Sprijiniţi documentarul despre Cimitirul Vesel pe Kickstarter!

Friday, 29 March 2013, 17:50 | Categoria : Oameni care merită
Taguri : , , ,

Ionuţ Turda e un nebun furios şi frumos cel puţin la fel de mare ca şi noi. Când i-am povestit prima dată despre Usturoi-ul nostru, cred că m-ar fi lovit cu scaunul în mod repetat (şi râzînd cu poftă în acelaşi timp) dacă nu l-aş fi cooptat în echipă (“film fără fonduri? nu ai echipă? nu ai echipament? nu ai susţinere? vrei să intru şi eu? PERFECT!!!”).

Acest pui de moroşan are deja un coş de proiecte video făcute pe mai multe meridiane, cu parteneri internaţionali. Acum se află în faţa unei provocări personale.

Ionuţ este nimeni altul decât fiul şi nepotul cioplitorilor de cruci de la legendarul Cimitir Vesel din Săpânţa. Tatăl şi bunicul lui au fost partenerii lui Stan Ioan Pătraş, fondatorul cimitirului, şi sunt cei doi meşteri care lucrează crucile acelea fotografiate de zeci de mii de turişti în fiecare sezon – turişti care vin la noi în patrie, beau o horincă, lasă bănuţul şi duc mai departe, către alţi oameni care vor veni şi vor lăsa banul, frumuseţea României – poate unul din puţinele noastre atuuri ca ţară.

No: Ionuţ vrea să facă un documentar cu tatăl şi bunicul lui despre cimitirul vesel, tradiţia crucilor din Maramureş şi felul şui al moroşenilor de a râde în faţa morţii ca s-o oftice si s-o facă să lăcrimeze de ciudă. Orice asemenea întreprindere necesită fonduri (filmare, montaj, masterizare sunet, muzica, înscriere la festivaluri etc), şi pentru că în România banii sunt puţini şi se dau cu dedicaţie, Ionuţ îşi încearcă norocul peste ocean, pe site-ul de crowd funding Kick Starter. Cu alte cuvinte, cere bani de la americani.

Ce vă cer: vă rog frumos de tăt să vizionaţi pagina proiectului şi filmuleţul de pe kickstarter.com. Dacă ajunge pe trending page, şansele să strângă cei $24,500 pentru film cresc exponenţial. Pe lângă asta, dacă ajunge în trending page mai mulţi americani vor afla despre Săpânţa noastră din Ardealul nostru din România noastră. Ne facem campanie turistică fără a cheltui 800.000 de euro pe o frunză luată de pe un site stock, de pildă! Tu Lenuţa, aşa se face.
6ba14ad744c3a415b4ff19b68b9303a8_large
Oamenii ăştia probabil că au adus României mai multă faimă şi bani decât ne putem noi imagina.

Fireşte, noi suntem cu atât mai entuziasmaţi de proiect pentru că ştim ce-i poate mintea lui Ionuţ şi-l susţinem 100%. Şi, dacă ar fi vreun proiect românesc care merită susţinut, îl nominalizăm pe acesta fără rezerve. Uitaţi şi voi ce cadouri oferă donatorilor consistenţi! O cruce moroşană, băăă!
cruce

Aşadar… Share, Like, hai, România! Şi să vă aşteptaţi la un apel similar şi atunci când vom lansa proiectul Usturoi pe Kickstarter;)) Si daca preluati acest mesaj si dati link catre kickstarter pe bloage, in presă, pe FB, io vă foarte mulţumesc fierbinte de pe acum! Iaca, simţiţi căldura?

23 de lovituri pentru “Sprijiniţi documentarul despre Cimitirul Vesel pe Kickstarter!”

 1. 1Gigi

  Atâta căldură ai trimis că rugămintea ta va fi îndeplinită , în ceea ce mă priveşte ! Am zis ! 😎 By the way : interesant filmuleţ ! Iată că şi românii pot avea proiecte faine !

 2. 2gaboru

  Cred ca sunt lucruri mai interesante in Maramureș decât
  Sapanta. 😉

 3. 3Groparu Nemernic

  Asa-i. Si mesajul tau constructiv către un roman excepţional care face ceva foarte frumos, cu ecouri internaţionale, este că…?

 4. 4macanta

  gata moncher, se poate, unde-s multi puterea creste 🙂

 5. 5maria

  m-am conformat: am vizionat și am citit. 🙂
  comentarii:
  1. a omis anul nașterii tatălui său în scurta prezentare pe care o face mai jos de film: My father, Turda Toader, was born on the 20th of July in the village of Sapanta, Maramures County.
  2. se insistă cam mult pe crucile mici, unui cititor neavizat îi vine greu să creadă că există un cimitir real cu astfel de cruci. cimitirul adevărat apare în doar o secvență la sfârșitul filmului și în ultima poză, la care nu mai are nimeni răbdare să se uite. părerea mea.
  3. așa deci, bunicul născut în 1936 nu a avut parte de o bună educație, a învățat mai târziu să citească. a)mă tem că cea mai mare parte dintre americani și europeni au fost în aceeași situație. b)cu ce ajută proiectul acest amănunt repetat și în prezentarea scrisă?
  no! acuma-ți pare rău că mi-ai dat link-ul 🙂

 6. 6Groparu

  @ maria dimpotriva, apreciez fiecare farâmă de feedback pe care o primesc 🙂
  1. scăpare mică-mică-mică
  2. şi eu aş fi vrut să insiste un pic mai mult pe conceptul cimitirului – suntem o naţie de nebuni frumoşi că putem râde în faţa doamnei cu coasa; dar focusul cade pe artiştii aceia rurali şi legătura lor de suflet cu cel căruia îi fac crucea, fondatorul cimitiroului. Cu alte cuvinte, promovăm cimitirul şi zona prin poveştile care o înconjoară
  3. ajută. Pentru că poate artistul cel mai sincer este cel care nu a fost educat să fie aşa.
  Mersic!

 7. 7maria

  că unda veselă a cimitirului respectiv nu se prea regăsește în filmuleț n-am mai vrut să zic. da’ dacă primește finanțare, trebe musai să zâmbim.

 8. 8Groparu

  @ maria: amu… “mai usor cu unda vesela a cimitirului pe scari”.
  Chiar trebuie o abordare atenta a oricarui subiect care leaga umorul de moarte, si orice alunecare iti indeparteaza donatorii mai repede decat ai zice “Stan Ioan Pătraş”. Si – again – povestea se concentreaza pe povestea artizanilor populari din jurul cimitirului, nu direct pe cimitirul propriu-zis:)

 9. 9Cristi

  No, oi fi eu în urmă rău, dar parcă cei de la Kickstarter acceptau doar campanii din…Statele Unite… 💡

 10. 10Groparu

  @ Cristi: donaţiile trebuie direcţionate entităţilor din Statele Unite, altfel nu se pot deduce ca cheltuieli în contabilitate. Dacă ai cont în State, e OK.

 11. 11Radu

  done.

 12. 12Silu Cartoon

  Frumoasa povestea! Te “atinge” bine de tot.

 13. 13Ilie Pintea

  Foarte bine realizat filmulețul, iar povestea e de-a dreptul fascinantă. Ce pot face în plus față de un like din toată inima? Numa’ nu-mi cere bani, Gropare, numa’ nu-mi cere bani! 🙂

 14. 14Alin Nicorici

  Vai ce frumoase este, trebuie sa sustin si eu aceast documentar, dara sint din din Maramures.

 15. 15demo

  se ofera si loc de veci odata cu crucea? (donatorilor consistenti)

 16. 16mama lu mama

  îi trebe 24.500 dolari ca să facă un film despre familia lui la el acasă????????????

  lucrez fix în domeniul ăsta cu filmele, îs fix din maramureș și vă zic că asta-i o tâmpenie.

  dacă vrea bani să-și cumpere un red pentru alte proiecte să zică așa, nu să fraierească lumea.

 17. 17Groparu

  @ mama lu mama: lucrezi in domeniul filmelor si nu stii cate cheltuieli presupune un documentar – scule, deplasări, sunet, oameni, lumini etc? Nu vorbim de un film făcut cu iPhone-ul, mama.

Trackbacks

 1. 1. Sprijină realizarea documentarului despre Cimitirul Vesel de la Sapânța! | Webcultura
 2. 2. TVdecismele de vineri | TVdece
 3. 3. Idei de rumegat #1 | Mai departe
 4. 4. Idei de rumegat #1 | Mai departe
 5. 5. Voiaj Inedit | Cimitirul Vesel, Săpânța
 6. 6. Documentar: Cimitirul Vesel din Săpânța

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)