Vreo… 38 de nominalizări, 13-14-15 premii, urmează să fie difuzat la încă vreo 62 de festivaluri? Film independent făcut în Transilvania? Cum era să nu mă duc, mai ales că deja contactasem echipa să văd dacă nu-i pot ajuta cumva, și deja ne-am împrietenit?

Ca să aveți nițel background, filmul e făcut din fonduri proprii, iar logistic a fost – așa cum mă așteptam – o nebunie. Echipe de zeci de oameni, fiecare personaj este costumat într-un fel, este megaflamboiant și te poartă printr-un periplu din ăla de la final zici uadăfac! Ce-am văzut pe ecran, măi nenicule? Mi-a amintit nițel de ”Undeva la Palilula”, diferența este că de la Palilula am ieșit simțindu-mă ca și când am asistat la un vis psihedelic al unui pilot American traumatizat de război după o doză sinucigașă de LSD, pe când Billion Star Hotel te zăpăcește de cap, dar plăcut. A, și fără grotesc, deci nu vezi bebeluși cu picioare de ied (!) ca-n Palilula.

Actorii joacă foarte bine (mi-am recunoscut un fost coleg din Sibiu de pe vremea când lucram la Evenimentul Sibian, Rareș Budileanu, acum actor) într-un fir epic care se derulează invers. Povestea evoluează în jurul a trei personaje principale:
– Arthur Popescu, un soi de personaj-erecție care iubește femeile și ele e moarte după el. Ten smead, look bollywoodian, mi-a plăcut că în anumite scene apare cu părul lung, în altele cu părul scurt, în funcție de cum acțiunea face pași înainte și înapoi în timp
– Panait Surdu, care repară încă cioburile unei copilării trăite sub nicovala imaginii unui tată abuziv (lasă copilul să se înece cu mâncarea, dragă, e băiat mare, trebuie să se descurce în viață!)
– Sică Generalu’, tatăl copiilor fără familie, care a adunat o sumedenie de prunci sub oblăduirea lor și le oferă căldură sufletească. Un fel de părintele ăla de la Dumbrava, județul Alba, dar fără creștinisme.

Ce mi-a plăcut este că Billion Star Hotel nu are nimic în comun cu absolut nici un film românesc (și mă bucur că nu suntem singurii care am spart blestemul). Conceptul creativ și vizual este foarte, foarte, foarte fain, elaborat și lucrat până în cele mai mici detalii. Scenele sunt pitorești, colorate bine, sunetul este excelent, cadrele frumoase, studiate, rapide, s-a filmat într-o droaie de locații alese pe sprânceană.

La final , filmul îți trântește o schema care-ți dă peste cap tot ce ai crezut tu că ai înțeles din film. Și da, mesajul filmului are o implicare socială.

Verdict gropăresc: musai de văzut dacă-ți plac filmele culturale/filmele de festival/filmele românești și vrei o gură de aer proaspăt/filmele care te poartă și te duc pe cărări de nu știi cât e ceasul. Se difuzează în cinematografele din toată țara și în Cluj, la Florin Piersic.

PS: ”Billion Star Hotel” se referă la cerul ăsta cu miliarde de stele. Mi-a plăcut la nebunie metafora asta, sau ce Dumnezo o fi, hiperbolă din aia de place la lume.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. iou Reply

  Salut Gropare!

  Vroiam sa-ti zic ca am apucat si eu aseara sa merg la filmul tau – Usturoi si e f f f fain !!! FELICITARI De 2XFELICITARI, una pt film si a doua pt ca inca filmul nu e pe net, tea-i protejat bine 😉
  Acuma vine si partea proasta: cum frate sa coste biletul 6 lei ? 6 RON ??? E adevarat ca aici la Timisoara s-a proiectat la Cinema Timis, de pe un beamer de-ala de sala de sedinte si frig in sala ca afara, DAR tot nu se explica pretul biletului de 6 RON… Ca sa nu mai zic ca in toata sala eram 4 spectatori + omu’ cu proiectoru’ ….

  Frate, relcama e sufletul comertului ! Trebuie sa invatati asta odata si odata. De ce nu proiectati si la MALL? Pe 20 RON biletul, vad mare si cu asta basta. Adica scuza-ma, dar nu mi se pare ca ruland filme bune fara public, in frig, cinematografele comuniste vor iesi din rahat.

 2. Groparu Reply

  @ iou: fratele meu, multumesc mult in numele echipei!
  Si acum partea proasta: la mall nu prea avem cum ajunge. Cinema City, daca ne vrea (si este o corporatie la care cu greu ajungi, avand in vedere invazia de filme din ultimele luni), ne cere o taxa care pentru noi este prohibitiva. Ceva de genul 500 EUR + TVA. Inmulteste asta cu 2-3-4 cinematografe si vei vedea cum toti banii pe care I-am facut pana acum (si de care tin cu dintii, pentru ca vreau sa-mi platesc echipa) vor merge intr-un singur cos – cu speranta ca la Cinema City voi avea invazie de spectator. In alte orase in care am ajuns la mall (Brasov, Oradea) invazia asta inca nu s-a petrecut, oricat de mult ne-am zbatut.
  Mno! Cam asta e situatia. Da, e albastra!

 3. iou Reply

  imi pare rau frate sincer pt situatie. e naspa pt ca dc continua situatia asa, is convins ca n-o sa mai fi foarte motivat sa mai faci vreun film in viata asta.

  ce pot eu sa-ti promit e ca o sa aduc asta-seara la film pe cati colegi de la lucru o sa pot (suntem momentan vreo 10).

  DAR….ce ai putea si tu sa promiti, e sa-ti faci mai multa reclama cand/unde se proiecteaza pelicula. eu am aflat de pe FB, aiurea, din greseala.

 4. Adrian Reply

  Nenea groparu am revenit cu Aradul. Îmi lași ceva date de contact (promit sa nu te hartuiesc!) ca sa stabilim unele chestii? Am vorbit pe la Centrul Municipal de Cultura, am avea locație, nu prea avem scule. Și de aia as vrea un email ceva da putem stabili concret unele chestii. Mulțam fain!

 5. Groparu Reply

  @ Adrian: trimite mail la filmulusturoi la gmail;) let’s do it!
  @ iou: eu am scris in fiecare saptamana unde urmeaza sa fim proiectati! Am pus pe FB, pe pagina filmului, am platit sponsored posts, am trimis afise… si cam atata reusesc, pentru ca deja sunt in al treilea-patrulea an in care imi mananc noptile cu filmul asta si deja se simte 🙂 daca ai vreo idee de promovare, te rog foarte frumos sa mi-o zici si o aplic cat pot eu de bine, daca este vreme!

 6. iou Reply

  Frate, eu as incerca la “Garantat 100%”. Emisiunea are audienta, se da TVR 1, filmul e romanesc, cred ca omul cu emisiunea ar avea tot interesul sa va promoveze. Calitatea filmului e de necontestat. Ia legatura cu omu’ de la TVR si da-i bataie. Pt ca romanu’ asa e facut, se uita la TV de la “a-l cu tzata-n gura pan’ la a-l cu barba sura”.

  PS: azi am fost in jur de 30 de oameni in sala 😉 fata de 4 cati am fost ieri e o crestere spectaculoasa! Dar sala sa stii ca e mult mai mare!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *