Fenomenul “filmul Usturoi” a făcut legendă şi la Comedy Cluj

Mai bine să nu aibă loc echipa filmului în sală, decât să fie numai echipa filmului în sală.

Radu Băzăvan, filozof de pizzerie

Am întrebat maşinişti, tanti de la bilete, proiecţionişti, electricieni şi pe toată lumea: nimeni nu-şi mai amintea să fi fost atâta lume la vreo proiecţie la cinema Florin Piersic. După ce am rescris limitele numărului maxim de spectatori care pot încăpea la Casa TIFF în primăvară, am ajuns, poate, cea mai disputată producţie cinematografică din Cluj de… zeci de ani? De zeci de ani.
07 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_5887 08 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_589511 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_5915
Fotograf: Nicu Cherciu (mai multe poze – aici).

Cu o jumătate de oră înainte de proiecţie, Dumnezeu a scuipat în palme, şi-a ridicat ghioaga şi ne-a plesnit în bostan:
1. Se arsese boxa principală. Urma să vedem filmul cu sonorul aşa de slab, că ecoul unui strănut ar fi acoperit totul.
2. Nu mergea mixerul de sunet. Asta însemna că toată mini-sceneta noastră de la începutul filmului şi recitalul la vioară al lui Darius Stoica nu puteau fi puse în practică.
3. Nu mergeau lavalierele. Sau ceva de genul.

Tehnicienii de la Comedy Cluj zumzăie ca albinele, eu îi întreb cu un zâmbet împietrit dacă sunt şanse să se rezolve ceva, ba chiar îi rog să rezolve (de parcă nu la asta lucrau), ei îmi răspund că fac tot ce pot, dar ştiţi senzaţia aia ciudată când oamenii îţi evită privirea ca să nu vezi disperarea în ochii lor? Da? O ştiţi?

Holul celui de-al doilea cinematograf din ţară ca mărime este pur şi simplu neîncăpător. La un semn, deschisă-i calea şi lumea năvăleşte în sală.
usturoi  0204

Fireşte, eu, nievasta, regizorul Lucian Alexandrescu (invitat surpriză de la Miami, pe banii noştri), împreună cu alţi oameni din echipă, rămânem de căruţă, dar nici nu mai contează. Se aduc scaune (vreo 120, mi se spune), mai aduc şi eu, chelim de scaune barul din holul cinematografului, mă stresez, dau noroc cu fete, pup mâini de prieteni, nici măcar să zâmbesc nu pot, mă simt ca la dentist cu dinţii plini cu spanac! Scuze pentru comparaţia extrem, extrem de plastică, sper că aţi vizualizat-o şi vă va bântui, haha!

Ne vedem nevoiţi să readaptăm sceneta de început pentru că Sebastian Topan nu are loc să fugă pe culoar de câtă lume stă în fund pe trepte. Pe lângă invitaţiile noastre şi cele 400 de bilete puse în vânzare, fără loc, s-au mai trimis invitaţii la proiecţie din partea organizatorilor – dar în România nimeni nu confirmă prezenţa, aşa că niciodată nu ştii exact câţi oameni vor fi în sală. Ni se spune că au fost oameni care nu au putut intra, din nou. Într-un târziu, deşi nu se prea putea respira în sală, se mai poate vedea un loc liber pe culoar ici-colo. Noi, echipa Usturoi, ei, organizatorii Comedy, toţi suntem copleşiţi.

Începem mini-sceneta, Jon Selesi şi cu Sebi fac show, iese binişor chiar dacă cei doi nu au apucat să o repete absolut deloc, pentru că se făceau testele cu sunetul atunci când ar fi trebuit să o repete. Aşa e când îţi vin oamenii hăpt de la Zalău.
09 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_5902

Apoi începe Darius să cânte, dar pentru că nu am avut vreme să testăm negativul şi să facem probe, apare o mică încurcătură, pe care Darius o rezolvă ca un boss; oricum, cântă dumnezeieşte. Cum reuşeşte Darius să scoată asemenea sunete din vioară, nu ştiu!
18 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_5940

Lumea aplaudă şi începe filmul. Sonorul nu e însă OK, se pare că boxa cu probleme nu e însănătoşită cum trebuie. Dar se râde, se chicoteşte şi se zâmbeşte constant. La final, suntem trataţi cu aplauze furtunoase.

Băieţii noştri geniali primesc un premiu pentru tinere talente!
27 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_6141

Se stă cam 50 de minute pentru Q&A. Lumea nu se mai dă dusă.
20 USTUROI_15.10.2014_foto Nicu Cherciu - NIK_6025
De la stanga la dreapta: Alina şi Răzvan Dragoş, Ileana Negru, Daniela Stoica, Andreea Zaharia, Chris Nemeş, Mihai Pripon, Nicu Varga, draga noastra Elena Ivanca, regizorul Lucian Alexandrescu, Mishu Călian, Vlad Cucu, Jon Selesi, Darius Stoica, nepretuitul nostru Mircea Groza, Sebastian Topan şi io.

Rog onoratul public să ne ajute.

Cam asta a fost.

Ne mai vedem şi sâmbătă dimineaţa, la ora 11:30, la cinema Victoria. S-a schimbat schimbarea, intrarea NU va mai fi liberă, dar la 9 lei intrarea nici festivalul nu se îmbogăţeşte, nici voi nu sărăciţi. Le puteţi cumpăra de aici, şi vă rog eu mult luaţi-le din timp!

Filmul Usturoi: site  |  Facebook  |  IMDB  |  Twitter

Mulţumim publicului, mulţumim organelor de presă care au scris despre noi, mai ales mulţumim bloggerilor care ne-au susţinut pe site-urile lor, mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în toţi anii aceştia şi continuă să o facă şi mai departe!

Despre seara magică de ieri au mai scris: TVDeCe, EClujeanul, Zolty Bogata, Daniel Rus, Clujul Cultural, Sigina, Graiul Sălajului, Mihai Vasilescu, Robintel.

16 lovituri, dă-i și tu!