Sprijiniţi documentarul despre Cimitirul Vesel pe Kickstarter!

Ionuţ Turda e un nebun furios şi frumos cel puţin la fel de mare ca şi noi. Când i-am povestit prima dată despre Usturoi-ul nostru, cred că m-ar fi lovit cu scaunul în mod repetat (şi râzînd cu poftă în acelaşi timp) dacă nu l-aş fi cooptat în echipă (“film fără fonduri? nu ai echipă? nu ai echipament? nu ai susţinere? vrei să intru şi eu? PERFECT!!!”).

Acest pui de moroşan are deja un coş de proiecte video făcute pe mai multe meridiane, cu parteneri internaţionali. Acum se află în faţa unei provocări personale.

Ionuţ este nimeni altul decât fiul şi nepotul cioplitorilor de cruci de la legendarul Cimitir Vesel din Săpânţa. Tatăl şi bunicul lui au fost partenerii lui Stan Ioan Pătraş, fondatorul cimitirului, şi sunt cei doi meşteri care lucrează crucile acelea fotografiate de zeci de mii de turişti în fiecare sezon – turişti care vin la noi în patrie, beau o horincă, lasă bănuţul şi duc mai departe, către alţi oameni care vor veni şi vor lăsa banul, frumuseţea României – poate unul din puţinele noastre atuuri ca ţară.

No: Ionuţ vrea să facă un documentar cu tatăl şi bunicul lui despre cimitirul vesel, tradiţia crucilor din Maramureş şi felul şui al moroşenilor de a râde în faţa morţii ca s-o oftice si s-o facă să lăcrimeze de ciudă. Orice asemenea întreprindere necesită fonduri (filmare, montaj, masterizare sunet, muzica, înscriere la festivaluri etc), şi pentru că în România banii sunt puţini şi se dau cu dedicaţie, Ionuţ îşi încearcă norocul peste ocean, pe site-ul de crowd funding Kick Starter. Cu alte cuvinte, cere bani de la americani.

Ce vă cer: vă rog frumos de tăt să vizionaţi pagina proiectului şi filmuleţul de pe kickstarter.com. Dacă ajunge pe trending page, şansele să strângă cei $24,500 pentru film cresc exponenţial. Pe lângă asta, dacă ajunge în trending page mai mulţi americani vor afla despre Săpânţa noastră din Ardealul nostru din România noastră. Ne facem campanie turistică fără a cheltui 800.000 de euro pe o frunză luată de pe un site stock, de pildă! Tu Lenuţa, aşa se face.
6ba14ad744c3a415b4ff19b68b9303a8_large
Oamenii ăştia probabil că au adus României mai multă faimă şi bani decât ne putem noi imagina.

Fireşte, noi suntem cu atât mai entuziasmaţi de proiect pentru că ştim ce-i poate mintea lui Ionuţ şi-l susţinem 100%. Şi, dacă ar fi vreun proiect românesc care merită susţinut, îl nominalizăm pe acesta fără rezerve. Uitaţi şi voi ce cadouri oferă donatorilor consistenţi! O cruce moroşană, băăă!
cruce

Aşadar… Share, Like, hai, România! Şi să vă aşteptaţi la un apel similar şi atunci când vom lansa proiectul Usturoi pe Kickstarter;)) Si daca preluati acest mesaj si dati link catre kickstarter pe bloage, in presă, pe FB, io vă foarte mulţumesc fierbinte de pe acum! Iaca, simţiţi căldura?

23 lovituri, dă-i și tu!