Laserul va avea o putere cât 10% din puterea razelor solare care ajung pe pamant. Toată investiţia va fi de 10 miliarde de euro. Acoperită parţial de noi, parţial de UE. Vor lucra peste 300 de oameni de ştiinţă non-stop, pentru că aparatura nu poate fi oprită nici măcar de vreun Dorel. Unii oameni de ştiinţă vor veni în stagii de schimb, alţii vor lucra acolo permanent. La ora actuală, o treime sunt cercetători mioritici, o treime străini (de prin toate ţările planetei, nu neaparat UE), şi o treime sunt cercetători români repatriaţi. Care au renunţat la carierele lor ca să pună umărul aici. A, şi puterile europene au ales România pentru că se încearcă o echilibrare a cercetării la nivelul continentului, ca să nu fugă toate creierele în ţări fără toaletă-n fundul curţii şi apăi să ne plângem că n-avem din cauza altora.

Aţi văzut gazonul? Acoperă un sistem geotermal de încălzire: 1000 de sonde la 120 m acoperă nevoile de căldură pentru întreaga bază.

Au şi bazine cu apă, dar nu au de gând să crească caraşi în ele, din păcate.

Sala laserului are 3000 mp.


Click: e foto panoramă

Deocamdată e goală, dar nu pentru mult timp. Aparatura laserului e situată pe o platforma anti-vibrație de 125.000 tone (!) care stă pe 976 de stâlpi cu amortizoare (!!), pentru ca nici o vibraţie (trenuri, paşi, cutremur) să nu altereze experimentele. Care stâlpi arată astfel:

La anu’ se ajunge la capacitatea maximă de 2 x 10 petawați, pentru teste in paralel.

Mno: senzaţia mea era că în unele din camerele în care nu aveam voie nici măcar să ne uităm sigur construiau ceva incredibili Hulki.

La un moment dat nu m-am mai abţinut şi am strigat: Cut the crap, UNDE ȚINEȚI SĂBIILE LASER??? Dar nu ai cum să scoţi ceva de la oamenii ăia de ştiinţă, asta ştie oricine a jucat Half Life. Iar cu cunoştinţele mele de fizică, vă spun sincer, m-aș putea angaja maxim ca ucenicul asistentului femeii de serviciu adjuncte de la Măgurele.

După vizita la viitorul laser, am participat la sesiunea de comunicări #EnelFocusOn. Ce trebuie să ştim noi, românii? Păi, că Enel e de 14 ani in România, în Banat, Muntenia şi Dobrogea, unde administrează, prin companiile de distribuţie, 128.000 km de rețea. Şiiii… vor construi cea mai mare reţea de încărcare a vehiculelor electrice, de peste 2500 de puncte de încărcare.

Am văzut apoi cum realitatea augmentată şi realitatea virtuală vor putea ajuta să şcoleşti mai bine depanatorii de curent. Impresionant – şi mi-a dat nişte super idei despre cum va arăta documentaţia viitorului, poate scăpăm de PDF-uri.

Şi chiar vă rog să-mi spuneţi din ce ţară e nenea ăsta, după felul în care-şi ţine mâna în poza a doua? (ignoraţi ecranul de eroare din spate, aşa face Microsoft uneori).

S-a strigat Italia? Biingo, felicitări!

No, cam asta a fost.Singura chestie pe care aş mai zice-o este că le doresc celor de la Măgurele să descopere chestii atâta de bengoase şi de radicale şi de game-changing, că să fie difuzate înaintea ştirilor din politică, din fotbal şi a ştirilor mondene. Abia atunci va fi altfel. România altfel.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. remus Reply

  bai misto.
  e fain ca avem asa ceva in tara. ma rog, vom avea.
  da intrebare: cata energie consuma? adica stii tu, electroni de aia de se invart de nebuni in jurul….sa o lasam pe asta. deci ce consum are? degaja caldura? emite ceva soi de radiatii ?
  si de ce mii de sonde la 120 de metri. nu puteau baga un mare si groasa mai adanc in strafundurile scoartei? sau s-or uitat sa fie mai ietin ?

 2. remus Reply

  is la cooperativa, lucru pana la 9, de aia am scris primu’
  si da m-am trezit la 6 si am plecat din cartier la 7 ca sa nu prind aglomeratia.!!!

 3. neamtzschantz Reply

  “A, şi puterile europene au ales România pentru că se încearcă o echilibrare a cercetării la nivelul continentului, ca să nu fugă toate creierele în ţări fără toaletă-n fundul curţii şi apăi să ne plângem că n-avem din cauza altora.”

  am inteles. deci nu le trebuie cercetatori buni gata pregatiti de romani, si in bunatatea lor ii dau inapoi, am citit si eu prislea cel voinic si mi-a placut. si motanul incaltat. si cum o sa oblige oameni liberi care lucreaza unde vrea dula lor sa se intoarca in romania? intreprinderile unde lucreaza oameni liberi nu au personalul la dispozitia ue, si nici universitatile, ca aici universitatile au autonomie adevarata, nimeni nu dispue de personalul lor, nici macar ue. pe alta parte toti studentii romani car4e cau o diploma de aici sau au facut masterate sau doctorate pe care nu-i angajeaza nimeni aici afirma ca se intorc din patriotism si sa construiasca ceva in romania.
  pe de alta parte va felicit calduros pentru transformarea romaniei in cel mare depozit de desuri radioactive din lume livrate pentru neutralizare. tu de ce crezi ca nimeni nu a vrut laserul asta. pina si tari mici ca ungaria l-au refuzat. au zis “noi il cofinantam dar nu-l vrem”.
  bey, daca munca era buna o tineau bogatii pentru ei, nu ne-o dadeau noua. asa si cu laseri asta.

 4. Shoric Reply

  Ăia fac acolo lasere cu care să proiecteze pe lună MUIE PSD ? Sau poate să scrijelească luna ca să rămână permanent 🙂

 5. John Temple Reply

  Nu că spun, da’-ntreb și io: de ce n-or sărit Franța sau Germania că vor ele să facă chestia asta?
  Deci România e-n budă la capitolul civilizație și taman laseru’ ăsta-i lipsea.
  Dacă-l tot fac, pot să facă scrum căcatu’ ăla de catedrală? De preferat atunci când e plin ochi cu politicieni și popi.
  Dacă va putea face asta, “se merită” să-l construiască, că de bosoni și quarci mă doare la metri-n față.
  P.S. Știu că România a dat multe omenirii, dar a uitat să-și dea și ei, totodată.

 6. Mali Reply

  De asta vom continua sa avem la stiri doar politica, fotbal si mondenitati: ca ne doare-n basca de bosoni si quarci. Pentru ca de ce ne trebuie noua ce nu vor Germania si Franta, dar in acelasi timp strigam ca noi de ce nu avem oportunitati in Romania ca si in restul EU, noi de ce suntem tara de rangul 2. Pentru ca nu intelegem ca nu e vorba despre obligat cetatenii niciunei tari unde sa lucreze sau unde sa se mute(sau nu), ci e vorba de a creea oportunitati de lucru pentru cercetatorii romani in tara lor care sa fie la fel de atragatoare ca cele de afara. Si pentru ca stim noi mai bine sa judecam cum au construit un asemenea centru si sa ii luam la trei pazeste de ce nu au folosit ce teava stim noi ca trebuiau sa foloseasca, sigur ne vor doar raul! Nu stiu de ce ne incapatanam sa ne credem in continuare un popor de asupriti.

 7. mac gregor Reply

  nu vreau sa zic ca neamtzu n-are ceva dreptate cu desurile radioactive, DAR si noi avem Cernavoda si trebuie sa facem ceva cu deseurile de acolo. Nu are rost sa fim ca nemtii care vai, sa nu mai vedem nuclear nicaieri ca suntem eco si verzi. Si acum platesc energia verde extra si fac frumos la rusi pentru energie.

  Pe de alta parte, e de la UE, nu de la guvern. Ai nostri nu sunt in stare sa cerceteze decat codul penal, ce articole ar putea anula ca sa scape Dragnea de puscarie..

 8. John Temple Reply

  @Mali: e mișto să trăiești în bula ta, nu-i așa?
  Ieși, puiuț, afară să te mai vadă soarele, dar ai grijă la gropi și mocirlă.

  • Mali Reply

   Mai usor cu condescendenta in jos pe scari. Dar da, e destul de frumos la mine in bula, cred ca mai ales pentru ca exista si altceva decat politica, conspiratii, nervi si ura. Iar la subiect: daca ne uitam putin la alte tari care nu sunt “in buda” la capitolul civilizatie putem vedea ca un mare impact in dezvoltarea civilizatiei l-au avut educatia, stiinta, universitatiile, etc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *