Nu prea mai servesc știri la TV de dinainte de a exploda pandemia, și chiar și atunci mă uitam mai mult pentru zgomotul de fond. Dar am observat o trebuță: știrile din Moscova sunt aproape nelipsite în jurnalul TVR, de 2-3-4 pe săptămână. Și sunt așa de romanțate că parcă-ți vine imediat să-ți faci imediat o rezervare pe Transsiberian, să cunoști mai bine acest ținut minunat.

Știre cu nu știu ce tigru siberian salvat din ghearele morții, Rusia are cea mai mare populație de tigri din univers.

Știre cu ursuleții polari de la zoo Moscova care tocmai au făcut 60 de pui, poate vor dona niște usruleți și la sărakii ăia de canadieni.

OK, știre cu Vladimir Putin care zice nu știu ce – intonație neutră spre caldă.

Informație despre ziaristul rus care scria pe blogul Sputnik (a nu se confunda cu trompeta sputnik.md) care a crezut că poate zbura, după o perioadă de tulburări mintale apărute din senin, informație seacă fără context.

Știre cu râul Moscova care a-nghețat bocnă, copiii se dau cu patine.

Știre cu târgul de Crăciun de la Moscova, anul ăsta are tematica rusalca și pădurea de mesteceni.

Magazine goale în urma sancțiunilor occidentale.

Apoi știre, știre, știre cu duiumul, din categoria ziarul Click. Moscoviți care fac baie în lacurile înghețate. Termometrul a scăzut până sub -47 în Irkuțk sau Iacuția. Râurile din Siberia au înghețat și s-au transformat în veritabile autostrăzi pentru camioanele (subvenționate de guvernul federal) care alimentează populația din nordul extrem.

Îi întreb pe părinții mei care urmăresc știrile mai des decât mine: care e ultima știre pe care vi-o mai amintiți din Bruxelles? Dată la jurnalul de seară al televiziunii naționale?

Pauză.

Cum, zic, nimic despre capitala UE? Despre instituții? Directive? Banii noștri, ăia pe care-i dăm, pe care-i luăm?

Pauză, nimic. Alea-s prostii de la UE, cine stă să se uite la ele.

În sec. 21, la 15 ani de la aderare, televiziunea națională din România nu are un trimis permanent la Parlamentul UE sau la Comisie (cică e din cauza pandemiei), dar îl are pe Liviu Iurea, corespondent special în Federația Rusă. Care acum e chiar acolo.

Acuma nu mă duc până acolo încât să declar că Liviu Iurea face jocul Moscovei, dar cineva de prin conducerea TVR este foarte conștient atunci când aprobă bugetele astea. Pentru știri care nu aveau absolut nici o legătură cu țara noastră, poate doar pentru câțiva exaltați AUR (apropos, au condamnat în vreun fel invazia? Că pregătesc mega marș pentru libertăți taman duminică).

Voi, care este ultima știre pe care ați aflat-o despre Bruxelles de la corespondentul nostru inexistent acolo? Vă plac știrile despre recolta de somoni din Rusia de anul trecut? Și despre industria spărgătoarelor de gheață din federația rusească? Sau despre noul tanc Armata, care va intra în masă în dotarea trupelor?

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. Cam Reply

  Chiar recent circula o stire ca Parlamentul UE din Bruxelles vrea sa cumpere o cladire aflata langa sediul lor…

 2. Lara Reply

  Iurea a fost recrutat/ plasat in Rusia de student la Istorie (s-a si insurat cu o rusoaica).
  Dar este corespondentul tv nationale, platit din bani publici sa trimita stiri frumoase & neaparat pozitive despre Rusia… Ca o palida consolare, nu se uita mai nimeni la ele, rar prinde top 10 audiente tvr.

  • Alice Reply

   Bunica din partea mamei lui Liviu Iurea a fost rusoaica, părinții lui au locuit la vreo 400 m distanță de casa părinților mei (au decedat ambii) , mama lui mi-a fost profesoara de fizică la școala generală, Liviu a făcut facultatea la Universitatea din Moscova. Știu ca se plângea acum vreo 20 ani tatăl lui unchiului meu (care era cumva gard în gard ) ca i se plătesc foarte puțin reportajele și transmisiunile.

 3. andu YY Reply

  E o șleahtă de sinecuriști în televiziunea ai ceva de speriat, nu se pot căsători cu colegii de la muncă pentru că ar fi incest.

 4. Zev Reply

  Problema e la TVR, daca nu era Iurea, era altul, persoana e irelevanta. Si a prins bine o chestie, aia cu Rusia care recunoaste teritoriile separatistilor asa cum si le doresc ei, adica mai mult de 2x din ce au acum. L-am cunoscut acum multe decenii, pe vremea aia era cret, acum e chel, vad 🙂 Si umbla, atunci, cu o romanca, frumusica foc, ce-o fi facut dup-aia, nu stiu, na, ale vietii valuri.

  • Zev Reply

   PS – tocmai am fost banat de pe adevaul.ro. Banuiesc, pt ca mi-am agatat de nick ultimele cuvinte ale pustanului de pe Insula Serpilor, ‘idi nahui, ruskii korabli’. Un coleg care a facut la fel, nu l-am mai vazut, banuiesc ca si el a fost banat. Dar trolovecii zburda liberi. Dar hei,TVR e problema

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *