In tot restul lumii se bea pentru că femeile sunt naşpa. În Maramureş se bea de bucurie pentru că palinca e bună şi femeile frumoase.

Când zic frumoase, zic că d-aia românii nu or avut legende cu nimfe, ca grecii, fincă nimfele or zis în antichitate că în Maramu’ femeile is mai faine decât ele, şi că mai bine se duc să populeze Elada, unde mai au o şansă şi ele să apară prin epopeele lui Homer alături de ceva zeu mai acătării, tu, fato, prin centru mitologiei, la o cafenea mai de fitze.

Io am tot zis ca cea mai sexy textilă care şade bine pe o damă este portul popular românesc; io aş face chiar şi o revistă pentru adulţi cu femei din astea, mai trebe numa’ investitori. Noa; Maramu’ ii una din putinele zone din Romunica unde frumoasele satului ies dumineca de la beserica imbracate ca-ntr-un muzeu etnografic, de-ţi şi zvâcneşte pantalonu’.

Ţelul meu în Maramureş a fost clar: horincă + slană. Restu nu conta.

Ţelul furiei mele vişinii a fost să rămână în Cluj, să îşi epuizeze bateria şi să îşi dea obştescul sfârşit cu un fâs. Asta la capătul a trei ore de curăţat jiglere, schimbat bujii, alimentat cu esenţă, luat corent, tăt-tăt-tăt.

Aşa că a trebuit să respectăm ţelul furiei vişinii şi să plecăm numa’ cu Fiatu.

Drumu’ spre Maramu, din Cluj, e făcut expre’ pentru americani să-şi testeze gipurile alea selenare cu care au de gând să meargă pe Marte. Ruşinică la toţi prefecţii, loaţi banii mei dijaba.

În Maramu’ se dă amendă dacă mergi cu mai mult la oră decât trebe şi ai maşină cu număr care nu e cu MM.

În Maramu’ – lucru fascinant pentru România – găseşti mere care nu sunt de import Turcia, Iordania si Macedonia! Vă daţi sama?

Am ajuns în drum spre Ţibleş, şi seara am făcut grătar pe piatra de râu la casa din dealu’ unde fuserăm cazaţi, de se vedea de pe ea Pietrosu’ Rodnei de parcă era ghilotina lu’ Funar; da’ înainte de a păpa şi mai ales de a bea, am fost la Luminaţie în cimitirul din sat, să punem o lumânare pe mormântu’ lu bunu’ lu gazda, bun care, fie iertat, atenţie! O văzut-o pe fata pădurii! No, nu-i tare chestia asta?

Punctul culminant al deplasării nu a fost când am dormit ca nesimţitu’ pe drum prin Borşa, Vatra Dornei şi pasul Tihuţa (aproape complet); nici când am oprit la pasul Prislop, o zonă aproape mai frumoasă ca Suru din Făgăraş, unde am cumpărat ţigări de contrabandă din Ucraina; nici când am întâlnit-o pe mătuşa gazdei, care avea o vorbă de mi-o şi mers direct la inimă (Ce e omu păste lume? zicea ea), şi am mâncat sarmale; ci punctul culminant a fost când am…

Deci gazda noastră, care e programeci de Cluj, şi familia lui dă prin casa aia din an în Rusalii, deci nu prea avea idee de ce se împlântă prin casa aia; şi când o ajuns cu noi acolo, o deschis cu uimire un cufăr, măi fraţilor, deci cât un sicriu de grăsan, şi ticsit – TICSIT!!! – cu horincă d-aia bună, de face mărgele.

Şi în ailantă odaie era un cîtamai frigideru’, plin până la refuz cu – da, cu slană.

Şi până nu mi-o dat şi mie o glajă de pălincă şi o tablă de slană să duc la Cluj nu m-am lăsat, că i-am făcut capu’ linii de cod. Şi dacă nu-mi dedea, l-am amenintat că mă ascund în cufăru cu palincă cu o tabla de slană la mine, şi de acolo nu mă mai scoate decât cu Fata Pădurii. Şi că n-are decât să meargă să o caute ca să mă scoată afară!

Ei! Ăsta a fost cel mai punct culminant al ieşirii de weekendul ăsta.

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 26 comments

 1. Night-elf Reply

  Aferim, domnu’ groparu! Sa stii ca si eu m-am trezit o data gandindu-ma ca cea mai cea textila care sta pe o dama e iia si fota, pe legea mea!

 2. mo Reply

  sigur bunelu’ aluia o baut primu’ horinca de-aia buna de-o vazut-o pe fata padurii 😛

 3. mo Reply

  mmm, tabla de slana…..cum se face frig, cum as manca o tabla de slana cu telemea si ceapa. sh la desert – un blid maaaaaaare maaare de racituri cu poprica! 😀 😀 😀

 4. WhiteWolf Reply

  Faina poza ai scris , Groparele. Faina tare. Ma inclin cu respect
  Si da, nu-i gresit; e poza nu-i proza ori simpla naratiune. Din astea stiu scrie si altii

 5. watercolor Reply

  Cre c-am sa ajung si io o data pe acolo ca m-am saturat sa mananc slana de Maramu de la altii. S-apoi as vrea sa vaz si io muzeul etnografic.

  @whitewolf: si mai cre ca ca toti avem zile si zile. S-apoi trebuie sa-si revina.

 6. hadean Reply

  deci uită cum stă triaba: şi io ţ-am adus nişte horincă din maramu (mai ghe la intersecţia cu sălaju, unde stă mărjica ţapână) da dacă amu ai şi zâci că nu-ţ mai trebe…

 7. costinache Reply

  groparele nu mi-ai gasit inima in maramu? ca am trecuit pe-acolo si acolo a ramas. si mi-am lasat si gatleju acolo de la horica si limba de la slana. nu mai vor sa vina dar-ar sa deie.. da poate imi iau o fata de-acolo sa imi las si ochii si sufletu de tot. m-a uns pe sufletel ce-am citit. sa fii iubit

 8. Groparu Reply

  Hadean:

  EU TREBE LA MINE HORINCA. MUSAI, DECI. NU AM ZIS IN VIATA MEA CA AM SUFICENTA. NICIODATA.

  CITESTE MESAJUL MEU CA SI CUM AR FI SCRIS CU FONTURI DE 4000!!!

 9. var Reply

  @hadean:nu-l lasa te rog fara horinca, pen’ca vine la sighi si ni-i tare seeetee!!!!!

 10. iulian n. Reply

  Gropare, tu nu ştii că aici sunt pensiuni cu palincă ALL INCLUSIVE?
  Da, fără număr, fără limită, cât te ţine filmu (în general 1 ziua chef+ 2 zile capu în ştergură – dacă nu cumva eşti vrun performer cu peste 1 litru/zi…).

 11. Turambar Reply

  Ma Gropare ma, tu te’i imbatat din nou, ma baete. Si t’o batut muierea din nou, ca te’oi uitat dupa fote, ma Gropare ma.

  Numa numa…

  🙂

 12. Flamandu Reply

  Deci la horinca te’nteleg, ca e buna, fac si io trafic cu ea, da la slana chiar deloc. Amu nush cum sa zic, da slana si afumate ca la noi, de unde au plecat sasii, nu se egzista.

 13. Groparu Reply

  Stiu, da’ amandoo is parte din slana aia primordiala, aia care preexista substantei celeste din care a iesit big-bangu’ sau big-gang-bangu’ sau cum ii zice, slana care mai poate fi gasita, in formele ei moleculare pure, doar in locatii selecte, cum ar fi, de exemplu, un cur de femeie grasa, deci foarte-foarte grasa, yummyyyy…!

 14. moroseanca offshore Reply

  ‘mnezaule, ce dor mni s-o facut de casa! groparule, tata-mi vinie sa ma tai cand citesc cat de mandru graiesti de maramu’….

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *