Torogoată = instrument muzical produs pe vremea austro-ungarilor care se vinde actualmente la un preţ de 3500 de euro şi care scoate un ghiers care ar fi putut chiar adormi elfele pădurii, dacă nu ar avea atâta volum încât să trezească orcii din Middle Earth din cea mai aprigă beţie cu absint.

Toiuţ = personaj din Munţii Apuseni cu obrajii umflaţi lipiţi de un capăt de torogoată, răspunde uneori şi la numele din buletin de Toader, om fain şi povestaş.

Dacă pui ambii termeni în aceeaşi paradigmă, rezultă o pensiune din miezul Apusenilor unde căprioarele fac gimnastica de înviorare cu iepuraşii, cerbii şi mistreţii se plimbă la braţ seara sub lumina lunii, iar băiatul gazdei descoperă în zonă peşteri de care nu ştiau nici măcar cei bătrâni (!!!).

Acces: în primul şi-n primul rând trebuie să mergi cu maşina până în satul Scărişoara, unde tragi la ţărm şi uiţi de ea; şi o porneşti pieptiş către munte, pe o potecă numai bună de sanie. Vorbim de un urcuş de 20-30 de minute fără greutate în spate sau, dacă urci ca mine cu 12 kile de moştenitor pe braţ, poate niţel mai mult.

Haleală: tăt-tăt-tăt este creat şi gătit la oameni în gospodărie – 4 porci, 4 capre, 3 vaci, nişte găini, nişte iepure, 3 măgari plus noi, turiştii bloggeri. Carne ca la fosta mea bunicuţă în oală! Slănină, jumări, pecie, ceapă dulce de zici că-i mango, brânzeturi şi caşcavale făcute in-house, plăcinte pe vatră cu unt făcut în casă, pâine făcută în casă, lapte, ouă ouate de însele dumnealor găinile, şi câte şi mai câte… gemuri şi siroape pe pită pe vatră! Da?

Beuturi: În nemernicia noastră, am cărat cu noi nişte beri, crezînd că e bună o bere la casa omului; dar acolo am fost îmbiaţi cu zmeurată, afinată, merişorată, palincă de mere, palincă de prune, palincă de pere şi o beutură căreia nu ştiu cum să-i zic – îi vom spune cireşe-amarată. Adică fuck beer. Plus că basarabeanul găştii a adus cu sine nişte coniac moldoviniesc straşnic cari se dă şpagî la jiniecolog, aşa că dă-i să curgă pe laringe-n jos! Că la votca adusă tot de el nu am mai ajuns.

Gazdele: nu apucai să haleşti şi să-ţi lingi degetele liniştit, că hop! Scotea Toiuţ torogoata şi cânta la ea împreună cu fiul, care şi el torogoteşte. Şi dintre toate pansioanele în care m-am lăfăit, ei sunt printre puţinii propitari care stau cu tine la o discuţie, la un pahar. Ca să nu mai zic că oamenii ăştia te ascultă fără să te întrerupă (chestie la care noi, bloggerii, mai avem niţel de lucru).

Gaşca veselă: mai multe poze şi litere sunt disponibile la bloggerul basarabean Eugeniu (Oigăn) Luchianiuc (Luchianiuc), la numiţii Gaben, TVDeCe, Crivăţ şi Mone, iar mai departe aşteptăm de la Ghizi şi de la Ştéfan. Pentru că am fost o putoare crasă, nici măcar o poză sau un filmuţ nu am tras în tot weekendul.

Închei numai prin a vă zice că o gaşcă de turişti străini au venit către Toiuţ amu ceva vreme; şi au ajuns în sat târziu, şi nu ştiau cum să ia legătura cu el, şi nici cum şi în ce limbă să întrebe unde se găseşte pensiunea. Aşa că s-au socotit şi au tradus cum au ştiut ei “Torogoata lui Toiuţ”, şi au întrebat pe toţi din zonă cum pot ajunge la “Toyota Artist!” (şi ce să vezi, peste câteva luni The Artist câştiga Oscarul!)

PS: Această postare uşor dezlânată se datoreşte faptului că am petrecut la greu tot weekendul, iar azi-noapte am dormit vreo 11 ore şi m-am trezit la fel de obosit ca Sisif, şi am mai şi început postul, deci mai încet cu fripturile şi beuturile, Gropare!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 11 comments

 1. Deedee Reply

  Sa inteleg ca ati fost fara gagici/neveste/copii de tzatza……. Apoi sa va fie de bine!
  Dar niste bancuri bune n-ai auzit pe acolo???

 2. Tudor Galos Reply

  e frumos de mori acolo… Sper să nu se strice când or să vină oamenii cu zecile/sutele cerând ATV-uri, curent, internet, mâncare vegetariană și aberațiile cu care vin corporatiștii la „timbilding”

 3. Cami G. Reply

  Moață mi-s si crapă inima-n mine de mândrie (fără prejudecată) când citesc despre moții mei, omini faini asemeni lui Toiuț. :mrgreen:
  Like, like, like – Torogoata lui Toiut pă feizbuc.

 4. Pinteus Reply

  Deci ai beiut coniac Cvint, Gropare? Ay, ce deliciu…bine, pe lângă colecția de pălinci, e de juniori, dar totuși…

 5. d.orin Reply

  mai, io nu inteleg prea bine. inspre satul de piatra? (de la intersectie ma refer) sau drept ‘nainte pe langa pestera?

  am fost asta vara in zona, am cotrobait aproape toate pesterile, si cu mostenitoarea de 11 kile juma in spate… (e drept, la scarisoara nu am intrat cu ea, dar la pestera ursilor da…)

  faina zona si oamenii. sigur o sa mai ajungem pe acolo.

 6. Groparu Reply

  @ d,orin: mergi pana la primul pod. Tot acolo e o crajma, pe dreapta. Acolo, in fata la crajma, parchezi.
  Apoi mergi inapoi vreo 20 m si vezi un drum pe partea cu crajma, ca urca. Si incepi si tu sa urci.
  Si cand urci, o sa-ti vina idei de postari; pentru ca – asa cum vom vedea mai incolo – patasti chestii.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *