Eram în Germania, la soru-mea, în prima mea vizită în străinătate: era anul 1997.

Soru-mea lucra ca soră medicală la o firmă care avea în grijă seniori la domiciliul acestora. În fiecare dimineață și după-masă mergea pe la 10-20 de pensionari, le administra câte o injecție, în funcție de ce suferea fiecare, le dădea hapurile, îi mai consulta și apoi mergea mai departe. Fiind vorba de pensionari, nu o dată ajunsese la ei după ce dăduseră colțul: riscurile meseriei (săptămâna asta mi-au murit 3, îmi zicea la telefon!).

Când eram acolo, mă lua cu ea ca să văd și eu orășelul turistic de munte unde locuia, iar fratele ei din estul Europei admira cu ochii cât cartofii și se tot minuna de grădinile alea îngrijite, casele frumoase, drumurile perfecte, ce mai… de atâta și atâta civilizație. Asta mai ales pentru că România, în perioada aia, era un loc extrem, extrem de trist: fără magazine mari (Metro abia deschisese la București primul cash and carry, în 1996), iar Clujul era încremenit în epoca Funar, cu drumuri desfundate, fațade prăbușite, garduri năruite și blocuri gri unde stăteam noi, majoritatea.

Și într-o zi ajungem pe o uliță, și o văd pe soru-mea că lasă mașina înceeeet-încet… și-mi zice:
– Vezi strada asta?
– Da! (chiar o vedeam ffff bine, era sub noi, ce mai!)
– Aici limita de viteză e de 3 km/h.
What?
– Da; de regulă, pe aleile astea dintre case și blocuri, limita e de 6 km/h, dar aici e de 3. Și odată mi-am zis: apăi n-oi sta 4 minute până trec de strada asta! Și am accelerat până pe la 10 km/h… și ce crezi?
– ?
– M-a oprit un cetățean. Și, zâmbind tot, mi-a zis: duduie, eu sunt polițist la primărie; limita aici e de 3 km/h. Eu sunt în timpul meu liber și nu vreau să mă complic, dar dvs. sigur aveați o viteză mai mare! Așa-i?
– Mno! zic.
– Și de atunci… merg mereu cu 3 km/h. Că amenda e suficient de mare ca să nu-mi mai renteze ziua de muncă, plus că dupa aia iar ziceau nemții ceva de ăștia din estul Europei.

Mno, dacă mai vreți o țară ca afară, și am impresia că vă doriți, poate vă grăbiți și voi mai puțintel pe străzile astea înguste. Context: deputatul useristplus Cătălin Teniță propune limitarea vitezei pe tronsoanele din cartiere la 30 km/h, după accidentul nefericit din București în care au murit două fete.


Și poate vă face și vouă primăria țării o statuie cu monstruleți cu puțulicile afară, parte a agendei progresiste!

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 8 comments

 1. Attila Reply

  Știi tu Gropare, am mai povestit de asta – țară ca afară, dar fără regulile care au făcut-o așa, că excepționalism și mașini pe avarii pe trecerea de pieton și mămici târând copii pe roșu, că ele se grăbesc.

  Mai ține o vreme.

   • Attila

    Heh, jucăria nouă are și ABS, să ajute la frânarea de urgență, când bizonul sau bizoana ține neapărat să stea pe facebook la volan 😀

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *