Două din Florești. Azi, prima

Indiferent cât de slabi au fost primarii oricăror alte localități din patrie, trebuie să știți că recordul în materie a fost atins de doi extrem de îngrămădiți, unul fost, celălalt actual primar al frumosului Florești, unde adăstează familia gropărească: Ioachim Vancea și Horia Șulea. Gurile rele spun că nici unul nu a locuit efectiv în localitate, drept pentru i-a durut de cea mai mare comună din țară la fel de mult cât le-a păsat de salvarea bolovanilor de Nil de împădurire (ați auzit de cauza asta, nu? nici ei de Florești). Circulă zvonuri cum că se dădeau autorizații de construcții pe un cartuș de țigări; de când cu criza, a crescut și se mai cerea și o sticlă de whisky de 60 de lei de la Cora.

Caz concret: un om cu ceva bănuți în buzunar se apucă, după îndelungi căutări, să-și îndeplinească visul american pe malurile Someșului: o casă, frate, cu grădină mare și bucătărie unde să faci pui cu portocale pentru 10 persoane. Era prin 2006-2007, când încă nu începuse construcția furioasă de blocuri. A căutat omul o zonă OK, cu PUG, PUZ, CUG, AK47 și OZN favorabil, adică numai pentru case, și-a cumpărat vreo 1500 de metri pătrați și și-a tras o viluță cu gust, aerisită, frumoasă, liniștită.

N-a trecut un an; și la 2 paşi de al un șmecher a săpat vreo 4 metri sub pământ, a tras o fundație și a început să ridice vreo 4-5 etaje plus ‘coperiș plus reamenajare mansardă plus încă un etaj. Pe banii fraierilor, plătiţi în avans.

Lângă el, altul și mai șmecher: tot patru etaje, tot mansardă (“reamenajare acoperiș”), dar cu mai puține locuri de parcare vândute cu 2000 de euro bucata.

Lângă el, vărul primului șmecher.

Lângă cei trei, un zgârie nori. În lungime, nu în înălțime – because fuck you, that’s why.

Omul cu casa o tot trimis scrisori la primărie, s-o zbătut să intre în audiențe, o făcut zgomot – dar totul fuse în zadar, afacerea lui nu-i permitea să se ocupe prea mult de stat la programul de gravide al primăriei Florești; și aşa au trecut câțiva ani.

Într-un târziu, prin 2012, ajunge la un funcționar și-i trântește:
– Dom’ne, s-au construit 60 de blocuri în zonă cu PUZ și PUG de case, de P+1!!!!!

Funcționarul se pregătea să închidă cele 10 minute de program cu publicul, și s-a scărpinat uşor încurcat în cap; apoi a emanat o ardeleneasc[:
– No’ las’ că acuma e criză, nu se mai construiesc.

 

11 lovituri, dă-i și tu!