Umblam de nebun pentru filmul Usturoi pe lângă Pericei, jud. Sălaj (făceam location scouting şi casting) cu Mircea Groza, tăticul distinsului Jeg Africanul (care-o venit şi mai nebun din Africa, în caz că vă întrebaţi!).

– Bună ziua, sunt Groparu, am venit aici la dumneavoastră la şcoală pentru că dorim să facem un film…
– Aşa… zice directoarea.
– …şi ne-ar trebui un copilaş de etnie romă.
– E plin aici, zice dorectoarea.
– Văd, zic.

În curte – plin-plin de copilaşi. Fetiţele, cel puţin, erau mortale – chiar şi cele de clasa I purtau fustele lor tradiţionale. Dacă nu era legea cu pozele copiilor, acum coloram postarea asta cu fuste înflorate pe fetiţe de o jumate de metru.

– Ne trebuie un copilaş dezgheţat, cu care se poate lucra uşor şi pe care să îl putem lua la filmări cam 3 săptămâni. Care să aibă dicţie bună şi să fie fotogenic, să ştie citi cum trebuie…
– Imposibil.
– Ioi! Da’ ce, nu aveţi copii de etnie dezgheţaţi?

Doamna directoare râse cu poftă.

– Nu de asta e vorba. E vorba că nu vă dă nimeni copilul trei săptămâni, ăştia mai bine mor decât să-şi lase familia.
– Adică?
– Adică pentru ei, familia este esenţială. Ţin la familie ca la ochii din cap. La ei nu sunt scandaluri de adulter, de înşelat. Familia e sfântă. Şi nimeni nu va sta fără să-şi vadă copilul trei săptămâni.
– Păi nu de asta e vorba; că noi îl luăm dimineaţa şi îl aducem seara înapoi.
– Nu contează. Copiii stau tot timpul cu familia.
– Ei, na! Chiar tot timpul?
– Tot timpul.
– Păi ştiţi, asta va fi o şansă pentru copil. Că dacă iese filmul…
– Romii de aici au mai mulţi bani decât aveţi dvs şi eu la un loc, zice directoarea. Şi asta nu o zic ca să vă jignesc.
– Păi şi din ce au bani?
– Lucrează. Toţi.
– Ce lucrează?
– Ce apucă!
– Adică?
– Adică fier vechi, sunt meşteri la fier vechi. Apoi cumpără lână şi o vând mai departe. Când dau nucile, culeg camioane întregi de nuci, cu mic cu mare. Şi când se termină cu nucile, fac comerţ cu haine, covoare, cu oale, cu orice. Uneori pleacă până la în Caransebeş sau până la Drobeta cu afaceri, şi stau câte două săptămâni prin ţară.
– Păi şi în perioada asta ce fac cu copiii? Nu e ca şi când ne-ar da nouă un băiat, să-l facem vedetă?
– Copiii merg cu ei, zice directoarea.
– Toţi?
– Da. Chiar şi la familiile cu 7-8 copii, ori nu rămâne nimeni în urmă, ori se împart în două, femeia rămâne acasă cu cei mici şi cu fetele, iar cei mari pleacă cu tata prin ţară. Îi învaţă cu munca de mici.
– Interesant.

Îmi dau seama că nu nimerisem unde trebuie, dar curiozitatea nu-mi dă pace.
– Şi cu şcoala?
– Unii vai şi-amar; dar asta se aplică şi la români, că eu până să predau aici am fost directoare mulţi ani la o şcoală de români.
– Aveţi şi vârfuri?
– Dacă avem? Zeci!
– Da? Şi învaţă bine?
– Unii sunt geniali. Chiar dacă acasă stau în două camere, ca vai de ei, fraţii mai mari le arată fraţilor mai mici şi fac lecţiile împreună – în pat, pe masa din bucătărie, unde apucă. Dar partea bună este că toţi îşi trimit copiii la şcoală.
– Şi cum e în sat, se lasă cu scandaluri? Care e mediul aici?
– Până acum 8 ani era dezastru. Îşi furau unul de la altul, se băteau, ieşeau cu iataganele…
– Şi acum nu mai?
– Acum sunt toţi creştinaţi. Sunt baptişti. Ascultă de pastor ca de Dumnezeu.
– Şi cum putem da de pastor?
– E aici, vreţi să-l chem?
– Vă rog!

Pleacă şi vine însoţită de un domn.
– Bună ziua.
– Bună ziua!
– Am auzit că aţi făcut o treabă foarte bună aici în sat, că i-aţi potolit pe romi.
– Mda…
– Aţi avut ceva de tras cu ei, aşa-i?
– Oioioi, zice. Aici în sat nu este biserică de nici un fel, sau dacă este, cea ortodoxă este în celălalt capăt, şi romii nu au acces la ea, că nu prea sunt bine primiţi în sat; plus că uliţa noastră nu e pavată, şi se lasă cu noroaie când plouă, şi e foarte greu. Dar da, am fost primul om care a coborât în mijlocul lor să le spună despre Biblie.
– Şi? Cum au prins, uşor?
– Nicidecum. A fost foarte greu la început. Mergeam la familii în case şi povesteam cu ei ore în şir despre Biblie şi Iisus, şi apoi ieşeam afară unde mă aşteptau clanurile cu cuţite: “hei, dom’ părinte, ia să vedem cât de şmecher eşti tu acuma!”
– Ioi, zic.
– Da. Dar într-un an jumate-doi s-au prins că nu am venit să le iau nimic, ci să le aduc; şi cam 80% din populaţie acuma sunt baptişti.
– Şi? S-au schimbat în vreun fel?
– Radical. Înainte se furau între ei, nu era sâmbătă fără beţie şi cuţite scoase. Acum se umple biserica duminica, la predică, şi e mare ruşine dacă vreunul dintre ei nu apare la slujbă. Nu mai fură nici unul, toţi umblă prin ţară să facă rost de bani; şi, de când umblă prin ţară, îşi şi trimit copiii la şcoală cel puin 8 clase, ca să-şi poată lua maşină cu care să facă bani la rândul lor. E mare ruşine să nu ai bani ca să-ţi hrăneşti familia aici în sat.
– Şi apăi, practic, ei vin la şcoală numai ca să aibe 8 clase şi să-şi ia carnete?
– Nu. V-am mai spus, avem şi copii foarte buni.
– Şi când termină 8 clase, ce fac? Merg la liceu în Zalău?
– Ei, aici e probema.
– De ce?
– Păi aţi văzut cum umblă ei; fetele cu fustă, băieţii cu pălărie… fiecare cu portul tradiţional, şi vă daţi seama ce prezenţă exotică sunt ei pentru ceilalţi copii. Şi de regulă îi bajocoresc şi îi chinuie, şi asta, împreună cu faptul că stau departe de familie… vă daţi seama, greu rezistă mai mult de un semestru.
– …
– Şi e păcat, că unii chiar au potenţial.

Poate ar fi bine ca unii români verzi să se gândească şi la aceşti copii înainte de a mai lansa porcării naziste. Şi mi-aş mai dori ca acest personaj numit Rareş Buglea să încerce şi el măcar jumătate de an să ridice o comunitate de romi, dacă nu îi place ce se întâmplă în rândurile lor. Sau măcar să petreacă 3-4 ore pe săptămână cu un copil de etnie cu potenţial, să-l ia să facă cu el temele la matematică şi la istorie şi să fie acolo când îl bajocoresc copiii la şcoală.

PS: eforturile acestor copii nu vor apărea niciodată la ştiri, pentru că nu fac audienţă la fel de mare ca cele cu porci la rotisor şi manelişti şi petrecerea de la Costeşti şi trei ţigani au jefuit o bătrână în Italia.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 36 comments

 1. diabolic Reply

  foarte faina postarea 🙂
  apropo de prostiile naziste lansate de imbecilul Buglea, s-a trezit mezina europarlamentara a “stimatului” presedinte sa ne parasca la madam Reding ca suntem rasisti….dar cand acel extremist scelerat l-a spanzurat pe Avaram Iancu, aceiasi beizadea a tacut malc…oare de ce?

 2. gabi Reply

  Mda, foarte frumos cum povestesti tu acolo. Cred insa ca ti-ar fi un pic mai greu daca ai fi fost agresat, talharit, batjocorit tu de catre tigani. Tigani batjocoriti de romani, tigani chinuiti de romani?? E ireal ce spui. Si apropo, pleaca dupa bani?? Hahahaa, tare asta, talharii, furturi, asta fac. Daca nu fac asta, cersesc. Eu sunt de acord cu buglea. O sa se ajunga acolo, tineti minte. Vei fi selectat in functie de diferite criterii, adn, familie, inteligenta sa ai dreptul la urmasi. Pana una alta, lasa si pe cei care au avut mult de suferit de pe urma lepadaturilor sa vorbeasca. Hai sa-i plangem acum pe tigani… Cred ca orice om cat de tolerant ar fi, tot ii vine sa-i crape capul dupa ce sta o perioada cu tigani. Sa-i ajutam??? Pe tine cine te ajuta??

 3. Cami G. Reply

  Io numa’ iti multumesc, Gropare! Datorita articolelor tale, cu si despre tigani, am reusti sa vad si dincolo de barna din ochii mei.
  Am copilarit printre tigani. Cu copii lor am incins jocuri si am impartit sandviciuri, insa m-a lovit “amnezia” cand m-am domnisorit.
  Si, apropo, in anul II de facultate am aplicat pentru o bursa in Polonia. Interviul a fost destul de complex. A castigat bursa o colega de etnie roma. Si pe bune. A fost mai buna decat toti ceilalti.

 4. Andreia Reply

  Despre poveşti, de fapt, întâmplări reale de felul ăsta aş vrea să aud şi să citesc mai des – preoţi care chiar slujesc şi schimbă în bine comunitatea, oameni muncitori de toate etniile, familii unite.
  Jos pălăria în faţa acestor oameni!

 5. un Neuron » Sălbatici Reply

  […] vorba de ideea cretină precum şi sălbatică a unuia de a steriliza niscaiva mame. Zice prekinul Groparu în articolul lui mult mai bine decât aş zice eu, care mi-s cu altele decât cu meşteşugul […]

 6. Belle d”Iimagination Reply

  Cu cei muncitori n-am nimic.
  Am în schimb cu românii care-s jeguri, indiferent de culoare pielii, etnie, naţionalitate etc.
  Iar acelora care fac copii să-i trimită la cerşit, acelora le-aş impune sterilizarea.

 7. Mihaela Curea Reply

  De multe ori sunt mai harnici și mai politicoși decât românii. Îi blamăm pe unii degeaba!
  Și , da, familia e sfântă pentru ei, am mai auzit! Poate ar trebui românii să ia exemplu de la ei.

 8. gabi Reply

  In ce lume traiti voi fratilor?? Iesiti din casa, va dauneaza sa stati prea mult in fata computerului… Viata reala e alta, nu exista tigan cinstit, muncitor si altele. Pur si simplu nu exista. Vorbiti fix aiurea. Cand ati fost ultima data in ferentari?? Aveti curaj sa mergeti??

 9. Ionut Reply

  Problema e ca am format un stereotip general despre ei. La fel cred si francezii despre orice roman, chiar si despre tine Gabi pt ca nu exista roman cistit si muncitor.

 10. Cristi Sibiu Reply

  Postarea asta m-a atins la mai multe subiecte din capu meu. Unul e Biserica Ortodoxa ca institutie, care in lupta disperata de adunat de bani a uitat de latura ei pastorala. Dar ne invata ca baptistii sunt pacatosi si eretici. Al doilea e nazismul asta gratuit asa – citeam ziare englezesti ( ca nici aia nu-s prea breji ) in care se descria Exodul Romanilor catre Tinutul Reginei. Acolo erau comentarii de romani: baaaa, noi nu suntem toti rai, ce generalizati asa ? Aia TOTI rai is tiganii baaaaa, nu suntem noi, ‘tuva de generalizatori ce sunteti voi de engleji prosti si betivi ( toti ). Al treilea ii prafu-n ochi aruncat de “puterea” noastra care apeleaza la nationalismul romanului. De cateva saptamani, guvernul numa creste taxe – n-au nici o alta idee. De ce is inflamati romanii ? Ca pe o primarie dintr-un sat e un steag al regiunii ( maghiare ce-i drept ). No, io is de la Sighi, si si la noi pe primarie ii stema Sibiului no, care nu-i steagu national tricolor. Da nu se agita nime, ca Klausi ii sas, nu-i ungur. De fiecare data cand fac astia v’o prostie, ne arata niste unguri, tigani, ucrainieni sau martieni, si noi ne inflamam. Da io am prieteni si colegi unguri, si sa fiu io daca l-am prins pe vreunu cu lopata la mine in gradina sa-mi ia ardealu !

 11. Alice Reply

  Onorabil ce a facut pastorul, bravo lui si bravo lor ca au asimilat invataturile si au pus mana pe carte. Si l-as invita si la Bucuresti, unde era sa raman fara geanta pe umar si cu capul spart in cateva randuri cand mi s-au intersectat drumurile cu cativa pustani de etnie.

  Asa incerc sa raman deschisa la minte, dar cand vad ca e ceasul 11 ziua si in statia de autobuz doua mandre povestesc chestii de videochat in gura mare (si au vreo 10-12 ani), ma intreb unde sunt parintii aia grijulii atunci. Si i-as ajuta cu tot dragul, am facut voluntariat la viata mea, dar cand ma ustura urechile de la ce remarci primesc din partea unor tineri de un cot… mi-e greu. Nu poti sa zici ca scepticismul unora nu e justificat.

  Clar nu sunt toti asa, clar nu e totul in alb si negru, dar cand strangi cateva experiente din acestea negative, parca iti pun o frana. O colega de birou a primit o merdenea in cap, dupa ce a daruit-o cu tot dragul unui cersetor. Zi-ne, cum sa ii ajutam? Chiar vreau sa stiu.

 12. gabi Reply

  @groparu: te invit eu mai aproape, pe inserat pe Zabrauti, de ce sa batem drumul pana in zalau? Hai sa vedem si noi realitatea, vrei??
  @ionut: eu am lucrat 5 ani in Franta si nu m-a luat nimeni de tigan. Eu sunt roman, aia mai negrii cu buletin de romania sunt alta natie. Nu fac ura de rasa sau altceva, tiganii sunt diferiti, au ceva stricat in sange. Stii de ce francezii trimit tiganii acasa? Mergi pe Champs-Elysees seara si o sa intelegi.

 13. Groparu Nemernic Reply

  @ Alice, Gabi: nimeni nu contesta faptul ca sunt probleme. Problema este ca din cauza acestora nu vedem si lucrurile frumoase care se petrec.
  Si aici, zic eu, avem o problema.

 14. Corina Reply

  Cum gandim noi despre tigani, asa gandesc altii despre noi. Cum zicea @ionut mai sus, francezii ne vad la fel. Mi s-a intamplat sa nu fiu primita la un hotel in Franta din cauza ca sunt romanca, inchipuiti-va cum m-am simtit gandindu-ma ca din pricina conationalilor nu sunt acceptata, conationalii care au trecut pe la hotelul ala nu au avut trecut pe buletin ‘tigan”, ci roman E cazul sa ne schimbam mentalitatea, nu toti tiganii sunt hoti si nemernici, de multe ori romanii sunt rai.

 15. Alice Reply

  Sunt curioasa cum a trecut pastorul de la statutul de ‘hai sa te taiem putin, parinte’ la cel de predicator in adevaratul sens al cuvantului. Ca e vitala etapa aia.

 16. mihaela Reply

  in cartierul in care locuiesc sunt multi tigani.avem si conflicte cu ei uneori insa daca sti sa le vorbesti sunt saritori si de treaba.cata vreme romanii ii privesc cu dezaprobare si agresivitate in loc sa ii sprijine in educatie, e firesc ca ei sa fie la randul lor agresivi.
  Nu m-a mirat schimbarea ce a intervenit datorita pastorului.si aici sunt unii convertiti incat ma intreb daca nu ar trebui convertita BOR ca tot exista degeaba.BOR exista de secole si nu a facut mare lucru, dar pastorii astia din asa-zisele secte chiar fac treaba buna.

 17. Groparu Nemernic Reply

  @ Alice: din momentul ala m-am indragostit de el.
  @ mihaela: corect. Problemul e mai complicat decât pare la prima vedere. Si da, tine si de BOR.

 18. ala Reply

  Gropare, problema e mai complexa:

  1. Statul(statele) romanesti au folosit , mai bine de jumatate de mileniu, tiganii ca sclavi. Asta implica in primul rand izolare
  culturala. Care e consecinta sociala a acestui fapt? Da o geana la unchiul Sam sa vezi cat a avut de tras(si inca mai are) pentru a integra o populatie izolata cultural in societate.
  Asijderea Germania cu turcii(desi aici nu e vorba de o izolare culturala impusa). Iar Romania, cu toata perioada ei de inflorire din perioada antebelica, nu a facut nici un efort de integrare a tiganilor in societate. Da,a fost (si este) o neglijenta crasa din partea statului roman.

  2. Campania “dop la pi$da” nu mai e de actualitate.O problema fundamentala e expunerea mediatica. Singura solutie viabila e un serviciu puternic de asistenta sociala. Si nu, nu ma refer la bani cu ghiotura. Ci la chestiuni de genu:
  1. Scoala cu after-school inclus si haleala gratis.
  2. Ti-a lipsit puradelu de la scoala 2 zile, mucles ajutor social pe luna respectiva. A lipsit o saptamana, iti iau puradelu si-ti tai si ajutorul social definitiv. Daca il gasesc la cersit, te bag la parnaie.

 19. Silu Cartoon Reply

  Felicitari Nemernicule! 🙂 … pentru atitudinea vindecatoare. Chiar am ajuns sa ma intreb cum un site de felul acesta poate avea succes. E un semn bun! Toti suntem suflete. Fiecare meritam o sansa. Sa nu distrugem sansa nimanui gratuit!

 20. veziAtaturk Reply

  Da,conform cu Maslow,izolarea unor grupuri sau etnii duce la probleme.La turci a existat o lege care a interzis portul national altfel ar fi umblat si azi cu fesuri si turbane in cap,noi am ratat momentul cand putea fi data o astfel de lege…

 21. Vasut Reply

  Radu, problema este unilaterala… din parea romanilor (cei doi de mai sus…negativistii) Brusc ai dat un exemplu de o comunitate civilizata de rromi, iar acum s-au gasit cativa sa interpreteze urat atitudinea lor. “Muncesc sa faca bani sa isi intretina familia” … ei defapt fura. Merg la scoala / biserica / au grija de gospodarie… cine stie ce interes ascuns mai au ca fac si aceste lucruri. Trist …
  @gabi… Nimeni nu zice ca toti rromii sunt rai… asa cum nu toti romanii sunt rai (si invers)…DAR e bine ca mai vedem si exceptii… asta ar trebui sa te bucure ca mai vezi si o lalea intr-o tufa de urzici!
  Prietene, mi-ai imbunat ziua …

 22. Ana Reply

  Stiu un student pe locuri pt romi: murdar,pute ingrozitor,chiuleste (cu toate ca are bursa speciala),copiaza,convins ca merita locul ala alaturi de romani care au intrat prin CONCURS.Nu stie absolut nimic din liceu ,decat ca Hitler avea ceva cu romii in concluzie era un nenorocit !
  O tiganca la postliceala sanitara ,anul 3 deja: e simpaticuta la prima vedere dar pute,are cele mai murdare caiete ,nu invata nimic ,copiaza .
  Stiu si una la liceu :draguta , istetica ,murdara (la asta nu stiu cum si daca invata ceva),dar e murdara in conditiile in care sta in camin si are apa calda la discretie.
  Stiu 2 baieti la liceu (tot pe locuri subventionate,deci au burse speciale) :tupeisti ,dezghetati,nu invata absolut nimic.
  Stiu o comunitate careia primaria ii plateste cazarea intr-un camin :nu se spala niciodata cu toate ca au apa calda la discretie,nu folosesc toaletele !!!!!ci pe langa!!!,au dus la fier vechi rezervoarele de la wc-uri ,sunt practic un focar de infectie,evident au cate 4-5 copii nespalati ,jegosi,istetei cand sunt mici,draguti,dar….
  Toate astea sunt lucruri constatate nu povesti de pocaiti .
  Oricum, astept pareri cand ti-o veni copilul de la gradi plin de paduchi,raie sau fara cazarmament ( ca furaciunile..hm..),asta in ideea ca-l vei lasa si numa o ora intr-o clasa mai “colorata”…asa..sau cand n-o incapea la facultate pt ca rromi sunt discriminati pozitiv rau de tot.

 23. Groparu Nemernic Reply

  Cred ca pentru fiecare caz iti pot da un contraexemplu de tigani curati, cu copii inteligenti care invata bine, care sunt mai seriosi si mai parolisti decat o tona de romani de-ai nostri.
  Groparelu poate lua paduchi si raie si de la romani. Ai fi surprinsa sa afli ca sunt chestii destul de frecvente pana si in Germania.
  Nimeni nu neaga existenta celor despre care ai scris. Nimeni, nici eu. Dar suntem asa de preocupati de acestia ca nu ii vedem pe ceilalti care se ridica sau incearca din greu sa se ridice, iar noi poate nu facem suficient de mult pentru a-i ajuta in acest sens.
  Si poate in primul rand noi am avea cel mai mult de castigat daca am face-o.
  Cât despre facultate, Gropărelu’ să facă bine să mănânce cartea înainte de a se revolta. Prefer să nu intre un an sau doi (ca tac-su) la facultate decât să-i dea unul în cap noaptea că nu are ce mânca şi nu a avut şansa de a face şcoală atunci când ar fi trebuit.

 24. Ana Reply

  😉 Hm..posibil sa existe,daca cineva i-a vazut atunci sa-i arate sa-i vedem si noi! ,dar pe bune,d-adevaratelea, nu povesti nemuritoare “stiu eu pe cineva care spune ,care stie”..
  Sunt cativa prin primaria de aci de la mine ,angajati tot asa, ca sa fim in trend,groaznice specimene,unu jurist ,altul inginer constructor !( nu doresc nimanui sa aiba de-a face cu ei) .
  In Franta buda e intr-o camera si chiuveta in alta,raie la greu la cazurile lor sociale, n-o sa caut igiena la francezi ,de nemti nu stiu, dar tinand cont de cati turci si altea alea i-au cotropit nu ma mir ! Nu fac comparatie cu alte tari ma limitez la ce-i aici, iar tiganii ridicati “fortat” , care ard etapele , nu sunt deloc ceva pozitiv.
  OK ,ajuta-i sa mearga la scoala(cu toate ca nu-i impiedica absolut nimeni sa se duca) ,daca sunt de scoala ,daca stiu macar sa scrie si sa socoteasca , cine-i impiedica sa ia un concurs sau un examen ? Fusta lunga ?In niciun caz ! Cand am dat admiteri nu stiam nici eu cu ce mai sunt imbracata dar sa stau sa ma uit la ceilalti!
  Eu zic: de ce nu-i ajuta nimeni sa mearga intai la ceva munca ?
  La scoala au burse ,au afterschool gratis,au excursii ,haine ,calculatoare etc prin salvati copiii si altii ca ei, dar au si aur in urechi cu kg ,au ajutoare sociale ,evident ,si niciun parinte angajat legal.
  Nu diploma te face om, nu salariul de la buget .
  Munca a ajuns ceva jignitor tare in ziua de azi, mai ales pt tigani, asta e problema cea mai grava.

 25. unuDeprimat Reply

  Interesant post Gropare! Adevarul e ca mie imi e frica de tigani. Nu e o frica din aia de sa ma c.c pe mine ci mai curand o frica de aia vigilenta, care ma face sa fiu extrem de atent cand interactionez cu ei si sa fiu pregatit de fuga/riposta. Poate faptul ca majoritatea cara cutite dupa ei e unul din motive. Poate faptul ca nu am cunoscut nici un tigan tanar (am cunoscut batrani lucratori de metale de treaba, nu de aia vorbesc ) care sa nu fie smecheras sa fie un alt motiv. Io zic ca e mai sanatos asa, cel putin pentru mine. Imi e mila de obicei de copii mici si murdari si de tiganii foarte batrani cu privirea aia melancolica si fata ridata – nu stiu, o fi ceva instinct filial/patern – da’ sunt perfect constient ca nu am cum ii ajuta si prefer sa imi inabus sentimentele alea de mila. Nu zic ba, ocazional,cand am vreun chior un buzunar (sau tigari pentru ai batrani)
  incerc sa fiu cat de cat generos, chiar daca le dau din banii de potol sau de alte necesitati. Da e ‘ucking useless pen’ ca asta e tara in care traim si nici o campanie de cacao de la tv, nici un post de blogar si nici un comentariu de deprimat nu o sa schimbe crudele realitati. Singura chestie care o sa se schimbe o sa fie perceptia noastra interioara asupra chestiunii, unsa intr-o proportie infinitezimala. Me 2 cents.

 26. unuDeprimat Reply

  Interesant post Gropare! Adevarul e ca mie imi e frica de tigani. Nu e o frica din aia de sa ma c.c pe mine ci mai curand o frica de aia vigilenta, care ma face sa fiu extrem de atent cand interactionez cu ei si sa fiu pregatit de fuga/riposta. Poate faptul ca majoritatea cara cutite dupa ei e unul din motive. Poate faptul ca nu am cunoscut nici un tigan tanar (am cunoscut batrani lucratori de metale de treaba, nu de aia vorbesc ) care sa nu fie smecheras sa fie un alt motiv. Io zic ca e mai sanatos asa, cel putin pentru mine. Imi e mila de obicei de copii mici si murdari si de tiganii foarte batrani cu privirea aia melancolica si fata ridata – nu stiu, o fi ceva instinct filial/patern – da’ sunt perfect constient ca nu am cum ii ajuta si prefer sa imi inabus sentimentele alea de mila. Nu zic ba, ocazional,cand am vreun chior un buzunar (sau tigari pentru ai batrani)
  incerc sa fiu cat de cat generos, chiar daca le dau din banii de potol sau de alte necesitati. Da e ‘ucking useless pen’ ca asta e tara in care traim si nici o campanie de cacao de la tv, nici un post de blogar si nici un comentariu de deprimat nu o sa schimbe crudele realitati. Singura chestie care o sa se schimbe o sa fie perceptia noastra interioara asupra chestiunii, unsa intr-o proportie infinitezimala. Me 2 cents.

 27. Andrei Reply

  Groparu, reporter social 😀 Respect. Cat despre baiatu ala, Bulangiu sau cum il cheama, poate ar fi bine sa-i dea cineva niste cifre legate de natalitate, mortalitate, ce populatie aveam acu 20 de ani si ce populatie avem acuma. Daca il duce putin mintea o sa-si schimbe parerea despre sterilizare. De fapt lasa, ma indoiesc profund ca-l duce prea mult mintea.

 28. Andrei Reply

  Groparu, reporter social 😀 Respect. Cat despre baiatu ala, Bulangiu sau cum il cheama, poate ar fi bine sa-i dea cineva niste cifre legate de natalitate, mortalitate, ce populatie aveam acu 20 de ani si ce populatie avem acuma. Daca il duce putin mintea o sa-si schimbe parerea despre sterilizare. De fapt lasa, ma indoiesc profund ca-l duce prea mult mintea.

 29. Savu Marian Reply

  Am trait foarte mult timp intr-o zona in care tiganii erau majoritari si pot sa afirm, si sustin, ca 99% sunt pusi pe smecherii, rar se intampla sa gasesti unul sa fie om si nu tigan si sa il poti privi astfel.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *