Am dat de aur
Nu de la Roșia Montana.
Să fi fost în ’44? În ’45? Nu mai știa baba. Dar pe atunci avea vreo 10 ani. Pe deasupra Motișului trecuse un convoi de avioane nemțești de vânătoare, și în Mediaș bateria antiaeriană îi lovise rău. Avionul – ceva Messerschmidt 109 sau 111, mă gândesc, dar poate vreun cititor mai avionic știe mai bine – a mai mers vreo 20 de km în picaj apoi, după ce pilotul a încercat în zadar să îl redreseze, s-a prăbușit lângă sat. A doua zi, autoritățile au fost acolo, au împrejmuit perimetrul, au golit epava avionului de muniția neexplodată și au plecat.
Dimineața, toți copiii din sat s-au adunat la epavă; dar nu s-au putut apropia de copiii sași. Care își apropriaseră epava și i-au alungat pe români:
– E avion nemțesc, deci al nostru! Nu aveți ce căuta aici, noi ne jucăm cu el!
Și copiii români au plecat cu coada între picioare.
Tot despre sași spunea baba că, în ’39, când pornise rezbelul cel mare, toți sașii din Motiș și din Valea Viilor și-au pus steaguri cu svastica pe porți, de tot satul era numai o svastică. Când au venit rușii, cineva i-a pârât; și atunci toți sașii au luat drumul gulagului și cea mai mare parte și-ai lăsat oasele prin Siberia aia blestemată. Cimitirul e plin de mormintele goale ale oamenilor în putere (32; 29; 40 de ani) sau ale copiilor (12 ani; 9 ani; 3 ani) care nu s-au mai întors. Cu poze, ca să fie frumos de visat noaptea.
După revoluție (“loviluție”), sașii au plecat cam toți în Germania. Dar trimit cu religiozitate bani în sat ca să fie cimitirul bine întreținut. Cum șade bine sașilor, care au porțile acelea cu zid deasupra ca să nu vadă nimeni ce se petrece în curte, cimitirul nu este deschis publicului. Am sărit gardul – cerîndu-mi în gând iertare de la răposați – ca să fac niște poze care acum sunt rătăcite pe undeva prin calculatorul de acasă.
Zona aceea – cu tot cu Biertan și Brateiu – este plină de cetăți medievale, așa că dacă vreodată aveți drum pe-acolo (recomand toamna, că peisajul este demențial) nu ezitați să vă pierdeți în vizită.
Iar aurul despre care vă ziceam este site-ul Povești săsești, pe care am de gând să-l devorez din scoartă-n scoarță, pentru că mă pasionează subiectul. Mai ales pentru că doi prieteni din copilărie erau sași (corcituri cu români) și care s-au tot dus în Germania și acum nici pe Google nu-i mai găsesc, că n-au auzit de Facebook: Claudiu Opriș și Adrian Gîndilă, unul pe lângă München, altul în Ingolstadt, lucrează la Audi.
Poveștile săsești ce care zici par mult mai gustoase decît salamul cu același nume 🙂
Ti-i gaseste fata…ei’ mama lor! Am dat copy paste prin forumurile cu bucatarese sasoaice.
Asta, Adi Gandila n-are neamuri la Deva, nu-i fratele lui Simi care-o plecat in Vancouver?
@ Una: nu, sunt din Sibiu amandoi.
Claudiu are doi frati si o sora: Ghita, Dan si Angela.
Adi are si el trei frati si o sora: Florin, Marius si Mirela.
@ una: …si mersi frumos de popularizare! Danke, cum s-ar zice;)
Stai far’ di grija cum s-ar zice la mine pe moldoveneste. Am dat di stiri…Doamne ajuta!
Ca să vezi ce mică e lumea! Am o prietenă care locuieşte în Ingolstadt şi care a lucrat la Audi o perioadă. I-am trimis un mail să vedem ce ştie, dacă ştie, dacă răspunde repede. Până atunci ne delectăm cu poveştile săseşti recomandate de tine.
@ Antonela: haha, ze power of blogging! Mersi frumos!
(Adi lucra in schimbul de noapte, din cate mai stiu)
Sansa sa ii gasesti asa era mai mica initial decat sa loveasca un meteorit de aur Romania 🙂 Dupa primele comentarii mi-am schimbat parerea, orice de la calcatorul cu carbune al bunicii la telefonul furat in Constanta poate fi gasit pe blog la tine, cu comisionul de rigoare :)))
Ai intrebat de avioane: probabil era un 109 Emil, 111 exista dar e facut de Heinkel (bombardier mediu) si din cate zic catastifele, nu erau escadrile pozitionate in Ardeal din modelul respectiv.
Pe FB e un Gheorghe Opris din Sibiu. Culinaresele mele au sugerat sa cauti fratii pe FB sau prin cartea de telefoane de la Munchen si Inglostadt. Sa fie cu noroc!