Ardeleanu’ si grenada

Pe vremea mea, acum 400 de ani, se făcea armată obligatoriu; și din armată te întorceai bărbat, dacă te mai întorceai.

Pe câmpul de instrucție, sergentul își rupea pleurele strigînd la răcanii adunați din toate colțurile țării, că așa văzuse el în Full Metal Jacket că se face. Avea și motiv: făceau instrucție cu muniție de război, și orice greșeală se putea solda cu membre lipsă și ani petrecuți la BD (nota bloggerului – Batalion Disciplinar; un fel de stat cu socrii într-un apartament de 2 camere). Plus de asta, nu avea de-a face cu cele mai sclipitoare inteligențe umane; și se știe că, dacă ai de-a face cu soldați cu nevoi speciale, atunci când strigi la ei, aceștia învață mai repede. Asta deja se știe de multă vreme.
– Pluton, comanda la mine! Scoate, bă, moldovene, mâna din nas, ce dracu’!

Moldoveanul scoase mâna din nas și se șterse pe furiș de bucovinean.
– Fiți atenți la mine-aci! Astăzi vom exersa aruncatul grenadei. S-a înțeles?
– Da, să trăiți!
– Atenție mărită la mine, că dacă azi bușim ceva se lasă cu membre lipsă și ani petrecuți la BD! Mai bine stați cu socrii într-un apartament de 2 camere decât să ajungeți la BD!
– Da, să trăiți!
– În acest scop, ce avem noi aici este o grenadă defensivă!

Și scoase din cutia de lemn plină cu rumeguș un “ananas”.
– Grenada defensivă are două părți: corpul grenadei și cuiul grenadei. Atenție mare la mine! Bă moldovene, lasă naibii nasu’ ăla!

Moldoveanul își șterse discret degețelul de camaradul ungur.
– La manevră, scoateți cuiul grenadei, numărați până la 5 și o aruncați peste cap cu putere către valul ăla de pământ. Ne-am înțeles? Așa cum fac eu acuma!

Sergentul scoase cuiul, numără cu voce tare, apoi o aruncă către structura de pământ, apoi se trântiră toți pe burtă și se auzi un “Kabuuuum!” de le tresăriră plombele în gurile lor cazone.
– Mă, ați înțeles?
– Da, să trăiți!
– Bun, cine vrea să fie primul? Îmi trebuie unul mai deștept. Ardelene, hai incoaci!

Ardeleanul se apropie cu pași șovăielnici.
– Ai înțeles ce ai de făcut?
– No… da, să trăiți!
– Hai să vedem. Ceilalți, priviți cum se face! Hai, ardelene!

Ardeleanul se îndreptă cu pași șovăitori către cutia cu muniție, scoase o grenadă şi se uită la ea ca la portocale. Apoi se întâmplă ceva atâta de ireal, că îi trimise pe toți într-un sprint mai performant decât al lui Usain Bolt la Olimpiadă: ardeleanul scoase cuiul… și-l aruncă cu putere către valul de pământ! Apoi strigă în gura mare cu grenada în mână:
– Dom’ sergent… no,… da’ io amu unie o arunc p-asta?

Militarul care mi-a povestit pățania imi zice că și acu, după mai bine de 15 ani, el și foștii lui colegi râd cu putere când își amintesc de isprava asta, și nici acum nu-și explică cum de a o reuşit sergentu’ să-i smulgă grenada din mână şi s-o arunce înainte de a provoca o nouă Hiroşimă, al dracu’ ardelean, ce noroc o avut el!

22 lovituri, dă-i și tu!