Indiferent cât de slabi au fost primarii oricăror alte localități din patrie, trebuie să știți că recordul în materie a fost atins de doi extrem de îngrămădiți, unul fost, celălalt actual primar al frumosului Florești, unde adăstează familia gropărească: Ioachim Vancea și Horia Șulea. Gurile rele spun că nici unul nu a locuit efectiv în localitate, drept pentru i-a durut de cea mai mare comună din țară la fel de mult cât le-a păsat de salvarea bolovanilor de Nil de împădurire (ați auzit de cauza asta, nu? nici ei de Florești). Circulă zvonuri cum că se dădeau autorizații de construcții pe un cartuș de țigări; de când cu criza, a crescut și se mai cerea și o sticlă de whisky de 60 de lei de la Cora.

Caz concret: un om cu ceva bănuți în buzunar se apucă, după îndelungi căutări, să-și îndeplinească visul american pe malurile Someșului: o casă, frate, cu grădină mare și bucătărie unde să faci pui cu portocale pentru 10 persoane. Era prin 2006-2007, când încă nu începuse construcția furioasă de blocuri. A căutat omul o zonă OK, cu PUG, PUZ, CUG, AK47 și OZN favorabil, adică numai pentru case, și-a cumpărat vreo 1500 de metri pătrați și și-a tras o viluță cu gust, aerisită, frumoasă, liniștită.

N-a trecut un an; și la 2 paşi de al un șmecher a săpat vreo 4 metri sub pământ, a tras o fundație și a început să ridice vreo 4-5 etaje plus ‘coperiș plus reamenajare mansardă plus încă un etaj. Pe banii fraierilor, plătiţi în avans.

Lângă el, altul și mai șmecher: tot patru etaje, tot mansardă (“reamenajare acoperiș”), dar cu mai puține locuri de parcare vândute cu 2000 de euro bucata.

Lângă el, vărul primului șmecher.

Lângă cei trei, un zgârie nori. În lungime, nu în înălțime – because fuck you, that’s why.

Omul cu casa o tot trimis scrisori la primărie, s-o zbătut să intre în audiențe, o făcut zgomot – dar totul fuse în zadar, afacerea lui nu-i permitea să se ocupe prea mult de stat la programul de gravide al primăriei Florești; și aşa au trecut câțiva ani.

Într-un târziu, prin 2012, ajunge la un funcționar și-i trântește:
– Dom’ne, s-au construit 60 de blocuri în zonă cu PUZ și PUG de case, de P+1!!!!!

Funcționarul se pregătea să închidă cele 10 minute de program cu publicul, și s-a scărpinat uşor încurcat în cap; apoi a emanat o ardeleneasc[:
– No’ las’ că acuma e criză, nu se mai construiesc.

 

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. nairpic Reply

  Si un bloc rosu, unul verde, langa ele o casa cu peretii cum e soarele dimineata, pe partea cealalta un gard tricolor, ca omul e nationalist, apoi un service de roti, murdar si galagios, apoi 4 case in 5 culori cu tot atatea garduri, vopsite in alte 5 culori decat casele, unele mai mici cu tabla rosie ca focul, altele 2 mai mari cu tabla verde ca bradu’, ca lindabul e firma mare ca si paleta de culori pe care o foloseste. E frumos, suntem o tara colorata,nicidecum monotona. Apoi e o parcela neconstruita inca, o mica jungle in cartier, apoi inca un bloc, vis-à-vis e vila primarului, cu lei pe stalpii de la poarta, mai incolo o cas……

 2. bau bau Reply

  cam asa e si in zona Campului 😐
  acum in toamna 2013, oficial nu mai este criza. cel putin la mine pe straduta!
  pe ea, desi are doar vreo 200 m lungime, se construiesc simultan 4 blocuri si 3 case! la noi in tara fiecare cetatean are dreptul de a-si face propriul plan urbanistic… unde mai gasesti asa libertate?!

 3. Sanda Reply

  si acuma se gandesc pe unde sa faca drumuri fiindca nu au cum sa vina oamenii din Floresti la scoli si job-uri…
  La ce s-a intamplat in Floresti ar cam trebui sa intre in puscarie vreo 20 de persoane cel putin. Este un cartier oribil si prost facut care o sa necesite foarte multi bani ca sa-l aduci cat de cat pe linia de plutire – si tare ma tem ca in veci nu o sa reuseasca asta.
  Toata tara cred ca se regaseste in ce ai scris, cu amendamentul ca in alte zone au ras paduri si cladiri istorice ca sa-si ridice cuburile de beton.
  Cat timp nu exista responsabilitate si profesionalism (orice analfabet ajunge primar sau responsabil cu avize in primarie) nu ne putem astepta la altceva:(

 4. Groparu Nemernic Reply

  @ nairpic: noi si Brazilia! Vezi favelas.
  @ Bihoprel: cu “d” 😀
  @ bau bau: in… Vietnam? Desi ma indoiesc.
  @ Sanda: daca s-ar face centura pe stanga si dreapta Somesului, lucrurile s-ar imbunatati radical, zic eu. Dar n-ai ce face daca fostul primar Vancea o alocat 900.000 euro (!) pentru un drum de piatra (!) intre baraj si Grigo…

 5. bihoprel Reply

  Mai sus nu era un anonymous, era versul bihoprel, ce sa fie, o greseala, n-am a site-ului tocmeala, eu mi-am scris numele meu, dar tematic zic asa…

  Nu a vazut cand o lua un bloc in sus, de ce nu a -ntrebat de la prima caramida, i-a fost frica, de partida ?

 6. Honci Baci Reply

  io zic ca asta e in purul spirit romanesc … cum o scos unu capu (P+%) a meu hopa cu lacramatzia : gresit zic. si inca de 2 ori: cum sa ai naivitatea ca cineva te mai si asculta cu asa ceva in ziua de azi; cum sa fii bine vazut cu o casa cu P+1?!
  Io curat va zic: dati-mi un trup voi muntilor si o casa departe departe peste 10 mari si tzari unde criza o sa dainuie la fel de mult ca stratu de ozon si ca mirosu de brad.

 7. Razvan Reply

  Domnule Gropar, eu stiam ca cea mai mare comuna din tara este Bucurestiul. Chiar si din punct de vedere al accesului la apa si canalizare.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *