Înainte de marea premieră, ar fi bine să ştiţi următoarele:

1. Găina care intră pe gaura din Pălincie şi face un ou acolo în fiecare zi în loc să ouă în cuibarul ei chiar a existat.
images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_343380764
Elena Ivanca şi Andreea Zaharia, alias doamna Ceapă şi Xenobia

2. La început, copiii se joacă de-a Luke Skywalker şi Jack Sparrow pe ruinele conacului de la Treznea, scena unor atrocităţi etnice de tristă amintire comise în cel de-al doilea război mondial. Am ales în mod special locul pentru pitorescul său şi pentru povestea de sânge pe care o ascunde: într-o zi de tristă amintire, zeci de localnici au fost ucişi cu sânge rece de armatele horthyste la cererea grofului din localitate. Din fericire, vremurile acelea de ură interetnică au apus demult, iar astăzi un copil de etnie romă se joacă cu prietenul său românaş pe ruinele unui trecut care nu ar trebui să mai conteze, fără a se lăsa otrăviţi de trecutul însângerat pe care ar trebui să-l iertăm cu toţii, fără a-l uita. Ideea principală: copiii nu se nasc rasişti sau xenofobi.
images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_919592055
Conacul de la Treznea

3. Când povestesc aventurile lor, declaraţiile copiilor se bat cap în cap. Ştiţi cât de stângaci şi contradictoriu mint copiii? Tocmai din această cauză.
images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_522690451
Regizorul Lucian Alexandrescu copleşit de copii: Nicoleta Varga, Darius Stoica (stânga), Sebastian Topan (dreapta)

4. La finalul petrecerii epice înainte de plecarea sa în Belgia, Usturoi se îmbracă în haine de sărbătoare şi cântă la vioară un cântec unguresc despre moarte. Are şi de ce: este văduv, iar durerea i-a înnegrit sufletul (din fericire, este văduv numai în film).
images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_471284822
Doi prieteni vechi: Mircea Groza şi Tibi Covaci. Mircea ca el însuşi, Tibi în rolul lui Usturoi

5. Formaţia de dans moldovenesc din film s-a nimerit să fie prin preajmă la Zilele Clujului. Când au văzut că noi filmam în zonă, au improvizat un dans excepţional. Era păcat să-i scoatem din montaj! Asta în cazul în care vă întrebaţi ce caută dansul din Basarabia într-un film care se laudă a fi “100% Transilvania”.

6. Absolut toată lumea care a văzut filmul ne-a întrebat: “Gaben chiar lucrează la CFR?”

7. În film, Adi Hădean a lăsat deoparte şorţul de bucătar pentru a juca rolul atletului care se antrenează pentru a duce torţa la Jocurile Olimpice de la Londra. În timp ce filmam scena cu salba de bani, am dat în bucătărie peste un număr mai vechi din Graiul Sălajului în care apărea… Adi Hădean, care urma să ducă torţa la Jocurile Olimpice de la Londra!
images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_230191963

images_project_50cf49c81cee950900000021_extraimg_169865813

8. Actorii care joacă rolul Xenobiei, al lui Trandafir şi al lui Ciarli Ciaplin au fost aleşi cu maxim 16 ore înainte de începerea filmărilor. Din fericire, nu puteam găsi actori mai buni!

9. În premieră mondială, în filmul Usturoi avem Gypsy Rap. Melodia este senzaţională! By Villy. Care a cântat cu BUG Mafia. Indiciu: piesa începe în momentul în care copiii, în periplul lor, ajung în cartierul Mănăştur.

1o. Iniţial, numele iubitei lui Trandafir era “Zenobia”. Dintr-o eroare, numele ei a apărut în scenariu drept “Xenobia”. Pentru asemănarea cu cuvântul “xenofobie”, am ales a doua variantă.

LE: 10.1. Fiind un film despre prietenie, când am filmat scena din școală am găsit pe tablă scris, cu totul întâmplător, cuvântul “friendship“, adică “prietenie” în graiul lui Shakespeare. A naibii coincidență!

Bonus: filmul începe cu interviul luat unei ţigănci care povesteşte despre fata unui anume Stănescu Ioan, dintr-un sat de lângă Sebeş Alba, care s-a îndrăgostit şi a fugit în lume cu un ţigan “de altă rasă decât ea”. Fata era din neamul lăieţilor, iar îndrăgostitul din neamul zlătarilor. Porecla lui Stănescu Ioan? N-o să credeţi niciodată: Usturoi.

Iar povestea asta am aflat-o de la cel care joacă rolul lui Ceapă, care o aflase de la vecina din interviu, în momentul în care îi spusese acesteia cum se numeşte filmul în care joacă el şi în care este vorba despre o iubire neîmplinită dintre un băiat şi fata unui rom pe nume… Usturoi.

Mai avem încă o mie de lucruri frumoase şi inedite de spus despre Usturoi, vă aşteptăm la proiecţie la Casa TIFF, ora21:30, azi, joi, 5 iunie! Intrarea liberă.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 24 comments

 1. tinky Reply

  Pentru noi astia care nu putem ajunge pe la Cluj (si nu avem nici cinema in sat), va exista o modalitate prin care sa vedem filmul?

 2. cartus Reply

  O sa il filmeze cineva in sala cu telefonul si o sa il puna pe torente. Apoi o sa va plangeti ca se vede/aude prost si o sa asteptati sa apara pe dvd. Si o sa il luati tot de pe torente …. pentru ca #romania

 3. Anonymous Reply

  @ cartus. Sunt 100% de acord cu tine, dar sa nu generalizam. eu unul voi merge sa il vad la cinema, presupunand ca va aparea si pe marile ecrane in toata tara. Daca nu, (+++ptiu, ptiu, ptiu… Doamne fereste.+++) 😆 Domnu’ GROPAR o sa-l puna pe DVD si o sa il trimita la toti doritorii. Contra cost, bine inteles. MERGE?

 4. Copilu Minune Reply

  Eu astept sa cumpar DVD-ul cu revista “Dilema Veche”. O sa-i spun la domnu Plesu sa-l sune pe Groparu, sa faca un deal.
  (La “Libertatea” nu stiu pe nimeni. Iar domnu Patriciu nu e de gasit.)

 5. Groparu Reply

  @ tinky: nimic nu ne dorim mai mult decat sa-l vedem degraba in cinematografe, din pacate nu ne putem permite sa ardem etapele, iar prima etapa, la care ne aflam acum, este cea a plimbarii la festivaluri. Cand terminam cu ea, vom putea incepe negocierile cu un distribuitor serios, apoi cu – cel mai probabil – trilulilu, pentru a putea fi difuzat online contra cost.

 6. Witch Reply

  Online contracost available si pt Austria pretty please 🙂 De cate ori dau click p-acolo “content not available for your country”.

 7. Zamfirescu C Reply

  Mult succes! Cat de mult ai/ati muncit la filmul asta il meritati pe deplin! Astept sa-l vad la Bucuresti!
  De asemenea… la Cannes

 8. Groparu Reply

  @ witch: cand a vini vremea!
  @ Zamfirescu: am trimis si la Cannes, dar se pare ca am tintit un pic prea sus.

 9. tinky Reply

  @cartus: Da, in general torentez filme si muzica si programe si cam orice altceva.
  Dar mereu am cumparat albumele trupelor mici care au nevoie de sustinere, iar pentru Usturoi as plati oricand sa il vad si acum ceva timp am facut si o mica donatie (reclama pe care a facut-o groparu a fost foarte buna).

 10. 2dor Reply

  Groparau poate reusesti sa-l mai proiectezi si intr-o sala mai mare ca nu am mai prins azi loc la Casa Tiff. Merci.

 11. pante Reply

  @groparu sper ca nu te-a linsat nimeni, ca nu am reusit sa intru…cum a fost filmul? ti-a placut? merita sa-l vad?

 12. Andrei Crivăț Reply

  Pante, esti noul meu idol! Esti sufletul petrecerii pe unde mergi, asa-i ? As vrea sa ne imprietenim si sa iesim la bere!

 13. pante Reply

  @Andrei Crivat.. te-am pierdut, sorry.

  @Groparu, ar fi fain tare sa organizezi o vizionare la un cinema (Florin Piersic?), cu bilete, frumos, pe bani. cred ca din costul pe bilete acoperi inchirierea salii, nu cred ca romanii s-au inghesuit la Tiff sa-ti vada filmu’ pentru ca era moca’.

 14. Ella Reply

  Deci pe cand in cinematografe in tara?? Prea multa reclama iar fimul nu-i de vazut pe nicaieri. Sau macar on line cu plata.

 15. Bogdan Reply

  E super tare filmul asta. Sper sa reinvie cinematografia romaneasca, talente avem. Finantarea doare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *