Practic, au trecut 25 de ani.

Dacă cineva vă întreabă de ce urâm comuniștii, arătați-le această poză. Este autograful primit de la scriitor, fost deținut politic, după ani în șir de temniță grea. Așa scrie un om bătut, încarcerat, dar niciodată înfrânt.

autograf drumul robilor

Lui și celor ca el trebuie să le mulțumim pentru că azi putem scrie pe net aproape ORICE despre ORICINE, putem bate cu sticle de plastic in trotuar și ne putem plânge de trafic, nebunia de sărbători, n-am bani de noul iPhone și de concediu în Grecia la 4 stele.

Să nu uităm, zic.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 7 comments

 1. DanC Reply

  Si totusi! neo-comunisti ca de-alde Ernu, Rogozanu, Capsali, Karnouh (asta-i batrin, da’ inca activ) tot apar sa spuna ca hai, bre! n-a fost asa rau, au fost sinceri, au vrut binele, ca mai buna e stinga radicala, ca etc.
  Iar Ponta a declarat saptamina trecuta ca gata! trece la ideologie, o sa-i consulte pe boii astia enumerati mai sus, sa mai bage oleaca de drog comunist in venea pesedeului, ca de-atita furat au uitat de origini, ca se trag din pcr.

 2. ErRon Reply

  Pentru că după ’84, iarna, ca să deschid uşa de la balconul camerei mele trebuia întâi să rup sloiurile de gheaţă formate în interiorul camerei; pentru lampa cu petrol pe care o aveam pe birou permanent pentru că la ora 18 se lua curentul; pentru cartelele de alimente si cozile la care am stat ca adolescentă să cumpăr alimentele raţionalizate; pentru circulatul, într-o duminică, a maşinilor cu soţ, în cealaltă acelor făra soţ; pentru cozile imense la benzina de pe Calea Turzii, când mergeam să-i ducem tatei ceai şi cafea caldă să poată sta la rând; pentru bancurile politice pe care părinţii îmi spuneau să nu cumva să le repet la şcoală; pentru uniforma de PTAP, pentru orele de ‘Informare politică” în care diriginta ne punea să citim şi să comentăm pasaje din cuvântările Tovarăşului; pentru înghesuiala din mijloacele de transport; pentru teama de a vorbi despre toate acestea; pentru carneţelul cu bancuri politice pe care îl ţineam ascuns sub pat, sub covor, iar la un moment dat mi-a fost teamă de vreo percheziţie si l-am ars; pentru faptul că nu am învăţat nici o limba străină deoarece nu-i vedeam rostul – nu exista posibilitatea ieşirii din ţară; pentru că mamei i-a trebuit o pilă grozavă să îmi cumpere o scurtă de stofa făcută de Flacăra; pentru cozile la lapte; pentru programul de două ore la TV; pentru bocancii de Clujana la care ajungeam cu pile grozave; pentru adunările din curtea liceului Bariţiu la care strigam lozinci comuniste; pentru poza lui Ceauşescu din toate manualele; pentru paznicii din poarta doamnei Doina Cornea, la care ne uitam toti cei din autobuzele ce circulau spre şi dinspre Zorilor şi nu aveam curajul să ne alăturăm ei; pentru teama în care am trăit în ultimii ani de dinaite de ’90.

 3. Sergiu Craciun Reply

  Urăsc și eu pe comunism.
  Am văzut Memorialul victimelor comunismului din Sighetu…
  Și știu despre persecuțiile nu numai de la cărții, de la istoria amara de familia noastră în străinătate…
  Pentru mine a fost o mare onoare a primi, de asemenea, un autograf de la Victor Maghear – eroul adevărat, înaintea căruia eu iau jos pălăria mea.

 4. terente Reply

  Da!E bine sa urim comunismul si comunistii,asa cum a fost in Romania.In alta parte parca a fost snitel mai altfel.
  Noi n-am fost in stare sa construim eficient sub umbrela comunismului.Mi-aduc aminte ce-mi povestea un amic ,fost in Olanda pentru solutionarea unei reclamatii,pe timpul lui nea Nicu.Zice partenerul olandez:”Ba!Voi nu sinteti in stare sa faceti nimic bun!Daca noi faceam socialismul vostru il faceam de-o suta de ori mai bine”!!
  La noi n-a fost comunism,n-au fost comunisti,numai un regim numit “comunist/socialist” si-un hectar de profitori ce se autodenumeau comunisti.Norocul e ca au furat de un milion de ori mai putin decit dupa revolutia din ’89.Rau e ca au nenorocit sute de mii de oameni.
  Au avut si parti bune-reindustrializare,comasarea terenurilor agricole,ca in Vest,educatie gratuita si de buna calitate(mai buna ca azi,cind toti tembelii predau prin scoli).
  E bine acum-tot ce-am realizat inainte vreme am facut praf!O sa ne mai trebuiasca vreo cinzeci de ani sa reparam ce-am demolat!Ma refer in special la educatie si la comasarea terenurilor agricole,daca nu cumva o sa ni le haleasca strainii toate.
  Stau si ma gindesc ca daca socialismul n-am fost in stare sa-l construim bine ‘om fii in stare sa construim bine capitalismul?…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *