Nu mi-am dat seama de treburile astea decât după furtuna de duminică:

Apă:
De regulă, filtrăm apă pe toată săptămâna, deci ar fi trebuit să am în permanență un 20 de litri de apă potabilă pusă deoparte.
În realitate, abia dacă aveam apă pusă deoparte într-o sticlă de 2 litri în mașină, plus niște apă uitată prin pahare în bucătărie.

Lumină:
De regulă
, frontala mea stă pusă în colțul ei din sufragerie.
În realitate, fiu-meu se joacă cu ea în draci, e când la el în cameră, când prin baie, când pe sub jucării, ce mai, pe unde apucă.
Bonus, era descărcată.

De regulă, mai am vreo 3-4 lanterne. Una e din aia de la Decathlon, învârți și ai curent. Mai am o lampă solară și cu dinam (învârți și au lumină), dar cred că e-n pod, pentru că e de pescuit.
În realitate, toate erau risipite aiurea prin casă au prin trusa de pescuit, care era în pod.
Bonus, cred că baterii de rezervă am numai un set. Există și varianta în care le iau de la jucăriile lui fiu-meu, deci măcar atât.

De regulă, sunt plin de lumânări.
În realitate, nu le-am găsit pe unde ar fi trebuit să fie.
Bonus, noroc că sunt plin de brichete și chibrituri.

Curent/energie:
De regulă
, am vreo 4 baterii externe. Deh, pleacă bloggerul în Deltă și stă o săptămână pe baltă, mai faci o filmare, mai suni acasă.
În realitate, folosesc numai una în mod curent, și ea era – normal – descărcată.
Bonus, și celelalte erau descărcate.

Mâncare:
De regulă
, avem mașină de făcut pâine, plus permanent biscuiți, tortillas, cronțănele, covrigei, uscățele (cronțăne fiu-meu la ele, ceva de speriat).
În realitate, nu mai găsisem uscățele cu chimen la non-stop. Biscuiții deja aveau ceva vechime, m-aș fi gândit de două ori înainte de a-i da băietului.
Bonus, avem mălai pentru mămăligă #mylove.

De regulă, cămara e plină.
În realitate, cămara chiar e plină. Gătim destul de mult și avem mereu cămara plină. Și fructe și legume uscate. Și carne în congelator, slană, conserve.

Bani:
De regulă, avem o mică rezervă de bani ascunsă prin casă.
În realitate, rezerva aia s-a consumat. Mai un taxi, mai o cheltuială mică (n-avem lapte și nu avem cash, luăm din rezervă că la magazinul din zonă nu au POS etc). Luasem salariul de curând, dar fusesem sâmbătă la Zilele Recoltei unde am spart o tonă de bani pe fructe/legume/uleiuri (gogogo, Luna Solai!) și n-am mai ajuns la bancomat să scot. Curentul din cartier era picat și noi eram fără pită-n casă, deci exclus să poți plăti la non-stop cu cardul. Sau să scoți bani de la bancomat.

Medicamente:
De regulă, ar trebui să avem o trusă completă. NU ce trebuie să se afle în mizeria aia de prim ajutor din mașină.
În realitate, în afară de antitermice și alte chestii pentru prunc, aproape mai nimic nu avem.

Ce mai aveam:
– vreun metru cub de lemn uscat în curte, deci dacă vreau să fac ceva de mâncare afară am cu ce. Dar nu am ceaun, deci ar fi trebuit să sacrific o oală bună. Și nu am sobă de interior, deci dacă pică centrala și afară-s -20, îmi instalez cartierul general al familiei sub plapumă și cam atât. Oricum cea mai mare parte a lemnului e salcie, deci putere calorică mică, arde repede, degajă mult fum, plus că nu am posibilitate de racordare la horn.
– haine de tot felul, pelerine de ploaie, haine de iarnă, cizme de gumă, bocanci. Pături și plapume o groază.

Ce nu mai aveam:
– sac de dormit pentru nevastă. Și al meu nu e din ăla de stat cu el la -5 grade. Al băiatului e cam de vară.

În caz de urgență, sper să nu fie cazul, am niște cuțite, topor și o crosă de golf și un spray cu piper. Repet, sper să nu fie cazul.

Așa că… mă pun la făcut o listă de chestii pentru folosit în caz că pică curentul/apa/gazul. Am dat și de site-ul ăsta, nu e foarte vast, se poate citi într-o seară dacă te pasionează subiectul. Sau dacă vrei să trăiești – dar asta nu e obligatoriu, și așa suntem prea mulți în România.

https://pregatiri.com/pregatiri-iarna-poveste/

https://pregatiri.com/pregatire-masina-iarna/

https://pregatiri.com/facem-pica-curentul/

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 15 comments

 1. Nemulțumitu' Reply

  + dacă tot nu merge centrala și stai sub plapuma, că sac de dormit nexam, trece pe lista și un prezervativ – doua. Prinde bine !
  + dacă tot slană… trece și un bidon de pălincă. Trece timpul mai repede.

 2. Ciprian Reply

  Hahah abia acum a ajuns bricolerul undercover la tine :). Face o treaba buna zoso acolo.

 3. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Ce ai uitat:
  1Lopata-man, vine iarna.Trebuie facuta partie catre masina.
  2Cizme de cauciuc pentru inundatii.3bucati dimensiuni diferite.
  3Sac mare de Sare ca sa dai pe trotuare-obligatie de proprietar.
  4Soba.Lemne.
  5Medicamente:pentru diaree,pentru raceala,dezinfectant,bandaje,unguente dureri musculare…..etc
  Si daca mai ai spatiu in hol dupa toate astea( se presupune ca stau in hol organizate in trusa,rucsac de luat in spate sa fugi) un caine sa te pazeasca si o pisica ( sa te calmeze).

 4. d.orin Reply

  “Există și varianta în care le iau de la jucăriile lui fiu-meu, deci măcar atât.”
  Pune si o surubelnita deoparte pentru asta, cel putin jumatate din jucariile alor mele au capacul de la baterii prins cu surub. E drept, exista si varianta scoaterii bateriilor cu barosul…

 5. Groparu Nemernic Reply

  @ d.orin: Am o trusă de la Leroy Merlin cu de toate. La aia ficiorul nu are voie să umble. E pusă în dormitor, în noptieră (singurul loc din casă unde nu are voie), la îndemână.
  @ ion ion: Am două lopeți plus trei măturoaie. Cizme am numai eu și copilul. Am vreo 8 kile de sare grunjoasă (din ce în ce mai greu de găsit zilele astea!) și o groapă mare cu nisip pentru ăsta micu (e plină de răhăței de la mâțele vecinilor… asta e). Cu trusa de medicamente stau cam prost, însă. Și sobă nu am.
  @ margotinne: Felicitări, ai salvat postarea cu un comentariu incisiv, inteligent, împăciuitor!
  @ Ciprian: +1.
  @ Nemultumitu’: Prezervativ nema, pălingă igen!

 6. remus Reply

  noi in birou, suntem numa aitsti, avem un datacenter maricel facut cu mana noastra de la zero, cu 5mii si ceva de servere la care le facem becap (hihi)zilnic.. Numa ca fiind toti aitisti, ne doare fix in banana de becapul laptopurilor noastre.
  Ma rog unii dintre noi.
  Asa ca la un coleg de-al meu i-o murit leptopu’ ieri. si il intreb, da nu ii faci restore? la care el. e instalat (programu) da nu am facut becap nicodata. =))))))))))))))))))))))))))))))))))

  asa si tu cu lanternele si celelalte chestii.

  Sa iti zic cum imi fac backup la chestiile de acasa + noul concept de back-up pe care o sa il implementez la iarna dupa ce vine zpada si nu mai pot lucra pe santier?

 7. io Reply

  pt centrala exista UPS conectat la o baterie auto care te salvează câteva ore bune, poate chiar și o noapte.

 8. Cam Reply

  @io: daca e noaptea nuntii, la ce bun sa te salveze? Ca sa induri apoi zeci de ani de uniune consensuala fara sex consensual?

 9. mac gregor Reply

  deci daca as fi sa pariez pe un raspuns real e “n-am invatat nimic”.

  Sa vezi ca tot un pesedist va fi ales si la urmatoarele alegeri. Incep sa suspectez ca bucurestenilor le place sa fie fugariti pe strazi si haosul.

 10. Parpanghel Reply

  Am decat o intrebare si o constatare.
  Ce pielea…de pe toba mea are Firea in aceasta ecuatie?
  Pe prosti nu-i salveaza nici zece manuale de supravietuire si 1000 de clipuri de pe youtube!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *