Boss, we’ve been hacked!!!!

Despre Josh am mai scris şi voi mai scrie. Un americanuţ care avea 23 de anişori când a devenit antreprenor, veşnic cu blugii pe vine, cu veleităţi de rapper, grăsuţ, cheluţ, jovial şi simpatic, mare afacerist care după ce a stat în România vreo 4 ani a reuşit să o şteargă mai însurat decât venise, şi cam atât.

No.

Înainte de a veni în România, prin 2006, parcă, domnişorul avea o firmuliţă în State. Nu mare lucru, vreo 6 angajaţi, programeci şi designeri, dar pentru mine a fost fascinant să aud şi să văd cum la 23 de ani Josh gândea bijniţ. Deci bijniţ!

Şi odată, dis-de-dimineaţă (adică pe la ora 13 la amiază, pentru că aşa de mult îi plăcea somnul dulce de dimineaţă că era să dea în diabet), numai ce intră val-vârtej în office-ul lui Josh tocmai sys-adminul!

– Boss, we’ve been hacked!!!!!
– OMG! OMG!!! se crizează Josh. Cum adică? Ce s-a întâmplat?
– La noi pe server e plin de fişiere necunoscute! Cineva ne-a spart serverul şi-l umple de informaţii!
– Pfuay, zice Hoshică. Rapid, şedinţă cu toată lumea.

Se strânge toată firma în sala de şedinţe-bucătărie.

– Băi, zice Josh, mestecând din sanviş. Vreau un raport complet cu ce am păţit!
– Păi lucrurile stau cam aşa, boss, zice sysadminul. Am văzut că din 500 Gb liberi pe HDD-ul serverului mai aveam vreo 40. Am scanat, am bibilit şi butonat, şi am descoperit că mai nou serverul nostru a devenit hub de DC++!!! Şi sunt de toate pe el: muzică, softuri piratate, muzică…!

Aşa era pe vremea aceea, oamenii nu prea foloseau torentele.

– Şi suntem accesaţi de vreo 3000 de oameni pe zi, care copiază fişiere, uploadează – ca la ei în sala de şedinţe-bucătărie! continuă sysadminul.
– Booon, zice Josh. Dragi angajaţi, vreau să vă întreb foarte sincer dacă vreunul din voi a făcut mârşăvia asta.
– …
– Hai, no, sincer amu. Ia ziceţi! Nu păţiţi nimic, pe cuvânt de american care crede în life, liberty and pursuit of happiness.
-…
– Booon. Atunci înseamnă că putem formata hard-disk-ul, ne putem reface firewallul şi să scăpăm de hackereală. Sunteţi de acord?
– Da! spuseră angajaţii, care de abia aşteptau să se întoarcă la calculatoare, să se dea pe youtube.
– Bun, decretează Joshică. Sysadmin, ai de la mine mână liberă să faci ce trebuie: formatezi tot, refaci securitatea, blochezi porturile, pârjoleşti câmpiile, otrăveşti fântânile. Bun?
– Sir, yes, sir! zice sysadminul. Amu şi plec şi purced să rezolv chestiunea.
– Ho, bă, stai! zice Josh. Da’ unde fugi aşa? Am zis că să repari tot, dar nu chiar amu! Mai stai puţin…
– ??? face adminul.
– Păi da! Păi să vedem şi noi ce muzică… şi softuri avem pe server, că poate ni le trebuie şi nouă, n-are rost să plătim o groază de bani pe ele… zici că sunt şi filme? Ia vezi, nu verifici un pic dacă este şi Shrek 2? Că vreau să-l văd de mult, că n-am apucat să-l văd la cinematograf… aşa… şi dupa aia, pe săptămâna viitoare, poţi să-l tot formatezi… să-l pârjoleşti la fântâni… otrăveşti la câmpii…!!

24 lovituri, dă-i și tu!