Pe vremea mea, acum 400 de ani, se făcea armată obligatoriu; și din armată te întorceai bărbat, dacă te mai întorceai.

Pe câmpul de instrucție, sergentul își rupea pleurele strigînd la răcanii adunați din toate colțurile țării, că așa văzuse el în Full Metal Jacket că se face. Avea și motiv: făceau instrucție cu muniție de război, și orice greșeală se putea solda cu membre lipsă și ani petrecuți la BD (nota bloggerului – Batalion Disciplinar; un fel de stat cu socrii într-un apartament de 2 camere). Plus de asta, nu avea de-a face cu cele mai sclipitoare inteligențe umane; și se știe că, dacă ai de-a face cu soldați cu nevoi speciale, atunci când strigi la ei, aceștia învață mai repede. Asta deja se știe de multă vreme.
– Pluton, comanda la mine! Scoate, bă, moldovene, mâna din nas, ce dracu’!

Moldoveanul scoase mâna din nas și se șterse pe furiș de bucovinean.
– Fiți atenți la mine-aci! Astăzi vom exersa aruncatul grenadei. S-a înțeles?
– Da, să trăiți!
– Atenție mărită la mine, că dacă azi bușim ceva se lasă cu membre lipsă și ani petrecuți la BD! Mai bine stați cu socrii într-un apartament de 2 camere decât să ajungeți la BD!
– Da, să trăiți!
– În acest scop, ce avem noi aici este o grenadă defensivă!

Și scoase din cutia de lemn plină cu rumeguș un “ananas”.
– Grenada defensivă are două părți: corpul grenadei și cuiul grenadei. Atenție mare la mine! Bă moldovene, lasă naibii nasu’ ăla!

Moldoveanul își șterse discret degețelul de camaradul ungur.
– La manevră, scoateți cuiul grenadei, numărați până la 5 și o aruncați peste cap cu putere către valul ăla de pământ. Ne-am înțeles? Așa cum fac eu acuma!

Sergentul scoase cuiul, numără cu voce tare, apoi o aruncă către structura de pământ, apoi se trântiră toți pe burtă și se auzi un “Kabuuuum!” de le tresăriră plombele în gurile lor cazone.
– Mă, ați înțeles?
– Da, să trăiți!
– Bun, cine vrea să fie primul? Îmi trebuie unul mai deștept. Ardelene, hai incoaci!

Ardeleanul se apropie cu pași șovăielnici.
– Ai înțeles ce ai de făcut?
– No… da, să trăiți!
– Hai să vedem. Ceilalți, priviți cum se face! Hai, ardelene!

Ardeleanul se îndreptă cu pași șovăitori către cutia cu muniție, scoase o grenadă şi se uită la ea ca la portocale. Apoi se întâmplă ceva atâta de ireal, că îi trimise pe toți într-un sprint mai performant decât al lui Usain Bolt la Olimpiadă: ardeleanul scoase cuiul… și-l aruncă cu putere către valul de pământ! Apoi strigă în gura mare cu grenada în mână:
– Dom’ sergent… no,… da’ io amu unie o arunc p-asta?

Militarul care mi-a povestit pățania imi zice că și acu, după mai bine de 15 ani, el și foștii lui colegi râd cu putere când își amintesc de isprava asta, și nici acum nu-și explică cum de a o reuşit sergentu’ să-i smulgă grenada din mână şi s-o arunce înainte de a provoca o nouă Hiroşimă, al dracu’ ardelean, ce noroc o avut el!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 22 comments

 1. Cristi Reply

  Prima data am aruncat cu ofensive si tot ce imi amintesc este ca toti eram atat de speriati ca din cinci in cinci minute ne taia pisu ca pe cateii de doua luni. Grenadele trebuiau aruncate intr-o groapa la vreo treij de metri dar de frica majoritatea le-am aruncat hat cu mult dincolo de groapa.

 2. Florescul Reply

  Eram asa de pierit ca atunci cand a zbierat plutonieru’ la mine sa “indrept mustatile’ (cuiuli grenadei) am dus mana la fata… Doar pentru ca mai aveam grenada in mana am scapat de o scatoalca…

 3. Suminona Reply

  Nu stiu voi da la testul pentru scoala de gradati , am fost cu toti colegii… dupa terminarea facultatii , pe toti i-o chemat in armata numai pe mine nu… oi fi prea nebun ? 🙂

 4. boemul Reply

  io ştiu pe unul pe care l-a mâncat nasul în poligon şi s-a scărpinat cu ţeava pistolului. nici nu apucase să lase mâna jos după că aşa placaj a băgat sublocotenentul nostru la el ce n-am văzut în ‘jde meciuri de rugby 🙂

 5. boemul Reply

  a, şi cum strigă un ungur mai fără studii “Incident de tragere?”
  ridică mâna, regulamentar, şi zice: “Serghent! Problem!”

 6. ion ion-romanul care nu face politica Reply

  Taica miu povestea ca la o instructie din asta arunca sublocotenentul grenada, ei toti cad la pamant, se rostogolesc…Doar ca unul dintre colegii soldati s-a rostogolit in baioneta lui.Dai urlete, cautat sursa sangerarii, intrebari..interogatorii cine-i de vina?!
  P.S.baioneta i-a intrat in fund soldatului, lor le-a intrat pamantul patriei in nas de la cate sus-culcat au facut.

 7. mixy Reply

  @Zina, fă-te-ncoace cu găleata aia de popcorn, că băieţii au terminat repede tolba de poveşti cazone.
  Băi, ce poveşti auzeam pe vremuri !…

 8. R. Daneel Olivaw Reply

  Topraisar. Poligonul de tragere… sedinta de aruncare grenada defensiva. Anul 1995! Erau 3 santuri – transee. Unul in fata de unde se arunca grenada in groapa adanca de vreo 6 metri aflata la vreo 15-20 de metri, si doua mai in spate. Unul in care stateam la adapost noi racanii si unul in lateral unde statau cadrele si trageau la masea. In santul de aruncare a grenadei era un subofiter care se ocupa de noi. Aruncam vreo 20 de insi vine randul unui ardelean, chiar din cluj, sa arunce. Ii explica plt. maj. Soldea (unul vitezoman la vorba) cum sa faca, sta cu ochii pe el ca pe butelie, ca il stia ca e cu doua viteze…. Ii da comanda “Trage cuiul! Arunca!”. Ardeleanul de frica, fasticit fiind, incurca comenzile si, cum statea fata in fata cu subofiterul si umarul stang spre groapa de arunca, in loc arunce grenada spre groapa o arunca spre transeea unde stateau “cadrele” la baut! Aia trageau la masea (era mijlocul lui Noiembrrie si era frig), dar au vazut grenada venind spre ei… Cat ai clipi au evacuat traseea, au alergat cam cat ai numara 4 secunde si au facut culcat. Nici unul nu si-a lasat sticla de trascau in transee. In transeea de aruncare, subofiterul era culcat peste ardelean si ii dadea la coaste. A doua zi la formatie comandantul unitatii, care a auzit faza, il scoate pe ardelean in fata si il intreaba:
  – De ce nu ai tras ma cuiul la grenada?
  – Am uitat domnule comandant.

  A ramas de legenda faza in unitate si s-a ras mult timp pe seama ei si a celor implicati.

 9. Liviu T. Reply

  asta e urmatoarea snoava de la noua autobaza unde prestezi? Ca vad ca ai inceput sa exploatezi potentialul declarat mai acu’ ceva vreme 😉

 10. RAIDER Reply

  Pe langa grenada defensiva, in ziua aia am aruncat cu sapunu` (TNT ul). Trebuia sertizat detonatorul la o bucata de fitil de vreo 15 centimetri (asta o facea un cadru militar), se taia oblic la capat fitilul si apoi, il aprindeai cu chibritul. Faza era ca trebuia sa tii capatul oblic al fitilului si partea cu fosfor a chibritului, impreuna. Apoi, le frecai de cutie, cand se aprindea chibritul, se aprindea si fitilul. Miscarea cerea un pic de dexteritate. Mna, din 200 de oameni din companie, eu am fost printre ultimii. Am bagat vreo 6 ture de poligon fiindca am frecat chibritul prea tare si am rupt smirghelu` de pe cutie. Nu, nu mai erau cutii in poligon. Le nenorocisera aia dinainte, care alergau veseli in juru` poligonului. Tot 6 ture.

 11. Rambo Reply

  Ha ha! Mie mi-a placut maxim sa arunc grenazile (defensiva si ofensiva). Ma inchipuiam intr-un film de razboi 🙂
  Inainte sa vina randul meu la aruncatul ananasului eram intr-o transee in spatele gropii de unde se arunca si la fiecare aruncare auzeam cum vajaie pe sus schijele (bagam capul la cutie maxim, fireste). Ei si nu stiu cum se face ca desi eram in transee si grenadele se aruncau undeva in fata dupa un val de pamant m-a lovit o schija in casca. Nu tare, doar a facut cling. Aaa, si de ziua mea la ora 12 noaptea frecam scarile cu ulei de motor (bucatelele alea negre, metalice de pe fiecare treapta). Aa, si vindeam apa minerala cu baxurile peste gard ca sa ne luam tigari. Aa, si planuiam cu unii cum sa ne rupem picioarele ca sa sarim anul. Aa, si cativa au incercat sa se spanzure. Aa, si am bagat 8 zile de arest (maximum regulamentar sunt 7 zile) pentru ca in prima zi cand am devenit veterani (ciclu 3) am trimis pe un dobitoc sa ia niste bere si cand a fost prins la poarta a zis ca eu fui capul rautatilor. Aaa, si am cunoscut vreo 2 oameni (ofiteri) beton dar nu am mai tinut de mult legatura cu ei (stie cineva de capitanul Rizea de la 1210 bucuresti sau maiorul Tiron tot de la aceasi unitate?). Aa, si m-am imprietenit cu femeia de la bucatarie si imi imi facea paine la cuptor (adica painea normala de la magazin, bagata in cuptor pana devine crocanta — un deliciu). Aa, si prindeam frunzele din copaci cu cosurile. Aa, si am avut 2 unguri care nu stiau romaneste si au invatat sa “vorbeste” acolo. Aa, si la tragerea de noapte am bagat foc automat tot incarcatorul desi trebuia sa tragem in rafale (countre strike nene). Aa, si mai sunt multe da’ nu mai am chef sa scriu

 12. boierul barba Reply

  Eu tot nu am inteles ceva din toata snoava asta cu soldati :
  de ce tot umbla moldoveanul sa-si stearga degetul , ba de bucovinean , ba de ungur … ??? . Gandesc eu ca ori avea ceva idei retrograde revansarde fata de austroungari ori e vre-o soparla de-a groparului ardelean ce n-am dibuit-o.

 13. RAIDER Reply

  Rambo, am liberat de la 1210 care patrona unitatea unde am fost eu, anume 1315 le de la Sinaia. Pe Rizea l am cunoscut in aplicatie, spargea borcane de la 20 de metri cu 5.45 ul. Am 7 ani de tir cu arma, ma pricep oleaca 🙄 Rizea era bun al naibii.

 14. Cristi Reply

  @Raider: faza cu chibritul nu e chiar singulara, si la mine(nu mie personal) in unitate s-a intamplat singura diferenta fiind ca nu am primit “futai” pentru asa ceva, ne-au iertat. Totusi porcaria aia de fitil lua foc si uneori se stingea inainte sa explodeze trotilul(cam 20% fail). :mrgreen:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *