1. Mă duc la dentist. Parchez în grabă. Julesc bara spate a unui Volvo cu număr de Harghita, aripa maşinii muierii intră serios înăuntru, cu tot cu zgârieturi. Băiat salon, las numărul de telefon la maghiar în ştergător, mă sună, ne întâlnim, îi dau asigurarea. Asta e, nu pot lăsa ungurii să ne fure Ardealul cu bara spate julită la bunătate de maşină.

2. Vin la muncă, pedalam la greu dinspre Floreşti, era dimineaţa, eram în întârziere. În faţa mea, în zona Polus, unul îl lasă pe altul să taie drumul, să intre la Praktiker. Pune frână, ăla din faţa lui pune frână, io pun frână, tanti din spatele meu pune frână. Ăla din spatele lui tanti nu pune frână, se bagă în ea, ea se bagă în mine. În ultimul se mai bagă unul care fuge de la locul accidentului. Tanti care s-o băgat în mine avea pruncă de 9 luni în maşină. Poliţie, socoteli.

3. Veneam de la giratoriul de la Cora în sus, către pod, să ies către Floreşti. În faţa mea, pe banda 1, stătea un Audi la ceas de seară, fără semnalizare, avarii, nimic. Încetinesc, trec pe banda 2. Din faţa Audi-ului ţâşneşte un cetăţean într-un Ford preistoric, să taie banda dublă continuă şi să facă U către Grigorescu. Mă înfig în portiera lui ca în unt!

– (cuvinte cu referire la părţi genitale)!!!! spune cetăţeanul care, aveam să-mi dau seama, era de o vârstă cu tata.
– (alte cuvinte cu referire la părţi genitale)!!!! spune Groparu. Tot tu comentezi?

Tragem maşinile pe mal. Ăla cu Audi se tirează în trombă.

– Ce mi-ai făcut, omule! lansează acuzaţiile cetăţeanul.
– Io??? Dumneatale ţi-ai făcut! parez cu iscusinţă.
– Păi nu ai văzut că semnalizez?
– Ce să văd! Că erai după câtamai locomotiva de Audi! Aşa te înscrii în trafic, intrînd direct pe banda a doua? De ce nu te asiguri?
– Păi m-am asigurat, da’ tu ai venit cu viteză!
– Dacă aveam viteză, săreau airbagurile la mine, şi amu-l cunoşteai pe Groparu matale! fac eu un spirit de glumă. Tocmai schimbasem benzile după ce am pus frînă, nu aveam mai mult de 30 la oră, alfel amu erai pe targă.
– Să-mi plăteşti reparaţia!
– Aha, zic eu. Adică matale te înscrii ca porcu în trafic, vrei să calci linia dublă continuă şi tot tu eşti cu gura ca trompeta. Hai să chemăm Poliţia, să îţi ia şi carnetu, să îţi ardă şi-o amendă! Vrei?

Scot telefonul.

– Fă-ţi maşina pe CASCO, zice el, şi hai, la revedere.
– Nu am CASCO, zic.
– DE CE N-AI CASCO? urlă el.
– Că io circul frumos cu maşina! zbier.
– Să-mi dai asigurarea să-mi fac portiera! Că îţi plătesc io bara faţă şi farul!
– Aha. Adică tu provoci accidentul, şi eu să plătesc în plus la RCA 3 ani de zile nevinovat!? Io nu fac din astea.
– Cum adică nu faci din astea? Păi ajută-mă!
– Păi simplu! Se cheamă fraudă la asigurări, şi faci puşcărie! Şi eu nu vreau să ajung la Gherla – din motive personale.

Aici, prietenii Groparelui care ştiu despre ce vorbesc vor mustăci.

– Vai, ce mi-ai făcut. Am nevasta bolnavă de cancer acasă!
– Şi io am prunc de 7 săptămâni! Şi o am şi pe soacră-mea la mine acasă!
– Unde găsesc io o uşă nouă?
– La dezmembrări…? încerc io să-l ajut.
– Nu găsesc! Că am stat 3 luni fără alternator de Ford Siesta!

Jur că aşa o zis, Ford Siesta.

– Tu eşti de vină! Tu!!! Io de 50 de ani am carnet, şi nu am făcut nici un accident!
– Omule, potoleşte-te! se bagă în discuţie oamenii de la spălătoria auto de lângă. Am văzut tot, mai bine înţelege-te cu băiatu’ (băiatu fiind eu), că de vine Poliţia rămâi şi fără carnet!
– E, zic io. Hai… dă-mi telefonul, să te sun mîine pentru amiabilă.
– Nu-mi ştiu numărul! zice. Îţi dau io bip.

Ne-am văzut a doua zi. Nu s-o răbdat până nu mi-o mai zis de patru ori că nu s-ar fi ajuns aici dacă IO aş fi circulat cu atenţie.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 53 comments

 1. Ionut Reply

  ti-ai schimbat masina? sau de ce airbaguri vorbesti!? 😀

  pai nu inteleg, cine ti-a facut masina? a ramas mosu fara persmis? i-ai dat RCA-ul? ti-a dat mosu o atentie ca l-ai ajutat? atat de mos era incat tu erai baiatu!?

 2. Emil Tamaș Reply

  Fix pix Gropare. Am vândut celălalt Audi pentru că am crezut că-i blestemat – pe bune! În jur de 9 accidente/nefericiri întrun AN!

  Pe scurt:
  1. Mă trezesc dimineață, cu ochii lipiți ca la puii de pisică în primele săptămâni, să plec cu treburi prin oraș, stopul spart. Noroc cu unguru’ vecin care mi-a lăsat un carton cu numărul de telefon pe parbriz.
  2. Dau să mă duc la Sala Sporturilor la fugă pe pistă, la semafor pe Barițiu, opresc regulamentar la Roșu când mă ia un alt Audi (A8) pe la spate. “Am crezut că vrei să treci pe roșu și am vrut să trec și eu”. Cocălar cu pițipoanca ușor impresionabilă. A început să scuipe lumea (martorii) și în finala a reușit să-mi dea țeapă cu asigurarea.
  3. Dau să plec spre casă când rămân blocat în intesecție pe Vaida Voievod, înainte de Iulius, așteptând să mi se facă culoar. Un copchil, se uita după avioane și cum nu l-a învățat mă-sa că trebuie să scoată din viteză când staționează, ridică ambreiajul și-mi distruge portiera stângă, cu 10km la oră. Cu o săptămânâ înainte să plec în Italia în concediu.
  4. La ieșire din Ro, înspre Italia și spre vama Borș, iau un iepure cu 100 km/h, spoiler spart.
  5. Mă duc la tuns, dau să parchez, un fier beton scos în exterior dintr-un stâlp de gard îmi taie efectiv ambele portiere pe partea stângă.
  6. Mă duc spre Real, în intersecția de pe Fabricii, mă asigur din stânga, mă asigur din dreapta, ploaie și agitație mare + grabă, mă mai asigur de 2-3 ori, dau să virez stânga, îl șterg pe unu în spoiler pentru că în fracțiunea aia de secundă el a avut obstacol și asigurarea mea anterioară a fost egal cu zero. 300 lei “amiabil”, fără RCA.
  7. Mă duc la Bolero, îi rog pe colegi să mă dirijeze că era mega aglomerată/strâmtă parcarea. Mă dirijează frumos, apoi se opresc și nu mai schițează nimic, oarecum rămân cu o față aprobatoare. I-am șters spoilerul unui bijnițar. L-am căutat și ne-am înțeles la 50 de lei. A doua zi m-a rugat să-i instalez Windowsu’. Eu l-am rugat să intre în mă-sa, să o posede.
  8. Dau să mă întâlnesc cu Hădeanul, în parcare la Iulius, să-i dau ceva. În spatele meu un cocălar stătea tot în fundul meu de acasă, până în Iulius. De-a dreptul enervant (BMW). De nervi am virat brusc stânga. N-a fost o idee bună pentru că mi-am îndoit bine portiera și aripa spate.
  9. Îi las vecinului care mi-a spart stopul și cu care m-am împrietenit între timp mașina să-mi schimbe telescoapele, mi-o aduce julită toată pe partea stângă în față. A derapat cu ea pe o stradă înghesuită cu agregate care zăceau acolo de 6 luni ca să recondiționeze asfatultul. De 6 luni.

  Acum mai crezi că TU ai ghinion? 🙂 Deși nu cred în cele sfinte, chiar regret că nu am ascultat de mama când mi-a zis să-mi sfințesc mașina la ceva mânăstire. God urăște mașinile nesfințite!

 3. simi Reply

  Ma intristeaza cand vad oameni ca cei de la punctul 3. Si te apreciez pentru calm, eu o iau razna cand am de-a face cu ei.

 4. Turambar Reply

  Mai baetzi, ce se intimpla acolo la Ardealul ala habspurgic si domol al vostru, ca parca chestia asta cu isteria si cu accidenteala si cu lipsa de grija si previziune ne erau noua rezervate, mama noastra de balcanici bicisnici si de bucuresteni care conducem precum niste bezmetici.

  Pai eu aici n-am mai busit masina de ani de zile, de secole, de la marea unire din 1918. Si voi o ciocniti in fiecare saptamina? Pai ce facem noi aici? Sintem ardeleni asezati si cumpatati sau va corciti culturalo-antropologic si adoptati comportamente alogene, de dincolo de Carpati? Politia voastra spiritual-regionala stie ce faceti voi pe-acolo, ca intinati nobilele idealuri ale specificului cluuuujean?

  Pai bine va shede cu tablele indoite, sa vina orice janghina de bucurestean sa se riza de suferintzele voastre?

  Tz tz tz. Ce lume. Ce modificari de comportament absolut remarcabile.

  =)) =)) =))

 5. nimeni Reply

  Heh, eu am dat vina pe un coleg de lucru. De fiecare dată când am făcut accident îl duceam şi pe el cu maşina.

  Prima oară, drum cu două benzi pe sens şi linie continuă, un zevzec de la poliţia de frontieră dă să iasă din parcare şi să facă stânga. Mă vede că vin şi frânează, apoi decide că are loc şi se înfige. Frână la podea, ieşit parţial pe contrasens să-l ocolesc, tot i-am pleznit aripa. Din fericire bara mea de plastic a fost suficient de flexibilă să n-am daune şi a rămas că-şi rezolvă.

  A doua stăteam la cedează trecerea, după alte două maşini. Vorbeam ale noastre, cu piciorul pe frână (era în pantă în sus), când POC! o domniţă şi-a înfipt bolidul în colţul dreapta spate. Cică îşi căuta telefonul care suna în poşetă pe bancheta din spate. 😐

  A treia, mergeam pe o stradă îngustă, în coloană, cu cca 20 la oră. Pe dreapta staţie de taxiuri, un chelios deschide brusc uşa să urle la un coleg, cu cantul în aripa mea. S-o înfipt ca cuţitu-n pită. 🙁

 6. Crina Reply

  phuai, ce enervanti is oamenii care nu recunosc cand gresesc si trag de toate santajele emotionale to get thir way, apoi iti fac tot tie capul calendar. Incredibil. Ai facut tampenia, macar tine-ti clanta si scoate asigurarea. Si gata! Nu-i chiar fund de lume.

 7. julius Reply

  Gropare, in toate situatiile ai dreptate, un singur lucru vroiam sa intreb: ma, n-ai cam des dreptate??

 8. Yankee Reply

  Stii de ce patzi d’astea, Gropare?
  se razbuna Furia Visinie ca ai parasit-o… tzi-a facut vraji 😕

 9. Anonymous Reply

  =)) eu zic ca si tu si emil sa va ,,dati” cu bicicleta de acum.. 😀

 10. cosmin Reply

  ce nesimtit. asa ceva mai rar din partea unui barbat la varsta lui. pai CUM NAIBA poate sa te mai certe cand i-ai zis clar c-o ai pe soacra-ta acasa ???!!! pe mine ma podideau lacrimile instantaneu :)))

 11. Rasta Man Reply

  Apoi mai tine si de talent chestia cu condusu, nu ca as fi io talentat, dar recunosc ca am zgariat bara din spate a unui cayenne, cu portiera si aripa dreapta, dar in afara de zgarieturi nu s-a intamplat nimic (si am plecat de acolo, are cayenne are si casco+ca era paract de-am pixu, oblic, juma pe trotuar), dar in rest ma cam feresc de cretini, si de asigurari 😛 In rest, Melinda(golf 3) a incercat sa ma ucida o singura data, dar delicat a subvirat (dandu-mi ocazia sa o redresez, si sa-mi vad viata in fata ochilor) si m-a scos intr-un santulet, asta probabil d’aia ca n-am plimbat-o destul prin Odorhei 😛

 12. mihaiteo Reply

  Pe mine ma articulat in bara din spate un baietel tare drag care mi-a raspuns la intrebarea daca are RCA: “adica asigurare daia obligatorie, nu mancati-as, e scump” mmmda 🙂 deci ai scapat ieftin.

 13. Greuceanu' Reply

  mai Gropare! asa-mi suna ca la scoala: ai esplicatii perfecte! parca niciodata nicaieri nu-i vina ta! cum e sa fi perfect?! un sfat: “primele 4 zgarieturi sau mici tamponari is greu de suportat, apoi te inveti cu ele si nu le mai bagi atata in seama… masina mere si un pic zgariata sau indoita…”

 14. A.Faith Reply

  Groparu și posturile lui de pe blog. Merg de numa numa la cafea și la țigara dimineața, când n-ai chef de muncă :))

 15. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Blestemele soacrei lucreaza incet dar te ajung pe oriunde ai fi :))

 16. cuibaru Reply

  asta ii buna…hai sa-ti zic eu la ce mi-a cerut unul asigurarea:eram la un parastas la cimitir si unul si-a parcat masina pe partea stanga in directia mea de mers.retine ca era iarba si mocirla acolo,nefiind nici drum macar.vrand sa plec,la un moment dat,trec pe langa masina lui si(avand tractiune pe spate} derapez putin si ii frec masina cu oglida din partea soferului…sa vezi scandal…ca sa-i dau asigurarea,ca,cheama politia etc…bineinteles ca nu i-am dat nimic…pentru ce?pentru o urma neagrape masina?dar fiind baiat bun am luat un flacon cu apa si o carpa si individul a ramas masca cand a vazut ca i s-a curatat in totalitate dunga neagra

 17. Scrawler Reply

  :))) eu cred ca intram la puscarie daca aveam o zi ca aia la cati oameni bateam :)))

 18. Panterutza Reply

  Am si eu 2 boabe intr-un an jumate, vina mea ambele 😀 prima, undeva pe langa Arad, inca incepatoare (aveam permisul de vreo 4 luni), drum bun, o banda pe sens, un TIR in fata, il vad ca incetineste, ma bucur si eu ca sunt capabila sa-l depasesc (deh, magaoaie mare cu motor mic, daca nimeresc in spatele unui tir ma ia naiba pana il depasesc), ma asigur, semnalizez, ma infig in acceleratie… si cand ajung aproape de tir constat ca de fapt era coloana si urma sa se dea drumul la masinile din celalalt sens (tirul nu pusese avariile). M-am infipt in frana, dar am frecat cu semnalizarea un “corn” de-ala micut cum au tirurile in spate 🙂 el n-a patit nimic, “cornitele” alea sunt din cauciuc, eu mi-am spart semnalizarea.
  Cateva luni mai tarziu, in Bucuresti, nimeresc prost pe banda de stanga, care avea alt semafor decat inainte cum vroiam eu. Masina din fata mea porneste, am crezut ca s-a facut verde la banda de stanga, si hotarasc eu sa ma mut pe banda de inainte, care avea rosu. Ma asigur dreapta si pornesc, fara sa ma mai uit in fata, si pac 😀 de fapt omul plimbase masina vreo jumate de metru mai in fata, semaforul era tot rosu, eu am crezut ca a plecat si ca am loc 😀 i-am zgariat bara, eu n-am avut nimic, bara mea e din plastic si foarte flexibila 😉

 19. Mady Reply

  @Emil Tamas eu zic sa te lasi de sofat 😀
  @Groparu’ una tare la care am fost martora: eram cu tata in masina,veneam acasa. La noi, in Brasov, strazile sunt adevarate labirinte cu ” NO EXIT”… in fata noastra o masina de scoala ( blonda la volan)
  Se asigura,iese de pe straduta si se opreste in mijlocu drumului. Tata se asigura si el si cand sa iasa zdrang in blonda(adica in masina blondei) se da jos instructoru si faci ca toti dracii… Eu,minora fiind, zic ca stau cuminte si-mi tin gura..da cand debilu’ il face pe tata idiot las geamu’ jos si ii rostesc 1/2 din Biblie(in termenii mei) incepand cu altaru mamei lui. Astia doi raman perplecsi.. Da taranu a luat adresa firmei de pe masina lu tata si a doua zi dimineata ne-am trezit cu boul in birou… N-are rost sa explic cum l-a pizduit taicamiu,ideea e ca s-a lasat pagubas si a fost nevoie sa-si schimbe plastecu’ de la far pe banii lui.. 😀 🙂 😉 ;;)

 20. Zamfir Reply

  va trebui să alegi: soacră, maşină, garaj, … Se pare că eşti un adevărat … gropar în trafic. Mâine merg peste Feleac. Sper să nu mă nimereşti!

 21. Ionut Reply

  @ Groparu: Multumesc pt raspunsuri. Cred ca n-am fost pe faza cand ai zis si imi cer scuze pentru intarziere …. Sa o stapanesti sanatos si cu mai putine evenimente, plus vant la pupa sau kilometri fara furtuna … nu stiu cum se zice! 🙂

 22. nimeni Reply

  @Mady: sânge oltenesc? 🙂
  Tati cam era vinovat la faza asta. Blondei i-o fi murit motorul, iar el trebuia să caşte ochii şi să păstreze distanţa, mai ales dacă are şcoala în faţă. Baftă la carnet 🙂

 23. I.H.C Reply

  Dar totusi cel mai important, daca nu ati sesizat, ce masina ti-ai luat???

 24. Oane leg man Reply

  Gropare… cat ma bucur ca te-ai gandit sa ajungi tocmai la mine acasa. Stau la cca. 500 m de Puscatoria Gherla. Aveai cu cine vb de la geam, mai trajeam o chiftea cu prastia… una alta. One leg man … gherlean jet be jet

 25. Adi Hadean Reply

  bă gropare, ejti un om mai bun decât mine! io făcem sashimi de penzionar cu garnitură de ford siesta la o fază de asta. amiabil, desigur.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *