10 dezamăgiri

1. Și-a făcut fata parlamentar european, o slujbă de elită, plătită regește, după ce înainte avusese un job extrem de călduț la o firmă care se ocupa de iluminatul public în București (lua o sumă babană pentru juma’ de normă). Puteți spune ce vreți, dar dacă dislexica lui fată era Vasilica Vasile din Vaslui, nu ar fi depășit stadiul de pipiță de Bamboo lăsată să intre în club numai luni seara. Experiență politică zero, discurs de grădiniță, dislexie, limbi străine ioc, calificare zero în orice, o rușine. Asta nu o pot înțelege, pentru că singura pilă pe care mi-a pus-o tata mie a fost… să mă angajez ca necalificat la fabrica de cărămidă din Sibiu.

2. Și-a tras ditamai casă în Mihăileanu. No comment.

3. A tăiat salariile profesorilor și medicilor fără nici un pic de empatie. Bugetarii nici acum nu l-au iertat, și tind să cred că nu din cauză de lefuri micșorate (oricum, știu zeci de bugetari cu afaceri înfloritoare pe lângă serviciu – cinste lor, că așa făceam și eu când eram profesor) cât din cauza indiferenței cu care a făcut anunțul. Da, mă, or înțeles și ei că nu mai e de unde. Dar și-a cerut cineva scuze pentru asta vreodată? Percepția este că “și-au bătut joc de noi și a mai și râs după aceea!”, și nici măcar nu s-a chinuit cineva să demoleze percepția asta ulterior.

4. S-a afișat alături de gunoaie umane și politice, aproape fără discriminare. Când ții de pițipoance ca Elena Udrea, când faci poze  PROASTE pentru partide de șosetă gen PMP, când bei cot la cot cu semi-vertebrați gen Becali – și lista poate continua. A contribuit la manelizarea spațiului public. Drept urmare,

5. A spart dreapta mai ceva ca pe-o piñata. Parcă și-a dorit să lase numai pustiu după el o sută de ani, ca să rămână singurul politician notabil în istorie. Și rezultatul s-a văzut la alegeri, când am avut trizăci de candidați din partea dreptei la prezidențiale, că e mare mirare că a câștigat sasu’.

6. A uitat că președinția nu e o barcă cu mateloți bețivi și nu și-a adecvat discursul ca atare. Cânt te apuci să-l ataci în gura mare pe premier sau rival politic cu tot ce-ți vine la gură, când spui unui tânăr că e un puiuț de comunist, nu te mai aștepta ca lumea să te respecte sincer. Îl știți pe ăla care, după ce-l flashuiești că-ți taie calea, îți mai și arată degetul pe geam? Parțial e și meritul lui Băse’. Limbajul injurios la cel mai înalt nivel instigă la violență. Episodul “țigancă împuțită”, când i-a furat telefonul unei reporterițe, e unul din cele mai triste din politica românească.

7. Și-a călcat cuvântul. Repetat. Demisionez în 5 minute, ieșiți să mă votați la referendum, ba mai bine stați acasă, 10% din populația României sunt homosexuali, ba nu, eroare. Fain. Nu mi-aș fi dorit asta de la un președinte.

8. E alcoolic. Mă rog, așa se zice, că le bea cam mult. Asta explică și de ce a plâns de câteva ori necontrolat.

9. Fratele lui și legăturile cu clanuri mafiote țigănești. “Băi frate, ești cretin, băi vacă? Devii nașul unor inși care nu au cum își justifica averea? Tu știi ce funcție ocup acuma, băi? Îs fucking președintele, bă! Vrei două capace peste freză, prostache?”

10. Îmi pare rău, din nou: Elena Udrea. Odată, bloggerul Groparu a mers la Radio Cluj în postura de invitatul emisiunii. Înaintea mea fusese madam Udrea, care-și lăsase CV-ul pe masa din studio. Nu m-am putut abține să nu mă uit și să nu văd că madama știa “italiana la perfecție”, deși terminase Dreptul la Cantemir într-o perioadă în care nici măcar nu trebuia să mergi la examene ca să fii integralist. M-a bușit râsul, pentru că printre primele întrebări care mi s-au pus s-a numărat și “câte limbi cunoști?”, și absolventul de Filologie Groparu a spus imediat “apăi trei, româna, engleza și franceza, pe ultimele două sunt și traducător autorizat, dar… sincer, nu o știu pe nici una bine!”

De unde obsesia asta cu Elena? Habar n-am; pentru că, zic eu, dacă apuca să-și moaie botiicul în carnea ei roz, sigur nu l-ar mai fi pârlit să o promoveze peste lege, peste milă.

Și vă mai zic eu ceva: Uie Mudrea, tralala.

10 fericiri

1. A făcut parte din școala de cadre a comunismului. Am mult mai mare încredere în ea decât în aproape orice emanație politică post-decembristă, în aproape oricare așa-ziși “lupi tineri”. Gândiți-vă, de exemplu, cum s-ar fi descurcat Șova, sau Ponta, sau Olguța Craiovei la cârma vasului Biruința, al șaselea cel mai mare vapor din lume la ora aceea! Cum le-ar fi stat într-o asemenea slujbă bărbătească, într-un mediu atâta de plin de testosteron? Nu apucau să treacă de Agigea, că se loveau de primul guvid și naufragiau bunătate de vapor.

2. Se poate zice orice despre el, dar nu că nu a fost un leader. Tind să-l categorisesc drept leader mai proeminent decât însuși Ilici, care a fost tata lor. Și-a devorat suporterii, fanii, dar rareori l-am văzut pus în dificultate. De fapt, cam niciodată.

3. I-a bătut pe toți la curul gol. La curul gol! Le-a tras-o așa de rău, că toți pensionarii lui mama erau mai dezorientați ca Marco Polo fără busolă, că repetau mecanic manipulările anteniste (e dictator, e însetat de putere, o vândut flota, o băut sânge de copil) și tot nu-și explicau, totuși, cum de or pierdut alegerile. IARĂȘI.

Ca o notă: băi, deci zdreanța asta de pseudo-partid social-democrat (vreți social democrație adevărată? Mergeți în țările nordice, fraților, că ce-i aici e o șleahtă de hoți) a făcut ce-a făcut și i-a băgat pe cei mai antipatici contracandidați la înaintare: arogantul de Năstase, prostănacul de Geoană, plagiatoru’ de Ponta. La un moment dat devenise strigător la cer să votezi altceva decât Băse’ (apropos, ce-o fi fost în mintea celor care l-au votat pe Crin?).

4. A fost cel mai atacat om politic din România și tot nu l-au doborât. La un moment dat părea că își caută scandalurile și suferea fizic dacă nivelul discuției nu depășea ca intensitate un atac de noapte asupra Bagdadului. Televiziunile lu’ Voiculescu și ale lui Ghiță, banii lui Patriciu, limba aspră a Dragoteștii, săgețile lui Ciutacu, șpagatele lu’ Badea, discursurile satanice ale lui Gâdea, TVR-uri, toată armata. Și a rămas în picioare până și-a încheiat mandatele, că nu cred că ăștia mai au unghii la mâini de nervi (îmi rămâne în minte felul în care A3 raporta prezența la vot în nu știu ce capitală europeană la ultimele alegeri, și când românii de la coadă au început cu hiuduielile, A3 a titrat: “un grup organizat de băsiști…” AHAHAHA, HAHAHAHAAA, HAHAAA, “grup organizat de băsiști”!!!).

5. Când era președinte PDL-ist, a intrat val-vârtej într-un congres al PSD-ului. Drept în groapa cu șerpi, de o-nghețat căcăcelu-n ei, și Traian se uita zâmbitor la ei și parcă o mai și luat cuvântul. În spaniolă, acest lucru se numește cojones.

6. E bețiv. Sigur, cea mai mare parte veți spune că ăsta e un păcat de moarte, dar ascultați la mine-aci: orice inteligență peste medie are nevoie de drogul ei. Sherlock Holmes lua opium, Băse ia Chivas (mă rog, scriu asta cu paharul de vin lângă mine, dar nu despre mine e vorba aici). Faza e că nu trebuie subestimați alcoolicii (și nici introverții).

7. L-o chemat și pe Tăriceanu să pună, simbolic, figura decupată a României în harta de polistiren a Uniunii Europene. Deși erau la cuțite unul cu altul.

8. Orice s-ar spune, a fost primul pe care l-am auzit eu cu discurs despre cât de importantă este independența instituțiilor. Discurs pe care l-a ținut în brațe până la sfârșit. Mai știți cum era înainte de el?

9. Diaspora. Minunata diaspora. Am stat să votez vreo trei ore în Barcelona iarna asta, și m-am simțit mai român ca niciunde stând la coadă cu ei. Până la Băsescu, diaspora (așa o percep eu, posibil să greșesc) era o masă neimportantă de exilați. De atunci, a schimbat pur și simplu jocul politic.

10. Pentru că nu am reușit să aflu ce e ăla “băsism”. Habar n-am ce înseamnă asta.

La final de mandat, dacă BBăsescu se face vinovat de ceva, apăi să înfunde pușcăria lângă ăilanți.

Firește, dacă nu, nu.

Dar oare chiar e gata cu Băse’?

(poză publicată pe site-ul lui Băse’, după un concept gropăresc, pe perioada primei suspendări)

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 20 comments

 1. Adrian Reply

  Nu pentru tăierea salariilor l-am înjurat eu, și nici pentru că nu a făcut-o cu empatie. Ci pentru că înainte de alegeri răcnea că vrea să crească salariile cu 50% dar Tăriceanu e al dracu’ și nu vrea, deși are resurse. Eu l-am crezut pe Tăriceanu, care spunea că nu se poate (și l-am votat pentru sinceritate), așa că tăierea de după alegeri făcută de Băsescu nu m-a mirat și nici nu m-a supărat, deși mi-a ars buzunarul. Dar minciuna sfruntată cu ăia 50% nu pot să i-o iert.
  Și nu cred că e bețiv.

 2. alexnicolae Reply

  Se pot creste salariile cu 50% imediat – se dau afara jumatate din bugetari si gata! Eu chiar am crezut ca se face asta in 2008. 😐

 3. Mali Reply

  Tatal meu este bugetar, in sensul ca este Profesor unviersitar, si nu e chiar o nimica toata asta. Si acuma il uraste cu toata fiinta lui pentru ca dupa 30 si de ani de munca i-a fost taiat salarul cu un sfert (UN fucking SFERT!) si nu asta l-a durut cel mai tare, ci faptul ca Presedintele tarii l-a umilit in fata intregii tari si i-a aruncat in noroi toata munca cand a vorbit despre bugetari ca fiind grasul pe care poporul trebuie sa il tina in spate, grasul si putoarea care asteapta de la stat.

  Asa ca sa nu fie cu supararea, dar il inteleg. Pentru ca asa cum spui si tu, comportamentul lui Basescu a dat niste directii in societatea noastra. Si da, multi profesori, medici si alti bugetari care au muncit si au contribuit la multe aspecte ale societatii au ajuns sa fie priviti ca niste milogi nesatuli pe care smecherul cu ochelari gucci trebuie sa il tina in spate.

  Si da,daca au fost taiate cu 25% salariile si intre timp s-au dat mite si contracte in anumite (si DOAR in anumite) cercuri de ordinul a sute de mii sau milioane de euro….

 4. borg Reply

  In general, cand se vorbeste de “bugetar”, majoritatea intelege un geolgau din oarece administratie care plimba hartii lela si sta la loc caldut. Probabil de aici si neintelegerea cu grasul si slabul, am vaga impresie ca grasul erau sutele de mii de geolgai angajati sub Tariceanu si care nu produceau nimic, nici macar servicii populatiei. Dar din cauza “corectitudinii” nu puteai sa scazi doar de la geolgai, asa ca au suferit toti
  Pe de alta parte, nici in privat nu a fost roz, cand vedeai ca se restrage afacerea, ca nu mai ai clienti, ca scad vanzarile, ori acceptai o scadere ori nu mai aveai nimic. Numai ca in privat nu te ajuta nimic galagia si protestul impotriva nimanui, doar numarai banii care intra si vedeai cat de prost sta treaba. Asa ca taierea, desi neplacuta, nu ne-a afectat judecata si bunul simt. In plus, daca tu crezi ca oamenii care totusi produc ca sa tina in spate “bugetarii” si pe cei care ofera servicii populatiei sunt niste smecheri cu ochelari gucci, nici nu stiu ce sa zic, mai bine nu zic nimic, poate “privirea” societatii e corecta.

 5. Lucidu Reply

  Sa le luam ,gospodareste,pe rand.Despre dezamagiri…poate-ar mai fi fost de adaugat cateva,macar dezbinarea fara precedent intre toate categoriile sociale .
  Despre fericiri (ptiu, Doamne iarta-ma !):
  1.pai ,parca scoala aia e cah si naspa ,sau doar cand e vb. de iliescu si nastase se pune??!!
  2.&10. si-a devotat sustinatorii pana la limita patologicului ,a propagat doar ura si violenta transformandu-si fanii in sectanti;jim jones a fost cam de-aceeasi teapa.
  3.de fapt a batut cu parul un intreg popor,mai ales in 2012,iar despre ceilalti (nastase&geoana) nu fii prea sigur ,ca nu BEC-ul stabileste de fapt winnerul .De Licurici ai auzit??
  4.a fost cel mai atacat din motive de derapaje grave de la democratie si ,da,inca n-a fost invins.Inca !
  5.a intrat in congresul ala asa cum iti intra o lichea nepoftita in propria casa.In spaniola-i zice idiota !
  6.daca ierea vreun pictor sau regizor,nu interesa pe nimeni ,dar cand un betiv poate declansa un razboi …!!!-oricum o mostra buna si pt. punctul 10,e betiv ,da-i betivul nostru!!
  7.de fapt artizanii intrarii in NATO si UE sunt nastase si cu Tariceanu ,ca prezidelul era ocupat cu blonde si chivasuri.
  8.bine ca doar a slobozit pe gura niste fonfleuri ,ca reaslitatea oricum sta invers!
  9.ma cracanez de ras cand vad si aud isteria asta cu diaspora.Chiar nu se uita nime intr-un dictionar sa vaza ineptia in iecsprimare?Si cum adica exilati ?Au hotarari judecatoresti cu asta sentinta?

  Concluzia mea -asa fericiri, numai la dusmani sa fie!

 6. unom Reply

  Gropare, I feel you. Eu in general fug de politica ca de o galeata cu balegar care este, da’ desi domnu’ Base clar a avut gigantice lacune la capitolul diplomatie, mari pacate cu promovarea fie-sii si a parasutei blonde, eu tot consider ca fu al mai ok presedinte de pana amu. Sa dea Domnul sa fie altii pe viitor de sa ne faca sa radem de asa afimatiuni, Doamne ajuta!

 7. Mali Reply

  Borg: Ai dreptate, remarca mea despre smecheri a fost exagerata. Incercam doar sa zic ca o anumtia categorie a populatiei, destul de mare, a ajuns sa desconsidere medicii si profesorii tocmai pentru ca in ultimii 10 ani mesajul a fost ca scoala e degeaba si nu trebuie, si medicii sunt niste milogi spagari care doar cer si nu vor sa faca nimic. Si recunosc ca si pentru privat a fost greu, chiar foarte (cealalta jumatate a familiei a suferit din sectorul privat in urma crizei), dar daca intr-adevar exista o parte de bugetari care nu au rezultate si munca lor e redundanta atunci ar trebui facute restructurari cu cap, nu taieri de salar cu japca fata de care nu ai cum sa reactionezi sau sa te impotrivesti nici cum. Inca odata, scuze fara de remarca cu smecherii, m-am ambalat putin prea tare 😉

 8. Groparu Nemernic Reply

  @ all: câtă vreme la postarea asta nu se sare calul, nu am de gând să intervin în nici un fel. Cum s-ar zice, asta să fie cea mai democratică postare a anului, cu cele mai democrat permise comentarii!

 9. Lucidu Reply

  Fiecare dictatura a incercat ,in felul ei ,ca creeze un “nou om” ,ceva diferit de ce exista ,de fapt ,un homuncul nascut din cosmarurile ,balele&umorile delirium-tremensice,paranoiele si refularile egocentrice ale cate unui tiriplici ajuns ,nu se stie cum ,prin natura lucrurilor ,ori prin frauda la urne ,ori prin lovitura de stat ,la conducerea unei natii !!
  Calitatea de baza a omului nou, este aceea de a ingurgita pe nemestecate toate ragaielile sulfuroase de Tiriplic ca avand valoare de lege fundamentala ,inexorabila ,provenita de la Sf. Duh ! Fara absolut nicio legatura cu legile pamantesti ,de ex .Constitutia sau Codul Penal ,sau separarea puterilor in Stat ,sau minima moralia cerute de o asa demnitate !!
  Omul nou este conceput ,calibrat ,centrat pe 2 teme principale ,si anume :primo-e adevarat ca Xulescu,Ygrecescu,Basinescu(aici depinde de cum i-a dat karma titulatura la nastere Tiripliciului) a incalcat ,a facut nefacute ,si-a subordonat institutii nesubordonabile ,s-a defecat pe votul popular ,e machitor notoriu ,si-o trage cu blonde penale ,smardoieste copii minori ,o “arde” pe strasse cu romii acuzati de evaziuni si alte halea (manca-ti–a-si),face trafic de enfluenta si tatism (ca nepotism nu poci sa-i spui) si secondo :da ,cin’ naiba ierea mai bun ca “dansul”?nastase ,geeona ,vadim ,oprescu ,obama ,antonescu ,mubarak ,ponta, arafat ,regele(!) Olandei ori riga Krypto ???Poate lapona Enigel.

  Astea-s ideile ,putine dar adanc inradacinate in crbl-ul omului nou ,de fapt Martorul lui basescu !

  p.s.art 84 -Constitutie-2) Preşedintele României se bucură de imunitate. Prevederile articolului 72 alineatul (1) se aplică în mod corespunzător.
  art72-(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

  Deci ,pt. toti “oamenii noi”, a citi Constitutia tarii tale e o dovada de patriotism si democratie
  A o si intelege si aplica la urne ,e o dovada de intelepciune uzuala .

 10. Ana Reply

  Cea mai buna analiza politica a erei Basescu 😛
  te reprofilezi Gropare?
  …nu prea il vad pe Base sa iasa la pensie.
  Vedem Base reloaded din 2015 🙂

 11. cheddar Reply

  vad ca unii oameni inca se mai plang- poate justificat- de taierea salariilor si pensiilor din 2010.
  In perspectiva: in 2010 cand au venit Tory la putere in UK, o gramada de bugertari- angajati ai consiliilor localre care aici includ si profesorii- s-au vazut in situatia in care acceptau o taiere de 40% sau mergeau in somaj.

 12. Adrian Reply

  @cheddar: Mai citește o dată ce am scris eu și Mali, dar cu atenție. Poate o să înțelegi totuși care era subiectul “plângerilor” noastre.
  Bănuiesc că Tory ăia au promis înainte de alegerile care i-au adus la putere că vor mări salariile profesorilor cu 50%…

 13. Bula Reply

  Vaaaaaaiiii de nooooooiiiii ! ❗
  O multime de practicanti al mediei au ramas fara obiectul muncii ! 🙄 La fel si scripleti si politruci. 😯
  Poate se vor reprofila: in loc sa caute noduri (de papura, nu marinaresti), vor fi nevoiti sa caute dupa documente “disparute”, gen Bechtel si altii 😈

 14. cheddar Reply

  tu astepti empatie de la politicieni. scuza-ma dar nu te pot lua in serios.
  Stiiu ca e greu de inteles, dar alternativele erau mult mai rele.
  Nimanui nu-i place sa i se ia din ce crede ca i se cuvine… dar, din nou, alternativele erau mult mai rele.
  Viata e nedreapta si chestia asta se cheama capitalism.

 15. Lucidu Reply

  @cheddar-toti asteptam empatie din partea politicienilor ,ca d-aia-i votam ,SA NE REPREZINTE !
  -stiu ca-ti e greu sa intelegi ,dar existau multe alternative mai bune.
  -nimanui nu-i place sa i se ia ce i se cuvine ,si nu “ce crede” asa cum ….crezi tu.
  -viata e complexa si prezinta multe aspecte-p-asta o stiai ?

  p.s. daca nu te-astepti la empatie din partea politicienilor ,tu de ce empatezi la impotenta,prostia ,nemernicia lor ,aparandu-i ??!!
  p.p.s. ceea ce delirezi tu despre Anglia 2010 e raspandire de dezinformare in masa !! cum adica 40%,cand toata lumea stie ca reducerea a fost de 90% ??
  p.p.p.s.mai citeste almanahe ,si-o sa afli ca in tari precum Turcia si Polonia ,li s-a falfait de asa zisa criza mondiala .Si daca si astea sunt mari puteri ieconomice inseamna ca boc$chioru sunt loleck&boleck!! Dar .stai asa ca…cam sunt!

 16. Adrian Reply

  @cheddar: Sinceritate vreau, nu empatie.
  Văd că ți-e tare greu să înțelegi un text scris. Bineînțeles că școala e vinovată că s-a umplut țara de analfabeți funcționali.

 17. terente Reply

  Faina prezentare lui Base!Pacat ca nu i-ai pus epitetul de “javra ordinara”,asa cum l-au redenumit politaii.
  Dupa mine a fost un maidanez politic cu puternica sustinere de la SRI.Altfel n-ar fi rezistat si nu ar fi putut sa-si santajeze/ingroape adversarii politici.
  Prin basism eu inteleg politica de subordonare a institutilor statului,evident cu sustinere SRI/DNA.Daca ar fi fost urmata de o curatire generala a societatii mai c-ar fi mers.Dar sa te servesti de ele in scop personal asta e alta mincare de peste!
  Genul de politica promovat de Base,populism,hahaiala,bascalie,santaj non stop,ne va urmari mult timp de acum inainte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *