De parcă n-ar fi acum suficient de înjurat că l-a dat pe Iohannis, județul Sibiu este și al treilea cel mai defrișat din România, iar zona Gura Râului (unde locuiesc părinții gropărești vara) nu face excepție. Zona este incredibil de frumoasă (la vară sper să înmoi barca pneumatică în lacul de acolo), dar nu scapă de flagelul ăsta al doborârii copacilor seculari pentru că ne trebuie musai ultimul model de <insert marcă de mașină cu mulți cai putere>.


Poză făcută chiar în Gura Râului, la baraj

Anul trecut am mers la bradul secular de la Gura Râului pe un drum de vreo 40 de minute prin mațele unor coaste împădurite unde soarele bate doar câteva ore pe zi. Am lăsat mașinile pe drumul forestier și am urcat puțintel până la el, e unul din cei mai impresionanți copaci pe care i-am văzut vreodată. Am rămas cu gura atâta de căscată, că am redevenit om, n-am mai fost blogger, și n-am mai făcut poze (!), deși în mod normal îi umilesc până și pe turiștii japonezi la numărul de cadre.


Credeți-mă, în realitate este chiar mai impresionant, zici că-i catargul navei spațiale din Alien Star Trek Wars

Copacul are o legendă faină, cică însuși Dumnezeu l-ar fi plantat acolo pentru că un cioban și-ar fi pierdut (NORMAL!!!) uăile, n-avea GPS și căuta ceva mai înalt decât munții ca să se cațere și să se uite după ele; că dacă lași oile de capul lor, apăi pasc ayahuască din aia și apoi delirează că vor să te omoare ceilalți ciobani, și strici de cap o nație întreagă cu pasivitatea ta în fața morții, când de fapt oile-s high ca Cheloo și vorbesc prostii.

Amu am aflat că bradul secular de la Gura Râului este propus să ia titlul de Copacul Anului. Mi-am promis să nu mă mai prea implic eu în concursuri de click-uri și înscrieri de adrese de mail, dar parcă mi-aș dori să iasă primul. Poate se va fura mai puțin lemn dacă se umple zona de turiști. Poate aruncă și localnicii mai puțin gunoi în Cibin, că am fost la un spinning acum 5 ani pe cursul râului și mi s-a întors stomacul pe dos ca o șosetă. Poate se descurcă oamenii ăia de acolo mai bine din zmeură, brânză și haine de lână decât din omorât copaci vii. Cine știe, poate chiar nu-l mai taie vreun Dorel forestier îmbuibat de bere Noroc!

Poate; poate nu. Dar dacă doriți să ajutați bradul secular de la Gura Râului să câștige titlul de Copacul Anului, o puteți face votând aici, durează 30 de secunde: https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu?lang=ro-RO&fbclid=IwAR0hXkI-CgN6gRLG8FZioJIb1_GKTcPfswU7TMHcUg8b3ZYNw2bmSRh44AA. Mai ales că se luptă cu ceva copac din Rusia, și chiar n-aș vrea să mai pierdem încă o tură în fața sovieticilor. Momentan este pe locul 4, dar cine știe, poate tura asta ne dorim noi mai mult victoria!

(sursă foto)

Written by Groparu Nemernic

Nascut din spermatozoizi campioni... cred.

This article has 3 comments

 1. Andu YY Reply

  “Poate aruncă și localnicii mai puțin gunoi în Cibin, că am fost la un spinning acum 5 ani pe cursul râului și mi s-a întors stomacul pe dos ca o șosetă. Poate se descurcă oamenii ăia de acolo mai bine din zmeură, brânză…”

  Cand sunt in tara colind padurile si muntii, Gunoaie ca la noi la margiea satelor si padurilor nu am mai vazut nicaieri. Aruncate de locuitorii zonei.
  Mai sunt cele aruncate de turisti , dar ei nu arunca moloz, saltele, wc uri, chiuvete, televizoare, etc.
  Bine zis “stomacul intors ca o șosetă” (nu ca o manusa)

  • căpșunaru Reply

   error, Andu YY, “saltele, wc uri, chiuvete, televizoare” din alea ce se vad des la marginea satelor si padurilor din Carpati nici nu au satenii. Turistii isi aduc deseurile special pe acolo, pentru ca stiu ca pot sa scape de ele mai usor asa, pentru ca toata lumea aplica logica eronata ca ‘nu aruncaa turistii, ca nu pot ei veni cu wc din oras sa-l arunce acolo’. Ba, si cum pot, n-ai matale idee! Tocmai o fac pentru ca suspecti nu pot fi decat altii, dupa logica lui… Mitica

 2. Anonymous Reply

  ATENȚIE, ATENȚE, ATENȚIE !!! Distribuiți

  Dragilor, pierdem foarte multe voturi pentru că unii dintre noi nu finalizeză procesul de votare!

  Pentru un vot valabil trebuie să confirmați accesând link-ul trimis automat în căsuța dvs. de mail

  Verificați-vă mail-ul după ce ați parcurs pașii de votare https://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu

  România, țara cu cele mai multe păduri virgine și arbori seculari din Europa, merită să fie câștigătoarea trofeului European Tree of the Year. Succesul depinde exclusiv de implicarea tuturor în procesul de votare. Votați bradul multisecular Paznicul Cibinului, votați România!

  Pașii urmați pentru un vot corect inregistrat sunt următorii:

  1. Intrați pe site-ul https://www.treeoftheyear.org/vote

  2. Conform regulamentului, bifați 2 arbori, astfel: Bradul multisecular – paznicul Cibinulu ihttps://www.treeoftheyear.org/Stromy/Starobyla-jedle-strazce-Cibinu și încă un arbore al altei țări.

  3. În josul paginii, apăsați butonul Votează, introduceti adresa de mail, apăsați căsuța Nu sunt Robot, urmează două confirmări

  4. apoi accesați link-ul trimis automat în căsuța dvs. de mail

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *