Despre IE 9, RoBlogFest si alte shele

N-aşaaaaa. Unde rămăsesem?

După cum aţi citit, dar aţi uitat – pentru că e greu să ţii minte atâtea detalii cu Japonii tsunamizate, Libii atacate şi români cu talente – Groparu va fi present la RoBlogFest ca blogger oficial IE 9 de la Microsoft, proud sponsor al evenimentului. Cu această ocazie, să ne riscăm şi să facem niţel review acestui browser.

Împreună cu mine, am descărcat versiunea 9 în chiar ziua lansării şi am luat-o la purecat, să vedem cum i se comportă injectoarele în curbe! Aşadar: testarea – pe racheta de la munca (4 Gb RAM, Win 7 Profi 64 biti, Intel 2 Quad CPU Q8300 2.5 Ghz).

Primul pas: instalarea. Într-adevăr, trebuie să aştepţi puţintel până se descarcă, şi apoi trebuie sa dai un restart la sistem dacă nu închizi, pe perioada instalării, vreo 12 programe care rulează.

După restart: deschid browserul, lipesc limba de monitor: are gust bun. Se mişcă mai “curat” (încercaţi voi să explicaţi asta, da?). Adică are design minimalist, fără briz-brizuri. Nu ai multe opţiuni şi add-on-uri care să te bată la cap, şi pentru un cal bătrân ca mine, căruia până şi interfaţa liftului i se pare neprietenoasă şi complicată, nu poate fi decât o binecuvântare. “Alunecă” fain la scroll down, iar la scrierea postării acesteia caseta de editare a textului răspunde mai fain la comenzi. Nu ştiu, inclusiv insertion point-ul pâlpâie mai jmeker.

Deschid câteva pagini aleatoriu, închid şi repornesc browserul: sunt întrebat dacă sunt sigur că vreau să închid mai multe taburi. Întrebarea persistă la fiecare închidere, la o săptămână de la instalare (după o vreme, Mozilla o mai ia pe ulei şi uită să îţi pună aceeaşi întrebare). Istoricul celor mai vizitate site-uri ţi se afişează în noul tab la redeschidere, ca în Opera şi Chrome. Chestie care mi-a plăcut tot timpul. Mai puţin dacă te dai pe site-uri pe care nu ar fi OK să te dai când în spatele tău umblă soacrele!

Ca şi în Office 2010, afişarea meniului File, Edit, Tools etc. nu este implicită (trebuie apasat alt+F, de exemplu, pentru activarea sa). Fiind o nouă generaţie de softuri, ca si Win7 si Office 2010, lucrurile sunt diferite. Dupa ce te înveţi cu ele, însă, navigarea devine mai interesanta. La muncă am Win7 şi Office 2010, si acasă nu-mi mai vine să lucrez cu Windows şi Office XP, mi se par prea primitive.

Alte chestiuni: bara de adresă este customizabilă în lungime (mi-a stat puţin inima-n loc că poate nu e). Păi nu te poţi aştepta la orice în ziua de azi? Resurse păpate, la orice moment: sub Mozilla. Ceea ce e OK, pentru că mă exasperează de câte ori pică la datorie vulpea de foc cea înfometată de RAM.Am probat şi câte taburi se pot deschide. Am deschis tot blogroll-ul meu fără probleme plus alte liknuri, cu click din rotiţa de scroll pe link. Vreo 50 de file (taburi) noi. Nici o problemă. Lăsat să ruleze în background. Nici o problemă.

Verdict final: se mişcă fain, nu mi-a dat deloc erori, nu mi-a crăpat. “Look-and-feel” excelent. Nu te face să te pierzi într-o mie de detalii inutile de interfaţă. Un browser fain, plăcut, te duce cu gândul la o navă cosmică.

Dap!

28 lovituri, dă-i și tu!