Eram cu ante-nievasta (încă nu făcuse pasul) în Roma, voiaj prenupţial, acum un an. Oraş italienesc pur sânge, locuit de italieni curaţi.

Vizitam Vaticanul, sau Frăsineiul catolicilor. All you need is God, cică.

Mă! zice nievastă-mea, care mai fusese în Cetatea Eternă şi fascinantă. Să nu te puie setea să te ascunzi prin crâjme de mine în viaţa asta, că io te găsesc oriunde! Io te găsesc şi dacă te ascunzi în catacombele din Vatican, hai să-ţi arăt!

Mă duce prin catacombe. Io eram tot: uaaaaa! iiiiii!!! ntz ntz…!!! oooooo!!!!

Şi, la un moment dat, văd mormântul papei Ioan Paul al II-lea!!!

Repede, scot camera şi mă apuc de făcut poze, să am ce pune pe Facebook. Eram ca un japonez aruncat prima dată-n viaţa lui afară din birou direct în centrul muzeului Luvru!

Aud în spatele meu:

– Ntz!

Şi-un oftat.

Mă întorc: vreo 20 de credincioşi catolici se uitau la mine ca rechinul la sardină.

Mă uit mai bine: “vă rugăm nu faceţi poze!”, scria pe 800 de pancarte în jurul mormântului papei cel polonez, în 900 de limbi străine.

M-a luat un val de căldură pe la scutece şi m-am simţit ca un român. Cred că am făcut un miracol când am strălucit roşu în obraji, nici licuricii nu străluceau aşa tare în sfintele catacombe.

Acum, la un an de la dovada mea supremă de nesimţire anti-creştină, nu numai că râd când îmi aduc aminte, ci şi:

– vă arăt şi vouă ce am pozat;
– tot nu înţeleg de ce nu e voie să pozezi biserici în interior, fără blitz; deci nu înţeleg, şi pace;
– propun să beatificăm şi să sanctificăm şi nievestele, de exemplu, pentru că înfăptuiesc miracolul de a te face să uiţi de bere cu prietenii 5 zile la rând (ca în burlăcie), sau şefii, pentru că te fac să uiţi ce înseamnă aia părere personală, şi etc;
– vă mai arăt şi poza asta, tot din Roma:

Doamne-ajută!

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

 1. Ionut Staicu Reply

  Probabil nu ai voie să faci poze în biserică din cauza zgomotului făcut de cameră. Ba bip-ul de la focus, ba shutter-ul, ba nevasta care te trage de mânecă etc 😀

 2. Obi Two Kenobi Reply

  Pai n-ai vazut si la Moise? Ca sa aprinzi lampa care lumineaza citeva secunde statuia, trebuie sa bagi o moneda. Romanasii nostri stau linistiti, asteptind ca altul sa bage euroiul; cind se aprinde lumina, atunci sa te tii artisti fotografi!

  Gropare, creca iti pusese nievasta gind rau, facusesi tu ceva de te-a dus in cacatombe! Zi mersi ca ai scapat.

 3. marian Reply

  Da asa e in biserica n-ai voie sa faci poze si nu inteleg de ce, poate pentru ca deranjezi icoanele pe acolo 😆

 4. Ionut Reply

  bine ai facut ca ai facut poza, asa mai vedem si noi, astia care n-om ajunge pe acolo, cum arata un mormant Papal

 5. Gab Reply

  Nu prea ai voie sa faci poze prin bisericile antice, vechi si de demult, dintr-un simplu motiv (din cate am auzit) … cica se degradeaza de la lumina blitz-ului.

 6. Darael Reply

  Tulai Doamne, ce ai facut ? Daca orbea popa ala mortu de la blitz ? Tzzz-tzzzzz…… 😆

  Amu sa te tii, e sfant cu patalama. Nici musca nu o sa mai poata sa treaca pe acolo fara scanare. Uf, plina lumea de idioti, da parca in unele locuri sunt mai multi ca oriunde altundeva.

 7. Gigi Contra Reply

  Probabil ca este un loc cu un scop special, in speta de rugaciune si nu vor sa fie atractie turistica plina de omuleti cu aparate foto care sa strice atmosfera. Pe de alta parte e proprietate privata, au dreptul sa stabileasca regulile, nu?

 8. Zamfir Reply

  Nu e voie să faceţi poze în biserici, dintr-un motiv extrem de … laic: ca să puteţi cumpăra ilustratele cu ştampilă şi suprapreţ pe care vi le oferă ei

 9. ady Reply

  m-am gandit cateva ore inainte sa postez. avand in vedere tonul blogului, mi-a fost teama ca iar voi da dovada de lipsa de simt al umorului, chestie de care sunt acuzata destul de des. insa, cineva mi-a zis odata ca cele mai serioase lucruri se spun in gluma.
  asa ca permiteti-mi, va rog sa fiu serioasa si sa spun ca unii dintre cei care au postat inaintea mea mi se par ipocriti. as putea sa pun pariu pe tot salariul meu pe 1 an si sa intru in faliment ca cel putin jumatate dintre ei au comentat cel putin odata, ca vezi doamne, ce civilizatie e pe la altii si cum respecta ei regulile si ce bine e din cauza asta.
  ei bine, asta, cu pozatul fara blit, este o regula. va place sau nu este o regula, iar unele din postarile de mai sus dovedesc de ce suntem noi unde suntem si de ce aia sunt unde sunt.
  pana una alta niste indivizi au demonstrat ca lumina puternica distruge vopseaua operelor de arta.(tablouri, fresce) nu zice nimeni sa nu ne indoim de aceasta afirmatie, dar sa ne indoim pe baza a ceva. sa nu distrugem fara a avea ce sa punem in loc.
  si sa ma scuzati, cei care aveti ceva cu bisericile si cu popii, prin frescele si icoanele lor, bisericile din roma sunt mai mult muzee decat biserici. si inca n-am auzit pe cineva civilizat sa faca tapaj ca nu i s-a dat voie sa faca poze cu blitzul la louvre sau in cine stie ce alt muzeu faimos sau mai putin faimos al lumii.

 10. Groparu Reply

  @ ady: ma citez pe mine cu “tot nu înţeleg de ce nu e voie să pozezi biserici în interior, fără blitz”
  Deci sa mai citim o tura: am zis “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” “fără blitz”

 11. ady Reply

  stai un pic. cred ca n-am priceput ceva. sa inteleg ca n-aveai voie sa pozezi deloc? si tu ai fi vrut sa te lase sa pozezi macar fara blitz?
  ok, poate am fost un pic prea dura. dar tot regula este. crezi ca localnicii de prin tarile civilizate chiar inteleg rostul tuturor regulilor? ma indoiesc. dar asta nu-i opreste sa le respecte. si sa fie acum unde sunt. :mrgreen:

 12. Groparu Reply

  Cand am fost in Brasov, am vrut sa pozez “fara blitz” “fara blitz” “fara blitz” intr-o biserica, si o tanti vocsita in cap cu galben mi-o strigat ca nu e voie. Am intrebat-o de ce, si o zis ca “nu e voie” De ce, am intrebat iara, si iara mi-o zis ca nu e voie.
  Chiar, de ce nu e voie? Se supara Doamne-Doamne? Nu am fost pe faza sa-i zic ca Doamne-Doamnele ortodox se supara mai tare pe femeile cu par blond nenatural decat pe fotografii cu sapuniere. Ca ei sunt un pic mai putin farisei decat ea.
  Despre reguli – da, sunt de acord, trebuie respectate. Inclusiv regula care spune ca nu toate regulile trebuie respectate;))

 13. Gigi Contra Reply

  Gropare, am si eu o intrebare laica 🙂 Daca e un grup de 40 de turisti care fac poze fără blitz” “fără blitz” “fără blitz” si brusc vezi 2-3 blitzuri, cum ii gasesti pe aia care nu au bun simt? Sta careva sa fuga dupa ei prin biserica, sa faca anchete ? 🙂 Nu e mai simplu asa?

 14. Groparu Reply

  Mi se pare corect cum zici tu, pedepsim 36 de oameni pentru trei.
  Mai bine sa pedepsim 10 nevinovati decat sa scape unul vinovat – pana si Fuehrerul a zis asa.

 15. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Pai cum sa mai vanda sarmanii de ei vederi, cartulici… daca toti se dau fotografi.Money, money…

 16. kekee Reply

  Gropare, ai luat-o la ieşirea din catedrala sfântu’ Petru la stânga, pe strada aia ?
  Acolo era de făcut poze .
  Vedeai vreo 100 ( nu exagerez ) de magazine care vindeau ORICE, ce are legătură cu biserica. De la cruciuliţe de lemn la rozare, haine bisericeşti, candelabre, postere – ORICE gadget-uri.
  —–
  Biserica e cel mai mare SRL din Italia .
  Fac bani cu nemiluita.
  Şi tu făcând poze, le făceai concurenţă.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *