Cu punga de medicamente după el, cu vizite pluri-săptămânale la medici de cele mai pestrițe calificări, inginer la bază, introvert, pasionat de șurubărit, cu doi copii la casele lor și cu patru nepoți cu vârste între 3 și 21 de ani, însurat cu aceeași femeie de 50+ de ani și șofer de Opel Corsa străvechi: tata a făcut 80 vinerea asta.

Ultima dată când am trecut pe la ei pe la Orlat, în Mărginimea Sibiului, unde își petrec ai mei verile, l-am ajutat să prindă un diblu la o aplică de perete. Îi căzuse sticla aplicei și el o lipise nu pentru că nu avea suta aia de lei pentru a cumpăra sticle la fel, ci pentru că se încăpățânase să vadă dacă o poate lipi să nu se vadă că era spartă.

Firește, îi reușise.

L-am rugat să-mi aducă un clește șpiț ca să scot diblul, s-a dus în baracă (man cave-ul lui) și a venit ridicând din umeri: măi, nu-l găsesc!

I-am făcut cadou șpițul meu de la Lidl (din trusa de rezervă din portbagaj) și l-a acceptat mormăind că nu-i trebuie, că are și el, chiar dacă nu le găsește, dar bine, fie (l-a acceptat doar când i-am spus că-l țin degeaba în trusa de urgență, oricum n-aș ști ce să repar cu el la motor de VW).

Așa că, după experiența asta, i-am comandat de pe net o trusă de scule Bosch, când am ajuns la Orlat am înmânat-o copiilor și aceștia au luat-o în brațe să i-o ofere cadou. Din partea mea și a soru-mii, care va veni și ea în țară în a doua parte a lunii.

Și a scos tata Gropăroiu cu venerație curioasă cadoul din pachetul deșirat de manipularea stângace a copiilor, și când a văzut Bosch cred că i-a crescut ritmul cardiac și… deci cum să vă spun, inginer până-n măduvă: literalmente a fugit cu ea până în spatele casei, să o desfacă pe bancul de lucru – biroul lui de după pensie, să se desfete cu priveliștea.

Exact ca un câine hămesit căruia-i dai o ciozvârtă și aleargă la adăpost, să nu care cumva să te răzgândești.

Zâmbetul lui spune totul:


Zâmbetul, dar și maieul!

Firește, aș fi putut să-i iau un cadou de $€valoare$€, dar aproape pot să jur că a dormit cu trusa aia în pat noaptea, pe furiș.

I-am cântat apoi Mulți Ani Trăiască cu nepoții, apoi mama a scos lumânările de 8 și zero din tort, le-a spălat bine și le-a pus în sertar: le țin pentru la anu’, când fac și eu aceeași cifră.

Doamne-ajută să cheltuim o avere în următorii ani pe lumânări din astea aniversare, că jur că zgârcitul de mine nu se supără.

Deloc nu se supără, parol!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 16 comments

 1. Mihai Reply

  Gropar, șina aia, nicovala, s-o ceri moștenire, asa ceva nu mai găsești, crede-mă, că stau în jermania și n-am, întreb-o pe sora-ta

 2. ion ion romanul care nu face politica Reply

  La Multi si frumosi ani!

 3. Basil Reply

  La multi ani, sanatate, bucurati-va cat puteti de viata!

 4. Nemulțumitu' Reply

  La mulți ani buni! Să fie sănătos și să meșterească mult și bine, iar voi sa-i cumpărați și cifra “9” sub formă de lumânărică aniversară.

 5. capra vecinului Reply

  La multi ani, Gro !
  Sa va bucurati de taticu’ cat mai mult !

 6. capsunaru Reply

  domnul ‘inginer la baza’ a fost bineinteles conform cu sistemul in tot decursul vietii profesionale in comunismul iubit atubci de toti dar acum repudiat ca vai doamne, vezi ca toti erati ‘dizidenti’, numai ca mancati rahat de nevoie – a dus-o bine taticul dumitale in comunism, a mai scris pe ici pe colo un mic raport de serviciu la securitate, chiar a dat ceva bacsis ca fisul groparu sa studeze si el, desi nu avea prea mult talent intelectual, dar – ca tot romanul – dai acolo cu gargara… mai torni pe unul si pe altul, si gata faci cariera… huo! lui tata-ti si tie

  stiu ca ai sa stergi comentul – dar sa-l citesti bine mai inatai – si da-i si lui tata-tu sa citeasca, sa nu creda es ca e vreun ‘erou’ huo!, inca o data

  • Attila Reply

   Nenea. Sigur nu ai încurcat căpșunile cu niște ciuperci? Serios, dintr-un cadou de 80 de ani te apuci de făcut scandal neinvitat. You must be fun at parties 😀

   • capsunaru

    Attila, nene, sa mori matale daca nici taticul dumitale n-a fost membru de partid? La fel ca si taticul gropar. sa moara el daca nu…?
    Si sa avezi nenicule ce mari eroi de cincinal erau taticii vostri, mai codoseau si ei la nevoie putinel pe ici pe colo, prin partile esentiale, mai stigau ura partidul si patria de sarbatori, mai faceau mici si mari aranjamente cu… (stiti voi detaliile), iar acum faceti cu toii pe corectii… huo! Care n-a lins sistemul in cur nu a apucat sa traiasca 80 de ani.

  • Groparu Nemernic Reply

   Căpșunare, nu cred că tata a fost membru de partid; mama a fost și-și aduce aminte cu oroare de ședințele alea interminabile și de emoțiile care o-ncercau atunci când trebuia să ia cuvântul în public, apoi venea acasă și dă-i cu făcut mâncare, spălat vase și haine, teme cu noi, curățenie etc până la 11-12 noaptea. Mama ura ședințele alea cam pe cât ai urî tu ședințele care încep la o oră după terminarea programului și durează două ore, uneori de două ori pe săptămână. Zic că tata nu cred că a fost membru PCR pentru că nu țin minte să fi fost ținut după program decât pentru lucruri legate de muncă – urgențe, șantiere, reparații. La cum îl știu pe tata, orice blabla care-l ținea departe de linia de producție îi provoca un adânc disconfort.
   Ce știu e că puteai face carieră și fără să dai cu ciocul la Secu, și odată chiar mi-a povestit tata cum a-ncercat securistul fabricii să-l racoleze, fără succes. Știu, n-ai să crezi, poate știi mai bine.
   Cât am fost copil am stat la coadă la de toate (unt, carne, pită și ulei pe cartelă) și chiar nu pot spune că am avut mai mult decât alții, dimpotrivă. De multe ori luam din Vâlcea (mergeam anual la bunici) încălțăminte și mâncare pentru că la Sibiul mărețului Nicu Ceaușescu cam bătea vântul prin rafturi.
   Când am fost copil, nu am mers deloc în vreo tabără. Am mers la mare prin sindicat cu ei de câteva ori. Poate dacă ai mei ar fi fost securiști și turnători comuniști de frunte, am fi avut parte de o viață mai tihnită în comunism. Privind în spate, eram pe sub medie. Cam toți de la bloc sau de la școală aveau bunicii aproape care-i mai ajutau, dar bunicii mei erau fie săraci lipiți pământului, fie sub pământ.
   La final, eu zic că nu e OK să-mi scrii astea fix de ziua lui. Nu îți șterg comentariul tău, curajos la adăpostul confortabil al anonimității, dar sper din suflet ca ai mei să nu-l citească.
   Le doresc multă sănătate părinților tăi, dacă-i mai ai. Sper ca dacă au fost și ei comuniști să ai puterea să îi ierți.

   • capsunaru

    Bre, Groparu, matale faci pe ‘niznaiu’ si povestesti aici ca mamica dumitale, vezi doamne, a fost ea in partid, dar numai asa, ‘pe langa’ (adica pe langa spalat, calcat, facut mamaliga). Bai, nenicule, in partidul acela imputit ori ai intrat, ori n-ai intrat (nu era obligatoriu!), iar daca ai acceptat sa pupi in cur partidul comunist, nu pot sa te carcotesti acum ca da ai fost, dar numai ‘putin’.

    Ai fost in partid, sau n-ai fost. Da sau nu.
    Nu exista categoria ‘ai fost, dar numai putin’… adica da, pupat in cur, dar numai putin (pupat in cur putin, numai asa, ca sa ai putine avataje…)

    Tu incerci sa o scuzi pe mama-ta ca a practicat ‘numai putin’ pupat in cur. Repet (a zecea oara): la pupatul in cur nu exista dacat: da, sau nu – ‘numai putin’ inseamna ‘da’. Deci mamicuta matale a fost in partid, si are ca atare sortul (de bucatarie) murdar – nu de la gatit, ci de la pupat in cur partidul! Huo!

    Iar tata-tu se face ca nu mai stie daca a fost sau nu in partid? Vai, uite ce musca mare are pe caciula!

    Taticu-tau ci mamica-ta au cladit ‘baza comunista’ (de bunavoie, ca nu era obligatoriu sa intri in partid, dar aveai avantaje daca intrai). Iar matale degeaba faci gargara pseudo-intelectuala si incerci sa-i scuzi. Huo, inca o data!!

    Fiindca ai intrebat: parintii mei au spus NU la pupatul curului partidului comunist, adica nu au intrat in partid. Cred ca daca ei ar mai fi printre noi, nu l-au ierta nici pe tata-tu si nici pe mama-ta.

 7. Andrei Reply

  Să-ți trăiască !
  Al meu face 79 în curînd, și e de o vitalitate de invidiat.
  Clar că oamenii ăștia vechi sînt din altă stofă.

 8. alunelu Reply

  Să ne trăiască tații, mamele, familiile în general! Al meu face 78 anul ăsta, și m-a rugat când am plecat vara asta în concediu să-i iau un model de aparat de ras care-i place lui și care cică numai unde mergeam eu se găsesc (mă îndoiesc, dar na, ce să fac). I-am luat 4 pungi, total 24 de aparate, când le-a văzut a calculat că-i ajung 3 ani, cică prea multe, că îl îngroapă până le termină. A vrut să-mi dea banii pe ele, am zis că numai după ce le termină primesc.

 9. Zev Reply

  Ha! Am si eu una la fel, completata de bormasina Bosch de 18v. Cand le-am adus acasa, creca zambeam fix la fel, complet cu maieul. Astia suntem, si nu e rau, e bine. Nu sunt inginer, dar ce e frumos, destept, bine facut si util, e placut si de Dzeu. Good sht Gro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *