Am vazut filmul Billion Star Hotel si de ce cred ca ar trebui sa-l vedeti si voi

Vreo… 38 de nominalizări, 13-14-15 premii, urmează să fie difuzat la încă vreo 62 de festivaluri? Film independent făcut în Transilvania? Cum era să nu mă duc, mai ales că deja contactasem echipa să văd dacă nu-i pot ajuta cumva, și deja ne-am împrietenit?

Ca să aveți nițel background, filmul e făcut din fonduri proprii, iar logistic a fost – așa cum mă așteptam – o nebunie. Echipe de zeci de oameni, fiecare personaj este costumat într-un fel, este megaflamboiant și te poartă printr-un periplu din ăla de la final zici uadăfac! Ce-am văzut pe ecran, măi nenicule? Mi-a amintit nițel de ”Undeva la Palilula”, diferența este că de la Palilula am ieșit simțindu-mă ca și când am asistat la un vis psihedelic al unui pilot American traumatizat de război după o doză sinucigașă de LSD, pe când Billion Star Hotel te zăpăcește de cap, dar plăcut. A, și fără grotesc, deci nu vezi bebeluși cu picioare de ied (!) ca-n Palilula.

Actorii joacă foarte bine (mi-am recunoscut un fost coleg din Sibiu de pe vremea când lucram la Evenimentul Sibian, Rareș Budileanu, acum actor) într-un fir epic care se derulează invers. Povestea evoluează în jurul a trei personaje principale:
– Arthur Popescu, un soi de personaj-erecție care iubește femeile și ele e moarte după el. Ten smead, look bollywoodian, mi-a plăcut că în anumite scene apare cu părul lung, în altele cu părul scurt, în funcție de cum acțiunea face pași înainte și înapoi în timp
– Panait Surdu, care repară încă cioburile unei copilării trăite sub nicovala imaginii unui tată abuziv (lasă copilul să se înece cu mâncarea, dragă, e băiat mare, trebuie să se descurce în viață!)
– Sică Generalu’, tatăl copiilor fără familie, care a adunat o sumedenie de prunci sub oblăduirea lor și le oferă căldură sufletească. Un fel de părintele ăla de la Dumbrava, județul Alba, dar fără creștinisme.

Ce mi-a plăcut este că Billion Star Hotel nu are nimic în comun cu absolut nici un film românesc (și mă bucur că nu suntem singurii care am spart blestemul). Conceptul creativ și vizual este foarte, foarte, foarte fain, elaborat și lucrat până în cele mai mici detalii. Scenele sunt pitorești, colorate bine, sunetul este excelent, cadrele frumoase, studiate, rapide, s-a filmat într-o droaie de locații alese pe sprânceană.

La final , filmul îți trântește o schema care-ți dă peste cap tot ce ai crezut tu că ai înțeles din film. Și da, mesajul filmului are o implicare socială.

Verdict gropăresc: musai de văzut dacă-ți plac filmele culturale/filmele de festival/filmele românești și vrei o gură de aer proaspăt/filmele care te poartă și te duc pe cărări de nu știi cât e ceasul. Se difuzează în cinematografele din toată țara și în Cluj, la Florin Piersic.

PS: ”Billion Star Hotel” se referă la cerul ăsta cu miliarde de stele. Mi-a plăcut la nebunie metafora asta, sau ce Dumnezo o fi, hiperbolă din aia de place la lume.

8 lovituri, dă-i și tu!