Bloggeri versus jurnalişti

La ora asta sunt proaspăt revenit de la evenimentul de care vă scriam aici, moşit de neobosiţii de la TVDeCe.

Vă prezint filmuleţe cu crâmpeie din discursuri, înainte de a dezbate puţin prezentarea mea.


Aşa. Iată aici prezentarea mea, dacă nu aveţi nimic mai bun de făcut (orice referire la Lidl este pur teoretică, nu am nimic cu brandul).

Update – prezentarea gropareasca:

Şi acum nişte explicaţii:

În România, la ora actuală, blogurile cresc constant, drept dovadă faptul că mai mulţi ziarişti de marcă părăsesc industria care i-a consacrat pentru a deveni onlineri, scârbiţi de putreziciunea din mass media şi vrăjiţi că pe Internet se pot face uşor bani frumoşi (nimic mai neadevărat), iar presa continuă să-şi lingă coatele dând în bloggeri în timp ce alunecă încet în prăpastie. Bloggeri care nu sunt şi nu vor fi niciodată pregătiţi să substituie presa, dar câştigă trafic pentru că sunt zile în care efectiv nu ai ce citi în media decât dacă eşti fan Dilema Veche pe Facebook, pe când la noi nopţile în care facem cearcăne la calculator ne răsplătesc cu feedback pozitiv şi apreciere din partea cititorilor. Încă nu avem putere de tracţiune suficientă (eu, unul, mă bucur, pentru că prefer un ziarist prost într-o redacţie în care mai există câte unul deştept unui blogger prost, de capul lui), nu suficienţi români citesc bloguri, dar nu se ştie, încă, ce ne rezervă viitorul.

Iar în timpul ăsta, presa, câinele de pază al democraţiei, degenerează pe zi ce trece într-o maşină de făcut bani (da, ştiu, asta a fost adâncă rău) şi ajunge să fie citită, în mare parte, numai de idioţi şi de coprofagii de tabloide. Este descurajată, de cele mai multe ori neprietenoasă cu social media, violată de jurnalişti incapabili şi de patroni de publicaţii sau canale media care au picat BAC-ul anul ăsta, cântă la saxofonul oricui îi flutură nişte euroi sun nas şi este călcată cu călcâiele în mocirlă într-un aşa hal că oricine cu o brumă de creier sub scalp face alergie la însăşi ideea de presă. Se folosesc artificii ieftine pentru a se vinde reclamă, mai multă reclamă, în loc să se încerce să se ridice nivelul cititorilor se coboară nivelul publicaţiei, se traduc texte din ziare străine, pentru că noi nu avem experţi de niciun fel, nu interacţionează cu cititorii, îi desconsideră, se implică minimum în viaţa urbei, nu urmăresc subiectele tari până la capăt pentru că între timp apar alte accidente, eventual fac şi pace cu criminalul dacă acesta le este client şi varsă nişte bani în contul firmei, ne ocupă timpul cu editoriale de trei lei (când e ultima dată când aţi dat RT unui editorial inteligent?), nu-şi promovează oamenii, îi plătesc prost, îşi canibalizează cu sete propriile VIP-uri atunci când omoară trei oameni pe drum către Sinaia şi continuă neobosită să ne inducă nouă, tuturor, o stare de nesiguranţă soră cu panica – pentru că oamenii mulţumiţi cu ei şi cu ţara lor nu consumă detergent şi pulpe de pui ca sparţii. Iar în timpul ăsta noi ne uităm fascinaţi la buzele Andreei Esca atunci care ne turuie ştiri cu bunici violate, maşini de fotbalişti şi nunta lui Miron Cozma, şi mai băgăm o tură de mititei fripţi în ulei în timp ce-l adulăm pe Mircea Badea şi-l zgândărim să ne spună şi de mă-sa de rău, dacă se poate, pentru ca apoi tot noi ne mirăm că de ce nu este iubit ca Cabral. Asistăm la adulări băloase sau la spectacole de opoziţie oarbă, cu orice preţ, lăsăm orice precupeaţă cu vocea stridentă din piaţa de morcovi să defileze la TV, ne extaziem la ştiri servite de agenţii de presă străine despre urşii panda care în sfârşit au făcut sex la o grădină zoologică din Berlin, pentru că nimeni nu bagă un drum până în Tulcea să facă o investigaţie despre migraţia morunilor şi contrabanda cu icre negre, oricum investigaţiile astea costă şi nu le citeşte nimeni pentru că cititorii sunt de căcat şi oricum nu se rezolvă nimic după ele.

Asta e 60-70% din presa de început de mileniu, dragi cititori, mi se rupe inima pentru jurnaliştii capabili prinşi în menghina unui asemenea sistem, iar partea cea mai tristă este că atunci când le-am spus că presa trebuie să se reinventeze, singurele argumente memorabile au fost “tu oricum habar nu ai ce este într-o redacţie de ziar” şi “altcumva nu se poate”.

Oare unde ajung cei care nu ascultă de vocea clientului?

PS: Şi să ştiţi că nu mă topesc de plăcere nici când văd ce e în online.

44 de lovituri pentru “Bloggeri versus jurnalişti”

 1. 1olteanucluj

  Dezbateri aprinse, scantei si artificii, antren si voie (ne)buna, cam asat am servit aseara la ceas de taina alaturi de “infuesări”. Mai e mult până departe, nu-i aşa ?

 2. 2Auras

  Eu n-am inteles ce vroia sa zica Mihnea Maruta cu baza zece. E un fel de metafora la “e loc destui pentru toti, stati calm” ?

 3. 3Groparu

  @ Auras: intr-o ora-doua voi pune tot filmul cu Mihnea, parerea mea e ca a avut cea mai faina prezentare dintre noi toti, dar aici am pus numai a doua jumatate pentru ca nu am mai avut vreme sa-l editez 🙁
  Dar, vorba aia: vineeeeee!

 4. 4Mihnea Măruţă

  Auras: Baza 10 e convenţia matematică în care trăiesc oamenii, la fel cum jurnalismul clasic e convenţia mediatică. Era o paralelă, pentru a putea spune că noile forme de comunicare, inclusiv blogurile, se pot situa oriunde pe “plajă”, inclusiv în baza 10, adică să facă jurnalism de tip convenţional.

  Doi la mână: e greşit, ca metodă, să judeci ceea ce se întâmplă pe net din perspectiva “bazei 10”.

  Internetul permite mult mai mult decât baza 10 şi rămâne să vedem cine are anvergura de a comunica în “baze” superioare. Asta nu exclude însă realitatea faptului că majoritatea se joacă în “bazele” 2 şi 3… 🙂

 5. 5Adi Hadean

  @Mihnea, foarte tare mi-a plăcut prezentarea ta, mulțumesc.
  @Groparu, foarte tare-mi pare rău că nu am apucat să o văd pe a ta.

 6. 6Groparu

  @ Adi: N-ai avut nimic de pierdut, stai linistit;)

 7. 7Mihnea Măruţă

  Adi: Mă bucur!

 8. 8sandman

  Pe Youtube poti sa urci pina la 2GB sau filmul tau il poti converti in avi sau 3gp (dar vei pierde din calitate) cum “n” conevrtoare free.

 9. 9Daniel

  Stai un pic, l-ai dat exemplu pe Cabral, el nu tot emisiune de cacat are??? Nu tot ametite dinastea prezinta?? Sau prezenta?? Imi place Cabral , dar emisiunea lui nu-i cu nimic mai prejos decat acces din rect.

 10. 10Iulia

  Care presa? Aia de isi incepe articolele cu “SENZATIONAL!!!”??? Aia de arunca gunoaie menajere proprii in situri istorice, ca apoi sa faca reportaje de senzatie despre cat e de porci romanii care este ei? (Faza vazuta live) Sau aia care vorbesc cu munsiu Tudor Ciuhodaru de la Urgente – Iasi sa bage si ei un reportaj de senzatie bine plasat, asa ca merge Domnul in cauza in ajun de Craciun, in salon la persoana x, bolnava de cancer in faza terminala si ii zice sa declare ca e acolo pt ca i s-a facut rau pentru ca a tinut post? (cazul e, idem, in mega-cunostinta de cauza).
  Asa ca duca-s-ar cu “presa” lor de namol cu tot! Indobitocire in masa si niciun sfant mai mult!

 11. 11Groparu

  @ Daniel: Cabral nu mananca rahat. Eventual il prezinta in emisiune, dar nu se apuca sa porcaie in dreapta si stanga.
  @ Iulia: tu habar nu ai ce este într-o redacţie de ziar, altcumva nu se poate!

 12. 12Iulia

  Da Gropare, is complet paralela, aia e 🙂 De aia cand mi-o zis unu’ de-mi facea ograda ca e jurnalist, i-am dat cu storm si am fujit mancand pamantu’ 🙂 Am o alergie incomensurabila si complet eronata, dar mai ales la fel de nejustificata ca cea a alora de peste grantia de ne considera tigani, handicapati si hoti. Trist

 13. 13Ion a lu' Ion

  E un cerc vicios aici: audienta are o oarecare inclinatii spre porcarele, presa & co produce acele porcarele ca doar se cer, audienta cere si mai multe porcarele, care porcarele se produc corespunzator, in final ajungi la o saturare, full porcarele pe toate canalele…

  Intrebarea este cine sparge rahatul asta ?

  As avea un singur raspuns: educatia audientei si implicit a presei&co ! 😯

 14. 14Mona

  @Ion a lu’ Ion

  educatia audentei? :)) right..

 15. 15Denisa

  Pur si simplu s-a creat un tipar ,TIPARUL JURNALISTULUI si este urmat intocmai . De aia se spune ca regulile sunt facute ca sa fie incalacate, uneori… Mai mult de atat ce sa mai zic , decat …Bine ca avem bloggeri 🙂 mai citeste si cetateanu’ nevinovat ceva .

 16. 16Ferdinand

  F5! F5! Că ăştia abia te-or lăsat să vorbeşti…

 17. 17Mortu

  eu zic ca vor exista totusi niste divergente permanente intre bloggeri si jurnalisti

  ce s-a intamplat la Toamna Oradeana 2011 e un inceput intre presa oradeana si o comunitatea de bloggeri oradeni in formare.

  to be continued … cred eu.

 18. 18Mona

  @Iulia

  Opinia celor din vest despre noi nu este complet nejustificata. E nedreapta, dar dupa cate porcarii fac majoritatea romanilor din strainatate, eu nu ii condamn decat partial ca au parerea asta.

 19. 19Paul

  Nu am nimic de zis decât Felicitări pentru prezentare.

 20. 20Turambar

 21. 21Groparu Nemernic

  @ Turambarr: Deci domnia ta si Stefan Teisanu (trackback-ul numarul 5) ati pus punctul pe j mai bine decat as fi putut eu vreodata sa o fac;))

 22. 22Iulia

  @ Mona: Iegzact asta ziceam si io, uitai sa pun ghilimici 😉

 23. 23Ioana Micu

  Mi-a parut extrem de rau ca nu am reusit sa ajung. Asa ca merci de filmari 🙂 asa am reusit si eu sa vad ce ati dezbatut.

 24. 24tibi f

 25. 25alexa

  da de cand e liviu alexa blogger?????? 😯

 26. 26Groparu

  @ alexa: esti cam in urma, se pare:)

Trackbacks

 1. 1. Dragi bloggeri, dragi jurnalişti, va multumim! | TVdece
 2. 2. Bloggeri versus jurnalişti | | Andrei AroneţAndrei Aroneţ
 3. 3. Bloggeri vs. Jurnalisti, feat. Video by Lorand R. Minyo
 4. 4. Revoluţia biografică | Surpriza
 5. 5. Despre bloggeri, despre jurnaliști și despre „versus” - Laptopiseţul
 6. 6. Cum a fost la Din On in Off | .marius rANTing away
 7. 7. Bloggeri si jurnalisti | dragosmone.ro
 8. 8. Război “Bloggeri versus jurnalişti”? Nu ştiu, nu cred, n-am auzit… | El Lunes
 9. 9. Bloggeri vs jurnalişti sau bancul cu furnica şi elefantul | MihaelaPană
 10. 10. După #onoff3 - andreicrivat.ro blog
 11. 11. Bloggeri & Jurnalisti la #onoff3 - psaico's - Blog de Gabriel Aldea
 12. 12. Campaniile saptamanii 24-30 octombrie din blogosfera romaneasca | refresh.ro
 13. 13. Jurnalisti ft. Bloggeri | Viva la Remallucion!
 14. 14. Provocare pentru jurnaliștii din Ploiești! | waven.ro
 15. 15. Recomandari de weekend « Cristian Lupulescu
 16. 16. post
 17. 17. Blogger de succes sau jurnalist în țara orbilor? | bianca dănciulescu
 18. 18. Bloggerul Groparu "îngroapă" presa - Ora de Stiri

Scrie cu pipi pe zid

NOU! Acuma poți scrie cu fețe galbene!Parteneri (da' nu de pat!)