17 lovituri

  1. Altu' din acelasi trib
    7, October, 2014 @ 11:14 pm

    Ti-am zis ca inainte sa ne oprim la belit pestii, am pus frana sa opresc masina si am varsat galetusa cu apa si cu carasu’ lui vanatoru ala micu, si am facut tot cate o apa si un caras in masina nevesti-mii?

    Reply

  2. Gigi
    8, October, 2014 @ 7:50 am

    :mrgreen: Numai pește să nu fii!
    Sacul de gunoi era ….împotriva ploii sau împotriva solzilor, care frumos ningeau prin Făget? 🙂

    Reply

  3. Groparu Nemernic
    8, October, 2014 @ 9:44 am

    @ Altu’ din acelasi trib: hahaaa, mai lasa cateva zile masina necuratata; vei vedea viata cu totul alti ochi. Printr-o cu totul alta ceață!
    @ Gigi: sacul de gunoi convertit ne-a ajutat sa mai putem intra in oras fara sa fim linșați de la miros!

    Reply

  4. Ion a lu' Ion
    8, October, 2014 @ 9:59 am

    Fain, asteptam o postare cu reteta din delta 🙂

    Reply

  5. daniel.c
    8, October, 2014 @ 10:14 am

    buna idee

    sa vina retetaaaa 😯

    Reply

  6. unom
    8, October, 2014 @ 10:54 am

    Poi maica, daca atata manutza de peste se scoate dintr-o balta intreaga, ori erea aia cu setup fix fantana, ori is eu un pescar de elita!
    Reteta cu ciorba de cheste din delta se face doara cu apa din delta, sa nu-mi zici ca aveai un butoiasi cu apa acas’ luata de an’ trecut 🙂

    Reply

  7. Groparu
    8, October, 2014 @ 2:15 pm

    @ Ion, @daniel c: hmmm… ăsta nu e blog de hădenisme, da’ m-oi gândi la o variantă.
    @ unom: e o reteta fusion, cu apă de Cluj, pește de Ciurila și crap+știucă de Deltă (ultimele două bucăți de anu’ trecut). Și burtă floreșteană, of cors!

    Reply

  8. unom
    8, October, 2014 @ 3:37 pm

    Mno, am auzit si testat eu asta vara la Razim o reteta si nu-s ase secretoasa ca burta de Floresti: apa preferabil din Delta/Dunare. Pesti: cat de mai multe feluri: crap, caras, stiuca, salau, somn, rosioara, plaatica, sabiuta, etc. Se fierb preferabil in ceaun la foc de lemne afara. Cu legume tot din belsug. Se pregateste un mujdei foarte serios alaturi. La final se scoate pestele din ciorba pe un platou separat. In farfurii adanci se pune generos mujdei de usturoi, unul-doua polonice de ciorba, care se amesteca sa se faca un fel de sos. Pestele scos din ciorba se inmoaie in sosul ala si se mananca. Dupa ce simti ca pocnesti de la peste, mai umpli bolul doar cu zeama cu legume din ciorba si adaugi si acolo putin usturoi, de gust. Apoi mai umpli odata farfuria cu ciorba si mujdei dupa gust. Si tot asa pana iti iese pe urechi. Reteta in versiunea originala e Dumnezeiasca

    Reply

  9. unom
    8, October, 2014 @ 3:39 pm

    Iar despre pestele prajit cu mujdei si mamaliga: cel mai ducle si mai fain ii carasul. Tot la Razim am invatat ca daca va doare faptul ca are multe osicioare mici in zona coloanei, se poate rezolva: inainte de a fi aruncat in tigaie, se fac crestaturi cu cutitul ori longitudinal pe sira spinarii fix pe la oasele celea mici, ori multe crestaturi in lungul sirei/coastelor. Asa se prajesc si topesc oasele mici si nu mai are ce bea Groparul cu sete

    Reply

  10. Groparu
    8, October, 2014 @ 4:01 pm

    @ unom: deci incepe!
    Așadar: ce legume bagi in zama? Și în ce ordine?
    Apoi: cum tai peștii pe care îi bagi în ciorbă? Îi lași bucată întreagă, sau îi crestezi?
    Tertio: cum faci mujdeiul ala de intorci bolul și nu curge?

    Reply

  11. unom
    8, October, 2014 @ 4:17 pm

    No, ciorba nu o facui io, ci domnu localnic de acolosha. Nu i-am respirat in ceafa ceaunului sa vad ce baga si in ce ordine. Deci unu: nem tulai Doamne!
    Doi: il curetzi ca doara nu il bagi cu matzaraie cu tat, da’ nu faci bucatz decat daca bagi si rechin prin ceaun. In rest, lasi bucati rezonabile ori fix cu totu, cu capatzani ofcours
    Si trei, care e Luca si Matei: pisezi suturoiu si mai intai pui sare, preferabil de aia mare. Si freci. Si dupe ce ai frecat de sa strivesti celulele lu’ usturoiu, bagi cate on pic de oloi, ca la maioneza gen, da’ nu ase mult. Si iar freci. Si iti iese legat de iti sta lingura de ness tzapana

    Reply

  12. unom
    8, October, 2014 @ 4:19 pm

    Si pt ca te cunosc si imi esti simpatic, iti dau un pont moca: ce te faci daca esti ma munte si nu ai cu ce pisa musai usturoiu? Apai pui cateii intr-o sticla de plastic de 2 litri goala, si zapacesti sticla aia si o izbesti cam un minut doua si gata mujdeiu. Pam pam

    Reply

  13. Aniela Deby
    8, October, 2014 @ 8:32 pm

    N-am prins niciodata un peste mare. Eu ma manjesc pe maini cu puisorii pe care ii prind si ii arunc inapoi. 💡

    Reply

  14. Groparu Nemernic
    8, October, 2014 @ 10:03 pm

    @ unom: e awesome metoda cu sticla de plastic – mai ales daca faci mujdeiul fix in recipientul ăla mustind de zămuri.
    Legat de legumele din zamă, sunt numai patru: ardei, ceapă, cartofi, roşii. Într-o anumită ordine. Citez: “morcovi în ciorba de peşte pun numai moldovenii”.
    Relaţia mea cu ciorba de peşte din Crişan am sintetizat-o aici, în ultima parte a postării: http://groparu.ro/deci-delta-intr-o-postare-luuuunga/
    Deja inghit in sec ca o girafă extrem, extrem de însetată la izvor…

    Reply

  15. Groparu Nemernic
    8, October, 2014 @ 10:06 pm

    …şi bucăţile din zamă, zic unii, trebuie crestate şi ele. Ca să-şi lase gustul cum trebuie în fiertură.

    Reply

  16. Cristi
    9, October, 2014 @ 7:49 am

    Da carasul e al mai bun peste prajit in malai. Preferabil caras de balta/lac nu de rau/Dunare, carasul de apa curgatoare e mai fad la gust.
    Iar pe gratar cel mai bun e bibanul tavalit prin sare si fript cu tot cu solzi, se frige mai bine cu tot cu solzi plus ca-i si chinuiala sa-i cureti de zolzi.

    Reply

  17. unom
    9, October, 2014 @ 10:13 am

    Atunci gropare nu-ti zic ca am un sertaras la congelator plin cu capturi de la Razim si stiu ce o sa fac in weekend 🙂 Pofta buna si multamim de tips &tricks

    Reply