Azi am fost invitat sa vorbim #faraprejudecati despre oamenii cu sindromul Down in studio la TVR, la show-ul gazduit de Ovidiu Damian.
Emisiunea este “tradusa” in limbajul semnelor.
Invitata, d-na Carmen Tãmasu, psiholedagog, ii sfatuieste pe parinti sa accepte starea copiilor si sa caute ajutor specializat.
In RO nu exista centre de consiliere pentru parintii copiilor cu dizabilitati.
Unele familii si-au vandut masinile pentru a-si ajuta copiii.
Urmarim un material despre consiliere. Se vorbeste despre traumele pe care le pot suferi parintii la nasterea unui copil cu dizabilitati.
Sistemul actual nu prea poate face fata actualelor cerinte. Sunt ironic: ma mir. Zolty, cand te-a vizitat ultima data un medic sau un asistent social?
Sistemul: la nastere, dupa un travaliu de 30 h, copilul nascut cu asfixie este gratulat cu “copilu’ asta nu va fi niciodata om!” de medicul care asista nasterea. Frumos. OK, poate este vorba despre lipsa de tact, surmenare… doamna psiholog este blanda.
Urmarim saptamana dedicata persoanelor cu dizabilitati desfasurata la Cluj.
Vorbeste inteligibil un reporter care este o persoana cu dizabilitati.
D-na Milena Pruna si Marina Neciu, cea de a doua avand un blog in care scrie despre evolutia copilului sau cu autism. A avut parte de consiliere doar din partea gradinitei malteze, specializata pe copii cu dizabilitati.
D-na Pruna descrie pasii terapeutici de integrare a copiilor cu autism si alte dizabilitati. Si dansa este mamica de fetita cu dizabilitate. Descrie cum a stat intr-un grup de suport timp de 2 ani, in care a invatat cum sa lucreze cu asemenea copii. Descrie reticenta altor parinti de a face parte din asemenea grupuri.
De la Timisoara, membra a asociatiei “Pentru voi”, d-na Laila Onu s-a pronuntat pentru constituirea primelor camine protejate pentru copiii cu nevoi speciale, in 1999. Tot atunci a inceput sa ajute la integrarea acestor oameni in campul muncii. Acum au 20 de oameni cu dizabilitati incadrati in campul muncii care si-au pastrat locurile de munca in pofida crizei.
Din punctul meu de vedere, aceste doua doamne sunt niste eroine.

20141017-173819.jpg
Doamna Onu incearca sa modifice legea care guverneaz finatarea serviciilor sociale, pentru a mari sprijinul primit din partea primariei. Persoanele cu nevoi speciale sunt in intretinerea statului. Zolty, iarta-ma ca nu te intreb ce ajutor financiar primesti de la statul roman!
Emisiunea la care participam are trei reporteri cu sindrom Down: Raluca, Bogdan si Mihai. Felicitari! O invesitie facuta acum intr-un copilas cu nevoi speciale poate duce la includerea sociala a acestor oameni, ceea ce ii transforma, practic, in contribuabili.

20141017-174538.jpg
Bogdan Cristea, unul din reporterii de mai sus, este invitat in studio.
Vorbeste coerent si cu ideatie frumoasa.
Va rog sa-mi amintiti sa nu ma mai plang niciodata ca o muiere slaba. Da? Se poate? Sa nu uitati sa o faceti.
Multumesc. Doamne, da-le sanatate!

De citit: Iesirea din autism.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 4 comments

  1. zoltybogata Reply

    Medicul de familie cere 50 ron pentru o vizită la domiciliiu, pentru o trimitere îmi cere 10 ron 😥 ,nici nu știu dacă e corect să ceară acești bani, adică în România e posibil orice 😥 . medicul nu ma vizitat de cel puțin 5-6 ani, poate și mai mult, costă prea mult asemenea vizite, de la asistența socială vine o dată pe an.
    Uni au impresia că primim o grămadă de bani, vă zic io cât 293+350=643 poate confirma ori ce persoană cu dizabilitate gr1. Multă sănătate
    P.S. Am mare noroc că mă mai ajută câț-va prieteni,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *