Dau, la heitărul de bloggeri Mihai Mateaş, peste acest banc absolut superb despre perioada comunistă (traducere gropărească):

În Republica Populară Polonă, un ţăran merge să-şi depună economiile la bancă, doară nu era să le ţină la salteaua Dormeo! Şi intră în sediul băncii de stat şi-i spune funcţionarului:
– Salut, uite care e treaba, Wojtek… am 50 de zloţi pe care nu vreau să-i ţin la saltea, dar nu sunt convins că sunt în siguranţă nici la voi, în bancă!
– Cum să nu! Avem aici un seif de nu-l poţi sparge nici cu tunul fregatei ORP Generał Kazimierz Pułaski.
– Bun, nu de asta mă tem… ci de faliment! Dacă daţi faliment?
– Dacă dăm faliment? E imposibil, suntem ţară socialistă! Dar, dacă dăm faliment, banca este numai o filială; sediul central este la Varşovia.
– Păi şi dacă dă faliment şi banca centrală din Varşovia?
– Tovarăşe, acest lucru este imposibil; dar, dacă totuşi se întâmplă, banca noastră este asigurată chiar la Uniunea Sovietică!
– Păi… şi dacă dă faliment şi Uniunea Sovietică???
Wojtek îşi scoase ochelarii şi oftă.
– Uite ce e… nu merită să pierzi ăştia 50 de zloţi numai să vezi cum dă faliment Uniunea Sovietică… ?

În secunda doi în care dau peste acest banc, pun mâna pe telefon ca să-l împărtăşesc cu părinţii gropăreşti, căci nimic nu este mai trist pe lume decât să râzi singur (mai ţineţi minte ce nasol era la şcoală când râdeaţi singuri în bancă la ora de chimie?).

Răspunde tata; îl iau din prima:
– Băi tată, hai să-ţi zic un banc bun!

Şi i-l zic, şi la final râd cu poftă. De la celălalt capăt al firului – nimic, nu se aude nici măcar respiraţia. Într-un târziu, Seniorul recită sobru, cuvânt cu cuvânt din manualul Micului Activist de Partid, ediţia 1964:
– Ăsta e banc politic. Primeşte 7 ani de temniţă grea cel care-l spune şi 5 ani de muncă silnică cel care-l aude.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. C. Reply

  O, Doamne! Așa era.

  Da era mai bine in comunism, nu? Aveai casă, aveai de muncă…

 2. ion ion romanul care nu face politica Reply

  Un tip merge în fiecare zi de dimineaţă în faţa Comitetului Central (CC) şi strigă: ,,N-avem pâine, n-avem căldură, n-avem lumină!”. După câteva zile cei de la Securitate îl saltă şi hotărăsc să-l sperie puţin. Îl închid într-o încăpere şi trag în el cu gloanţe oarbe, apoi îi dau drumul. În ziua următoare, omul nostru e din nou în faţa CC-ului şi strigă: ,,N-avem nici gloanţe!”.

 3. netplusultra Reply

  O echipa de reporteri se deplaseaza in Daghestan pentru a face un reportaj cu luptatorul tipic national. Reporterul:
  – Stim cu totii ca razboiul v-a adus numai nenorociri si tragedii dar cred ca mai aveti puterea sa va aduceti aminte de o intamplare fericita din viata dumneavoastra!
  – Acu catva timp mi-am pierdut capra in munti. Atunci ne-am strans toti satenii la mine acasa, am baut vodca, apoi am plecat, am gasit capra, am adus-o acasa, am fu**t-o cu toti, apoi am baut iara vodca.
  Reporterul:
  – Ce scarbos, dar totusi o intimplare fericita din viata dumneavoastra nu puteti sa-mi povestiti?
  – Ba da. Intr-o zi nevasta unui satean s-a pierdut in munti. Ne-am strans toti la el acasa, am baut vodca, apoi am plecat, am adus femeia acasa, am fu**t-o cu totii, apoi am baut iara vodca.
  – Vad ca asa nu merge. Puteti sa-mi povestiti o intamplare trista din viata dumneavoastra?
  – Intr-o zi m-am pierdut in munti…

 4. rftghost Reply

  Mda, dar parca umoru era un pic mai de calitate… cele mai bune bancuri cu secu’ si nea Nicu le-am auzit de la bunicu-meo, care le primea pe filiera de la securistu’ spitalului sau a blocului…

  “Nea Nicu se trezeste de langa Leana, si merge la geam… -Buna dimineata soare! imediat se aude raspunsul: Buna dimineata tovarase Ceausescu!! Se recompune tovarasu’, isi imagineaza ca are auzenii, merge la intrunire de CC. A doua zi dimineata, aceeasi poveste: Buna dimineata soare, buna dimineata tovarase Nicolae Ceausescu!. Disperat, marele conducator isi face planu sa mai faca un test, si, in ziua urmatoare, o trezeste si pe Leana, sa ii arate ca pana si astru ceresc e comunist si il saluta. Zis si facut, a doua zi: Buna dimineata soare! Dupa cateva secunde se aude: Buna dimineata tovarase Nicolae, scuzati, sunt Vasile, tovarasul Soare e in rotatie azi.”

  “Nicu, Dinca si cu Bobu naufragiaza pe o insula. Dinca si Bobu se duc sa caute de mancare, Nicu ramane sa faca focu si tabara. Dupa un timp, rupt de foame, Bobu se intoarce si il gaseste pe vasnicul conducator invartind de zor intr-un ceaun de tocana… Cu balele in vant, Bobu se duce sa se faca de o portie… Tovarase Nicolae, stiti, mie nu prea imi place de tovarasul Dinca… La care Nicu, ingandurat, mai da o lingura… Eh, nu iti place, nu mananci…”

  Macar de astia iti venea sa iti bati joc… de actualii politruci, isi bate joc natura destul…

 5. CSB Reply

  Bai ce elemente reactionare demne de reeducare pe site-u asta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *