Luni îmi expiră buletinul și trebuie schimbat, pentru că poza nu mai seamănă cu mine. Asta e, s-o mai buhăit și-o mai chelit fața Groparului și nu mai are prea multe-n comun cu ficiorul crocant care era el amu 10 ani.

Până luni, buletinul certifică o anume stare de fapt:
– adresa
– starea civilă (deși nu este trecută în docoment)
– faptul că sunt tatăl ficiorului meu Gropărel (deși nici asta nu este trecută în docoment)
– faptul că sunt născut și crescut așa cum sunt, conform certificatului de naștere
– și altele.

Înainte ca buletinul să expire, eu trebuie să aduc acte pentru a face dovada exact acelorași lucruri actualmente certificate de buletin. Și anume:
– act de proprietate – copie și original
– certificat de căsătorie – copie și original
– certificat de naștere al copilului  – copie și original
– certificat de naștere al meu – copie și original.

TOATE datele astea sunt, așa cum am scris, adeverite de actuala stare de fapt.

În altă ordine de idei, biroul de eliberat buletine, instituție de stat, ARE (sau ar trebui să aibă) acces la datele mele personale. Pentru că eu:
– plătesc impozit pe proprietate la stat
– încasez alocația micuțului (și i-o și beau) de la stat
– figurez cu datele certifiatului meu de naștere pe undeva tot pe la stat, pe la ei prin arhive.

A, și mai trebuie să fac și o cerere (WTF!!!) să-mi schimbe buletinul. Cerere! Să fac o cerere, să o completez de mână și s-o înmânez la tanti-nenea de acolo. Taxa de 7 lei nici măcar nu mai contează.

Știți cum voi duce toate actele astea originale + copie la ei, nu?

Într-un dosar cu șină. Bat tot Clujul până găsesc unul și li-l duc, să fie mulțumiți.

Firește, poate le desenez și un penis mic pe undeva, pe-o copertă.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 22 comments

 1. 7 Reply

  Zi mersi ca esti proprietar. Altfel, trebuia sa iei de mana proprietarul si sa mergi la actangii, sa-l vada la ochi si sa semneze cum ca te primeste sa locuiesti in spatiul respectiv.

 2. Groparu Nemernic Reply

  @ 7: Teoretic și tehnic, nu prea sunt, că banca e; dar am și o postare în buzunar cu adus proprietarul de mânecă la Evidența Populației pentru luare în spațiu, prea tare ca să râd singur!

 3. niKoB Reply

  No, daca dai o bere iti dau io dosar plic. Si daca tot faci asa schimbare, mergi pe str. Aviator Badescu. 7-9 ,(Directia Judeteana) ca nu-i lume acolo si nu stai la coada. Na, ca mai dai o bere pentru pont.

 4. Marz Reply

  Părerea mea e să le desenezi un penis mare. Dar tot așa, original și copie.

 5. Anonymous Reply

  Adaugă și nomenclatorul stradal. Hârtia aceea de la primărie, atesta faptul ca adresa se afla la adresa respectiva. Ca sa zic așa …. Adică strada w, nr. X, bloc. $, se afla pe strada w, nr. X, bloc $

 6. morbo Reply

  ce-ar fi sa facem pana la alegeri o lista mare de tot cu tot ce ne deranjeaza si sa ne organizam si sa somam toate partidele sa promita solutii sau macar sa discute si problemele astea. ne finanteaza soros, nu-i bai 🙂 oricum, n-am vazut ceva de genul asta de la societatea civila (care suntem noi, si mai ales voi, cei cu o oarecare notorietate, nu plesu, mungiu sau liiceanu). daca au existat ong-uri sau persoane care au facut asa ceva, n-au facut destul scandal. numai genericele autostrazi, spitale, scoli, jos coruptia.

 7. Nemulțumitu' Reply

  Anonymous de mai sus fiind eu ! Dar eu doar ce am schimbat bolentinu’ în august și bag de seama ca nu mă recunoscu …

 8. Groparu Nemernic Reply

  @ nikoB: Acolo mă duc! Știam de loc, dar berea tot o dau.
  @ morbo: O s-o dau la partidulețul lui Sor… ăăă, ăsta, Cioloș. Parcă ei cu usereii porniseră ceva inițiativă de-asta.

 9. Andrei Reply

  @ 7

  Mda, la schimbarea CI, fratele meu, fiul domnului și doamnei X, fapt atestat de certificatul de naștere și de buletin,a avut nevoie de acordul scris al domnului și doamnei X, părinții lui, că ei sînt de acord ca fiul lor să locuiască în apartamentul lor ! Adică, dacă nu, cum? Te-am făcut și acum gata, eject în stradă ?!
  Și nu doar statul. Și drăguța de firmă privată RDS nu a vrut să-i facă abonament Digi mobil, cică nu e proprietar de locuință, să vină cu proprietarul să facă abonamentul pe numele acestuia ! WTF ?!
  Grea viață în România dacă nu ești “propritar”…

 10. Andrei Reply

  PS. ” Nu FI și tu ca el ”
  Imperativ pozitiv 2 de i (FII deștept !), imperativ negativ doar un singur i
  (Nu FI prost !)

 11. Andrei Reply

  PPS. Nu mai bea alocația Gropărelului, c-o să-ți bea și el pensia ! :))

 12. Groparu Reply

  @ Andrei: Perfect de acord cu lecția de gramatică.
  Legat de târât proprietarul de mânecă până la Evidența Populației, ăsta e și motivul pentru care mulți oameni ai străzii nu au acte, deci nu se pot angaja și nu-și pot reface viața. Pentru că la noi trebui musai să știe Poliția de unde să te ridice mascații, dacă e.

 13. gzu Reply

  Offtopic. In vara, ne povesteste o vecina peripetia ei cu schimbatul carnetului de conducere.
  Dupa vacanta, cand ne intoarcem in tara europeana unde traim, gasim o scrisoare de la primarie: cartea de rezident a sotiei expira in trei luni si ar fi bine sa mearga la primarie cu o poza si cu ceva cash sau card sa o schimbe. Da, aici toate actele se elibereaza/schimba la primarie (CI, pasaport, carnet de conducere …).
  Face poza, mergem la ghiseu, terminam in 5 minute. Sa revina dupa noua carte in cateva zile (max o saptamana, nu mai stiu exact).
  Daca tot suntem aici zic, de ce nu intrebi de carnetul de conducere? poate il schimbi cu unul local si scapi de aventuri in ro. Eu il schimbasem in 2005 ca atunci era obigatoriu sa il schimb (norocul meu ca atunci permisele erau pe viata – fara validity date).
  Merge la ghiseul de permise auto si ii arata permisul romanesc. Face femeia de la ghiseu o copie, o pune sa completeze nume/adresa/nr. mobil pe un formular/cerere tip si sa il semneze.
  In mod normal, zice femeia, e gata in 3-4 zile, o sa primiti un sms cand e gata sa veniti sa il luati pe cel nou si sa predati permisul romanesc. Asta a fost luni, miercuri a primit SMSul.
  Da, in doua zile politia de aici a verificat in ro ca permisul e valabil si pot sa il schimbe. Nu au cerut nici o poza, au folosit-o cea de la cartea de rezidenta (din baza lor de date). Nu a costat nimic. Si e valabil pentru inca 10 ani.

  Scuze pentru lipsa diacriticelor.

 14. Groparu Reply

  @ gzu: …nu angajați femeie în casă acolo la voi, în țara aia? Unde trimit CV-ul? #întrebpentruunprieten

 15. rodion Reply

  “Pentru că la noi trebui musai să știe Poliția de unde să te ridice mascații, dacă e.”
  Adevarat graiesti Gropare.Eu am avut ceva probleme cu masina si cand am ajuns la sectie am constatat surprins ca aveau tot dosarul meu, inclusiv mutra mea imprimata A4.Dupa vreo doua saptamani am mers la ei pentru ca aveam nevoie de cazier si mi-au zis ca dureaza 3 saptamani , ca trebuie sa verifice.

 16. rodion Reply

  “nu angajați femeie în casă acolo la voi, în țara aia? Unde trimit CV-ul?”
  Cu ceva vreme in urma parca te gandeai la o vila din Francia,cu podgorie si alambic,unde sa te retragi la batranete, daca nu gresesc , pacatele mele.Chiar ti-ai reconsiderat in asa masura prioritatile Gropare?

 17. mac gregor Reply

  Io m-as retrage in luxemburg, mai curand.

  ii o tara compusa dintr-un oras, aflata intre Franta si Germania.

  Smecheria fiind ca ai ce-i mai bun din ambele tari: stilul francez, si curatenia germana. Cand ai drum prin Europa, da un ochi.

 18. Luminita Reply

  Romania, acum vreo 4 ani. Merg la starea civila pentru ca imi pierdusem certificatul de nastrere. Coada, birou inghesuit, privere de angajat in administratia publica. Primesc doar un averisment dupa care doama ma cauta intr un caiet dictando foarte uzat, scris de maina acum 40 de ani.( Doamne ferete de un incediu…. Ca am fi fost in incapacitatea de a dovedi ca existam in anul 2010…) Normal ca a trebuit sa revin, dar numai dupa ce am completat o declarati in care trebuia sa spun unde am pierdut originalul. Serios???? Daca stiam asta nu mai era pierdut.

  Tara civilizata acum 2 ani. Dupa ce ma inregitrez ca proaspat rezident. Fara cozi si fara multe ghisee, merg sa imi deschid cont la banca. Prima sucursala iesita in cale. Doar cu o copie dupa cardul de sanatate. Iubitul meu intreaba daca pot sa primesc anumite facilitati pentru ca el lucreza in cadrul aceleasi banci. Iubitul, nu sotul, retineti. Raspunsul? Sigur ca da. Acte necesare? Copia cardului lui de sanatate. Serios???? Nu ne cere nimeni macar doi martori si o inregistrare video a faptului ca dormim impreuna???

  Tara lui Dragnea acun 3 ani. Imi primesc cardul european de sanatate dupa 2 sapt si normal dupa coada la care am stat sa depun acte care dovedeau cate in luna si in stele. Card valabil 6 luni. Cotizasem in sistem 15 ani.

  Tara cu oameni fericiti acum un an jumate. Solicit cardul european de sanatate pe net. Il primesc prin posta dupa 5 zile. Valabil pe 5 ani. Nu cotizasem nici o zi in sistem.

  Au trecut doi ani, multe intamplari asemanatoare, dar tot nu pot sa nuu percep normalul ca pe ceva exceptional.

 19. Valentina Reply

  da’ cand primaria refuza sa incaseze aia 7 lei pentru eliberare buletin deoarece n-ai avut buna placere sa platesti niste amenzi, cum e? Persoana n-are buletin nici acum, nu se poate angaja fara el si nici sa plateasca amenda n-are cu ce, ca nu lucreaza si nu se indeasa lumea sa imprumute un om fara venituri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *