În weekend, am sărbătorit cu mult fast, ied la ceaun și vin alb încă un anişor din viaţa hinului – pe care-l sărbătorim cu mare drag de când a scăpat ca prin urechile acului de o intoxicaţia cu ciuperci care i-ar fi putut fi fatală. În acest scop, ne-am îndreptat către frumoasa comună Răşinari, de la poalele munţilor mei (ca să ştiţi şi voi: Sibiul are cei mai frumoşi munţi din lume, şi toţi munţii ăia sunt ai mei).

Mno: acum tre’ să ştiţi că Răşinariul este una din cele mai frumoase şi pline de istorie comune din patrie. Octavian Goga (un alt premier “ardelean cumsecade plecat la București pe care ni l-au stricat miticii și ni l-au făcut nazist, că el altfel ar fi fost băiat bun”), Emil Cioran (zis și “ultimul mare filozof francez” – wtf?) și o gașcă de alte personalități s-au născut acolo.
photo(23)
Plus că au și strada de Sub Costiță.

Munte, case frumoase, port tradițional, sat pitoresc… în același timp, dureros de jegos. Cum sunt, de altfel, sute de sate din România.

Așadar: în ciuda unor vestigii frumoase…

photo(14)
Casă de la 1882.

photo(13)
Biserică, sex. XVIII

photo(12)

photo(20)
Bustul lui Cioran, surprinzător de fain (asta deși românii nu știu să facă statui)

photo(18)
Casă tradițională. Suficient de mare încât să poată adăposti distileria, restul nu contează

photo(21)
Vând cartofi, rachiu, votați Johannis

photo(11)
Cruce veche

Și apoi încep mizeriile:

photo(22)

În miezul satului, PLIN, PLIN DE PET-uri de bere ieftină. Cumva am senzația că nu turiștii le lasă acolo.

photo(16)
Cărucior de copil aruncat în râu. “Unde e bebele???”, s-o panicat Gropărelu. “S-o lovit???”

photo(17)
Poliția nu are ce amenzi să dea, din moment ce avizierul lor găzduiește un pachet de țigări mototolit.

photo(19)
Literele de polistiren de la Căminul Cultural sunt mâncate de păsări.

photo(15)
Și, cireașa de pe tort: casa natală a lui Emil Cioran. Este casă particulară, nu se poate vizita. Primăria nu o cumpără, în schimb…

photo(10)
…tolerează cu grație un bust al lui Cioran vandalizat, cu nasul spart.

Bun: câți asistați sociali are primăria? Are, vă spun sigur, pentru că a sărit un cerșetor pe noi să ne ceară bani, că moare de foame. Mno: cât de greu poate fi să îi pui să curețe naibii albia pârâului? Nu îți trebuie decât o pereche de cizme de cauciuc și o juma’ de zi de muncă. Înțeleg că nu se pot renova casele fără termopane, că mai pui o poartă nouă la o casă de 200 de ani (nu sunt de acord, dar înțeleg, asta e), înțeleg că nu sunt bani de reabilitat tramvaiul care leagă Rășinariul de Sibiu, băi, da’ nici măcar să nu-ți strângi jegul din vatra satului? Cât de greu poate fi, dom’ primar?

Și acum, grație secolului XXI, îi voi trimite acest articol direct la primar@primaria-rasinari.ro.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 18 comments

 1. alunelu Reply

  Romanii stiu sa faca statui, dar comenzi pentru lucrari pe bani publici primesc numai niste obositi care vin cu parandarat.

 2. Ovidiu Reply

  sa ne spui de are vreo reactie primaria la emailul tau
  sunt taaaaaare curios

 3. zerocratu Reply

  Sincer, cunosc prea bine satul ala si nu cred ca ai ce sa ceri de la comunitatea lui in totalitatea ei, de la primar la locuitori. Pur si simplu sunt niste oameni de toata jena care nu ii merita pe Goga si Cioran.
  Da, si tramvaiul e pa, s-a dezafectat mai mult de jumate din linia ferata.
  Las ca vine ponta si face ordine….
  Pace Gropare

 4. ba_laura Reply

  ioi, că tătă mă cutremur când mă gândesc ce fain o să-ți răspundă 😯
  nici nu știi cu cât viu interes aștept să ne încunoștintezi !

 5. Strigo Reply

  Gropare, succes! Si io astept curioasa continuarea.

  Mai ales ca si io am depus plangeri prin zona pe unde-mi duc veacu’. Macar m-am facut auzita si chiar serios luata in seama cu dorinta de schimbare. Asa ca…sanse sunt! Numa’ ca na, ceva km ne cam despart si ceva mentalitati 🙁

 6. primaru din rasinari Reply

  Ma gropare,

  ce pana mea iti tat trebe mah? ce dracu’ te manca-n cur mah? nu ti-i clar ca mi se rupe de satu asta la fel ca mai toate primariile? io am treaba amu ca trebe sa castigam alegerile ca daca nu, vine ailalti si fura si-i baga pe ai lor si-i scoate pe ai mei si nu mai invartim noi banu intre noi, ci o sa=l invarta ei intre ei.

 7. Catalink Reply

  Da io mă gândesc că nimeni şi nimic nu îi poate opri pe gospodarii din sat să cureţe albia râului. Bănuiesc că nici primaru nu îi poate opri. Şi uit aşa punem mâna şi facem ceva, fără să mai aşteptăm să facă alţii (autorităţile) pentru noi

 8. Boierul barba Reply

  Daca cioran de langa casa parinteasca este cu nasul spart si tu vrei sa bati primarul bastinos, daca-spun ca acum 2 ani am fost la cim. Monparnasse si am catat celebritatile romanesti ce-duc acolo somnul si am vazut ce dezolant stau intr-o parasire nesimtita pe cie ai bate ? se bat ciolanarii pe smecherii de jmanglit bani pe operele lui brancusi si acolo pe lespedea cu numele sau am gasit o piatra sub care erau niste maruntis cu monede de pe timpul impuscatului…
  Te revolta asemenea atitudine fata de valori iar rezolvarea nu e in bataie ci in educatie.
  Ce te faci cand copii vad sau sunteducati sa-l ignore sau sa-l desconsidere pe eminescu.. iar trendul e universal spre asemenea sens in tritmul globalizarii si a societatii de consum. O sa ramanem niste nostalgici romantici si atat… daca nu ne vor considera noile generatii niste suciti la minte care nu stim cat de mult valoreaza banul in fata culturii si traditiei, ca de patriotism nu se pune problema astazi ca nuarecine sa o inteleaga.

 9. Groparu Nemernic Reply

  @ Boierul Barba: nici mormantul lui O. Wilde sau Jim Morrison nu sunt modele de curăţenie. La urma urmei, din punctul meu de vedere, mie să-mi împletiţi un pat din tinere ramuri. De prun. Sau de viţă de vie. Sau prună.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *