Sâmbătă, aşa cum v-am spamat pe toate canalele (şansale ca eu să rămân singurul cititor pe www.groparu.ro, după cât v-am borbandat cu “Usturoi“, sunt ridicate ca un risc de tsunami după cutremur în Indonezia), am avut o nouă proiecţie la cinema Victoria, din nou cu casa închisă: 283 de bilete vândute în numai 2 zile. Vineri la ora 4 după-masa eram sold out (cu alte cuvinte, am umplut un cinema în nici 48 h), iar rânjetul meu de fericire se întindea din ţara chitailor până prin Atlantic. Chiar vrusesem să fac o aroganţă, să mă duc în crâjma oficială a festivalului Comedy Cluj cu un tricou cu o casă după gratii (“casă închisă”, hehe!); dar ne potolim, da, Gropare?

În fine.

După proiecţie, se apropie de mine un cetăţean bărbos şi cu faţă deschisă şi sinceră, care îmi cere un autograf (era al doilea autograf pe care-l dădeam în viaţa mea, după cel dat pe sânii Ronei Hartner cu cerneală invizibilă). Şi îl întreb cum îl cheamă: Sergiu Crăciun. Şi aflu o chestie mega tare:

Domnul Sergiu Crăciun este îndrăgostit. Staţi bine pe scaun? Sergiu Crăciun este rus 100%, dar este îndrăgostit de România în general şi de Cluj-Napoca în special. E, mă, de ţara asta pe care nici măcar Schengen nu o vrea. Şi de care mai este îndrăgostit un american, da’ l-am deportat.

Fraţilor, Sergiu Crăciun o învăţat singur limba română. Are acasă cărţi, reviste, filme, desene animate în limba română, şi le soarbe ca ştiuca fâţa: in-cre-di-bil.

Vorbeşte o română excelentă, deşi nu are nici un român pe o rază de 300 de km de unde locuieşte el – şi locuieşte în Krasnodar (eventual maxim Dan Petrescu, antrenorul echipei Cuban, dar a plecat şi el de-acolo, din câte ştiu, numa’ ca să nu-l înveţe pe domnul Sergiu limba noastră).

De 7 ani de zile, Sergiu Crăciun îşi face concediile în România. Negreşit. Ce plaje însorite, ţări exotice, rafting pe Amazon şi negrese în Africa de Sud: vine la Cluj, se plimbă prin Bucureşti, umblă prin ţară, cunoaşte băştinaşi, învaţă limba şi se luminează la faţă când vorbeşte despre România (cred că cu atâta lumină are factură cam mare la curent).

Mă abţin şi nu bag duma aia ieftină că noroc că nu-l cunoaşte pe Putin, că altfel îl ruga să ne invadaze de dragi ce îi suntem, dar vă bag una şi mai faină: când am povestit cu un căpitan de navă pensionat (între altele, şi despre Băsescu), mi-a zis că ruşii sunt singurii care sunt în stare să-şi demonteze piesa de pe vaporul lor ca să ţi-o dea ţie să-ţi înlocuieşti piesa stricată de la motor, în largul oceanelor planetare.

Deci da.
Sergiu Craciun
Sergiu Crăciun, amorezat de Cluj, apoi minunata noastră prietenă Elena Ivanca (doamna Ceapă din Usturoi) şi un blogger care face, încet dar sigur, burtă

PS: O foarte frumoasă cronică despre Rusia o scrie Cosmin Chera, care i-o invadat: partea 1, partea 2, partea 3.

Update: îmi scrie pe Facebook: “Tot ce am câștiga într-un an mi-am petrecut pe DVD-uri la Cluj Napoca. Am acasa mai mult de 250 DVD-uri de filme românneste Personal, sunt cunoscut cu Sergiu Nicolaescu, Victor Rebengiuc Cristian Mungiu, Valeriu Andriuta, Anca Damian, și cu tine. Și este o mare onoare pentru mine. Toți alte actorii români știu de pe filme. Din păcate, eu nu sunt încă cunoscut personal cu Margelatu – cel mai mare actor din orașul meu iubit – Florin Persik. Poate într-o zi voi putea și să-i strâng mâna lui…”

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. alunelu Reply

  “ruşii sunt singurii care sunt în stare să-şi demonteze piesa de pe vaporul lor ca să ţi-o dea ţie să-ţi înlocuieşti piesa stricată de la motor”, la schimb cu niște votcă 🙂

 2. Bula Reply

  Rumanii sunt in stare sa-si demonteze ORICE – daca primesc niste banuti – fabricile, caile ferate, padurile, poate si tara intreaga . . . 🙄 ❗

 3. Craciun Sergiu Reply

  Multumesc autorului de articol pt cuvantele bune. M-am nascut in strainatate, in tara-inchisoarea, si n-am avut alegerea, eram persoana fara nationalitate ca totii sovietici. Dar sangele apa nu se face. Mai devreme sau mai tarziu eu voi deveni clujean!!!

 4. mac gregor Reply

  Deci referitor la Usturoi, consider ca n-ai sarit calul cu propaganda, fiindca nu ai luat inca Oscarul. Deci mai trebe insistat.

 5. Marian S Reply

  Domnu` Sergiu Craciun, vezi să nu te dibuiască unul, Lucian Mindruta, că e în stare să te calce cu bicicleta. 🙁

 6. craciun sergiu Reply

  @mac gregor
  Ai dreptate Oscar ajută în distribuția de film internațional si în ceea ce privește banii. Dar, cu privire la succesul acestui film în România – nu conteaza nici Oscar nici altceva. Succesul acestui film în România va fi incredibil.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *